De kracht van affirmaties (Covenbijeenkomst)

In het woord “affirmatie” herken je het Franse woord “affirmer” dat “bevestigen” betekent. Het woord komt van het Latijnse ‘Affirmare” of “bekrachtigen”. Dat is ook precies wat een affirmatie is: een bekrachtiging van de waarheid zoals je die wil zien.

Wat je denkt, je overtuiging, wordt bepaald door je ervaringen uit het verleden die opgeslagen zitten in je onderbewuste. Die gedachten bepalen grotendeels hoe je naar jezelf en naar de wereld kijkt en hoe je je gedraagt. Negatieve ervaringen uit het verleden kunnen echter een trauma opleveren waar je je niet altijd even bewust van bent en dat je tegenhoudt om te zijn wie je wil zijn. Over de jaren heen kunnen zich in je onderbewustzijn dus een heleboel beperkende gedachten en slechte gewoontes genesteld hebben, die je gedrag dus sturen zonder dat je je daarvan bewust bent en dus ook levensbepalend kunnen zijn. Door die limiterende gedachten telkens opnieuw in jezelf te herhalen, slijt je bij wijze van spreken een vast patroon uit waar je automatisch in meeloopt zonder je daar vragen bij te stellen. Affirmaties zijn een manier om die uitgesleten paden te vervangen door een ander, positief pad.

Stel je voor dat je als kind altijd hebt gehoord dat je slecht bent in wiskunde. Als iets herhaaldelijk tegen je wordt gezegd ga je het op de duur geloven. Misschien ga je daardoor geen universitaire studies doen omdat je diep vanbinnen denkt dat je die studies niet aan kan. Zo bepaalt een ervaring uit je verleden je hele toekomst en dat hoeft niet zo te zijn.

“Het kostte me jaren om alle vuil dat mij over mijzelf was ingeprent, en wat ik voor de helft geloofde, uit te kotsen, voordat ik in staat was om op aarde rond te lopen alsof ik er recht op had hier te zijn.”
-- James Baldwin 

Door middel van affirmaties kunnen we onszelf als het ware herprogrammeren en onze gedachten herconditioneren. Affirmaties zijn positieve gedachten die in het hier en nu worden uitgesproken of geschreven alsof ze al bewaarheid zijn en die herhaaldelijk worden uitgesproken. Als we een nieuw pad willen uitslijten, dan volstaat het niet om er maar één keer overheen te gaan!

Eigenlijk bestaan ze al duizenden jaren, onder de vorm van mantra’s, gebeden en spells, maar het is Louise Hay die ze in de jaren tachtig populair maakte. Toen ze kanker kreeg, legde zij de link met verdoken negatieve gedachten. Volgens haar hadden die verborgen gedachten een impact op je lichaam, en die impact kon zowel positief als negatief zijn. De kanker was waarschijnlijk het gevolg van een verborgen trauma, dacht ze, en dus ging ze daarnaar op zoek. Bewust met die verborgen gedachten werken zorgde voor healing, ontdekte ze. Toen ze van kanker genas, nam ze zich voor om dit ook aan andere mensen aan te leren en ze ging aan de slag met aidspatiënten en mensen met HIV.

Hoe werken affirmaties eigenlijk? Affirmaties zorgen voor een herprogrammering van je verborgen ik, je verdoken gedachten die bepalen hoe je je gedraagt in de wereld, wat je uitstraalt, je identiteit, hoe je denkt, je waarheid waar je naar leeft.

Dat verborgen ik is gevormd door je ervaringen uit het verleden, zoals je kindertijd, zowel positieve als negatieve. Met affirmaties zorgen we ervoor dat we de negatieve gedachten die gevormd zijn omturnen naar positieve. Die gedachten zitten in je onderbewuste. Per dag schieten er meer dan 50.000 gedachten door je hoofd en de meeste daarvan zijn niet bewust. Tot 70% van die gedachten zijn negatief en remmen je af: je houdt jezelf tegen om te zijn wie je eigenlijk zou zijn, om je potentieel te bereiken. Affirmaties zijn een manier van NLP (neurolinguistisch programmeren) waarbij die negatieve gedachten – je oude waarheid – worden vervangen door positieve – je nieuwe waarheid – of bestaande positieve gedachten worden versterkt. Je gaat jezelf als het ware positief hersenspoelen!

Affirmaties worden gebruikt voor healing (lichamelijk & psychologisch), om angsten te overwinnen, voor stressreductie, en voor wat “manifetstaie” wordt genoemd, het leven creëren dat je zelf wil (hieronder vallen ook magick en spreuken: mijn stokpaarde “intentie, intentie, intentie!” zou je kunnen vervangen door “affirmatie, affirmatie, affirmatie!” :-))



Hoe maak je nu affirmaties?

1/ Word bewust van je waarheid en wees eerlijk met jezelf
Vooraleer je een specifieke affirmatie gaat schrijven om een nieuwe waarheid te creëren, moet je je natuurlijk wel eerst bewust zijn van de oude waarheid die je wil vervangen. Wat houdt je tegen? Waarom gebeurt dit? Ga dus op zoek in je binnenste, wees eerlijk met jezelf en zie je shit onder ogen. Dat kan inderdaad zwaar en emotioneel zijn en soms nauw aansluiten bij schaduwwerk (al hoeven niet alle affirmaties gebaseerd te zijn op zwaar en intensief graven in je binnenste).  Bij die zoektocht komen waarschijnlijk allerlei emoties mee met de gedachten die je onderzoekt. Gebruik die emoties, luister naar wat ze je vertellen.

2/ Kies je gedachten bewust
Wees geen slaaf van je gedachten maar kies je gedachten bewust. Wil ik die gedachte in mijn waarheid? Wil ik zo denken over het leven? Helpt deze gedachte mij of houdt ze mij juist tegen? Wat voel ik bij die gedachte, voel ik me er goed bij of juist niet?  Bewust kiezen of juist niet kiezen voor die gedachte geeft je macht over je leven, jij bepaalt hoe je leven er uit ziet. Zo krijg je vanzelf meer  zelfvertrouwen!

3/ Maak een affirmatie 
Affirmaties maken kan je op twee manieren doen.
De gemakkelijkste manier is om simpelweg het omgekeerde te nemen van wat je denkt. Bijvoorbeeld: de gedachte “ik ben zwak” draai je om naar de affirmatie “ik ben sterk en krachtig”, of “je moet eerst met de anderen rekening houden” wordt “ik hou eerst met mijzelf rekening”.

Een tweede manier is om de gedachten waar je mee worstelt te betrekken op een derde persoon en te bekijken wat je dan liever zou horen. Wat zou je zeggen tegen je kind als die zo’n negatieve gedachte zou hebben? Als je dochter bijvoorbeeld “ik ben lelijk” zou zeggen, wat zou je dan tegen haar zeggen? Natuurlijk zou je niet zeggen dat ze gelijk heeft maar haar vertellen dat ze mooi is, vanbinnen én vanbuiten.  Dat is de basis voor een affirmatie.

Er zijn wel een paar dingen waar je absoluut rekening mee moet houden als je affirmaties gaat maken:

  • Wees positief. Je onderbewuste hoort geen negaties. Zeg dus niet “ik ben niet moe” maar “ik ben helder van geest”. In het eerste geval hoort je onderbewuste enkel “ik ben moe” en versterkt zo juist wat je door middel van een affirmatie probeert om te draaien. 
  • Maak geen passieve zinnen maar gebruik de actieve wijs, in het hier en nu. Zeg dus niet “Ik zal helder van geest zijn” of “Ik wil helder van geest zijn” of “Ik zou graag helder van geest zijn”, maar “ik ben helder van geest” 

Als je de basis eenmaal hebt, blijf dan schaven tot je het gevoel hebt dat hij helemaal goed zit, dat hij resoneert met je onderbewustzijn. Je kan hem vertalen naar verschillende affirmaties die allemaal hetzelfde onderstrepen.

Het hoeven overigens niet persé allemaal affirmaties te zijn die terugkoppelen op een probleem waar je mee worstelt. Er zijn ook algemene affirmaties, zoals “I love” of “I trust the universe”.

4/ Zeg de affirmaties luidop 
Door de affirmaties niet alleen te lezen en te zien maar ook uit te spreken en te horen, krijg je ze via verschillende kanalen binnen en worden ze beter opgenomen. Bovendien zijn uitgesproken woorden ook trillingen vol energie en kracht.

Bedoeling is dat je ze minstens éénmaal per dag luidop uitspreekt en dat drie maal achter elkaar. Om ze optimaal te laten werken, hou je best rekening met wat Yza de 21/90-regel noemt:

  • Minstens 21 dagen (een maand ongeveer) achter elkaar je affirmaties uitspreken zorgt voor de integratie van de nieuwe gedachte die vervat zit in de affirmatie. 
  • Doe je dat 90 dagen (drie maanden), dan pas je gedrag aan gebaseerd op de nieuwe gedachte die de affirmatie heeft meegebracht en die de oude negatieve gedachte heeft vervangen. 

Dat kan op gelijk welk moment van de dag: ‘s ochtends als je je tanden poetst bijvoorbeeld, elke keer als je in de spiegel kijkt of vlak voor je gaat slapen.

Bronnen: 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam