Coven Cuisine: Sopa de Gwydion

Heerlijk was ze, de "sopa de cilantro" die Gwydion ons na het Mabonritueel voorschotelde als alternatief voor de klassieke cake & wine. Hij is een grote fan van de Mexicaanse keuken en daar maakt men gretig gebruik van korianderblad in stoofschotels, kipgerechten, salades en sauzen. Zijn koriandersoep was een schot in de roos.

Alles aan de korianderplant is eetbaar maar we gebruiken eigenlijk alleen de verse blaadjes en de gedroogde zaadjes in de keuken. De zaadjes smaken een beetje naar anijs en worden in zowat elke currymengeling gebruikt. De verse blaadjes geven een frisse citroenachtige toets die sommige mensen verschrikkelijk vies vinden. Blijkbaar is dat genetisch bepaald. Gelukkig hoor ik net als Gwydion bij de groep die koriander erg lekker vindt!

Koriander (Coriandrum Sativum) is een van de oudste keukenkruiden die er zijn. In de bijbel wordt het kruid vernoemd als één van de kruiden die gebruikt werden bij het Joodse paasfeest en er werden sporen van koriander teruggevonden in de Egyptische piramides. De plant komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en kwam samen met de Romeinen naar onze contreien. De Romeinen gebruikten azijn met koriander om vlees langer te kunnen bewaren. Koriander blijkt inderdaad schimmelwerend en bacteriedodend te zijn. En het is nog goed voor onze spijsvertering ook: koriander bevordert het de eetlust, voorkomt een opgeblazen gevoel, vermindert branderigheid van de maag en werkt vochtafdrijvend. En voor ik het vergeet: koriander schijnt een prima hulpmiddel te zijn voor het geheugen!


Voor 6 personen:
  • 500 g courgettes;
  • 1,5 l water;
  • 6 blokjes kippebouillon;
  • 1/2 bol look;
  • 50 g verse koriander;
  • bakboter of -margarine;
  • 1 kleine ui;
  • 2 soeplepels maizena
  • 1/2 glas water;
  • 4 grote chilipepers (jalapenos of serranos);
  • zout;
  • 1,25 dl room.
Maak de courgettes schoon en snij ze in blokjes. Kook ze in water met een flinke snuif zout, tot ze bijtgaar zijn. Laat uitlekken.

Zet 1,5 l water po het vuur en doe daarin 6 bouillonblokjes. Maak een halve bol look schoon en pureer de teentjes in de bouillon. Laat nog eventjes samen met de bouillon trekken.

Doe de bouillon samen met de courgettes in de blender of gebruik een soepmixer. Voeg de koriander bij het courgettemengsel en mix alles tot een gladde of grove puree, zoals je zelf het lekkerst vindt. Ik ga voor de gladde versie.

Maak de ui schoon en snij hem in kleine blokjes. Smelt de bakmargarine in een grote soeppot. Fruit de ui tot hij glazig wordt. Voeg nu de courgettepuree toe. Roer met een vork 2 soeplepels maizena door een half glas water en giet dat bij de courgettepuree.

Maak de chilipepers schoon en snij ze in stukjes. Voeg ze bij de courgettepuree. Voeg nog een snuifje zout toe en laat alles nog 10 minuutjes sudderen op een laag vuurtje, met het deksel op de pan.

Mix alles nog eens goed door met de soepmixer en voeg dan de room toe. Laat alles nog even doorwarmen, maar zorg ervoor dat de soep niet kookt (anders schift de room).

Als je de borden aan tafel serveert in plaats van gewoon de pot op tafel te zetten, dan kan je de soep versieren met een klein scheutje room voor een mooi contrast met de groene soep (dan mag je minder room in de soep zelf doen) en een paar blaadjes verse koriander.

Sabroso!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam