Coven Cuisine: hartige spinazietaart

Ken je het beeld van Atlas die de aardbol met veel moeite torst? Zo voel ik mij op de donkerste dagen van de winter. Van zodra de dagen beginnen te korten voel ik het gewicht van de wereld zwaarder en zwaarder worden, en als de zon weer terug is fleur ik weer helemaal op. Ik krijg zin in dingen doen, ben goedlachser en vriendelijker in het verkeer. Dat is een heel natuurlijk verschijnsel: voorjaarsmoeheid. Ik moet er echt tegen vechten tijdens onze lange winter en kan dan ook bijna niet wachten tot het weer lente wordt.

Ah, de lente. De aarde wordt weer wakker en schenkt ons een schat aan lentegroenten, vol met net die vitaminen, mineralen en aminozuren die we nodig hebben om om die lange en grauwe winter van ons af te schudden. De lange winter put onze reserves uit, en ons lichaam kan in de eerste weken van de lente dus best wel wat extra's gebruiken. Die gezonde, natuurlijke én lekkere extra's vinden we in lentegroenten: vitamine B1, B3, B6 en C, foliumzuur, magnesium, selenium, zink, tryptofaan, tyrosine en omega 3-vetzuren die depressie, lusteloosheid en concentratieverliestegen gaan.

Het perfecte antwoord van moeder natuur op mijn voorjaarsdip (bron: http://www.tuinadvies.be en http://www.mentalhealth.org.uk/feedingminds/):
  • Asperges: tjokvol vitaminen B1 en B6 en zink;
  • Bloemkool: nodig voor de vitaminen B6 en C;
  • Broccoli: hoog gehalte aan vitaminen B1, B3 en C en aan foliumzuur, magnesium en zink;
  • Tomaten: het antidepressivum bij uitstek dankzij de het aminozuur tyrosine;
  • Ijsbergsla en Romeinse sla: leveranciers van vitamine B1;
  • Kropsla, veldsla, eikenbladsla, lollo bionda en lollo rossa: foliumzuur;
  • Paprika's: heel nuttig voor de vitaminen B6 en C, maar ook voor het magnesium.
  • Peterselie en waterkers: hoge gehaltes aan de vitaminen B1, B3, B6 en C, aan magnesium en tryptofaan.
  • Spinazie: de superman onder de lentegroenten zorgt met zijn hoge gehalte vitamine B1, foliumzuur, magnesium, selenium, zink, tryptofaan en tyrosine voor een heuse lentepepkuur!
Hieronder vind je een lekker en eenvoudig receptje voor een hartige taart met spinazie, de oppepper bij uitstek. Dit heb je nodig voor een grote taart:
  • 1 kruimeldeegbodem (voorverpakt)
  • 1kg verse spinazie (of een pak spinazie uit de diepvries)
  • 4 eieren
  • 100g feta (mag ook iets meer zijn, ik neem hiervoor gewoon 1 verpakking)
  • 2dl room (1 brikje)
  • peper en zout
Was de spinazie en kook ze gaar in kokend water. Laat de spinazie daarna goed uitlekken. Dit is belangrijk omdat je anders een waterige taart krijgt.

Doe de uitgelekte spinazie samen met de verkruimelde feta in de keukenrobot en hak alles fijn. Klop de eieren los met het brikje room en voeg het eiermengsel bij de spinazie. Kruid met peper en zout.

Vet een bakvorm in met wat boter of olie en bekleed ze met het kruimeldeeg.
Ik koop meestal gewoon een voorverpakte deegbodem, maar als je het niet laten kunt, kan je uiteraard ook zelf een deegbodem maken. Doe hiervoor 200g bloem, 100g boter en 1dl water in de keukenrobot en meng alles tot een consistent deeg. Maak van het deeg een grote bal die je op een met bloem bestoven werkblad uitrolt tot een grote lap. Laat het deeg daarna een kwartiertje rusten in de ijskast alvorens hem te gebruiken.

Giet het spinaziemengsel in de bakvorm en bak de taart gedurende 45 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.

De taart is warm en koud te eten en superlekker met een slaatje van tomaten!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam