Mogen de goden ons beschermen

Denk je aan de goden, dan kijk je misschien onwillekeurig naar omhoog. Tenzij ze in de onderwereld vertoeven, zijn ze immers boven ons. Dat is nu ook letterlijk te nemen want de verkenningsvliegtuigen van de Noorse luchtmacht die geduldig de zee rond de kust van Noorwegen afspeuren op zoek naar Russische schepen en onderzeeërs hebben namen gekregen die geïnspireerd zijn op de Noorse mythologie: Viking, Vingtor, Ulabrand, Hugin en Munin. 


Vingtor is één van de namen van Thor, de Noorse god van de donder en de bliksem. Hij komt uit het gedicht Trymskvida, één van de gekendste stukken uit de poëtisch Edda. In dat gedicht wordt Thor wakker en ontdekt dat zijn hamer Mjölnir verdwenen is. Die is gestolen door de koning van de reuzen, die hem alleen maar terug wil geven als de mooie Freya met hem trouwt. In plaats van Freya komt echter Thor naar Jotunheim, verkleed als vrouw, met Loki als zijn dienstmeisje. Ze laten zich goed gaan op het feestmaal dat de reuzen ter hunner ere hebben georganiseerd. Daarna slaan ze de verliefde koning dood en reppen zich met de hamer weer naar Asgard. Je kan soms niet anders dan medelijden hebben met de reuzen van Jotunheim als je de verhalen uit de Edda leest en stiekem denk je soms ook dat loontje om zijn boontje komt als Asgard uiteindelijk ten onder gaat in Ragnarok.

Huginn en Muninn kennen we ook uit de poëtische Edda. Het zijn de twee raven van Odin die overal over onze wereld – Midgard – vliegen en rapporteren wat ze hebben gezien aan de Noorde opppergod. Huginn betekent “gedachte” in het oud-Noors en Muninn “geheugen” of “geest”.

De twee laatste vliegtuigen hebben niet echt een link, met de mythologie. Viking hoeft geen verdere uitleg en Ulabrand was een Noorse scheepsloods uit de 19de eeuw. Hij loodste schepen veilig naar de haven tot hij in 1881 omkwam bij een storm waarbij zijn schip verging. Hij werkte in Ula en daar werd een monument voor hem opgericht op het punt waar de lokale scheepsloodsen hun uitzichtpunt hadden. In die tijd was er immers veel competitie tussen de loodsen. Diegene die het eerst bij een schip aankwam dat hulp nodig had kreeg de job en dus was het kwestie van de zee in het oog te houden.

En dat is nog niet alles: de maritieme patrouillevliegtuigen zijn P-8 Poseidons van Boeing, zeer toepasselijk genaamd naar de Griekse god van de zee. Maar dat is weer een andere mythologie.

Bescherming van de goden mogen we dus letterlijk nemen, want het zijn deze patrouillevliegtuigen die ons land mee beschermen tegen raketaanvallen van op zee.  Wij hebben immers geen eigen luchtafweer. Dat is iets waar niemand van ons ooit wakker van lag, maar dat door de trieste toestand van de wereld met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne – en in het verlengde daarvan het hele westen – plots heel relevant is. Laat ons hopen dat we deze goden alvast niet nodig hebben in de nabije toekomst.

Meer info:


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam