Coven cuisine: Summer Pudding

Na twee weekjes in het Peak District met zijn Victoriaanse sfeertje, krijg ik maar niet genoeg van Engeland. Aangezien mijn liefste gisteravond de vrienden van zijn roleplaygroep had uitgenodigd voor een barbecue, had ik niet veel excuses nodig om het inderhaast op de terugweg meegegriste Marks & Spencer magazine leeg te plunderen voor British style slaatjes en deze o zo heerlijke summer pudding.

Groot-Brittannië-freak Wim ging al overstag toen hij de grote pot earl grey tea zag ("en eentje voor de pot, zo hebben wij het graag") maar kon zijn enthousiasme nauwelijks bedwingen bij het zien van dit typische Britse zomerdessert ("echte Pod!") en toen hij de eerste lepel van het goedje in zijn mond stak, was het hek helemaal van de dam :-). En het moet gezegd: het resultaat is overheerlijk.

Als wij oud brood over hebben, dan maken wij daar verloren/gewonnen brood van of bodding, als we ook nog wat oudbakken koeken, broodjes, enz. ...hebben liggen die we niet in de vuilbak willen gooien. In de winter is zo'n lekker stukje bodding met een warme tas thee geweldig, maar in de zomer kan niks deze fruitige summer pudding overklassen.

In Groot-Brittannië serveren ze hem met clotted cream, een soort van dikke room die ik sinds Marks & Spencer uit de Brusselse Nieuwstraat is vertrokken nergens meer heb gezien buiten Groot-Brittannië. Misschien moet ik dat toch eens checken bij Stone Manor in Everberg. Klassieke opgeklopte room gaat ook, of gewoon natuur natuurlijk.

Nodig voor 4 personen:
  •  2 rijpe perziken;
  • 450g vers zomerfruit zoals een combinatie van kersen (ontpit), frambozen, aardbeien, ... of diepvriesfruit (wie slim is heeft net als ik zo'n zakje diepgevroren bosvruchten in zijn diepvries steken om het hele jaar door te kunnen genieten van geweldige recepten als dit :-));
  • 150g rietsuiker;
  • 1 zakje vanillesuiker (of een vanillestok, opengesneden);
  • 3 soeplepels water;
  • 1/2 toastbrood of gewoon wit brood (liefst stevig brood, vandaar dat een beetje oudbakken brood perfect is).
Leg de perziken in een hittebestendige kom en giet er kokend water over. Laat een paar minuten staan en giet dan het water af. Je kan nu heel gemakkelijk de pellen van de perziken trekken. Snij de perziken in twee, haal de pitten weg, en snij de vruchten vervolgens in dikke plakken.

Doe de perziken samen met de rest van het fruit in een kookpot, samen met de suiker en de vanillesuiker (of de vanillestok). Vergeet de kersen niet te ontpitten :-). Als je vers fruit gebruikt, hou dan de helft van de frambozen apart.

Voeg drie soeplepels water toe en breng aan de kook. Blijf roeren tot de suiker is opgelost. Draai dan het vuur zachter en laat nog een minuutje sudderen. Haal dan de pot van het vuur, roer er de frambozen onder die je opzij had gezet (zo krijg je wat extra textuur in je fruitmengsel). Verwijder de vanillestok als je die hebt gebruikt.

Snij de korsten van het wit brood. Neem vier glazen en snij vier broodcirkeltjes uit het brood. Die zullen dienen als deksel. Met de rest van het brood bekleed je de randen van de glazen. Zorg er voor dat er zo weinig mogelijk spleten zitten tussen het brood.

Lepel het fruitmengsel in de glazen. Verdeel fruit en sap evenredig over de glazen. Leg er dan de dekseltjes op en duw zachtjes tot de broodcirkels in de glazen zitten in plaats van er bovenop. Dek de glazen af met vershoudfolie (plastiek, geen aluminium).

Zet de glazen in de ijskast. Zet op elk glas een ondertas met daarop wat gewicht (of één grote schotel voor alle vier de glazen met daarop een kilo wortelen, zoals ik :-)). Laat de glazen daar minstens 4 uur staan. Je kan ze dus ook gemakkelijk de avond ervoor maken.

Om te serveren haal je de puddings uit de glazen en op dessertbordjes met behulp van een simpel mes dat je langs de randen haalt. Dat kan je in de keuken doen, als het sjiek moet zijn, maar de glazen zelf (zonder plastiekfolie weliswaar) ogen zo mooi dat je dat ook perfect aan tafel kan doen.

Supersimpel, superheerlijk! Brittannia rules!

Reacties

Populaire posts van deze blog

De heksenrunen

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De numerologie van je heksennaam