Sainte Waudru

2015 is het jaar van Mons. De Henegouwse hoodstad is dit jaar immers ook Culturele Hoofdstad  van Europa. De afgelopen week kampeerde ik zowat in de Collégiale Sainte-Waudru, de kathedraal van Mons, want ik werkte mee aan de VIP opening van het feestjaar in de Collégiale.


In de kerk staat een prachtige barokkoets - de Car d'Or - die meteen de aandacht trekt. Zo'n kar is nu niet meteen wat je verwacht in een kathedraal. Tijdens een prospectiebezoek was ik meteen geïntrigeerd, iets wat een minzame oude heer niet was ontgaan. Ik moest me geen zorgen maken over de 2.000 mensen die voor het openingsfeest van Mons2015 in de kerk werden verwacht want ze waren hier wel wat gewend met de Doudou. Ik wist toch wel dat dan zelfs paarden de kerk in kwamen gereden? Ik moest bekennen dat ik nog nooit van de Doudou van Mons had gehoord. :-)

Tijdens dat volksfeest het weekend voor pinksteren, dat sinds 2005 door de Unesco als immaterieel werelderfgoed is erkend, wordt niet alleen tegen een draak - de Doudou - gevochten, maar wordt ook het reliekschrijn van Sainte-Waudru op de Car d'Or (ze hebben speciaal voor Mons2015 ook een nieuw biertje met die naam ontwikkeld) door de stad gereden. Dat schrijn hangt sinds de 19de eeuw hoog boven het koor van de Collégiale en wordt speciaal voor de gelegenheid via een systeem van touwen en katrollen voorzichtig naar beneden gelaten.


Als de Car d'Or na haar rondrit door de stad weer bij de Collégiale aankomt, moet ze volgens de overlevering in één keer de berg oprijden waar de Collégiale op staat. Lukt dat , dan zegent Sainte-Waudru de stad weer een jaarv met haar bescherming. Lukt het niet, dan brengt dat ongeluk. Duizenden jonge mannen lopen achter de koets aan en duwen het gevaarte met een rotvaart de berg op. Aan de Montois zal het niet liggen als Mons het minder goed doet het komende jaar! :-)


Sainte Waudru of Sint-Waltrudis (Sint Waldetrude volgens de bordjes in de Collégiale) is de beschermvrouwe van Mons (en blijkbaar ook van Herentals). Haar feestdag is 9 april (de dag waarop ze in Mons stierf in 686 of 688), maar in Mons wordt ze dus vooral tijdens het feest van de Ducasse in mei gevierd. Ze was een Frankische edelvrouw die hier een klosster stichtte. Net als haar echtgenoot Madelgarius trouwens, bij ons gekend als Sint-Vincentius.

Toen in de middeleeuwen de pest uitbrak, bracht men haar reliekschrijn naar het reliek van Sint-Vincentius om de bescherming van de twee heiligen af te smeken. Toen dat scheen te helpen, werd dit aan Sint-Waltrudis toegeschreven. Sindsdien doet haar reliek elk jaar opnieuw een rit door de straten van Mons om haar bescherming en zegening af te smeken. Of hoe de godin zich toch elke keer weer weet te vervellen :-)










.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam