Last van Friggatriskaidekafobie?

Friggatriskaidekafobie ... zo wordt de angst voor vrijdag de dertiende met een moeilijk woord genoemd. Je moet het maar doen, je naam verwerkt krijgen in de moeder aller fobieën (what's in a word :-)).

Inderdaad, je herkent meteen de naam van Frigga, de godin naar wie wordt verwezen in de etymologie van het woord "vrijdag". Frigga of Frigg is in de Noorse mythologie de 'Eerste der Godinnen', de vrouw van Odin. De naam Frigg komt uit het Proto-Germaans (frijjō, cf. Sanskriet priyā "dierbare vrouw") en betekent “liefde” of “geliefde”. Frigga is de godin van het huwelijk, het moederschap, de vruchtbaarheid, de liefde en de seksualiteit, de huishouding en de huiselijke kunsten. Een echte moedergodin dus. Leuk om te weten: het verband tussen huwelijk, sexualiteit en Frigga komt ook terug in ons woord "vrijen"! :-)

Frigga is in zo goed als heel het noorden van Europa bekend, met lichte naamvariaties: Frea in Zuid-Duitsland, Frija of Friia in Oud Hoogduits, Friggja in Zweden, Frīg (genitief Frīge) in Oudengels, en Frika in de opera's van Wagner. Frigga is een modernere variant van Frigg. Ook Vrouw Holle en Perchta zouden eigenlijk varianten van Frigga zijn.

Of Frigga/Frigg en Freya dezelfde godin zijn, is niet helemaal duidelijk. Er zijn zowel argumenten voor als tegen. Op sommige plaatsen worden ze beiden als dezelfde godin beschouwd, maar over het algemeen is Freya een godin van het Hoge Noorden en Frigga eerder een godin van het zuiden van Noord-Europa. Het is wel een feit dat ze allebei heel wat eigenschappen gemeen hebben en voor mij voelen ze aan als één en dezelfde.

Dertien wordt in Europa algemeen beschouwd als een ongeluksgetal. Men ging er van uit dat 12 een perfect getal was en dertien was er een te veel. Perfecte getallen bestaan overigens wel degelijk :-) Een perfect of volmaakt getal in de wiskunde is een positief getal dat gelijk is aan de som van zijn delers (behalve het getal zelf), waarbij 1 als deler wordt meegerekend. Dat was al zo in de Griekse oudheid. Misschien wordt het duidelijker met een voorbeeldje. Het cijfers zes is een volmaakt getal, want 6 = 1 + 2 + 3 en 6 = 1 x 2 x 3. Twaalf daarentegen is een overvloedig getal.

Vrijdag de dertiende was wel een heel ongelukkige combinatie. Judas was de dertiende apostel die Jezus verried, waarna die op een vrijdag werd gekruisigd!


Frigga of Freya werd door de Middeleeuwse christenen als een heks beschouwd die op vrijdag de heksensabbat vierde, samen met elf andere heksen en hun katten - de katten die haar strijdwagen trokken? - én de duivel, met z'n dertienen dus ...


Een andere verklaring - en eentje die ook weer beter aansluit bij Frigga :-) - wordt verhaald in een Noorse sage: de god Balder, die heel geliefd was, hield samen met elf makkers in het Walhalla een feestje, tot de kwaadaardige Loki zich ongenodigd als dertiende gast bij het gezelschap voegde. Balder en zijn vrienden probeerden hem buiten te zetten, met een gevecht tot gevolg. In dat gevecht doodde Loki Balder en werd de aarde in rouw gedompeld.

En last but not least: op vrijdag de dertiende oktober 1307 werden in Frankrijk alle Tempeliers op bevel van Philips de Schone gearresteerd. Ze werden valselijk beschuldigd van ketterij, Philips de Schone stak hun rijkdommen in zijn diepe zakken, en dat was het einde van de Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, beter bekend als de Tempeliers. Sindsdien is die vrijdag de dertiende in Europa blijven hangen als een ongeluksdag.

Wie er na vandaag nog niet genoeg van kan krijgen, zet zich al maar beter schrap voor een volgend rondje bibberen op vrijdag 13 november 2009!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam