Coven Cuisine : Krokantjes
Sinds Steven “Muffin Man” De Geynst in 2010 werd aangehouden toen hij twee zakken muffins probeerde te “stelen” uit een afvalcontainer naast een supermarkt, met de nodige verontwaardiging van het grote publiek als resultaat, is verspilling nooit meer helemaal weg geweest van de agenda. Geen enkel ecologisch schandaal krijgt vandaag zoveel enthousiaste erkenning als voedselverspilling. Terwijl al decennia lang de aandacht gaat naar het hongerprobleem in de wereld belandt een derde van al het eten dat wereldwijd geproduceerd wordt, gewoon op de afvalberg. Het gaat om producten die perfect OK zijn, maar die om de ene of de andere reden niet meer worden verkocht. Soms raken ze zelfs niet eens in de winkelrekken: groenten die de boeren niet verkocht krijgen omdat ze niet aan de vorm- of kleurvereisten voldoen, of eten dat de groothandel niet meer kan verkopen omdat de houdbaarheidsdatum nadert...
De Europese koepelorganisatie van voedingsproducenten tekende vorige week een engagement om de voedselverspilling in de Europese Unie tegen 2020 te halveren. De reuzen uit de voedselindustrie zijn niet enkel overstag gegaan omwille van het imagoprobleem, maar ook omdat de roep van de consument om te protesteren tegen voedselverspilling luider klinkt. De stem van de consument is uiteindelijk de enige stem die echt telt voor een bedrijf dat zijn producten aan diezelfde consument wil verkopen.
Om een halt toe te roepen aan de verspilling van voedsel moeten we echter niet wachten op de Nestlés, Kellogg’s en Danones van deze wereld. Het begint bij onszelf. Paus Franciscus riep eerder deze maand de gelovigen op tot grotere spaarzaamheid in de keuken. “Onze grootouders waren er zeer op gebrand geen voedsel weg te gooien. Het consumentisme heeft ons eraan doen wennen dagelijks voedsel te verspillen, en we zijn niet in staat de echte waarde ervan te zien”, stelde hij vast. Hij heeft gelijk. Het gaat erom dat we bewuster boodschappen doen: of een komkommer kaarsrecht is of niet verandert helemaal niks aan de smaak en de houdbaarheidsdatum van een potje yoghurt is minder belangrijk als we het we toch diezelfde middag nog opeten ... We moeten ook leren om minder te kopen en meer te doen met wat we kopen. In plaats van de restjes weg te gooien, kan je er misschien nog wat lekkers mee doen.
Wat dacht je van deze “krokantjes” van het overgebleven stokbrood dat al een week in de kast lag? Het geeft meteen een extra betekenis aan het woord “verloren brood”.
Voor 4 personen
Verwarm de oven voor op 160°.
Snij het stokbrood in dunne schijfjes. Het stokbrood moet nog een beetje meegeven. Als het echt te droog is, verpulvert het onder je mes en dat is niet de bedoeling. Leg de schijfjes stokbrood naast elkaar op de bakplaat van je oven.
Bestrijk de schijfjes stokbrood royaal met olijfolie. Ik gebruik een olie van eerste persing omdat ik vind dat die fruitiger smaakt.
Bestrooi de schijfjes stokbrood met provencaalse kruiden en zout.
Zet de plaat met de krokantjes 15 minuten in de voorverwarmde oven. Als ze klaar zijn, laat ze dan afkoelen op de plaat. Als ze afgekoeld zijn, kan je ze bewaren in een afgesloten doos.
Heerlijk bij tomatensoep of bij guacamole. Of als krokant alternatief voor de chips als je een hongertje krijgt ’s avonds voor de televisie!
De Europese koepelorganisatie van voedingsproducenten tekende vorige week een engagement om de voedselverspilling in de Europese Unie tegen 2020 te halveren. De reuzen uit de voedselindustrie zijn niet enkel overstag gegaan omwille van het imagoprobleem, maar ook omdat de roep van de consument om te protesteren tegen voedselverspilling luider klinkt. De stem van de consument is uiteindelijk de enige stem die echt telt voor een bedrijf dat zijn producten aan diezelfde consument wil verkopen.
Om een halt toe te roepen aan de verspilling van voedsel moeten we echter niet wachten op de Nestlés, Kellogg’s en Danones van deze wereld. Het begint bij onszelf. Paus Franciscus riep eerder deze maand de gelovigen op tot grotere spaarzaamheid in de keuken. “Onze grootouders waren er zeer op gebrand geen voedsel weg te gooien. Het consumentisme heeft ons eraan doen wennen dagelijks voedsel te verspillen, en we zijn niet in staat de echte waarde ervan te zien”, stelde hij vast. Hij heeft gelijk. Het gaat erom dat we bewuster boodschappen doen: of een komkommer kaarsrecht is of niet verandert helemaal niks aan de smaak en de houdbaarheidsdatum van een potje yoghurt is minder belangrijk als we het we toch diezelfde middag nog opeten ... We moeten ook leren om minder te kopen en meer te doen met wat we kopen. In plaats van de restjes weg te gooien, kan je er misschien nog wat lekkers mee doen.
Wat dacht je van deze “krokantjes” van het overgebleven stokbrood dat al een week in de kast lag? Het geeft meteen een extra betekenis aan het woord “verloren brood”.
Voor 4 personen
- 1 stuk overgebleven stokbrood (bruin of wit maakt niet echt uit)
- Olijfolie
- Provencaalse kruiden
- Zout
Verwarm de oven voor op 160°.
Snij het stokbrood in dunne schijfjes. Het stokbrood moet nog een beetje meegeven. Als het echt te droog is, verpulvert het onder je mes en dat is niet de bedoeling. Leg de schijfjes stokbrood naast elkaar op de bakplaat van je oven.
Bestrijk de schijfjes stokbrood royaal met olijfolie. Ik gebruik een olie van eerste persing omdat ik vind dat die fruitiger smaakt.
Bestrooi de schijfjes stokbrood met provencaalse kruiden en zout.
Zet de plaat met de krokantjes 15 minuten in de voorverwarmde oven. Als ze klaar zijn, laat ze dan afkoelen op de plaat. Als ze afgekoeld zijn, kan je ze bewaren in een afgesloten doos.
Heerlijk bij tomatensoep of bij guacamole. Of als krokant alternatief voor de chips als je een hongertje krijgt ’s avonds voor de televisie!
Reacties