Corona killer: DIY handgel

Nu de krokusvakantie voorbij is en het coronavirus samen met de vakantiegangers uit Italië finaal ook België lijkt te hebben bereikt, lijkt het er op dat de bevolking toch ongerust begint te worden. Er is in de wijde omtrek geen mondmaskertje meer te vinden en ook de schappen met antibacteriële handgel zijn leeg.

Die gel leerden we kennen tijdens de vorige crisis, toen iedereen aan de handgel ging om besmetting met het vogelgriepvirus te voorkomen. In alle toiletten verschenen dispensers, die ondertussen haast overal gewoon leeg zijn. Ook nu gaat de handgel vlot over de toonbank. Nochtans gaat het om antibacteriële gel. Die doodt bacteriën maar heeft in principe niks te maken met virussen. Handgel doodt het coronavirus dus niet, tenzij er alcohol met een hoog volumepercent in zit (minstens 70 tot 90%). Want ontsmettingsalcohol doodt virussen wel.


Handgel wordt overigens alleen aangeraden voor plekken en ogenblikken waarop het niet mogelijk is om je handen te wassen. Wassen met zeep, ook tussen je vingers en met lang genoeg inzepen, is veel efficiënter om het virus te bestrijden. Het is zelfs opletten geblazen want wie handen wassen vervangt door handgel gebruiken is zelfs minder beschermd! Handgel mag dus zeker het handenwassen niet gewoon vervangen. Het kan wel een extra maatregel zijn nadat je je handen hebt gewassen.

Wie zich toch beter voelt met een flesje handgel in de handtas, hoeft niet te wanhopen over de lege rekken bij de drogist. Je kan de gel gemakkelijk zelf maken. Wat heb je hiervoor nodig? Simpel:
  • 2 delen alcohol van minstens 70% en liefst meer dan 90%
  • 1 deel aloë vera gel
  • Een paar druppels essentiële olie voor een lekkere geur (zoals bijvoorbeeld lavendel of iets uit de citrusfamilie)
Je mengt eerst de aloë vera gel met de alcohol en voegt daarna de essentiële olie toe. Alles in een pompflesje en klaar is kees. Maar niet vergeten: eerst handen wassen!

Bronnen:
https://www.nu.nl/coronavirus/6034858/helpt-handgel-tegen-het-coronavirus-handen-wassen-met-zeep-is-beter.html
https://www.businessinsider.nl/desinfecterende-handgel-zelf-maken-coronavirus/
https://www.standaard.be/cnt/dmf20200304_04875376

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam