DIY Spa (Workshop Etherische Olie/Wellness Dag)

Zondag is meestal een luie dag (als het weekend niet volgeboekt is tenminste) en dus twijfelde ik even of ik hier wel naartoe zou gaan, maar uiteindelijk sprong ik toch de fiets op en reed naar de Nononov in Hoboken. Daar was ik nog nooit geweest, ook al ligt dat gemeenschapscentrum bij wijze van spreken achter onze hoek en zie ik op Facebook regelmatig aankondigingen passeren van bands die hier een podium vinden. De laatste tijd zijn het vooral aankondigingen voor workshops rond fermenteren en andere “groene” bezigheden. De workshop rond etherische oliën hoort in diezelfde categorie.

Ik was eigenlijk al te laat vertrokken thuis, maar gelukkig waren ze nog niet begonnen toen ik aankwam. De vrouwen leken elkaar allemaal al te kennen, en velen onder hen hadden blijkbaar al eerder een workshop met etherische olie gevolgd bij Sarah en Caroline, die de dag begeleidden. Beide dames werken met de olie van het Spaanse merk Doterra. Die hebben wat ze zelf een “EHBO oliekit” noemen, een (dure!) set van 20 etherische oliën die je als basis in je kast zou moeten hebben staat. Het gaat dan om zowel simpele basisolieën maar ook over oliemixen met een specifieke functie. Ik had de indruk dat de workshops bedoeld zijn als een soort van tupperwareparties voor etherische olie. Ik heb thuis al wel wat etherische olie en was niet op zoek naar nog meer flesjes, wel naar extra manieren om die te gebruiken. Los van dat was het wel een fijne alternatieve knutselnamiddag met een plezante groep madammen :-).

In de voormiddag was er al een eerste sessie geweest waarin dieper op de verschillende oliën was ingegaan, in de namiddag werd nog snel even teruggekomen op de 9 basisoliën van Doterra waarmee we aan de slag zouden gaan om een aantal schoonheidsproducten zelf te maken:

  • Lemon (citroen): zuiverend, revitalizerend, opwekkend, geeft energie, positief;
  • Lavender (lavendel): kalmerend, ontspannend;
  • Peppermint (pepermunt): verkoelend, energie gevend, anti insecten, opent de luchtwegen;
  • Frankincense (wierook): verjongend (goed voor de huid!), grondend, vernieuwend, anti-stress, zorgt voor balans;
  • Melaleuca (Tea Tree): kalmerend, zuiverend.

En dan nog 4 mixen die voor zichzelf spreken: Breathe Respiratory Blend, Deep Blue Soothing Blend, DigestZen Digestive Blend en On Guard Protective Blend.


Sarah liet ons een druppeltje pepermuntolie in onze handpalm druppen. We moesten onze handen wrijven en vervolgens met gesloten ogen onze handpalmen naar onze neus brengen en diep inademen. Vervolgens moesten we onze handen in onze nek leggen. De pepermunt zorgde meteen voor verfrissing!

Etherische olie kan je op drie manieren gebruiken, zoals Sarah wilde aantonen door middel van het proefje met de pepermuntolie. Opgelet, met pepermuntolie kan je alle drie doen, dat geldt niet voor alle oliën!

  • Aromatisch, door de olie te verdampen (bijvoorbeeld op je hand) en ze in te ademen;
  • Topisch, door ze aan te brengen op je lichaam (liefst door middel van een basisolie);
  • Intern, door ze in te slikken.

Vandaag zouden we elk drie schoonheidsproducten maken op basis van de etherische olie van Doterra. We konden kiezen tussen deodorant, sugar scrub, badzout, een EHBO-roller of een spray. Allemaal heel simpele producten die heel gemakkelijk en in een wip gemaakt zijn (zeker als je ze vergelijkt met de crèmes die we met Arcadia al hebben gemaakt).


DEODORANT
Deze deodorant is een pasta waarvan je een beetje onder je armen kan smeren ’s ochtends. Poepsimpel om te maken, met ingrediënten die je misschien zo al in je keukenkastjes hebt staan, en helemaal natuurlijk. In principe zelfs eetbaar, maar dat betekent niet dat het ook lekker is :-).


De kokosolie zorgt voor structuur in je mengsel en houdt alles bij elkaar, als klei.
Je bewaart je zelfgemaakte deodorant (en de andere schoonheidsproducten die je met etherische olie maakt) best in glazen potjes. Sommige etherische oliën tasten plastiek aan.

Nodig voor 1 portie deodorantcrème:

  • 2 soeplepels natriumbicarbonaat (bakzout)
  • 2 soeplepels maïszetmeel
  • 2 soeplepels kokosolie
  • 8 tot 10 druppel etherische olie (kies uiteraard een geurtje dat je lekker vindt!)

Prak met een vork het bakzout, het maïszetmeel en de kokosolie door elkaar. Als het een homogene pasta is geworden, voeg je 8 tot 10 druppels etherische olie naar keuze toe en meng je alles nog eens goed door elkaar.


SUGAR SCRUB
Je kan deze scrub ook met zout maken als je liever een zoutscrub hebt. De kokosolie zorgt voor een laagje op je huid dat uitdrogen voorkomt na het douchen.
Je gebruikt best een glazen bokaal met een brede opening waar je gemakkelijk met je handen.


Nodig voor 1 potje suikerscrub:

  • 1 soeplepel kokosolie (de harde variant, niet de vloeibare)
  • 3 soeplepels suiker
  • 1 soeplepel vloeibare kokosolie voor een homogenere consistentie (maar is niet verplicht)
  • 10 tot 15 druppels etherische olie

Prak met een vork de suiker en de kokosolie in een kom. Doe de druppels etherische olie erbij en meng alles goed door elkaar. Voeg de vloeibare kokosolie toe om een vochtigere consistentie te krijgen. Als alles goed gemengd is, doe je alles in een bokaal met een brede opening.


BADZOUT
In plaats van een hele batch badzout te maken, kan je ook gewoon on the spot badzout maken, met de olie die je op dat moment specifiek nodig hebt: iets kalmerends, iets opwekkends, … Neem dan gewoon een handje Epsom zout en doe daar 2 druppels etherische olie aan toe. Zout is ontgiftend.


Nodig voor 1 pot badzout:

  • Epsom zout of Himalaya zout
  • 10 tot 15 druppels etherische olie

Vul de pot met zout. Giet dat zout daarna in een mengkom. Voeg de etherische oie toe en meng alles goed door elkaar. Giet het zout daarna terug in de pot en sluit goed af. Klaar!


EHBO-ROLLER
EHBO-rollers gebruik je voor specifieke doeleinden, zoals bijvoorbeeld een roller voor insectenbeten. Rollerflesjes van 5ml zijn handig omdat je ze gemakkelijk in je handtas stopt :-). Je kan ze online kopen.
Druppel 10 druppels etherische olie in het rollerflesje (5ml) en vul het flesje vervolgens verder met een basisolie zoals jojobaolie of amandelolie. Als het echt om een emergency gaat, dan kan je eventueel ook gewone olijfolie gebruiken als basis, maar die voelt vettiger aan en ruikt minder lekker.



Een paar voorbeelden:

  • Insectenbeten/luizen/wondjes: 5 druppels lavendel, 5 druppels melaleuca;
  • Focus: 5 druppels Wild Orange, 5 druppels pepermunt of 6 druppels citroen, 4 druppels pepermunt;
  • Hooikoorts: 4 druppels pepermunt, 4 druppels lavendel; 4 druppels citroen;
  • Relax: 10 druppels lavendel;
  • Back to me: 8 druppels frankincense, 2 druppels lavendel.


SPRAY
Een spray is een combinatie van water met olie (kokosolie en etherische olie). Druppel eerst de etherische olie in een flesje, vul aan met water en een scheutje kokosolie.


Een paar voorbeelden:

  • After sun spray: 4 druppels lavendel, 4 druppels pepermunt, 2 druppels melaleuca (als je vindt dat de melaleuca te veel doorruikt, gebruik dan wat extra druppels lavendel);
  • Seizoensspray voor mensen met allergieën: 4 druppels citroen, 3 druppels pepermunt, 3 druppels lavendel;
  • Slaap lekker spray: 10 druppels lavendel;
  • Verkoelingsspray: 10 druppels pepermunt;
  • Ontsmettingsspray/anti-luizenspray: 5 druppels lavendel, 5 druppels melaleuca (bij deze spray geen extra kokosolie!).



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam