Het innerlijk vuur vernieuwen met Päivätär (Covenbijeenkomst Hagazussa)

In de winter blijven we binnen. Gebrek aan zonlicht zorgt voor een zwaar gevoel en dat gevoel zorgt soms voor een domper op ons innerlijke vuur, onze wilskracht en onze creativiteit. Ook moeilijkheden op onze weg en minder positieve gebeurtenissen kunnen ons naar beneden duwen en ons het gevoel geven dat we vast zitten en niet meer vooruit gaan. Eigenlijk kunnen we onszelf een beetje vergelijken met de zon. Het voorjaar is de periode waarin de zon langzaam maar zeker opnieuw haar opwachting maakt en de aarde terug warmte en licht krijgt om te groeien na een periode van duisternis en winterse zwaarmoedigheid.

In oeroude tijden werd de zon dikwijls gezien als vrouwelijk. In tegenstelling tot wat in de moderne hekserij nu gebruikelijk is, werd de godin gezien als de kracht van de zon en niet van de maan. Dat horen we trouwens ook in ons woord “zon”, dat afgeleid is van de naam van de Germaanse godin Sunna. In veel talen is het woord voor zon vrouwelijk en dat voor maan mannelijk, een afspiegeling van hoe de zon en de maan werden gezien en welke rol ze speelden in de mythologie. In de Germaanse mythologie is de zon vrouwelijk, de Romeinen hadden een mannelijke zon. Dat hoor je nog altijd in de Europese talen van vandaag.

DE KALEVALA EN PÄIVÄTÄR
Eén van die mythologieën waarin het gaat om een zonnegodin is de Kalevala, de mythologie van de Finnen. Die hadden een orale traditie, maar een deel ervan werd vanaf de zeventiende eeuw neergeschreven. Het is echter pas vanaf 1835 dat de verhalen werden verzameld onder de titel Kalevala. Het is de Finse folklorist Elias Lönrott (9 april 1802-19 maart 1884) die ze samenbracht om de Finnen een gevoel van nationale trots te geven. Hij reisde in de achttiende eeuw heel Finland door om – net zoals de gebroeders Grimm deden in Duitsland – traditionele liederen, gedichten, traditionele gebruiken en verhalen te verzamelen. Hij compileerde al dat materiaal in een reeks van vijftig gedichten, nu gekend als de Kalevala, waarin we de lotgevallen kunnen lezen van de Finse goden.

De Kalevala is doorspekt van verhalen waarin de zon een weldoende kracht is die iedereen helpt die haar om hulp vraagt en die rijkdom en geluk meebrengt met haar licht. De Finse mythologie is uniek in die zin dat zowel de zon als de maan beschouwd worden als vrouwelijk en elkaar bovendien niet in de haren zaten, integendeel. De twee zussen Päivätär (zon) en Kuutar (maan) werken immers samen en weven de draden van het lot. Paîvâtar brengt haar dagen door terwijl ze bovenop een regenboog het zonlicht spint. Met haar magische zilveren riet spint ze de draden van het lot en samen met haar zuster Kuutar weeft ze die met een gouden spoel weeft ze daarvan een gouden stof. Zilver staat voor de zon en goud voor de maan, net andersom als wij gewend zijn.


Päivätär (bron: http://mollamari.fi/creations/gallery/murals/luonnottaret.html)
Beide zussen geven rijkdom aan de mensen die het volgens hen verdienen en zorgen voor een goede oogst. Ze zijn twee helften van eenzelfde geheel. De Kalevala vertelt hoe de godin Ilmatar per ongeluk een ei brak dat een vogel op haar been had gelegd terwijl ze in de oerzee dreef. De helft van de eierschaal werd de hemel, de ander helft de aarde. Het eigeel werd de zon en het eiwit de maan. Zon en maan kwamen dus allebei voort uit dezelfde bron. Volgens sommigen zijn ze zelfs twee aspecten van eenzelfde godin.

In de Kalevala draaien een heleboel verhalen om de twee zussen, hoe ze ontvoerd worden of hoe hun licht geblokkeerd wordt, hoe andere goden alles in het werk stellen om licht en warmte terug te brengen naar de aarde. Het gekendste verhaal is dat van Louhi die de zon en de maan “stal” en opsloot in een berg van ijs. Louhi is een interessante figuur. Ze is de sneeuwkoningin van het opperste noorden, die van vorm kan veranderen en zich voordoet als een oude heks. Men denkt dat er een verband kan zijn tussen Louhi en Laufey, de moeder van Loki (interessant is dat in de Edda Loki wordt voorgesteld met het matroniem “Loki Laufeyharson”, de zoon van Laufey, en niet als de zoon van Fárbauti, de koning van de ijsreuzen van Jotunheim in de Edda). Het verhaal doet ook denken aan het verhaal van de Welshe Bride die door de oude Cailleach wordt opgesloten in een grot zodat het winter wordt.

Het zijn echter niet de goden die de meisjes uiteindelijk bevrijden maar Louhi zelf die hen vrijlaat, wat rechtstreeks verwijst naar de cyclus van de seizoenen. Louhi is de verpersoonlijking van de winter en zij beslist zelf wanneer het weer tijd is voor de lente. Ze doet mij soms zelfs denken aan Vrouw Holle, die de sneeuw uitschudt over de wereld maar evengoed zomerse appelbomen vol rijpe appels in haar onderwereldse domein heeft staan. Louhi had ook een magisch artefact, de sampo, een molen tegelijkertijd bloem maalde, zout maakte en geld produceerde en die dus rijkdom en geluk bracht aan diegene die hem bezat. Het draaien van de molen symboliseert natuurlijk het wisselen van de seizoenen over het jaar en dat suggereert dat Louhi de cyclus van overvloed en onvruchtbaarheid van de wereld controleert, en dus ook wanneer de zon terug mag keren en het opnieuw lente en zomer kan worden. De goden probeerden op alle mogelijke manieren de molen van Louhi te stelen, net zoals ze de zon probeerden terug te stelen van de sneeuwkoningin, zonder resultaat. We leren hieruit dat zelfs de goden geen vat hebben op de natuur en het wisselen van de seizoenen.

WAAROM WE WERKEN MET PÄIVÄTÄR 
Päivätär leert ons om zelfstandig te zijn en in moeilijke tijden kracht te putten uit ons innerlijke vuur. Ze heeft lak aan sociale normen en bleef een “maagd”: ongetrouwd, baas over haar eigen leven en met haar eigen mening over de dingen. Het is niet dat ze geen vrijers had, integendeel, en ze was ook geen maagd 😊: ze kreeg zelfs een zoon. Die vrijheid van denken en doen is waarom we ons tot haar richten als we ons vastgeketend voelen, vastgeroest in oude ideeën of in een moeilijke relatie of situatie die we niet onder controle hebben. Ze is ook de juiste godin als het gaat om het opnieuw doen opflakkeren van je innerlijke vuur en de kracht om vooruit te gaan.


Bronnen: 

  • Nederlandse proza-versie van de Kalevala in de digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren: http://www.dbnl.org/arch/hert063kale01_01/pag/hert063kale01_01.pdf 
  • WOODFIELD, Stephanie. Drawing down the sun. Rekindle the magick of the solar goddesses. Llewellyn Publications, 2014. Pp.87-100. 
  • http://www.dbnl.org/tekst/_nee003198501_01/_nee003198501_01_0114.php 


 ----

RITUEEL OM ONS INNERLIJKE VUUR TE VERNIEUWEN 

KLAARZETTEN VAN HET ALTAAR: 
Nodig voor dit ritueel: 

  • Päivätär wierook: 2 delen dennennaalden, 1 deel cederhout, ½ deel jeneverbessen; 
  • Een wit of zilveren altaarkleed; 
  • 1 witte of zilveren kaars voor de godin; 
  • 1 theelichtje voor elke aanwezige priesteres; 
  • 4 kwartierkaarsen (één voor elk element: noorden, zuiden, westen, oosten); 
  • 1 rode kaars voor de voorouders; 
  • Tarotkaarten (elke priesteres brengt kaarten mee, welk dek maakt niet uit); 
  • Schaar, pen en papier. 


ZUIVERING 
De priesteressen zuiveren zich met rozemarijnwater en wierook. Daarna zetten ze zich in een cirkel om het altaar. Als alle  vrouwen  gezuiverd  in  de  cirkel  staan,  zwijgend,  concentreert  iedereen zich  op  het openen van de chakra’s en het binnenstromen van energie via de wortel- en kruinchakra tot beide energieën zich volledig hebben gemengd in hart- of zonnevlechtchakra.  

Iedereen: 
Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het vuur, zo worden wij nu gezuiverd.
Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen ons en zuiver ons.
Hemelvader, laat uw stralen ons wijden en maak ons klaar voor dit ritueel.
Open onze geest voor uw dimensies.
Laat onze lippen enkel nog de waarheid spreken.
Laat ons hart de weg van de Goden volgen, nu en altijd.
Schenk onze handen de gave van het magisch werk.
Laat onze voeten de heilige paden bewandelen, in uw gezelschap en in het gezelschap van gelijken.
Blessed Be.

MAKEN VAN EEN HEILIGE PLEK/VERWELKOMEN VAN DE SPIRITS 

Verelna steekt de kwartierkaarsen aan: 
Heil en welkom, spirits van dit land en van dit huis, spirits van Lucht, Vuur, Water en Aarde.
Wij groeten u, machtige spirits van de seizoenen en de wisseling van de dagen.
Onze band is oud en krachtig.
Wij vragen u, bescherm deze plek en neem dit geschenk van ons aan als teken van onze dankbaarheid en respect.
Verelna giet een scheutje appelsiensap in de offerschaal. 

Allen: 
Heil en welkom!

Aurin:
Spirits van Lucht, element van de opkomende zon en van de lente, wij vragen u: laat de winden van inspiratie door onze hoofden en harten waaien en het stof van de overwintering wegblazen zodat er ruimte komt voor nieuwe groei.

Luna: 
Spirits van Vuur, element van de middagzon die nu aan kracht wint, wij vragen u: laat het levensvuur in onze harten opflakkeren zodat ook wij leven kunnen geven aan de zaden die we in het nieuwe zonnejaar voor onszelf en voor anderen willen laten ontkiemen.

Yza: 
Spirits van Water, element van het violette uur van de ondergaande zon en haar eeuwig wederkerende cyclus, wij vragen u: help ons ons hart te volgen en te vertrouwen op de eeuwenoude wijsheid die ons in onze intuïtie is doorgegeven.

Zeva: 
Spirits van Aarde, element van vruchtbare duisternis en van de zon die onder is en rust, wij vragen u: herinner ons eraan met onze wortels diep in de aarde te reiken zodat ook wij in deze lente nieuwe groei kunnen ervaren.

Juniper steekt de rode kaars aan: 
Heil en welkom, voorouders van Arcadia, wiens kinderen wij zijn en die ons gemaakt hebben tot wie wij zijn.
Onze band is er een van bloed en spirit.
Wij vragen u, bescherm deze plek en neem dit geschenk van ons aan als teken van onze dankbaarheid en respect.
Juniper giet een scheutje appelsiensap in de offerschaal. 

Allen: 
Heil en welkom!

Bryd:
Wij zijn hier samen gekomen op deze plek en op dit tijdstip om het vuur in onszelf en in onze coven opnieuw te laten opvlammen.
Luister naar de stem van je hart en van je ziel en laat liefde je openen voor wat je zoekt en hoopt te vinden.
Geef je over aan het vuur dat binnenin je leeft en laat die energie doorheen je stromen.
Voel hoe je eigen unieke kracht als mens onder de mensen, vrouw onder vrouwen, priesteres onder priesteressen, als zuster onder je zusters, jou en iedereen in deze cirkel nu verbindt.

Bryd (neemt de hand van de priesteres links van haar, duimen naar links):
Van zuster tot zuster trek ik deze cirkel.
(vervolgens gaat de priesteres links verder tot de cirkel helemaal rond is)

Bryd:
Van zuster tot zuster, van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres trekken wij hier vandaag onze cirkel, over de grenzen van ruimte en tijd en verbonden door onze innerlijke kracht, in de liefdevolle aanwezigheid van de Grote Moeder, weerspiegeld in onszelf en in onze Godinnen.
Blessed Be.

Allen: 
Blessed be.

INVOCATIE VAN DE GODIN 
We steken de godinnenkaars en de theelichtjes aan. 
We steken de wierook aan. 
We zijn allemaal stil en staan stil bij het vuur in onszelf, die kracht die staat voor creativiteit, wilskracht en vastberadenheid. Het is de kracht die onze geest voedt. 
We denken na over de dingen die dat vuur in onszelf naar een lager pitje hebben gebracht: het duister van de winter uiteraard, maar misschien ook een situatie op het werk, een moeizame relatie, iets dat minder vlot verloopt dan verwacht, … en waarom we het vuur in onszelf weer willen opstoken. 

Bryd: 
Päivätär, Stralende Vrouwe van de zon, die gevangen werd gehouden door de koude Louhi,
Net zoals gij vastgeketend zat in uw ijzige gevangenis, zitten wij nu vast.
Net zoals gij bevrozen waart in uw cel in de bergen, is het vuur in ons hart bevroren.
Schone Päivätär, verbreek onze ketenen en stook het vuur binnenin ons op, zodat wij kunnen oprijzen als de zon boven alles wat ons tegenhoudt.
Vul ons met uw zilveren licht, Päivätär, en laat ons innerlijke vuur stralen!
Laat onze geest even helder branden als de zomerzon!


MAGISCH WERK

1 – Verhaal: De Boerin van Pohjola sluit de Zon en de Maan in een Berg op

Bryd leest het verhaal voor.  
Bron: http://www.dbnl.org/arch/hert063kale01_01/pag/hert063kale01_01.pdf 

Welk woord raakt je?
Welk woord springt er voor jou uit?
Schrijf dat woord op een stukje papier.

2 – Legging van de kaarten 

Daarna leggen we de tarotkaarten om te kijken welke aspecten in ons leven energie van Päivätär kunnen gebruiken. Deze legging is gebaseerd op een tarotlegging van de Maantempel (Facebook).

Concentreer je op het vuur in je binnenste. Het vlamt misschien hoog op maar misschien ook niet. Dat is niet erg. Terwijl je je hierop concentreert, schud je het dek tarotkaarten.

Trek een eerste kaart en leg die afgedekt voor je neer. Dit is de kaart die symbool staat voor de aarde, onze wereld, en je leven zoals het nu is in het hier en nu, klaar voor nieuwe energie.
Trek een tweede kaart en leg die afgedekt naast de eerste. Deze kaart staat symbool voor Kuutar, de maan.
Daarnaast leg je nog een derde kaart, ook afgedekt, die symbool staat voor Päivätär, de zon.

Leg het papiertje met het woord uit het verhaal op de eerste kaart. Trek een vierde kaart en leg die afgedekt op het papiertje. Deze kaart is een verborgen aspect van je leven in het hier en nu, als het ware wat er opgesloten zit in de berg van Louhi. 😊

Schrijf het woord dat je hebt afgedekt op een ander papiertje. Gebruik blokletters en scheur de letters in aparte papiertjes met telkens één letter. Draai de papiertjes om zodat je niet kan zien welke letters er op staan. Hussel ze door elkaar en verdeel ze over twee stapeltjes. Het maakt niet uit hoeveel papiertjes er in elk stapeltje zitten. Voel welk stapeltje bij de maan hoort en leg dat op de maankaart. Doe hetzelfde met het stapeltje dat volgens jou bij de zon hoort.

Trek dan een vijfde kaart en leg die op het stapeltje van Kuutar, en een zesde kaart voor het stapeltje van Päivätär.



3 – Meditatie 

Ga gemakkelijk en ontspannen zitten. Sluit je ogen, adem enkele keren diep in door je neus en uit door je mond, voel langzaam alle spanningen uit je lichaam verdwijnen. Wees je bewust van je lichaam en probeer één voor één al je spieren te voelen, beginnend met je tenen, je voeten, je enkels, je kuiten, je knieën, je bovenbenen, je billen, je bekken, je buik, je borst, je schouders, je bovenarmen, onderarmen, handen en vingers, hals en hoofd. Concentreer je nu op de Aarde die haar energie naar je toestuurt doorheen de vloer en de fundamenten van de plaats waar je je nu bevindt. Voel hoe je verbonden bent met de Aarde. Doe nu hetzelfde met de Zon en de Maan boven je. Voel hoe de Zon en de Maan hun energie naar je toesturen, doorheen het plafond. Voel hoe die energie van beneden en van boven zich in je zonnevlecht mengt en uitgewisseld wordt, hoe je via die energie verbonden bent met de aarde onder je en de maan en de zon boven je.

Voor je zie je een trap die naar beneden leidt. Langzaam ga je de trap af. Op het einde zie je een deur. Je opent de deur en komt in een winters landschap terecht. Dit is Pohjola, het Noordland waar Louhi haar scepter zwaait. Concentreer je op de frisse buitenlucht. Voel de koude die de Aarde in zijn greep heeft. De koude lucht dringt via je neus diep in je lichaam door. Je ziet donkere en grijze wolken. De wind bijt lichtjes in je kaken wanneer hij jouw richting uit blaast. Het is stil, de aarde is in winterslaap.

Je staat voor een immens grote en koude berg. Overal om je heen is de wereld koud en de wind verkleumt je tot op het bot. Aan de voet van de berg zie je een grote poort. Je wandelt snel naar de poort toe en klopt op de deur. De deur gaat open, ook al zie je niemand binnen. Je stapt door de poort in een lang gang die uitgehouwen is uit de berg. Als je met je handen over de muur strijkt, voelt die ruw aan. Na een tijdje merk je een zwak licht dat verderop in de tunnel schijnt. Het zwakke licht doet je denken aan de zon en de warmte die de wereld buiten zijn ontvlucht. Je wandelt sneller door de tunnel naar het zwakke schijnsel, op zoek naar warmte en licht.

Nadat je een poosje in de richting van het licht bent gelopen, stopt de tunnel voor een deur met een groot slot. Het licht schijnt van achter de deur. Het sijpelt langs de randen van de deur naar buiten. Voor de deur staat een krom oud vrouwtje. Het vrouwtje draagt verschillende lagen bont en ook al zijn haar ogen glazig van ouderdom, ze kijkt je recht aan. Je vraagt haar wat deze plek is.

“Dat is de cel waar de zon gevangen zit, liefje.” 

Verbouwereerd vertel je het vrouwtje hoe koud en onvruchtbaar de wereld is zonder de zon en hoe we het licht en de warmte van de zon nodig hebben. Het vrouwtje lijkt zich niets aan te trekken van je smeekbede.

“Ik ben het niet die de zon in haar gevangenis houdt. Als gij de zon naar de wereld wilt zien terugkeren, dan moet gij haar bevrijden.” 

Je kijkt de oude vrouw verbaasd aan en dat lijkt haar te amuseren. Je kijkt naar de gesloten deur en vertelt haar dat je de sleutel niet hebt.
Ze lacht.

“O, maar jawel, die hebt gij wel, liefje! Er zijn er velen die sleutels hebben meegebracht. Zelfs grote magiers hebben magische sleutels gesmeed om dat slot open te maken. Dwazen! Gij hebt allemaal de sleutel. Hij kan niet worden gesmeed, alleen gevonden.” 

Je denkt even na over haar woorden. Dan wandel je naar het slot en houdt het in je handen. Het is koud als ijs. Je weet wat je moet doen. Je sluit je ogen en denkt aan de warmte van een zomerdag. Je denkt aan het licht van de zon dat als duizenden flikkerende lichtjes tussen de bladeren van het woud valt. Je houdt dat gevoel van licht en warmte vast in jezelf en dan in het slot. Je voelt hoe het slot begint op te warmen, tot het oplicht met een zwakke gloed. Met een bevredigende klik gaat het slot open en de deur van de cel vliegt open.

Het zonlicht straalt uit de cel naar buiten en kleurt alles met een warme, zachte gloed. In het midden van het licht staat een jonge vrouw. Ze is groot en slank, met witblond haar en een zilverwitte jurk. Haar huid glanst met een helder licht dat van binnen in haar schijnt. Vlammetjes dansen over haar huid en geven haar een aura van helder vuur. Je weet dat je de zonnegodin Päivätär voor je ziet. Ze glimlacht en als je omkijkt zie je dat de oude vrouw verdwenen is. Je vraagt je verbaasd af of ze er wel ooit geweest is. Misschien was het allemaal een test.

Päivätar zet een stap dichterbij. Vertel haar waarom je je innerlijke vuur wil opstoken. Vraag haar om hulp om de obstakels weg te branden die je innerlijk licht tegenhouden.



De godin legt een hand op je voorhoofd en de andere op je borst. Je voelt hoe haar vuur je helemaal vult en je angsten en twijfels doet wegsmelten. Je ziet hoe je zelf ook helemaal begint te stralen, net als de godin.

“Zelfs als het lijkt dat mijn licht verdwenen is uit uw leven, weet dat ik in u ben. Gij zijt de enige die dat licht, die vitale vonk, terug in de wereld en in uw leven kunt brengen als anderen het willen opsluiten en proberen het te verstikken. Gij moet uw eigen licht zijn en als gij dat licht in u naar buiten brengt, dan zal het datzelfde vuur in anderen aansteken.” 

Het beeld van Päivätär begint te vervagen en verdwijnt. Snel haast je je weer naar buiten de berg uit en je ziet dat de zon hoog aan de hemel staat en hoe haar licht en warmte het land veranderen. Je lacht en je weet dat het zonlicht in je huist.

Keer terug naar de deur waardoor je in deze wereld binnen bent gekomen en ga de trap op. Wanneer je op je punt van vertrek bent gekomen adem je een paar keer diep in en uit. Je voelt je goed, je voelt je beter dan daarnet. Je voelt je verfrist en vol nieuwe energie. Open nu je ogen en rek je eens goed uit.

4 – Lezen van je tarotlegging

Draai kaart 1 om. Dit is de kaart van de aarde, je situatie hier en nu en je potentieel. Alles wat nog moet komen zit reeds vervat in jezelf. Deze kaart toont wat je daar nu al van kan zien, waar je op kan vertrouwen.

Neem het briefje waarop je je woord hebt geschreven. Denk aan datgene waar je met volle energie voor wil gaan, een nieuw begin van iets (het is tenslotte de start van de lente! 😊), datgene waarover je Päivätär hebt verteld in de berg. Concentreer je hierop en blaas dat doel drie keer in je papiertje. Verbrand het daarna in de kaars van Päivätär.

Draai kaart 4 om. Dit zijn verborgen aspecten in jezelf. Deze kaart geeft je een zicht op je grootste kansen en je grootste uitdagingen. Alleen al jezelf bewust worden van deze aspecten zorgt al voor verandering en transformatie.

Draai kaart 2 om. Dit is de kaart van Kuutar, de maan. Deze kaart staat voor de dragende kracht binnen in jezelf die je zal helpen bij het realiseren van je doel. Dit aspect van jezelf is verbonden en in evenwicht met je innerlijke vuur, het vuur van de zon. Kuutar en Päivätär zijn zusters, twee zijden van eenzelfde medaille.

Neem het stapeltje letters dat je op de kaart van Kuutar had gelegd. Draai de papiertjes om en maak er één of twee woorden van. Geen nood als er letters ontbreken. Voel gewoon welk woord er in de letters zit en waar de letters naartoe willen. Bijvoorbeeld: TRW voor TROUW, LFD voor LIEFDE. Dit is een concrete aanwijzing voor waar je de zachte dragende kracht van Kuutar bij kan gebruiken de komende tijd.

Draai kaart 5 om. Deze kaart toont je verborgen aspecten bij de kaart van Kuutar, dingen die een uitdaging vormen, obstakels onderweg naar je doel.

Draai kaart 3 om. Dit is de kaart van Päivätär. Deze kaart geeft je inzicht in de kracht van de zon binnenin je, de energie die je kan gebruiken voor het nieuwe begin dat je jezelf hebt gesteld. Deze krachtige en extravert energie is in evenwicht met de meer introverte en dragende energie van Kuutar, en je kan er volledig op vertrouwen.

Neem het stapeltje papiertjes dat op de kaart van Päivätär lagen en maak ook met deze letters één of twee woorden. Dit woord geeft je een richting voor de zonnekracht in jezelf.

Draai nu kaart 6 om. Deze kaart toont je verborgen aspecten bij de kaart van Päivätär, dingen die een uitdaging vormen voor het woord dat je net hebt gemaakt.

Deze legging heeft je met de hulp van de verbinding tussen de zusters Kuutar en Päivätär (het eerste woord) de draagkracht (tweede woord) en een richting (derde woord) getoond voor iets in je leven dat een nieuwe start nodig heeft en de krachtige zonneënergie van Päivätär kan gebruiken, met aandacht voor de uitdagingen en valkuilen waar je rekening mee moet houden.



BEDANKEN VAN DE GODIN

Bryd:
Päivätär, Stralende Vrouwe van de zon, wij danken u voor uw zilveren licht.
Danku voor uw vuur, dat ons eigen innerlijke vuur doet oplaaien en ons de kracht geeft om te stralen!
Danku en vaarwel!

Allen: 
Danku en vaarwel!

We doven de kaars van Päivätär. We doven elk ons eigen Päivätär-kaarsje. Als je behoefte hebt aan een refill van je innerlijke vuur, steek dan je kaarsje aan en zie hoe het licht van Päivätär je weer helemaal vult. 


AFSLUITEN VAN HET RITUEEL EN OPENEN VAN DE CIRKEL

Juniper: 
Voorouders van Arcadia, wij danken u voor uw aanwezigheid bij ons ritueel vanavond en uw bescherming. Onze band is oud en krachtig en dat zal altijd zo zijn.
Het ga u goed en tot weerziens!

Verelna:
Spirits van dit land en van dit huis, spirits van Lucht, Vuur, Water en Aarde, wij danken u voor uw aanwezigheid en uw bescherming vanavond. Het ga u goed en tot weerziens!

Zeva dooft de kwartierkaars: 
Danku, Spirits van aarde, element van het noorden. Het ga u goed en tot weerziens!

Yza dooft de kwartierkaars: 
Danku, Spirits van water, element van het westen. Het ga u goed en tot weerziens!

Luna dooft de kwartierkaars:
Danku, Spirits van vuur, element van het zuiden. Het ga u goed en tot weerziens!

Aurin dooft de kwartierkaars: 
Danku, Spirits van lucht, element van het oosten. Het ga u goed en tot weerziens!

Allen:
Het ga u goed en tot weerziens!


OPENEN VAN DE CIRKEL 

Allen:
Van zuster tot zuster open ik deze cirkel

Bryd:  
Van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres, van zuster tot zuster openen wij
nu onze cirkel.
Elk van ons, krachtig en sterk, gaan we straks terug onze eigen weg, maar door onze innerlijke kracht zijn we blijvend met elkaar verbonden.
Moge de Godin, tot we elkaar weerzien, elk van ons zachtjes vasthouden in het holle van haar hand en ons in liefde omhullen.
Blessed be

Allen:
Blessed be.

CAKE & WINE
Buffetje met wat alle priesteressen hebben meegebracht.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam