Monsters Inc. (covenbijeenkomst)

Ik kijk altijd uit naar de covenbijeenkomsten van Arcadia. Van een aantal meisjes in de coven weet ik eigenlijk zo goed als niets, maar toch voelen ze aan als zusters. Elke samenkomst voelt aan als een rustpunt in een hektische maand. Ik kom er helemaal tot rust en weet dat ik er volledig mijzelf kan zijn, in volle vertrouwen.

Voor één keer was ik eens niet vergeten om mijn kussentje mee te brengen, want behalve koude voeten heb ik na afloop meestal wel een plat gat :-) van het op de grond zitten in het tempeltje onder het dak. Deze keer gingen we echter niet naar het tempeltje. Fjierra's man was niet thuis en aangezien ze de baby nog moest voeden, was het veel praktischer om het in de living te doen. We zaten wel op de grond, dus ik was toch blij dat ik er deze keer aan had gedacht.

Eirinn en Anthea konden er niet bij zijn. Was het daardoor dat de energie anders aanvoelde? Of kwam het toch door de tempel? Kwam het door de drukte van het werk? Ik weet het niet, maar ik had veel meer moeite om als het ware meegezogen te worden deze avond.

Eerst trokken we de cirkel, van hand tot hand, zoals we altijd doen. Daarna liet Fjierra ons de cirkel versterken met een visualisatie. Ik stond boven op een hoge berg midden in een grote cirkel van bomen. Toen besefte ik dat ik helemaal niet op een berg stond, maar op een soort van tempel met naar het leek wel een miljoen trapjes naar beneden. Beneden, in de bomencirkel, brandde een groot vuur. Bovenop de tempel brandde ook een vuur; ik hing er als het ware scheef boven en toch brandde het mij niet. Toen schoot een straal van vuur uit de aarde omhoog, op de plek waar daarnet nog het vuur had gebrand, en ook uit de hemel kwam een straal van vuur naar beneden. Op de plek waar de twee stralen elkaar raakten ontstond een soort van verblindende lichtflits, die als een rimpeling over het terrein heenspoelde, tot de hele cirkel was gevuld met een witte gloed die ons helemaal vervulde. We waren er klaar voor.

Daarna was het tijd voor feedback op de opdrachten die we de vorige keer hadden gekregen, zowel opdrachten die we alleen moesten doen als "groepswerkjes".

Fjierra had ons gevraagd om naar de maan te kijken. Bedoeling is dat we het hele jaar door, waar we kunnen, naar de maan kijken om te zien waar ze staat. Dat verandert in functie van de seizoenen. Ik keek verbaasd op. En dan? Mijn wetenschappelijke achtergrond heeft waarschijnlijk te vaste fundamenten want het leek mij maar heel logisch dat de maan naarmate het jaar vordert op een andere plaats staat. Niks magie maar gewoon astronomie en wetenschap :-)

We hadden ook de opdracht gekregen om na te denken over onszelf en onze band met de hekserij: wat weten we er over, wat betekent het voor ons, waar geloven we eigenlijk, enz. ... En wat kunnen wij zelf bijdragen aan de hekserij. Dat zijn goede vragen, al worden ze dikwijls slechts heel oppervlakkig beantwoord, met hemeltergende clichés of kleverige new age tralala tot gevolg. Al is mijn idee hierover niet beter dan de rest :-)

Volgens mij zijn wij een soort van thought forms of gedachtevormen van iets hogers. Het klinkt misschien nogal creationistisch, maar dat is het helemaal niet. Ik geloof niet in de letterlijke schepping, maar wel in een soort van spirituele vonk die het vuur van het bestaan heeft aangestoken. Perfect in overeenstemming met de theorieën van Darwin dus :-)

Wij zijn allemaal puzzelstukjes in een groter geheel en met wij bedoel ik niet alleen ons, mensen, maar ook de dieren, planten, ... de hele natuur rondom ons. Als er een stukje ontbreekt, is de puzzel niet compleet. Een ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel en dat geldt ook voor ons. Dat betekent dat we allemaal een plaats hebben gekregen in dat grote geheel en dat elke plaats - zelfs als je een miertje bent - belangrijk is en verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Sommige mensen zijn zich bewust van die verantwoordelijkheid die ze hebben gekregen. Voor mij zijn dat wat ik heksen zou noemen, al is die benaming voor veel mensen waarschijnlijk te ruim. Niet zo voor mij. Hekserij is een manier van leven. Het gaat over bewust zijn, groeien naar een evenwicht tussen die goddelijke vonk in jezelf en de wereld rondom jou, je bewust worden van je plaats en rol in de maatschappij en de natuur. Misschien vind je dat evenwicht wel nooit, maar het gaat hem om het zoeken, het groeien. Naarmate je groeit en bewuster wordt van jezelf en van je eigen plaats in de wereld, geraak je zelf meer in evenwicht. Het puzzelstukje valt op zijn plaats. Het wordt gemakklijker om alles te relativeren. En naarmate je je bewuster wordt van alles, wordt alles zich ook bewuster van jou ...

Eleniana onderbrak ons en vertelde dat ze zonet een vrouw met een rare hoed had gezien die een boodschap voor ons had. We moesten energie vrijmaken voor de wetenschappers, opdat die nieuwe dingen zouden uitvinden die de problemen waar de aarde nu mee te kampen heeft zouden kunnen oplossen. Ik moest denken aan de kerncentrales, die enerzijds weliswaar een propere en gedkope vorm van energie voortbrengen, maar tegelijkertijd radioactieve slakken die diep in de aarde of op de bodem van de zee bewaard moeten worden tot we misschien ooit een oplossing hebben uitgevonden om ze weg te werken. Dat zou nogal een doorbraak zijn!

Daarna was de tijd aangebroken voor de groepsopdrachten. Puri Dai en ik moesten op zoek naar een lokale heemkring of volksmuseum om te kijken hoe de mensen hier in onze streken in vroeger dagen leefden en hun religie praktisch toepasten. Tja, met het volkskundemuseum van Antwerpen opgeslagen in verhuisdozen tot het MAS opengaat in 2010 was dat gene kattepis. Bovendien heb ik bijzonder weinig tijd om op stap te gaan deze dagen, ik werk immers van dinsdag tot en met zaterdag en op maandag zijn de meeste musea dicht ...

Ik weet niet waarom maar ik moest denken aan een boek dat indertijd in de boekenkast op de slaapkamer van mijn grootouders in Waterloo stond. Ik herinnerde me een groot boek, in leer gebonden met een gouden opdruk, dat handelde over volkskunde. "Eigen Aard" (van professor Karel C. Peeters, Antwerpen, 1946), dat was het. Surfen op het internet leverde niet veel op, al vond ik wel een paar webwinkeltjes waar het te koop was, van 23 EUR tot 75 EUR. Ik aarzelde niet.
Toen het boek thuis aankwam was ik verbaasd over de afmetingen: het was veel kleiner dan in mij herinnering! Dat zal wel aan mijn eigen formaat in 1975 gelegen hebben zeker? :-) Maar de gouden opdruk en de prentjes waren net zoals ik ze me herinnerde. Ik las het in één avond uit en had het gevoel alsof ik de grot van Ali Baba had ontdekt: een schàt aan informatie over zo ongeveer alles waar Fjierra ons naar had laten snuffelen. Oude kennis en gebruiken à volonté. Overal waar ik een link zag met waar wij mee bezig zijn, plakte ik een post-itje. Algauw zag het hele boek geel :-) Ik was dan ook héél enthousiast toen ik het liet zien op onze covenbijeenkomst. Ik denk trouwens dat ondertussen iedereen van de coven hem via internet heeft gekocht! :-)

Eens we de opdrachten hadden afgesloten, was het tijd voor een meditatie waarbij we de gehoornde god zouden ontmoeten. Het moet niet altijd de godin zijn ...

We zaten met onze rug tegen een boom. Ik voelde de ribbels van zijn stam in mijn rug drukken en zijn stille, sterke kracht die me omgaf. Ik voelde me rustig en kalm, en sterk. Toen zag ik een klein paadje dat het bos inliep. Het paadje liep naar een open plek in het bos. Daar stond een klein huisje met een strooien dak. Ik moest onwillekeurig denken aan de hut van Baba Yaga en was toch een beetje op mijn hoede. Tijdens een rollenspelsessie was ik net zo'n huisje binnengelopen en was er bijna in de oven gegooid!

Het huisje had slechts één kamer. Er lag een glanzende houten vloer en het plafond was laag. De kamer was niet groot maar wel gezellig. Er was een venster met daarin cirkeltjes van glas, als flessenbodems, en daardoor viel het licht de kamer binnen. Het licht scheen op een groot houten bad dat de kamer leek te beheersen. Op de rand van het bad stonden kaarsen en het water rook heerlijk naar rozen. Ik kleedde me uit en stapte in het bad. Het warme water voelde zijdezacht aan, de geur was overal en het geluid van de kleine golfjes die over mijn borsten sloegen telkens ik me een beetje bewoog was heerlijk. Toen ik zo een tijdje had gebaad, was het tijd. Ik klom opnieuw uit het bad en droogde me af met een dikke zachte handdoek. Ik wreef mijn hele lijf in met een romige zalf die in een mooie witte marmeren pot had klaar gestaan. Mijn handden bleven wat langer rusten op mijn borsten: ik voelde me bepaald zinnelijk... Over een stoel hingen een lange rode jurk en een lange mantel. Die trok ik aan, zij het met een beetje tegenzin.

Ik liep naar buiten, over een pad naar een andere open plek waar in het midden een soort van hunnebed stond. Het leek wel een enorme tafel, met die grote platte steen bovenop. Ik klom naar boven en ging languit op mijn rug op de steen liggen. Bedoeling was dat we de god zouden ontmoeten maar ik kon me op de ene of de andere reden niet ontdoen van de gedachte dat ik een offer moest zijn. Ik voelde me echter geen offer, ik was krols, ik voelde mij een verslindster. Ik keek naar boven, naar de hemel. Boven mij torende een gigantisch gezicht. Het was een vrouwengezicht, omkransd door lang zwart haar. Het was een mooi sterk gezicht en het had slagtanden. Belangstellend keek zij naar mij, en ik keek even nieuwsgierig terug. Ik voelde me niet begerig meer, enkel geïntrigeerd. Ik dacht na: wie was zij? Plots veranderde haar gezicht in een gigantisch everzwijn (volgens Moira rook het in haar meditatie naar everzwijn, is dat toeval?), waarna het verdween om plaats te maken voor het gezicht van een groot blauw beest. Het zag er een beetje uit als dat grote blauwe beest uit Monsters Inc. maar dan in een donkerder kleur en met maar één oog. Het beest keek mij zonder enige emotie aan, en het viel mij op dat zijn oog niet knipperde. Ik wist dat hij me geen kwaad wilde, hij was hier omdat everzijnvrouw het hem had opgedragen, om mij in het oog te houden en te beschermen moest het nodig zijn ...

Nu zouden we de god ontmoeten. Hij zou komen in de vorm van een hert. Ik zag geen hert, overal waar ik keek scheen ik de blik van het blauwe beest te ontmoeten dat mij in het oog hield. Hij voelde gespannen aan, alsof er wel eens iets zou gebeuren, maar er gebeurde niets.
Ik sloot mijn ogen en concentreerde me op de god. Ik zag een rij van ridders die met hun rug rond mij leken te staan. Ze waren gespannen, het leek alsof zij iets ergs verwachtten en mij beschermden met hun lichaam. Eén van hen had een schitterend zwaard in de hand, met een prachtig versierd geheft. Toen losten de ridders op en zag ik een oude burcht, vervallen, bijna een ruine. De aarde was stoffig en rood, net als de hemel.
Ik opende verward mijn ogen en keek weer naar de hemel, die nu was veranderd in een sterrenhemel met een geweldige maan. In de manenschijn zag ik een paar poten. Hertenpoten! Opgewonden keek ik langs de poten omhoog, zodat ik de god zou zien. Het was geen hert, het was een soort van centaur, maar hij zei niets. Hij keek alleen maar. Het blauwe beest liet hem begaan. Vervolgens draaide hij zich om en verdween in het bos. Wat was dat nu weer geweest?

Ik klom opnieuw van de menhirs naar beneden en liep terug naar het huisje. Het blauwe beest week geen centimeter van mijn zijde, tot ik de deur van het huisje achter me had dichtgetrokken. Ik trok de jurk en de mantel uit en klom weer in bad. Deze keer liet ik me niet in het warme water zakken, maar waste snel de zalf van mijn lichaam. Ik droogde me af en trok mijn eigen kleren weer aan. Ik liep het paadje af naar de boom, waar ik opnieuw tegenaan ging zitten. Ik deed mijn ogen open.

Covenbijeenkomst Ursa Major 20/03/2009

De covenbijeenkomst gaat uitzonderlijk niet in de tempel door maar wel in de woonkamer. We gaan echter NIET in de zetel zitten maar wel op de grond :-).

Zuivering
Aan de deur van de keuken staat een kom met zuiver water. Voordat de covenleden de cirkel betreden staan ze even stil bij de transformatie van profaan naar sacraal en zuiveren ze hun handen, polsen, hals, … Voordat iedereen gaat zitten gaat men even langs Moira die hen zuivert met wierook.

Trekken van de Cirkel
Cirkel wordt getrokken en kwartieren worden verwelkomd.

Fjierra:
Van hand tot hand trek ik deze cirkel.
Van hand tot hand en van hart tot hart trekken wij deze cirkel. Laat ons even stilstaan bij wie we zijn en waarom we hier zijn.

We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de winden, de Luchttorens van het Oosten, kracht van de dageraad en de Lente.

We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de Zon, de Vuurtorens van het Zuiden kracht van de middag en de Zomer.

We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de Zee, de Watertoren van het Westen, kracht van de dolfijnen en de Herfst.

We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de aarde, Aardetoren van de mysteries van het Noorden, kracht van de sneeuw en de winterse kou.

We groeten en verwelkomen de krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons.

We groeten en verwelkomen de krachten van onze voorouders, bloed van ons bloed, zij die voor ons zijn gekomen en zij die na ons zullen komen.

We groeten en verwelkomen de krachten en de geesten van het land waarop we vandaag samen te gast zijn.

We sluiten onze ogen en nemen 6 diepe en rustige ademhalingen. In door onze neus en uit door onze mond. Terwijl je diep in- en uitademt, zie je bij elke inademing steeds meer licht je lichaam binnenstromen. Bij elke uitademing zie je telkens wat meer spanning verdwijnen. Samen gaan we heel even naar een oord van rust, van heelheid, van ontspanning en van samenhorigheid.

We staan samen op de top van een prachtige heuvel in het midden van een cirkel van eeuwenoude bomen. In het midden van onze cirkel knettert een groot vuur. De heilige gouden vlammen van het vuur verlichten de ganse cirkel. En terwijl we inademen zien we dat het licht ook van ons afkomstig is. Het licht afkomstig van onze diepste ziel komt overeen met het licht van het heilige vuur. En terwijl dit licht zich samenvoegt laten we al onze problemen en spanningen los. We voelen de vloer onder ons en de aarde onder de vloer en we laten het gewicht van ons lichaam helemaal los. We hoeven ons lichaam niet meer op te houden, we laten rustig los en worden één met de aarde.

En in deze heilige ruimte aanroepen we en verwelkomen we de krachten van onze hemelse scheppers, onze moeder en vader. We wijden de tijd die we vandaag samen gaan doorbrengen, ons werk, onze band en ons leven toe aan deze krachten van liefde en creatie. We zijn dankbaar dat onze wegen zich gekruisd hebben en dat we hier vanavond samen mogen zijn.

We vragen dat ons hart en onze geestde juiste richting mag vinden en open mag blijven om meer licht en liefde te ontvangen.

Blessed be.


Reflectie op de afgelopen maand februari
  • Een nieuwe maan, een nieuwe droom.
  • Belang van doorzenden van bevindingen & ervaringen (Eleniana & Bryd OK, Elenor, Anthea, Eírinn, Nadia nt OK)
  • Vragen, bemerkingen, etc... vorige bijeenkomst.
Feedback individueel werk
  • De Maan: kijk naar de groei en de veranderingen in de maan en de veranderingen van haar plaats aan de hemel, nacht na nacht.
  • Je persoonlijke eigenheid: stel jezelf de vraag wat je werkelijk weet van hekserij, waar jij zelf in gelooft, wat het voor jou kan doen en wat jij de Craft kan bieden in ruil.
Feedback Groepswerk
  • Vergelijkende religie: Ga naar de kinderafdeling van je bibliotheek en zoek of ze iets hebben over vergelijkende religie. We hebben deze informatie nodig om te begrijpen wat mensen geloven; boeddhisten, hindoeisten, Jodendom, Shinto, islam en welke ook je interesse wekken. Je zal mogelijk ook enkele oude religies tegenkomen zoals de Griekse, Romeinse, Egyptische van lang vergeten tijden. Deze laatsten hebben heel wat raakvlakken in het hedendaagse paganisme. (Eírinn, Anthea, Eleniana)
  • Locatie: Probeer heel nieuwsgierig te worden over de plaats waar je woont, waarom het daar is, wat er vroeger was. Onderzoek wat er speciaal of zelfs heilig is in jouw buurt. Onderzoek of er bepaalde locale feesten zijn of bijzondere gebruiken. Ga naar de meest heilige plek in jouw buurt en voel de verandering in atmosfeer. Voelt het anders, zo ja, waarom? (Nadia, Fjierra)
  • De boeren: Lees over en onderzoek het boerenjaar, de oude landbouwgebruiken en het werk dat per seizoen moe(s)t gedaan worden. Probeer voeling te krijgen met het ruwere, eenvoudigere verleden en met de mensen die lang geleden leefden. (Elenor, Moira)
  • Grootouders / voorouders: Als je contact hebt met oudere mensen, je grootouders bijvoorbeeld, vraag hen dan hoe het vroeger was. Onderzoek alles rondom je, vooral buitenshuis. (Elenor, Moira)
  • Heemkring: Onderzoek of er een plaatselijk museum is met oude gebruiksvoorwerpen, keukentoestellen of zelfs layouts van traditionele woningen. (Bryd, Phuri Dai)
Ontmoeting met de Godin en de God - maart > april
Mogelijk heb je de afgelopen maand wat problemen ondervonden. Wat we aan het doen zijn is ons leven een diepere wending geven. Probeer dus door te zetten.

De reden waarom we op deze manier werken; het doorgeven van kennis aan elkaar is dubbel: aan de ene kant vermijden we om zo dubbel werk te doen en aan de andere kant maakt voor mij lesgeven een integraal deel uit van het priesteressenschap. Op deze manier krijgt iedereen daar een eerste basis van onder de knie.

Algemeen:
Verplaatst naar volgende keer (3/4):

Specifiek:
Als we in onze cirkel diep in het hart van elke covenzuster gaan kijken dan zien we; de Morrighan, Freya, Hekate, Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen, Athena, Selu, Yemaya en Brighid, en bij onze zusters die er vandaag niet konden bij zijn zien we Aphrodite & Gaia. Dit weten we intussen. Alleen kennen we deze godinnen niet, tenminste niet zoals we elkaar kennen.

Om op de juiste manier te kunnen werken met elkaar moeten we ook weten hoe we met elkaars godinnen kunnen en moeten omgaan. Daarom is de volgende taak ook erg belangrijk. Denk na over een manier waarop je jouw godin kan voorstellen aan de anderen. Je mag dit doen op welke manier dan ook; wil je dit doen met een meditatie, wil je een soort collage maken om haar visueel voor te stellen, wil je haar trancen, ... Alles kan en niks moet. Alleen dienen we op het eind allemaal een heel duidelijk beeld te hebben van wie jouw godin is.

Kijk ook na onder welke vorm jouw godin vandaag de tand des tijds heeft overwonnen, op welke manier komen hedendaagse mensen nog steeds met haar in contact. Hoe is ze in de beleving van de mensen veranderd over de eeuwen heen?

Vraag haar ook om haar persoonlijke mening over het vrouwelijke aspect in de Craft, hoe denkt zij over ‘de Godin’ en meer nog... hoe denkt zij over het mannelijke, ‘de God’. Wie is hij voor haar.

Tenslotte vraag je haar om haar persoonlijke visie over onze werking, waar moeten we heen, en op welke manier moeten we daarheen...

Trance Reis – Pathworking Gehoornde

Binnen Arcadia zijn we eerder gefocust op de vrouwelijke pool, op de Godin, op onze Godinnen... Hoog tijd om (nog) eens een ontmoeting te hebben met de gehoornde, de heer van het woud.

Cirkel wordt geopend
Fjierra:
Van hand tot hand open ik deze cirkel

Van hand tot hand en van hart tot hart openen wij deze cirkel. Laat ons even stilstaan bij wie we zijn en waarom we hier zijn.

We danken de krachten en de geesten van het land waarop we vandaag samen te gast waren.

We danken de krachten van onze voorouders, van hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen.

We danken de krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons.

We danken de stuwende kracht van de aarde, Aardetorens van de mysteries van het Noorden, kracht van de sneeuw en de winterse kou.

We danken de stuwende kracht van de Zee, de Watertoren van het Westen, kracht van de dolfijnen en de Herfst.

We danken de stuwende kracht van de Zon, de Vuurtorens van het Zuiden kracht van de middag en de Zomer.

We danken de stuwende kracht van de winden, de Luchttorens van het Oosten, kracht van de dageraad en de Lente.

Blessed be.

Onze cirkel werd geopend, maar niet verbroken. In vreugde kwamen we bij elkaar, en in vreugde en vriendschap gaan we straks weer elk ons eigen weg. Ik hoop van harte dat we elkaar weer heel binnenkort in vreugde en vriendschap mogen ontmoeten.

Merry meet
Merry part
En merry meet again

Blessed be

Cake & Wine

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam