Het seizoen van aarde (covenbijeenkomst / jaarfeest)

Deze laatste covenbijeenkomst van het jaar zouden we doorbrengen met het element aarde, meteen ook onze laatste stop in het jaartraject rond de elementen dat we het afgelopen jaar hebben afgelegd. En omdat het geplande open Yule-ritueel van Fjierra door onvoorziene medische omstandigheden niet langer kon plaatsvinden, beslisten we om deze bijeenkomst voor één keer ook open te stellen voor de meisjes van de Tuatha lesgroep en er meteen ook een bescheiden Yule-viering aan te hangen.

Een avond rond het element aarde zonder effectief aarde op het altaar zou een beetje raar zijn, en dus hadden we allemaal een beetje aarde meegebracht. Dat zouden we gebruiken in ons magisch werk vanavond. Met de aarde die we hadden meegebracht in onze handen, reisden we met de hulp van Amara Fay’s stem naar beneden, door een gat in de aarde tussen de wortels van een grote boom in een winters landschap. Beneden in de aarde was een holletje dat perfect paste. Het voelde helemala niet claustrofobisch, eerder alsof je opnieuw in de baarmoeder zat, waar de tijd geen vat op je had. Het was alsof je alle troubles uit onze wereld aan de ingang van het holletje had afgelegd, het voelde heerlijk relax.

Amara Fay vroeg ons om na te denken over de dingen die we achter ons wilden laten, in het hol, en welke dingen we het komende jaar juist zouden willen laten groeien. Daar moest ik niet lang over nadenken: een betere work-life balance en meer tijd met mijn geliefden. Dat evenwicht is een beetje zoek en ik voel me soms een beetje schuldig als mijn liefste bijvoorbeeld gaat koken terwijl ik nog altijd achter mijn PC zit, of als ik weer één van de scoutsactiviteiten van de kinderen vergeten ben …

Nadat we terug waren van ons tripje naar beneden, legden we voorzichtig ons handjevol aarde op een lapje stof, de basis van de buideltjes die we gingen maken. We kozen kristallen uit die konden helpen bij wat we wilden laten groeien en schreven ons doel op een laurierblaadje dat mee in het buideltje ging. De kristallen waren een extra touch, want an sich waren ze niet nodig. Maar als we gingen werken met aarde, dan pasten kristallen daar wonderwel bij. Ik had bij Temu een doosje gekocht met tig verschillende soorten kleine kristalletjes, net met in het achterhoofd onze elementencyclus. 

In mijn buideltje gingen dus nog een stukje rozenkwarts (liefde), obsidiaan en rode jaspis (evenwicht). Dat leken mij de perfecte steentjes voor de twee doelen die ik op het laurierblaadje in mijn buideltje had geschreven: Evenwicht work-life / Tijd met mijn geliefden. Daarna knoopte ik het buideltje netjes dicht met wit, rood en groen koord, de drie kleuren van de godin. Dat leek me wel toepasselijk.



Nadat we elk een eigen buideltje hadden gemaakt, maakten we er samen ook nog eentje voor W., de pluspapa van Tara Rea, die ziek is. Dit zou een buideltje vol healing worden. Nadat zij de basis had gemaakt met de aarde die ze had meegebracht, werkten we hem samen voor haar af met kristallen (o.a. bergkristal, rode jaspis) en rozenblaadjes (liefde).

Eens we onze buideltjes hadden gemaakt, moesten ze nog opgeladen worden. We staken er samen de energie van Yule. Omdat het winter is en dus het seizoen van “the crone”, vroegen we aan de godin in haar aspect van de oude wijze vrouw – denk aan Vrouw Holle! – om de buideltjes te zegenen.


En toen was het natuurlijk cadeautjestijd, het was immers Yule! Syrrah had voor ieder van ons een heksensteen meegebracht en Amara Fay had een speciale Yule smudge spray gemaakt die heerlijk rook. Weer iets waar ik geen tijd voor had gehad dit jaar …

---

Covenbijeenkomst Aarde 21/12/2023

Benodigdheden

  • Elementenkaarsen (Aurora, Amara Fay, Tara Rea, Bryd)
  • Tarotkaarten (verschillende decks) (Aurora, Amara Fay, Tara Rea, Bryd)
  • Arcadiakaars (Bryd)
  • Eventuele persoonlijke items (iedereen)


Zuivering 

Zuiveringsspray (Amara Fay)


Vuurvogel

Allen:

Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het vuur, zo worden wij nu gezuiverd.

Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen ons en zuiver ons.

Hemelvader, laat uw stralen ons wijden en maak ons klaar voor dit intens ritueel.

Open onze geest voor uw dimensies.

Laat onze lippen enkel nog de waarheid spreken.

Laat ons hart de weg van de Goden volgen, nu en altijd.

Schenk onze handen de gave van het magisch werk.

Laat onze voeten de heilige paden bewandelen, in uw gezelschap en in het gezelschap van gelijken.

Blessed Be.


Cirkel trekken

Tara Rea:

Zusters,

Luister naar de stem van je hart en van je ziel.

Laat liefde je openen voor wat je zoekt en hoopt te vinden.

Geef je over aan de kracht die binnenin je leeft,

want deze kracht leeft in je sinds je eerste dag op deze planeet.

Je unieke kracht als vrouw onder vrouwen, als priesteres onder priesteressen,

als zuster onder je zusters.

Stel je open,

voel de kracht,

laat deze energie doorheen je hart stromen en voel hoe ze ons nu verbindt.

(neemt de hand van de persoon links en zo verder tot de cirkel getrokken is)

Van hand tot hand trek ik deze cirkel.


Tara Rea:

Van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres, van zuster tot zuster trekken wij vandaag onze cirkel. Verbonden door onze innerlijke kracht in de liefdevolle aanwezigheid van de Grote Moeder en Hemelvader, weerspiegeld in onze Goden en Godinnen.

Blassed be.


Elementen uitnodigen

Aurora:

We groeten en verwelkomen de Wachters van het Oosten en de elementale kracht van Lucht. Kracht van de opkomende zon, van tornado’s, de zachte bries die zaadjes naar vruchtbare gronden brengt. Lucht, gever van visies, inzichten en creativiteit. Wees getuige van dit ritueel en wees welkom!”

Bryd:

We groeten en verwelkomen de Wachters van het Zuiden en de elementale krachten van Vuur.  Kracht van de Zuiderse zon, van wild vuur en vulkanen. Vuur, schenker van passie en inspiratie. Kaars en licht, haard en warmte. Wees getuige van dit ritueel en wees welkom!

Tara Rea:

We groeten en verwelkomen de Wachters van het Westen en de elementale krachten van Water. Kracht van de ondergaande zon, van diepe oceanen, kolkende rivieren en razende stormen. Water, uw regen voedt en zuivert, schenker van intuïtie en mysterie. Eb en vloed, meer en dauw. Wees getuige van dit ritueel en wees welkom!

Amara Fay:

We groeten en verwelkomen de Wachters van het Noorden en de elementale krachten van de Aarde. Krachten van de eeuwige nacht, van aardbevingen en van de bergen. Aarde, fundering onder onze voeten en fundering van ons lichaam, onze botten. Mos en klei, steen en zout. Wees getuige van dit ritueel en wees welkom!

Aurora:

We groeten en verwelkomen de krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons.

Amara Fay:

We groeten en verwelkomen de krachten van onze voorouders, van Hen die voor ons zijn gekomen en van Hen die na ons zullen komen.

Tara Rea:

We groeten en verwelkomen de krachten en de geesten van het land waarop wij vandaag samen te gast zijn.

Allen:

Blessed be


Uitleg Aarde: associaties en correspondenties

  • Richting: Noorden
  • Symbool: Zout/zand
  • Kernwoord: Stilte
  • Energie: Vrouwelijk
  • Astrologische tekens: Stier, Maagd, Steenbok
  • Planeten: Venus, Mercurius, Saturnus
  • Kleuren: Groen, Bruin
  • Elementalen: Gnomen, Dwergen, Kobolden, eenhoorns
  • Wachttoren/Engel/Wachter: Ariel (Uriel)
  • Tijd: Middernacht
  • Seizoen: Winter
  • Wind: Boreas
  • Zintuig: Tast
  • Edelstenen: Diamant, Bergkristal, Onyx, Hematiet, Turquoise, Amethist
  • Wierook: Storax
  • Werktuigen: Pentakel, Zout, (Edel)stenen
  • Tarot: Pentakels
  • Chakra: Wortelchakra
  • Planten: Klimop, Granen, Rijst, Hysop, Smeerwortel, Bijvoet, Katoen, Patchoeli, Weegbree
  • Bomen: Eik
  • Dieren: Koe, Stier, Bizon, Hertenbok, Hond, Paard, Beer, Wolf
  • Godinnen: Ceres, Demeter, Gaia, Persephone, Nephtys, Rhea
  • Goden: Adonis, Arawn, Cernunnos, Dionysus, Pan, Tammuz
  • Beheerst: Stabiliteit, gezondheid, aarden, lichaam, groei, voeding, werkelijkheid, natuur, geld, bergen, bossen, kristallen, juwelen, metalen


Magisch werk - visualisatie

Leg het buideltje of stukje stof voor u op tafel. Neem een handvol aarde in uw handen.

Ga in een gemakkelijke houding zitten, sluit je ogen en adem een paar keer diep in en uit. 

Stel je voor dat je met je rug tegen een grote eeuwenoude boom zit in een winterlandschap. De natuur is in rust. Kijk rond je, hoe ziet het landschap er uit? 

Je voelt de rustige hartslag van de boom waar je met je rug tegen zit. Je staat op en wandelt rond de boom tot je een opening ziet verschijnen in de stam van de boom. Je stapt door de opening van de boom naar binnen. Voor je zie je een trap of een wandelpad naar beneden. Volg je pad naar beneden. 

Voel hoe de pulserende hartslag van de boom je gerust stelt om verder te wandelen. Je wandelt door tot je aan een open plek komt en je ziet dat daar een plek voor jou is ingericht om te gaan zitten. Ga daar maar zitten, dit plekje is speciaal voor jou gemaakt. 

Als je op je gemak zit merk je dat de ruimte kleiner wordt. De wortels van de boom beginnen zich rond jou te verstrengelen. Het voelt niet benauwend aan, eerder koesterend. Het is hier jouw veilige plaats, omarmd door de aarde en de wortels van de boom. 

Jouw hartslag wordt stilaan één met de boom. Dit is jouw moment om volledig binnen in u zelf te keren en connectie te maken met je onderbewustzijn. Neem even de tijd om de rust en connectie te voelen. Als je deze éénheid voelt, vraag dan eens waarvan je nu, op dit moment afscheid wil nemen. Neem je tijd om te voelen, te horen of te zien wat jou onderbewuste aan jou door geeft.  

...

Nu je weet, voelt of gehoord hebt waarvan je afscheid wil nemen, wat jou niet draagt, voedt of heelt, mag je dit ook hier tussen de wortels van de boom een plaats geven. Geef het maar door, het is helemaal ok om dit hier te laten. 

De connectie met je onderbewuste is nog sterk aanwezig. Vraag nu wat je het komende jaar zou willen verwelkomen, waar heb je nood aan? Ook hier maakt je onderbewustzijn je via gevoel, beeld of een boodschap duidelijk wat jij volgend jaar wil verwelkomen of waar jij nood aan hebt. En als het voor jou helemaal duidelijk is, dan mag je dit stevig vasthouden in je handen, je gedachten of in je hart. 

...

Je laat zachtjes de connectie met je onderbewustzijn los. Maar weet dat je hier altijd naar kan terug keren. 

Je wordt je terug bewust van de aarde en wortels rondom je. Je voelt hoe de wortels zich terug trekken en dat de ruimte terug groter wordt. Voor je, zie je de trap of pad waar langs je naar hier bent gekomen. Je staat op en wandelt terug naar boven tot je terug door de opening in de stam van de boom terug het winterlandschap  kan instappen. Is er iets veranderd in het landschap nu je terug bent? 

Je wandelt terug rond de boom en gaat terug zitten met je rug tegen de stam van de boom. Je overloopt nog even voor jezelf hoe je connectie met je onderbewustzijn was, waar je afscheid van hebt genomen en wat je wil verwelkomen voor het volgend jaar. 

En als je er klaar voor bent, adem je nog een paar keer diep in en uit en open je je ogen. 

De aarde die je vast had tijdens de visualisatie steek je nu in je buideltje of leg je op het lapje stof. 

Hetgeen je van je onderbewuste hebt mee gekregen, wat je wil verwelkomen of waar jij nood aan hebt het volgend jaar, schrijf je op het laurierblaadje. Het laurierblaadje steek je mee in je buideltje. 


Magisch werk - Zegening van de buideltjes met de kracht van Yule: 

Vaak wordt er tijdens rituelen gewerkt met de ‘heilige 3-vuldigheid’ in verschillende vormen. Vanavond doen we dit met het aspect: ‘maiden, mother, crone’ die elks voor een periode in het jaar staan. Nu zitten we in de periode van ‘the crone’-de oude wijze vrouw. We vragen aan haar om onze buideltjes te zegenen door samen synchroon onderstaande tekst luidop uit te spreken. 

3 kaarsen op de Yule Logg aansteken. We houden onze buidel voor ons voor de zegening. 

Allen:

It is the season of the crone, the time of the winter goddess. 

Tonight we celebrate the winter solstice, rebirth of the sun and the return of the light to the earth. 

As the wheel of the year turns once more, we honor the eternal cycle of birth, life and rebirth. 

Oh Crone, the wheel has turned once more. 

Thank you for your wisdom of your years and for seeing the season through to it’s end. 

You have stepped a side, that the new season may begin. 

Please give us your blessing as we show our love for you, wise Crone. 

Blessed be.

Bron : learnreligions.com


Tarotkaarten: Pentakels

Zoals bij de correspondenties al vernoemd, heeft elk element zijn plaats binnen de kleine arcana. Voor Aarde zijn dit de Pentakels. Wij hebben voor elke kaart uit deze reeks een kleine opdracht/taak/oefening/… voorzien. Kies op gevoel een kaart en probeer gedurende dit seizoen hierover na te denken/de opdracht uit te voeren/…

Probeer met de kaart te mediteren: met elke ademhaling in, komt de kaart je tegemoet. Met elke ademhaling uit, gaat ze terug wat verder weg. Doe dit een paar keer, tot je het gevoel hebt dat je klaar bent om 'in de kaart te stappen'. Probeer de kaart te zien, alsof ze in 3D zou zijn. Misschien zul je zelfs je kaart kunnen horen? Let goed op symboliek. Maak connectie en teken zelf correspondenties op.

  • Pentakels Koning - Connecteren: Herbekijk jouw financiën en neem een inventaris. Doet iets praktisch. Schrijf een testament. 
  • Pentakels Koningin - Connecteren: Sta klaar voor anderen. Zet anderen op de eerste plaats. Wees realistisch. Doe iets huiselijks. Vandaag gaat het enkel over huiselijke taken. 
  • Pentakels Ridder - Connecteren: Verzeker jezelf dat iets afgewerkt wordt vandaag. Controleer iets in detail. Verzamel geld.
  • Pentakels Schildknaap - Connecteren: Zet een nieuwe stap in iets, of het nu in een project of een avontuur is. Zend een email. 
  • Pentakels Tien - Connecteren: Verbind met familie, vrienden of collega’s vandaag. Nodig mensen bij jou thuis uit. 
  • Pentakels Negen - Connecteren: Mediteer in je tuin. Pluk of koop bloemen. Kleedt jezelf op. Verwen jezelf. Dompel jezelf in luxe. 
  • Pentakels Acht - Connecteren: Werk hard. Concentreer je om taken van de lijst te schrappen. Doe iets DIY. Doe gewoon. 
  • Pentakels Zeven - Connecteren: Neem je financiën onder loep. Leef volgens je budget. Check het onderhoud van jouw auto. Check jouw huis en zijn verzekeringen. 
  • Pentakels Zes - Connecteren: Doneer iets aan het goede doel. Help iemand met een gift. Geef wat liefde. 
  • Pentakels Vijf - Connecteren: Doe iets buiten jouw comfortzone. Omhels iets dat jou oncomfortabel maakt. Sla een beloning af. 
  • Pentakels Vier - Connecteren: Spaar iets op. Weiger geld of tijd te spenderen aan iets. Ga niet buiten vandaag. 
  • Pentakels Drie - Connecteren: Leer een nieuwe skill. Maak een nieuw plan. Vraag iemand om advies. Leer iets over architectuur. 
  • Pentakels Twee - Connecteren: Zorg ervoor dat iemand anders, voor alles wat jij doet, ook iets doet. Creëer balans. Leer jongleren. Verzorg iets mechanisch. Verplaats geld. 
  • Pentakels Aas - Connecteren: Plant een zaadje – dat mag letterlijk of een idee zijn. Zorg voor een nieuw begin bij iets. 


Elementen bedanken

Tara Rea:

We danken de krachten en de geesten van het land waarop wij vandaag samen te gast waren.

Amara Fay:

We danken de krachten van onze voorouders, van hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen.

Aurora:

We danken de krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons.

Tara Rea:

We danken de Wachters van het Westen en de elementale kracht van Water. Voor elke klaterende stroom en uw diepblauwe oceanen. Voor de baden die onze lichamen zuiveren en voor de tranen die onze pijn wegdragen. We bedanken u voor het water in ons lichaam. Waak over ons van daar waar de maan weer langzaam onder gaat.

Bryd:

We danken de Wachters van het Zuiden en de elementale kracht van Vuur. Voor de stralende zomerdagen en het knusse haardvuur tijdens winteravonden. Voor de vonk van het leven en transformatie. Voor de zuiverende kwaliteiten en voor het vuur in al onze passie. Waak over ons van daar waar de maan het hoogst staat.

Aurora:

We danken de Wachters van het Oosten en de elementale kracht van Lucht. Voor elke koele bries en frisse wind, elke blauwe hemel en heldere nacht. Voor de geuren van de lente, zomer, herfst en winter. En voor de lucht die onze adem is. Waak over ons van daar waar de maan terug op komt.

Amara Fay:

We danken de Wachters van het Noorden en de elementale kracht van de Aarde. Voor de wijdse uitzichten over bergen en dalen. Voor de grond onder onze voeten die ons draagt en voedt. Voor de vruchtbaarheid en stabiliteit en voor de gronding en voeling met ons lichaam. Waak over ons van daar waar de maan en de zon zich aan ons onttrekken.


Cirkel openen

Van zuster tot zuster open ik deze cirkel.


Tara Rea:

Van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres,

Van zuster tot zuster openen wij onze cirkel.

Elk van ons, krachtig en sterk, gaan we straks terug onze eigen weg

Maar door onze innerlijke kracht zijn we blijvend verbonden.

Moge de Godin, tot we elkaar weerzien, je zachtjes vasthouden in het holle van haar hand

En je in liefde omhullen.

Blessed be.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam