Oude krachtwoorden, nieuwe tijden: de Efezische Formule

Omdat we nog altijd in ons kot moeten blijven door de coronacrisis konden we dit jaar geen covenbijeenkomst plannen voor de Rite van Haar Heilige Vuren, de speciale wereldwijd georganiseerde viering ter ere van Hekate. We zijn natuurlijk niet alleen en daarom mochten we gisteren via Facebook Live de rite meedoen met Sorita d’Este, die tien jaar geleden met dit initiatief begon.



Eén van de krachtigste momenten in de rite is het moment waarop het vuur wordt aangestoken met een reeks van Griekse woorden die aandoen als een exotische toverspreuk:

Askei Kataskei Erón Oreón Iór Mega Samnyér Baui. Phobantia Semné.

Die toverspreuk bestaat uit zogenaamde Voces Magicae, onbegrijpelijke magische woorden waar kracht aan wordt toegekend. Juist, krachtwoorden dus.

De spreuk komt uit de Griekse Magische Papyri (Papyri Graecae Magicae), een verzameling teksten uit het hellenistische Egypte met religieus-magische inhoud. Ze dateren van de 2de eeuw voor Christus tot en met de 4de eeuw na Christus en bevatten toverspreuken, hymnen en rituelen. Ze zijn een belangrijke bron van informatie over het religieuze leven in die periode. In de Griekse Magische Papyri wordt de spreuk gebruikt in een bede aan Hekate Ereschkigal. Ereschkigal was de Mesopotamische godin van de onderwereld en werd door de Grieken en de Romeinen vereenzelvigd met Hekate. De spreuk was een beschermingsspreuk.

De twee eerste krachtwoorden uit de toverformule komen uit de Ephesia Grammata (de Efezische letters), een reeks van mystieke letters die op het grote standbeeld van Artemis in Efeze waren gekerfd en die bij de oudste Voces Magicae ter wereld horen. De gigangtische tempel van Artemis in Efeze wordt beschouwd als één van de verdwenen zeven wereldwonderen en volgens sommige wetenschappers was de godin die oorspronkelijk in de grote tempel werd vereerd Cybele of Hekate, tot ze werd opgeslorpt door Artemis, iets dat wel vaker gebeurde met lokale goden en godinnen. Later vervaagde het onderscheid tussen Artemis Ephesia en Hekate zelfs helemaal.

Het Artemision in Efeze versus het Parthenon in Athene (in het rood), om je maar te zeggen dat de tempel van Efeze gigantisch was!

De gekendste van de Efezische letters zijn een reeks van zes krachtwoorden die de Efezische Formule worden genoemd:

Askion Kataskion Lix Tetrax Damnameneus Aision

Askion (of askei): de duisternis
Kataskion (of kataskei): het licht
Lix: de aarde
Tetrax: het jaar
Dammnameneus of Damnameneia: de zon
Aision (of aisia): de wereld.

Samen symboliseren ze de orde in de wereld, of zoals ik ergens online las, het scheppingsverhaal in zes woorden. Ze dateren uit de 5de eeuw voor Christus maar de eerste geschreven bronnen waarin ze voorkomen dateren pas uit de 1ste eeuw na Christus: vloektabletten en amuletten die gebruikt werden in apotropaïsche magie en rituelen die het kwaad moesten afweren.

Ze worden de dag van vandaag nog altijd gebruikt als krachtwoorden. De volledige formule dient nog altijd als bescherming, voor het afweren van kwade invloeden of andere apotropaische magie. Je kan ze op verschillende manieren gebruiken:

  • je kan ze opzeggen bij het maken van een heilige ruimte voor je begint aan een ritueel;
  • je kan ze zingen als een mantra in meditaties;
  • je kan ze reciteren om er energie mee op te wekken en dus ook om er magische voorwerpen, amuletten, enz. ... mee op te laden;
  • je kan ze zeggen om magische voorwerpen te wijden en te zegenen;
  • je kan ze in geschreven vorm in amuletten en talismans verwerken;
  • als zegening op je nieuwe tools of the trade graveren of schrijven;
  • en als je met Hekate werkt kan je ze gebruiken in invocaties of evocaties van de godin en om je band met de godin te versterken. 

Bronnen:

Reacties

Populaire posts van deze blog

De heksenrunen

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De numerologie van je heksennaam