Pride and prejudice

Toen ik voor het eerst vertelde dat we naar de Midlands op vakantie gingen, schudde Craig met een medelijdende blik zijn hoofd en verzuchtte dat daar niks, maar dan ook echt niks voor een meisje als ik te vinden zou zijn. Hij komt uit Manchester, een stad in het noorden van de Midlands, en kon het weten. Het is inderdaad wel waar dat de meeste mensen die ik ken die kiezen voor Groot-Brittannië een specifieke regio in gedachten hebben, zoals Wales, of Cornwall, of Londen, en de Midlands liggen zo'n beetje vergeten tussen al die regio's in. Gelukkig had Craig ongelijk, en hoe!

We hebben een huisje gehuurd in het Peak District. Dat ligt ergens halverwege de Midlands en is een redelijk ruige streek. Langs de ene kant vind je er echte desolate heide, langs de andere kant kilometers en kilometers weiden, afgeboord met muurtjes van op elkaar gestapelde stenen. De hele regio ligt bezaaid met kastelen, en de meeste daarvan mogen ook nog eens gerekend worden tot de mooiste die in Groot-Brittannië te vinden zijn. Het lijkt wel of de tijd hier heeft stilgestaan sinds 1800 en het is dan ook een geliefd oord voor verfilmingen allerhande. Dit is niet voor niets Jane Austen country. :-)

Chatsworth House stond alvast op het programma en heus niet alleen omdat dit het huis is waar Jane Austen zich waarschijnlijk op baseerde voor Pemberley, het huis van Darcy in Pride and Prejudice, en dat ook als dusdanig werd gebruikt in de verfilming van het boek met Keira Knightley (al blijf ik zwijmelen bij de ingehouden vertolking van Colin Firth als Darcy in de veel betere BBC verfilming :-) en blijft mijn liefste me daarmee plagen).

Niet alleen het huis is prachtig, ook de tuinen en de gronden errond zijn fantastisch. Behalve de tuinen rondom het huis, zijn er nog bossen en een kunstmatig aangelegd meer dat de nodige natuurlijke stuwkracht verleent aan de - hou je vast - negentig meter hoge fontein voor het huis. Je kan er urenlang wandelen en verdwalen in de pseudowildernis. Onze kleintjes vonden ook het doolhof en de kasteelboerderij geweldig.



Het huis zelf dateert van de jaren 1550, toen de beruchte gehaaide tante Bess of Hardwick zich hier kwam vestigen met haar echtgenoot, maar zijn huidige vorm kreeg het pas in de 17de en 18de eeuw. De tragische koningin Mary van Schotland verbleef hier vaak toen ze onder toezicht stond van de Earl van Shrewsbury, de vierde echtgenoot van Bess of Hardwick. Na de dood van Bess ging het huis naar haar tweede zoon, William Cavendish, de 1ste Earl van Devonshire. Zijn achterkleinzoon werd de eerste Hertog van Devonshire en verbouwde het huis tot zijn huidige vorm. Het huis is overigens nog steeds eigendom van dezelfde familie en de thuisbasis van de huidige Hertog en Hertogin van Devonshire.

De Dowager Duchess, Deborah, was de stuwende kracht achter de restauratie en het openstellen van het domein voor het publiek. In maart 2010 vierde ze haar 90ste verjaardag. Ze is echter nog steeds een kwieke dame die zonder problemen in de voetsporen kan stappen van haar illustere voorgangster Bess of Hardwick, al heeft ze het maar bij één echtgenoot gehouden :-). In 1976 startte deze bijzondere madam met de Chatsworth Farm Shop, om de oogst van de boerderij rechtstreeks te verkopen aan mensen die op zoek waren naar goede en lokaal geproduceerde landbouwproducten, iets wat toen echt revolutionair was. Ondertussen zijn velen haar hierin gevolgd en sluit het perfect aan bij de slow food beweging.

Lokaal geproduceerde groenten voor een seizoensgebonden keuken? Dat klonk mij ook meteen als muziek in de oren en ik kon dan ook niet weerstaan aan het Chatsworth Cookery Book dat Deborah in 2003 op de markt bracht en waar ze terecht heel trots op is. Het is inderdaad een kwestie van pride and prejudice. Wat dacht je anders van Salmon Fish Cakes with Sorrel Sauce in de lente, Crab and Prawn Tian with Celeriac Remoulade and a Herb Dressing in de zomer, Lincolnshire Sausage Cassoulet with Flageolet Beans and Garlic Crostini in de herfst, en Black Cherry, Almond and Chocolate Strudel in de winter om het wiel van het jaar in stijl af te sluiten. Wie zei daar dat de Britten enkel groene kanonsballen konden koken?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam