Coven Cuisine: asperges met gerookte zalm

Mei is de aspergemaand en dat zullen we geweten hebben. De familie van de vader van Bart komt oorspronkelijk uit Limburg, uit de streek van het witte stadje Thorn maar dan aan de Belgische kant van de grens. Dat is ook de aspergestreek en traditiegetrouw trekken de ouders van Bart dan ook elk jaar naar ginder, niet alleen om de neven en nichten een bezoekje te brengen maar ook om asperges in te slaan voor het komende jaar. Eén bakje van vijf kilogram is steevast voor ons. Ik ben altijd opgelucht dat ze na twee dagen schillen eindelijk allemaal de diepvries in zitten. Wij profiteren dus het hele jaar door van die calorie-arme lentegroenten, die bovendien ook nog eens rijk zijn aan vezels, ijzer, vitamine C, natrium en calcium.

Hieronder een lekker eenvoudig lentereceptje dat je tijdens de maanden mei en juni - als er volop verse asperges en nieuwe papatjes zijn - in een wip op tafel tovert.

Voor vier personen heb je nodig:

  • 1/2 kg nieuwe aardappeltjes (vastkokend);
  • 24 dunne groene asperges;
  • 1 eetlepel gehakte dille + om te garneren;
  • 100ml zure room;
  • 1 koffielepel geraspte mierikswortel (kan je kopen als een soort van witte pasta in potjes);
  • 175g gerookte zalm (1 pakje);
  • zout en peper.
Schil de aardappeltjes en kook ze in lichtjes gezouten water. Ik kies meestal voor kleine aardappeltjes, type Ratte of Corne de Gatte, die vind ik persoonlijk het lekkerst.

Snij de harde onderkant van de asperges en kook ze 3 tot 5 minuten in lichtjes gezouten water. Ik gebruik groene asperges omdat die mooier ogen in dit gerechtje, maar je kan het ook met wite asperges doen.
Het enige verschil is dat witte asperges onder de grond zijn gegroeid en uit het licht zijn gehouden, terwijl groene asperges wel in de zon zijn gegroeid.

Hak de dille fijn. Hou wat toefjes over om te versieren. Als je geen verse dille hebt, gebruik dan dille uit de diepvries. Meng de dille samen met de mierikswortelpasta en de zure room. Breng op smaak met zout en peper.

Laat de asperges goed uitlekken en verdeel ze dan over de borden. Leg hierover de plakjes gerookte zalm, waar je wat versgemalen peper over strooit. Versier met wat toefjes dille.

Werk af met een dot van de dille-mierikswortelroom en serveer met de gekookte aardappeltjes.

Smakelijk!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam