Tools of the trade: DIY wierook (covenbijeenkomst Hagazussa)

Het is de periode van het jaar die geassocieerd wordt met het element Lucht, de perfecte tijd van het jaar dus om na te denken over luchtmagie. Dat is zelfs gemakkelijker gedaan dan je denkt: we gaan onze eigen wierook maken.

Het kiezen van de ingrediënten
Om een wierookmengeling te maken, kies je kruiden en harsen die overeenkomen met het doel waarvoor je de wierook wil gebruiken. Er zijn geen vaste regels, maar je houdt wel best rekening met geuren die bij elkaar passen.

Een geur bestaat uit verschillende lagen of subgeuren die samen één consistente geur leveren. Je hebt basisgeuren, middengeuren en bovengeuren. Basisgeuren zijn de geuren die het langst blijven hangen en het sterkst zijn. Het zijn bijna altijd fixerende stoffen die de andere ingrediënten als het ware samenbinden tot één consistente geur. Middengeuren komen trager vrij in de lucht. Ze zorgen dat een wierookrecept body heeft. Bovengeuren tenslotte zijn de eerste geuren die we ruiken. Ze zijn meestal lichter, zoeter en kruidiger en ze lossen snel op in de lucht.

Bij het maken van een mengeling kies je best minstens één basisgeur. Door verschillende boven-, midden- en basisgeuren te mengen krijg je een vollere, gelaagdere geur met meer diepte en body.

Wierook kan je natuurlijk maken voor duizend-en-één redenen, waarbij je in je mengelingen die kruiden kiest die het doel van je wierook ondersteunen. Behalve voor de geur, kiezen we dus natuurlijk ook ingrediënten – kruiden, olieën, … – omwille van hun magische eigenschappen.

Omdat we vandaag werken met het thema Lucht, kiezen we een aantal wierookmengelingen die te maken hebben met waar dat element voor staat: kennisoverdracht, welbespraaktheid, reizen, spiritualiteit, wijsheid. We gebruiken dus ook ingrediënten die hierbij passen.

  • Mogelijke basisgeuren voor een wierook voor het element Lucht: benzoë, burgundy pitch hars, dammarhars, mastiek, witte salie, sandelhout, spar, tolubalsem.
  • Middengeuren: lavendel, citroengras, citroenmelisse, citroenverbena, palo santo, dennenhars.
  • Bovengeuren: anijs, laurier, bergamot, marjolein, pepermunt, dennennaalden, steranijs.

Het maken van wierook
Zuiver jezelf en trek een cirkel zoals je dat gewoonlijk doet als je een ritueel zou doen.
Wierook maken en branden is luchtmagie. Roep dus het element Lucht aan en vraag aan de spirits van Lucht om je te helpen bij je magisch werk.
Doe alle ingrediënten van je wierook (afhankelijk van je recept) in een vijzel en stamp alles fijn.
Done!

Je kan je wierook meteen gebruiken of bewaren in een afgesloten (donker) potje op een donkere plek.

Vroeger werden er zogenaamde “wierooksteentjes” gemaakt die in de gloeiende kolen van het vuur werden gegooid voor een lekker geurtje. Dat is poepsimpel. Je vertrekt met een poederwierook zoals hierboven, die je mengt met een paar druppels etherische olie. Voeg nu beetje bij beetje een eiwit toe (of meer als je een grote batch maakt) tot je een dikke pasta hebt. Rol die in kleine balletjes die je laat drogen op een vel bakpapier. Je kan ze ook een paar uur op een lage temperatuur laten drogen in de oven.

Als je wierooksteentjes maakt met een magisch doel, concentreer je dan op dat doel terwijl je de balletjes rolt.

Hoe gebruik je je zelfgemaakte wierook?
Brand een beetje wierook op een daarvoor bestemd houtskooltje of op een speciale brander met een zeefje. Sluit je ogen en concentreer je op het doel van je magisch werk. Spreek je doel uit en visualiseer het. Stuur het samen met de rook mee naar omhoog.


WIEROOK OM JE CONCENTRATIE & FOCUS TE VERHOGEN
Deze wierook wordt gebrand om een heldere geest en concentratie & focus te bekomen, allebei dingen die we nodig hebben om succesvol aan magisch werk te doen.

We gebruiken gelijke delen van de volgende kruiden en harsen:

  • 1 deel mastiek
  • 1 deel kaneel
  • 1 deel mirre
  • 1 deel lavendel
  • 1 deel sandelhout.

Mastiek
Mastiek is een hars afkomstig van de mastiekboom Pistacia lentiscus. Het is knalgeel en ziet eruit als gele korrels. De geur is fris en heeft iets van citrus. De Egyptenaren gebruikten het bij het mummificeren en het zit ook in Kyphi.
Mastiek wordt gebruikt in wierookmengsels om zuiverheid en helderheid te brengen zodat we de dingen weer beter en duidelijk kunnen zien. Het zorgt ook voor visioenen en helderziendheid.


Kaneel
Keukenkruid kaneel kennen we allemaal en hebben we uiteraard in ons keukenkastje staan. Het heeft die typische warme geur die we associëren met de geborgenheid van de winter. Die warmte is net waarom het kruid wordt beschouwd als een vuur- of zonnekruid. Het kruid werkt rustgevend en wordt gebruikt voor bescherming, maar ook voor het bereiken van een hoger spiritueel niveau en helderziendheid.


Mirre
Mirre is een hars afkomstig van verschillende soorten Commiphora, zoals Commiphora momol, Commiphora myrrha en Commiphora abbyssina. Het is één van de oudste wierookharsen. Het staat zelfs in de bijbel! :-) Denk maar aan de geschenken die de drie koningen meebrachten toen ze op zoek gingen naar het kindje Jezus. Deze hars is een klassieker in spirituele wierookmengelingen zoals bijvoorbeeld Kyphi. Zijn aromatische, typische geur staat voor zuiverheid en intuitie. Hij maakt lichaam en ziel vrij en stelt ons open voor input van het goddelijke.

Lavendel
De zacht geurende Lavendel wordt gebruikt om lichaam en geest te kalmeren. Hij werkt zuiverend, lost stress op en zorgt voor een diepe ontspanning.







Sandelhout
Sandelhout is normaliter hout van de soort Santalum Album, oorspronkelijk uit Indonesië, tegenwoordig ook geoogst in plantages in India. Door de grote vraag is de kans echter vrij groot dat je in je wierookmengeling hout hebt van de Santalum Spicatum (uit Australië), de Santalum Ellipticum of de Santalum Paniculatum (uit Hawai). Die werkt ook prima, al zweren ouderwetse heksen bij de originele (dure!) rode houtsnippers. Een tip voor heksen die op hun budget moeten letten: sommige goedkope Indische wierookstaafjes zijn gemaakt op stokjes van rood sandelhout. De wierook zelf kan je niet gebruiken voor magisch werk, maar de stokjes wel :-).

Niets is zo krachtig als sandelhout als je wierook wil gebruiken voor bescherming. Met de rook van sandelhout kan je doorgangen afsluiten en negatieve energie verwijderen. Het werkt ook fantastisch om spanningen te verlichten en helpt bij stress. Het helpt ook om focus en bewustwording te creëren.


WIEROOK VOOR HET ELEMENT LUCHT
Deze wierook kan je branden om de krachten van het element Lucht op te roepen, maar je kan er ook je intellectuele krachten mee opkrikken.  Het wordt ook gebruikt in spellwork rond communicatie, reizen, studie en concentratie, allemaal dingen die met het element Lucht in verband worden gebracht. Je kan hem ook branden tijdens divinatie.

We gebruiken voor deze wierook de volgende kruiden en harsen:

  • 4 delen benzoë
  • 2 delen mastiek
  • 1 deel lavendel
  • 1 snuifje alsem
  • 1 snuifje maretak

Benzoë
Benzoë (of soms ook wel eens styrax genoemd) is de hars van een aantal boomsoorten uit het geslacht Styrax (familie Styracaceae). Het woord benzoë stamt af van het Arabische “luban zjawi” (dat betekent letterlijk "wierook uit Java") waarbij de eerste lettergreep verdween en de a in een e veranderde (benzjawi).

Benzoé wordt al eeuwenlang gebruikt in mengelingen om te branden. Het hars werd gebruikt in Egypte als offer aan de goden. De geur zou de mens in harmonie met de natuur en de kosmos brengen. Benzoë is spiritueel zuiverend: het wordt gebrand om negatieve invloeden en spirits te verdrijven, waaronder in de middeleeuwen ook heksen vielen (het kan verkeren! :-)).Toen séances populair werden in de negentiende eeuw, werd benzoë gebrand om de geest van overledenen te kalmeren. Het hars wordt ook in verschillende religies gebruikt in mengelingen die de ziel naar het hiernamaals moeten helpen overgaan.

Alsem
Alsem of absinth (Artemisia Absinthium) is de plant die zijn naam heeft gegeven aan het groene drankje. Dit kruid verbetert de opmerkzaamheid en focus. Het wordt gebrand voor het opkrikken van alles wat met de geest te maken heeft.

Als je geen alsem hebt, kan je eventueel ook opteren voor bijvoet (Artemisia Vulgaris), het neefje van de absinth. Dit kruid wordt gebrand om helderziendheid en divinatie te verbeteren, maar zit ook in mengelingen ter bescherming tegen negatieve invloeden. Je kan hem branden tijdens divinatie, om je psychische krachten te versterken, en samen met sandelhout om spirits op te roepen.

Maretak
Iedereen kent de maretak (Viscum Album). Het is een plant die in verschillende religieuze & magische tradities van belang is: voor de druiden was hij heilig, de Germanen hadden een iets moeilijker verhouding met hem gezien zijn roil in de dood van Balder. Voor de Grieken is maretak de sleutel naar de onderwereld (met een takje geraak je als levende niet alleen in maar ook uit de onderwereld). Hij staat voor evenwicht tussen hemel en aarde, leven en door. Maretak biedt bescherming tegen kwade invloeden.

Bronnen:





Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam