Krachtdieren (Covenbijeenkomst Hagazussa)

WAT ZIJN KRACHTDIEREN?
Krachtdieren zijn spirits. Het zijn gidsen – spirit guides – in dierenvorm. De term “spirit guides” of beschermspirits wijst op gelijk welk geestwezen dat ons helpt op een positieve manier. Zij beschermen ons, wijzen ons de weg en geven ons aanmoediging en inspiratie. We hebben misschien verschillende beschermspirits doorheen ons leven zonder dat we ons van hen bewust zijn. Sommige van deze spirits zijn bij ons sinds onze kindertijd, andere zijn pas later naar ons toe gekomen, op bepaalde momenten in ons leven, om ons te helpen. Beschermspirits kunnen religieuze figuren zijn, engelen, verlichte meesters, voorouders, faeries, of dierspirits.

Dierspirits, zoals ze gekend zijn in inheemse culturen en culturen waarin sjamanisme een plaats heeft, worden krachtdieren of totems genoemd. Deze termen worden dikwijls door elkaar gebruikt, al zijn er subtiele nuances. Totemdieren is de term die meer algemeen wordt gebruikt en die ook universeel is. De idee van totemdieren (en krachtdieren) dateert van eeeeeeeuwen geleden, toen de mens nog een duidelijke en wederzijdse band had met het dierenrijk. Je vindt het concept terug in haast alle oude culturen. Inheemse culturen hebben typisch een stamtotem, een voor de clan en een voor de familie waarin je bent geboren. Hedendaagse culturen hebben ook totemdieren, bijvoorbeeld voor clubs of organisaties zoals de Lions Club. Sportverenigingen hebben dierennamen, denk aan de Chicago Bulls. Zelfs in het christendom worden de totems van het lam en de vis gebruikt. Ouders geven hun kinderen meestal een beschermend totemdier, zoals een teddybeer, waarbij ze het kind vertellen dat de beer hem zal beschermen. Omdat het kind dit gelooft, roepen ze onbewust de kracht op van het dier in kwestie en de krachten die ermee worden geassocieerd. De teddybeer wordt een persoonlijke totem, of krachtdier, voor het kind en deze diergids kan hun hele leven bij hen blijven.

Krachtdieren worden niet geassocieerd met een familie of een groep maar zijn specifiek en persoonlijk voor elk van ons. Net als totemdieren zijn het beschermspirits die ons kracht geven in ons dagelijks leven. Krachtdieren zijn krachtige bondgenoten die je kunnen helpen navigeren doorheen de ups en downs van je leven. Het zijn fantastische leermeesters die je veel kunnen leren over zowel de spiritwereld als onze “echte” wereld. Je kan ze raadplegen voor advies en goede raad en je kan bij hen terecht met gelijk welke vraag of probleem waar je mee zit, zoals het doel van je leven, je relaties, je carrière, enz. … Door regelmatig met hen te werken verbeter je je persoonlijke leven en kan je je spirituele niveau serieus verbreden. Ze geven je kracht zowel in de materiële als in de spirituele wereld waarin je je beweegt. Als je gaat reizen naar de spiritwereld, gelijk hoe je daar naartoe gaat, dan kan je je krachtdier meenemen om je de weg te wijzen en te beschermen.

Krachtdieren kunnen verschijnen in meditaties, visioenen, dromen, sjamanistische reizen, of gewoon in je alledaagse leven in fysieke vorm. Het kunnen zoogdieren zijn, maar ook vogels of reptielen en zelfs zogenaamde mythische wezens zoals draken of eenhoorns kunnen krachtdieren zijn, ook al hebben ze geen fysieke vorm in de materiële wereld. Je kan ze dus spijtig genoeg niet tegenkomen in de echte natuur.

Omdat de kracht van een krachtdier uit hun instinctieve en wilde natuur komt, zijn dieren die als tam worden gezien, zoals de meeste huisdieren, geen krachtdieren. Katten en honden zijn dus normaal gezien geen krachtdieren omdat ze hun wildheid grotendeels verloren zijn. Het zijn geen wilde maar tamme dieren, te ver verwijderd van de wilde natuur. In sommige tradities worden insecten ook niet gezien als krachtdieren, maar je zal Vlinder of Libel misschien wel tegenkomen.

De krachtbron van een diergids is niet gewoon één enkel dier maar de hele soort. Als je krachtdier bijvoorbeeld Beer is, dan gaat het niet om die ene specifieke beer, maar een diergids die representatief is voor de hele soort. Als gevolg daarvan zal je waarschijnlijk een grotere appreciatie voor alle beren voelen en die aandacht en respect zelfs uitbreiden naar het volledige dierenrijk. Als je krachtdier bijvoorbeeld Dolfijn is, dan is de kans zeer groot dat je houdt van alle wezens van de zee en bij uitbreiding die van op het land en in de lucht. Je krachtdier leert je ook om die kracht te gebruiken om jezelf en anderen te helen. Ze kunnen je zowel emotioneel als fysiek genezen.

JIJ EN JE KRACHTDIER
De relatie met je krachtdier is zeer persoonlijk en uniek. Het is niet iets dat je zomaar op de wilde boef kiest. Het gaat om een verbintenis van ziel naar ziel, waarbij jouw ziel zich verbindt met de ziel – of liever gezegd: de collectieve ziel – van het dier. Eens een krachtdier zich heeft laten zien, is het aan jou om hem te accepteren in die rol. Je maakt dus bij wijze een “zielsovereenkomst” met je krachtdier dat voor jullie allebei voordelen heeft. Het is een win-win voor allebei. Je krachtdier heeft veel plezier omdat het met jou mag/kan werken en doorheen jouw fysieke lichaam af en toe de “echte” realiteit kan voelen. Jij krijgt op jouw beurt een diergids die je raad geeft, geneest en kracht geeft.

Een interessant gegeven is dat je krachtdier een afspiegeling is van je eigen persoonlijkheid. Als iemand die slank en lenig is, energetisch, met de neiging om heel snel te lopen en verschillende dingen tegelijk te doen, constant schakelend van het ene naar het andere, Kolibrie heeft als krachtdier, dan valt niemand daarvan achterover … De band die je opbouwt met je krachtdier is dus niet toevallig. Het krachtdier maakt zijn opwachting bij jou omdat de persoonlijkheid en karakteristieke eigenschappen van het dier goed passen bij die van jezelf. Met ander woorden: je lijkt op je krachtdier. Het kan zijn dat je je bewust bent van die gelijkenis maar het kunnen ook persoonlijkheidskenmerken zijn die diep verborgen zitten als schaduwaspecten van je persoonlijkheid. Als het om dingen gaat die je hebt verdrukt, dan zullen ze meer en meer naar voor komen naarmate je de band met je krachtdier verder uitbouwt.

Die relatie moet gevoed en gekoesterd worden, en dat op regelmatige basis, zodat ze jarenlang mee gaat. Net zoals je een goede vriendschap onderhoudt, zo onderhoud je ook de band met je krachtdier. De taak van je krachtdier is om je te beschermen en je te helpen. In ruil kunnen ze proeven van het fysieke leven via jou. Zolang je hen het respect geeft dat ze verdienen en hen goed behandelt, zullen ze bij je blijven. Ze geven je kracht, jij geeft hen dankbaarheid en affectie. Dat is een goede deal, een die je leven bovendien grondig overhoop kan gooien, in de goede zin van het woord.

Je kan je krachtdier ontdekken – of zelfs een nieuw krachtdier tegenkomen! – door je hart, je geest en je ziel hiervoor open te stellen. Je krachtdier kan je komen opzoeken in meditaties, in je dromen of tijdens een sjamanistische reis. Als je je aangetrokken voelt tot een bepaald dier, dan is de kans groot dat het om je krachtdier gaat. Als je al je hele leven haviken tegenkomt bijvoorbeeld, dan is Havik waarschijnlijk wel je krachtdier. Havik probeert je te bereiken via de individuele haviken die je regelmatig tegenkomt …

Je krachtdier kan je op een bepaald moment verlaten, zelfs als je er al jaren aandacht aan besteedt. Dat betekent dat de relatie die je met het dier in kwestie hebt haar doel heeft gediend en dat een ander dier zijn opwachting zal maken. Krachtdieren komen in je leven op dat moment waarop je hun kracht het meest nodig hebt. Als je bijvoorbeeld een carrièreboost maakt en een leidende functie moet opnemen, dan zou het wel eens kunnen dat Leeuw zijn opwachting maakt als krachtdier, om je te helpen met zelfvertrouwen en duidelijkheid in je rol van leider. Als je door een grote transformatie heen moet met grote veranderingen, dan kan Slang of Vlinder misschien in je leven komen als krachtdier.

NEGEN KRACHTDIEREN?
Volgens de indianen heeft elk van ons negen superkrachtdieren die ons kiezen op het moment dat we worden geboren en die ons hele leven bij ons blijven. Je leest het goed: de krachtdieren kiezen ons op het moment dat we geboren worden. Wij zijn ons misschien niet bewust van deze krachtdieren maar zij bepalen wat we kunnen, onze talenten en onze uitdagingen.

We worden omgeven door de zeven richtingen: oosten, zuiden, westen, noorden, boven ons, onder ons en in ons. In elk van deze richtingen loopt een krachtdier met ons mee:

  • het krachtdier in het oosten wijst ons de weg naar onze grootste spirituele uitdagingen en beschermt ons pad naar verlichting.
  • Het krachtdier in het zuiden beschermt het kind in ons. Het leert ons wanneer we nederig moeten zijn en wanneer we vertrouwen moeten hebben zodat onschuld in evenwicht is met onze persoonlijkheid.
  • Het krachtdier in het westen leidt ons naar onze persoonlijke waarheid en innerlijke antwoorden. Dit dier toont ons het pad naar onze doelen.
  • Ons krachtdier van het noorden geeft ons wijze raad en leert ons wanneer we moeten spreken en wanneer we moeten luisteren. Het krachtdier van het noorden herinnert er ons ook aan dat we dankbaar moeten zijn voor de zegeningen van elke dag.
  • Het krachtdier boven ons leert ons dat we de sterren – het goddelijke – moeten eren, want wij komen van de sterren en keren daar ooit naar terug. Dit krachtdier beschermt onze dromen.
  • Het krachtdier beneden ons leert ons over onze innerlijke wereld en hoe we gegrond kunnen blijven op ons pad.
  • Het krachtdier in ons toont ons hoe we onze innerlijke vreugde kunnen vinden en hoe we trouw kunnen blijven aan onze eigen waarheid. Onze heilige plek wordt beschermd door dit krachtdier.


Daarnaast zijn er nog twee krachtdieren die niet in een richting staan maar die altijd links en rechts van je lopen.

  • Het krachtdier aan onze rechterzijde is de beschermer van onze mannelijke kant. Dit dier draagt onze moed en onze krijgersgeest. Het beschermt ons altijd van binnenuit.
  • Aan de linkerkant van ons loop het krachtdier dat onze vrouwelijke kant beschermt. Dit krachtdier leert ons over relaties en moederschap en over hoe we welvaart en overvloed kunnen bekomen. Dit krachtdier toont ons hoe we onszelf en anderen op ons pad moeten voeden.


Afhankelijk van waar we hulp bij nodig hebben, kunnen we dus ook bewust op zoek gaan naar één van deze krachtdieren.



ONTMOETING MET EEN KRACHTDIER
Op de tafel ligt een mooi kleed waarop in een cirkel kaarten met dieren liggen uitgestald (“Het dierenorakel der druïden” van Philip & Stephanie Carr-Gomm). In de vier windstreken staat een elementenkaars.

Zuivering en wijding
De vrouwen zetten zich rond de tafel en zuiveren zichzelf met rozemarijnwater en bijvoetsmudge. 

Als alle vrouwen gezuiverd in de cirkel staan, zwijgend, concentreert iedereen zich op het openen van de chakra’s en het binnenstromen van energie via de wortel- en kruinchakra tot beide energieën zich volledig hebben gemengd in hart- of zonnevlechtchakra. 

Allen:
Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het vuur, zo worden wij nu gezuiverd.
Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen ons en zuiver ons.
Hemelvader, laat uw stralen ons wijden en maak ons klaar voor dit ritueel.
Open onze geest voor uw dimensies.
Laat onze lippen enkel nog de waarheid spreken.
Laat ons hart de weg van de Goden volgen, nu en altijd.
Schenk onze handen de gave van het magisch werk.
Laat onze voeten de heilige paden bewandelen, in uw gezelschap en in het gezelschap van gelijken.
Blessed Be.

Maken van een heilige plek 
Iedereen sluit de ogen.

Bryd: 
Laat ons hier vanavond beginnen met samen te ademen en zo, door onze levensadem, de drie grote sferen van Aarde, Zee en Lucht verbinden en eren, die door de wortels, de stam en de takken van de Wereldboom zijn verenigd.
We ademen samen met de Aarde onder onze voeten en de diepe wortels van de wereldboom.
We ademen samen met de Zeeën rondom ons en de stam die water brengt van wortel naar blad.
We ademen samen met het gewelf van de grote Lucht boven ons en de wijdvertakte en ademende boomkruin.
Laat onze covenbijeenkomst beginnen met de zegen van Aarde, Zee en Lucht.

Bryd rinkelt met de belletjes:
Heil en welkom, spirits van dit land en van dit huis, spirits van Aarde, Lucht, Vuur en Water, spirits van de seizoenen en de wisseling van de dagen.
Wij groeten u, machtige spirits van dit land.
Onze band is oud en krachtig.
Bij land en bloed, in eer en in vrede, wij vragen uw hulp, om een heilige plaats te maken voor onze bijeenkomst vanavond en onze cirkel te beschermen. Wij danken u, onzichtbare wezens, spirits van het land, voor uw aanwezigheid en hulp, niet alleen vanavond maar altijd.

De kwartierkaarsen worden aangestoken. Elke keer als een lichtje wordt aangestoken, wordt het omhoog gestoken naar de windrichting in kwestie:
Met dit vuur vraag ik u, wijd en bescherm deze heilige plaats.

Bryd neemt de hand van de vrouw links van haar, met de duimen naar links.
Van hand tot hand trek ik deze cirkel.

Dit gaat verder tot de cirkel helemaal rond is.
Van hand tot hand, van hart tot hart en van buik tot buik hebben wij nu onze cirkel getrokken, in de aanwezigheid van de spirits, sterk en heilig rondom ons.

Kennismaking met een krachtdier
Elke vrouw kiest een kaart die tot haar spreekt. Ze maakt de keuze instinctief.

Zet je comfortabel en kijk naar de kaart die je hebt genomen. Wat zie je? Wat valt er op? Maak connectie met de kaart, sluit dan je ogen en reis naar de anderwereld, op zoek naar het dier op de kaart.

Als je het dier gevonden hebt, maak dan connectie. Communiceer met het dier in kwestie. Was het gemakkelijk te vinden? Waar heb je het gevonden? Was het geïnteresseerd om met je te communiceren? Wat wil het je vertellen? 

Neem je tijd!

Als je klaar bent, open je je ogen en keer je terug naar het hier en nu. Noteer wat je hebt gehoord, gezien en gevoeld.

Wil er iemand iets vertellen?

Afsluiten en openen van de cirkel

Bryd:
Het is tijd om weer afscheid te nemen en elk onze eigen weg te gaan.
Spirits van Aarde, Lucht, Vuur en Water, spirits van de seizoenen en de wisseling van de dagen, spirits van de Aarde, van de Zee en van de Hemel, en van het Vuur dat alles verbindt, machtige spirits van dit land, wij danken u voor uw bescherming van onze heilige plek en voor uw steun tijdens ons magisch werk vanavond.
Wij groeten u, wij eren u en wij zeggen tot ziens.
De priesteressen in de hoeken doven de elementenkaarsen.

Allen:
Danku en tot ziens!

Allen:
Van zuster tot zuster open ik deze cirkel

Bryd:
Van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres, van zuster tot zuster openen wij
nu onze cirkel.
Elk van ons, krachtig en sterk, gaan we straks terug onze eigen weg, maar door onze innerlijke kracht zijn we blijvend met elkaar verbonden.
Moge de Godin, tot we elkaar weerzien, elk van ons zachtjes vasthouden in het holle van haar hand en ons in liefde omhullen.
Blessed be

Allen:
Blessed be.

Cake&wine
Buffetje met wat alle priesteressen hebben meegebracht.


Bronnen:



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam