Gaia (volgens Eirinn Bri)

Gaia is een Godin die bestaat uit 3 verschillende aspecten en noem ik haar Gaia omdat dit de meest Goddelijke naam is van de drie.
Haar fysieke gestalte is Gaia - de Almoeder, de Godin.
Haar essentie of materie is Moeder Aarde - de natuur, de levenswijze.
Haar kracht is De Slang, symbool voor de vrouwelijke oerkracht en trance Prophecy.

Ze is een voorbeeld van een Moedergodin en wordt daardoor gelijkgesteld aan de aarde.  Oorspronkelijk was het orakel van Delphi aan Gaia gewijd. 26 maart en 25 mei zijn haar feestdagen, haar attributen zijn de slang, bloemen (maar dan geen dode ;-) ), vruchten en de Hoorn des Overvloed.

Geschiedkundig is er zeer veel te vertellen over Gaia - Moeder Aarde - De slang.

1/ GAIA

Mythologie
Mythologisch gezien is er zoveel te vertellen over Gaia, het ontstaan van de Aarde en het Godendom dat het soms onoverzichtelijk wordt.  Ik heb getracht om een korte samenvatting te geven maar ik ga ervan uit dat er nog veel ontbreekt.

Zij is de oermoeder, de aarde die ontstond uit de chaos, een duistere, uitgestrekte wanorde.  Zij wordt dikwijls voorgesteld al een mollige vrouw, gewoonlijk oprijzend of verbonden met de aarde.  Gaia is het vrouwelijke dat uit chaos ontstond; Eros het mannelijke.  Gaia verbond zich met het water en de lucht en zo ontstonden de zee en de bergen, Pontus en de hemel, Uranus.
Gaia is de personificatie van de aarde en huwt met Uranus, die de Goddelijke Hemel voorstelt. Uit deze relatie zijn de 12 titanen en 3 cyclopen ontstaan, alsook 3 reuzen Briareus, Gyes en Cottus.  Deze laatste waren verschrikkelijke gedrochten met 100 armen en 50 hoofden. De Titanenhuwelijken brachten rivieren, bossen, zon, maan en sterren: deze zijn dus bezield door de kinderen van de Goden.

In alle verhalen over Gaia staat de moederliefde centraal.  Op een zeker moment voelde Uranus zich bedreigd door zijn gigantische zonen, de cyclopen, en hij sloot hen op in de afgrond Tartarus.  Gaia vroeg hulp aan hun broers, de Titanen, en alleen Kronos beantwoordde haar hulpgeroep.  Gaia liet "ijzer" ontstaan in de aarde, smeedde daarmee een zeis en gaf dit wapen aan Kronos. In het gevecht dat daarop volgde, werd Uranus verminkt en kon Kronos zijn heerschappij overnemen.  Zo kwamen "misdaad" en "geweld" in de wereld.  Kronos sneed trouwens de geslachtsdelen van Uranus af en wierp deze in zee.  Er wordt gezegd dat hierdoor Aphrodite uit de zee voortkwam.

Tijdens dat vechtpartijtje van Uranus en Kronos vloeiden er natuurlijk bloeddruppels in de aarde, en daaruit ontstonden de Giganten.  Reuzen met afschuwelijke gezichten, verwarde haarslierten op het hoofd en kin en geschubde drakenstaarten, dus niet direct moeders' mooiste. Ook de 3 wraakgodinnen, de Enrinyen, ontstonden.  Hun haar bestond uit kronkelende slangen, hun ogen bloeddoorlopen, volgens sommigen hadden ze zelfs de vleugels van een vleermuis en het lijf van een hond.  Niet direct babes!!!
Je kon je beter niet de wraak van deze op de hals halen.  Ze spookten in je dromen, je kon je nergens voor hen verbergen en de schuldige werd zolang en zo wreed aan zijn schuld herinnerd tot hij waanzinnig werd.  Degenen die sterk genoeg waren van geest konden, door veel berouw te tonen en goede werken te doen, hun vergeving bekomen. Zij stopten dan hun wraak en transformeerden in de Eumeniden, de welgezinden.

Ontstaan van het Orakel van Delphi
Phython was een draak in de Griekse mythologie en dochter van Gaia.  Zij werd geboren uit het slijk na de watervloed van Deukalion, die Zeus had gestuurd als straf. 
Toen de Godin Leto zwanger was van Zeus, stuurde Hera aan op wraak. Daarom stuurde deze jaloerse godin, Phython achter het arme kind aan.  De draak moest Leto zo zodanig opjagen dat ze nergens zou kunnen bevallen waar de zon scheen.   Leto baarde Apollo op Delos, het kale en rotsachtige eiland.  Wanneer Apollo volwassen was, besloot hij wraak te nemen op Phyton.  Hij doodde de draak en maakt zich meester van het orakel van Themis bij Delphi, waarvan Phyton de bewaakster was.
Door deze overwinning kreeg Apollo de bijnaam, de Pythische Apollo.  De priesteressen van het orakel van Delphi werden Phythia genoemd.

Het is net met dit laatste aspect dat Gaia voor mij als Gaia symbool staat. Het orakel of wat in onze coven bekend staat als Trance Prophecy (naar mijn zin werken we hier wat te weinig mee). Waar de kracht van de Slang de grondstof levert, is het de Godinnenvorm die doorkomt en hoe gezonder ik heb geleefd, des te sterker Zij aanwezig is.

2/ MOEDER AARDE

Verering van Moeder Aarde in alle culturen
Moeder Aarde wordt in alle culturen vereerd als de hoedster van het leven, de voedster van de kinderen van de Aarde en staat in alles symbool voor het moederaspect.  Maar Moeder Aarde staat voor mij vooral symbool voor natuurlijk en gezond en het toelaten van een zachte, kwetsbare en moederlijke kant.   De voornaamste leiddraad hierin zijn de 10 geboden van de Indianen, die naar mijn bescheiden mening, nog altijd het mooist en het duidelijkst uitdrukken hoe je het beste de Aarde en haar kinderen eert.  De Indianen, die zich lieten leiden door Moeder Aarde ken(d)en een ruime en omvattende Grootmoedercultus. Helaas, onze cultuur laat niet meer toe dat wij onze Ouden eren en verzorgen. We worden gedwongen te leven volgens de normen van een maatschappij waarin andere waarden prioriteit krijgen.

Zelf tracht ik hier mijn steentje in bij te dragen door Milieubewust, Ecologisch, diervriendelijk en mensvriendelijk te zijn.  Eet en leef zo natuurlijk mogelijk - goede vuistregel hierbij is: Eet niets wat je grootouders niet zouden eten toen zij jong waren.  Voor mij persoonlijk zorgen de leer en inhoud van de Yogafilosofie voor een grote ondersteuning.  Op één of andere manier zorgt die ervoor dat het vanzelfsprekend wordt om minder vlees te eten, vriendelijk te zijn, kwetsbaar te worden en daardoor sterker te zijn.  Mijn kennismaking met Gaia heeft ervoor gezorgd dat ik met mijn voeten in de Aarde sta. 

Behandel de aarde en alles wat erop rond loopt met respect
Blijf dicht bij de grote Geest
Toon respect voor je medemens
Werk samen voor het welzijn van de mensheid
Geef hulp en zorg wanneer het nodig is
Doe waarvan je weet dat het goed is
Let op je gezondheid van lichaam en geest
Deel je ervaringen voor het grote geheel
Wees eerlijk in alle tijden
Neem volledige verantwoording voor je eigen acties


3/ DE KRACHT VAN DE SLANG

Dominerende kenmerken
De slang heeft vier dominerende kenmerken die haar symbolische betekenissen ondersteunen en die "toevallig kenmerkend zijn voor mijn eigen karakter": 1) Zij leeft in de aarde, in holen en onder stenen. 2) Zij is snel van beweging en soms giftig. 3) Zij werpt periodiek de huid af om te groeien. 4) Zij blijft zeer vitaal door haar vele verjongingen. 

Meervoudige symboliek
Belangrijkste aspecten zijn 1) Kennis en Wijsheid. 2) Instinctieve en onbewuste. 3) De Tijd. 4) Psychische energie of libido. 5) De oervrouwelijke natuur, de oerkracht van de vrouw.

1) Kennis en Wijsheid:
Aan de slang worden verstand en wijsheid toegeschreven.  Zij kan het symbool zijn van zowel ' de wijsheid der diepten' als van iets ongunstig zoals een ziekte. 

2) Instinctieve en onbewuste:
In de slang zit een blinde natuurlijkheid, die nauw verbonden is met het instinctieve en onbewuste.  Het beeld van de slang als zetel van het onbewuste ligt aan de grondslag van het sterrenbeeld van de Hemelslang die om de Noordpool kronkelt.  Hierbij cirkelt de slang rond haar eigen centrum en deze pool is de wereldas.  De Pool is al het ware het centrum van de wereld maar ook van het dynamische onbewuste waardoor de slang het treffende symbool is hiervoor.  Met haar chtonische ( aardse) aard is de slang de vertegenwoordiger van de wereld van de instincten. 

In sommige culturen wordt de binding van de slang met de onderwereld en het dodenrijk als negatief ervaren.  Het leven in het verborgene en haar soms giftige beet ( hoewel van de 2700 gekende exemplaren maar 375 giftig zijn) verbinden haar met de dood. In de bijbel is de slang altijd verbonden met de zondeval en volgens een Chinees spreekwoord hebben mensen "met een dubbele tong" een slangenhart.
Gelukkig kent de slang ook een zeer positieve relatie met de aarde en de onderwereld.  Als huisslang vertegenwoordigt zij dan weer de zielen van de Voorouders.

3) De Tijd:
De tijd is een slang, de Oeroboros, de in-zichzelf-bijtende slang is een zinnebeeld van de eeuwigheid. Net als de maan vertegenwoordigt de slang de onsterfelijkheid op basis van gedaanteverwisseling.  Zij verschijnt en verdwijnt weer, werpt regelmatig haar huid af en beleeft een periodieke wedergeboorte.   In Oud-Egypte stond de slang symbool voor leven en gezondheid waar ieder individu werd beschermd door een 'een levensduurslang'.  Wegens het vervellen was ze ook het symbool van verjonging en evenals de scarabee, een zonnesymbool.  In Egypte werd een slang dan ook niet als slecht beschouwd. Denk ook aan het symbool pi ∞ dat een oneindige betekenis heeft.

4) Psychische Energie of Libido:
In vele culturen is de slang een eeuwenoud symbool van psychische energie of Libido.  Hier vertegenwoordigt de slang een introvert gerichte energie die innerlijke veranderingen afdwingt. Denk maar aan de Kundalini slang bij de Hindoes.  In de Yoga is er een gans aparte Yoga tak ontstaan, de Kundalini yoga waarbij men zich richt op het beheersen of ontplooien van de kundalini via meditatie. Het is een strekking die de vuurenergie in je lichaam terug levend wil maken en houden. Daarbij zijn vooral het centrale zenuwstelsel en de ruggengraat van belang en de beoefening is gericht op een hoger spiritueel niveau waarbij de yogahoudingen zijn aangepast aan dit specifieke doel.  De slang als symbool is hierbij goed gekozen want ze heeft zeker een paradoxale aard.  Enerzijds is haar aard die van vuur, haar snelheid hoog en ze heeft een lang leven.  Anderzijds is het een koudbloedig dier dat leeft zonder relatie met andere dieren. De Kundalini-slang staat symbool voor de levensenergie.

Ook in dromen en fantasieën - van zowel mannen als vrouwen- komt de slang voor als een symbool ongedifferentieerde libido.
Psychologisch zijn de slang en de draak symbolische represanten van de angst voor de gevolgen bij het doorbreken van een taboe, b.v. de regressie bij incest.  De slang en de draak hebben hier de betekenis van de beschermer of de verdediger van de levenschat.

5) Haar oervrouwelijke natuur en de oerkracht van de vrouw:
In dit verband stelt ze een primitieve en chtonische vrouwelijkheid voor, lager nog dan die van de vogel of de vis. In mythen is de slang veelvuldig de tegenspeelster van de held.
Slangendromen wijzen op een discrepantie tussen de bewuste houding en het instinct en heeft vele betekenissen. Bijvoorbeeld emotionele toestanden die eerder psychisch van aard zijn maar ook een discrepantie tussen het bewustzijn en het motorische en instinctieve. Dit laatste is het zenuwstelsel en dromen over slangen en insecten kunnen wijzen op stoornissen in het autonome zenuwstelsel.
Werken met de oerkracht die de slang vertegenwoordigt is jezelf wentelen in een zachte en puur vrouwelijke aarde-energie. Je leert technieken om je zelf je eigen oerkracht omhoog te tillen. Door meer en meer in je eigen kracht te komen, zal je jezelf helen maar ook beter kunnen beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Wanneer je werkt met de kundalini-slang eer je jezelf, op die manier geraakt en 'gezien' worden is pure voeding voor je eigen vrouwelijke eigenwaarde. Het is een aanraking van energie die je verwelkomt, waardeert en kracht geeft. Het refereert naar de tijd, dat het goddelijke vereerd werd in de vorm van een godin.  Een tijd waarin vrouwen hoog gerespecteerd werden als verpersoonlijking van de Godin en niet alleen worden bestempeld als kinderlijke hobbyisten met teveel tijd.
Anderzijds verwijst het ook naar de oude culturen waarin vrouwen hun cyclische natuur konden volgen en zich tijdens hun maandstonden een paar dagen terugtrokken uit het sociale leven. Dit gebruik getuigt van een diepe wijsheid, waar het vrouwelijk werd geëerd als een bijzondere kracht. Drie dagen waren de vrouwen bij elkaar om in stilte te rusten, om zich te herbronnen of om de Godin te eren ( naargelang periode en gebruiken in de streek). Het was een steeds terugkerende tijd om het eigene en waardevolle van vrouw zijn te erkennen en te verdiepen, om de vrouwelijke oerkracht in zichzelf te eren. Dat garandeerde een natuurlijk en cyclisch verloop der dingen, met respect voor ieders eigenheid.

De tijden zijn anders nu en helaas staat onze cultuur het niet toe dat we ons 3 dagen herbronnen maar door op zoek te gaan manieren om die oude wijsheden opnieuw vorm, willen we de oerkracht in onszelf opnieuw voeden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam