Energie en vitaliteit voor het nieuwe jaar (covenbijeenkomst Hagazussa)

Corona heeft ons nog altijd in zijn greep en dat weegt op het gemoed. Omdat het zo lang duurt steken bij iedereen wel eens depressieve gevoelens de kop op, maar voor sommigen onder ons komen de strenge coronamaatregelen harder aan dan anderen. 

Daarom houden we tijdens deze eerste covenbijeenkomst van het nieuwe jaar - jammer genoeg nog steeds een virtuele bijeenkomst - een ritueel dat ons moet helpen door de donkere periode heen te komen en dat onze energie, inspiratie en vitaliteit moet boosten.



 
Wat heb je nodig voor het ritueel: 
  • 1 theelichtje, nog niet aangestoken
  • 2 kaarsen (symbool voor het vuur in het midden van de cirkel), nog niet aangestoken. Eén kaars kan een kaars zijn die je hier altijd voor gebruikt, één kaars is een nieuwe kaars voor het nieuwe jaar. De kaarsen zijn gezuiverd en gezalfd. 
  • 4 kaarsen voor de windrichtingen 
  • Iets om jezelf en je altaar mee te zuiveren 
  • 1 positieve quote, affirmatie, gedicht of inspirerende wijsheid (doe je best!) 
  • Offertje voor de spirits en de goden (dit kan wijn zijn, fruit, bloem, limonade, brood, koekjes, ...) en een kommetje hiervoor. 

Klaarzetten van het altaar  
We gebruiken de tafel als altaar. Zet je computer op de tafel en plaats de kwartierkaarsen rondom de computer. 
Zet één theelichtje rechts van je, steek het nog niet aan. 
Zet de twee kaarsen voor je maar steek ze nog niet aan.

 
Zuivering en wijding  
Log in via Jitsi. 

De priesteres die het eerst in de virtuele ruimte aanwezig was, maakt een lijstje van de volgorde waarop iedereen erbij kwam. Dat is de volgorde waarin we de cirkel gaan trekken en waarin we ons magisch werk gaan doen. Elke priesteres onthoudt dus wie figuurlijk links en rechts van haar staat (schrijf het desnoods op een papiertje :-)). We doen dit zo omdat de volgorde van de venstertjes in Jitsi niet voor iedereen die ingelogd is dezelfde is.
 
Als iedereen er is, kunnen we beginnen.  

Elke priesteres die deelneemt zuivert zichzelf en het altaar op de manier die ze zelf wil (met een bijvoetsmudge, rozemarijnwater, ...). Als je jezelf en het altaar gezuiverd hebt, zwijg dan en concentreer je op het openen van de energiecentra in je lichaam en de gouden energie die binnenstroomt via je kruin en je wortel tot beide energieën zich volledig hebben gemengd in het energiecentrum van je hart of van je zonnevlecht.

Allen:   
Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het vuur, zo worden wij nu gezuiverd.  
Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen ons en zuiver ons.  
Hemelvader, laat uw stralen ons wijden en maak ons klaar voor dit ritueel.  
Open onze geest voor uw dimensies.  
Laat onze lippen enkel nog de waarheid spreken.  
Laat ons hart de weg van de Goden volgen, nu en altijd.  
Schenk onze handen de gave van het magisch werk.  
Laat onze voeten de heilige paden bewandelen, in uw gezelschap en in het gezelschap van gelijken.  
Blessed Be.  

Maken van een heilige plek – trekken van de cirkel  
Steek de centrale kaars aan, symbool voor het vuur in het midden van de cirkel. Visualiseer een doorschijnende cocon van gouden licht en bescherming rondom je. Visualiseer hoe elk van onze coconnetjes met elkaar verbonden zijn en zo over de ruimte heen een grote cirkel vormen. 

Bryd:  
Luister naar de stem van je hart en van je ziel.  
Laat liefde je openen voor wat je zoekt en hoopt te vinden.  
Geef je over aan de kracht die binnenin je leeft en laat die energie doorheen je hart stromen.  
Voel hoe je unieke kracht als mens onder de mensen, vrouw onder vrouwen, priesteres onder priesteressen, als zuster onder je zusters, jou en iedereen rond dit vuur nu verbindt.  

Bryd:  
Ieder om de beurt stuurt energie naar de volgende priesteres in de cirkel. Om het gemakkelijker te maken, zeg je gewoon de naam van de betreffende priesteres erbij (zie het lijstje van in het begin). 
Van zuster tot zuster trek ik deze cirkel.  

Bryd:  
Van zuster tot zuster, van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres staan wij hier vandaag rond dit heilige vuur, weerspiegeld in het vuur op ons eigen altaar. Zie hoe helder gouden licht ons bindt. Als we samen zijn, zijn wij één. We trekken onze cirkel over de grenzen van ruimte en tijd, verbonden door onze innerlijke kracht, in de liefdevolle aanwezigheid van de Grote Moeder, weerspiegeld in onszelf en in onze Godinnen. 
Blessed Be. 


Verwelkoming van de spirits
Nu ontsteken we de kaarsen die de 4 windrichtingen symboliseren met een vlammetje van de kaars die het grote vuur in het midden van de cirkel symboliseert.  

We verwelkomen de wachters en de spirits van de elementen. We nodigen ook de spirits van het land en van onze voorouders uit.  

Zeva:  
Welkom, wachters en spirits van het element Aarde, de stuwende kracht van het ijs, van de nacht en van de Winter.  
Ik vraag voor iedereen in onze cirkel dat we hier krachtig en standvastig mogen staan.  
Laat het vuur daarom branden in het Noorden om de Cirkel te verlichten en sterk te maken.  
(Steek de kaars aan)  

Tanusha:  
Welkom, wachters en spirits van het element Water, de stuwende kracht van de Zee, van de avond en van de Herfst.  
Ik vraag voor iedereen in onze cirkel dat zuivere gevoelens ons bezielen.  
Laat het vuur daarom branden in het Westen om de Cirkel te verlichten en te zuiveren.  
(Steek de kaars aan)  
  
Hamamelis:  
Welkom, wachters en spirits van het element Lucht, de stuwende kracht van de winden, van de dageraad en van de Lente.  
Ik vraag voor iedereen rond dit vuur een heldere geest.  
Laat het vuur daarom branden in het Oosten om onze Cirkel te verlichten en de adem van het leven te geven.  
(Steek de kaars aan)  
  
Amara Fay:  
Welkom, wachters en spirits van het element Vuur, de stuwende kracht van de Zon, van de middag en van de Zomer. 
Ik vraag voor iedereen in onze cirkel bevlogenheid en passie.  
Laat het vuur daarom branden in het Zuiden om onze Cirkel te verlichten en te verwarmen.  
(Steek de kaars aan)  
 
Bryd: 
Welkom, krachten van de elementen,  
Welkom, krachten van de zon boven ons en van de aarde onder ons.  
Welkom, krachten van de spirits van het land waarop we vanavond mogen vieren.  
Welkom, krachten van onze voorouders, van zij die ons voor zijn gegaan en van zij die nog na ons zullen komen.  
(Bij elke Welkom wordt door alle priesteressen een offertje in de offerschaal gegoten of gedropt). 
 

Verwelkoming van de godin en god 
 
 
Juniper:  
Welkom Vader, bron van het zaad van het leven, gij die beschikt over ontembaar enthousiasme, die ons in extase brengt en ons verblijdt met wilde levenslust, Vader, Zoon, Gemaal, gekend onder vele namen, wees welkom in onze cirkel.  
(Elke priesteres giet of dropt een offer in de offerschaal). 
 
Allen:  
Wees welkom!  
 
Bryd:  
Welkom, Grote Moeder, beschermvrouwe van de aarde, priesteres, heks, godin, creatrix, die ons voedt zodat wij kunnen groeien, die ons bewaart in het holle van haar hand en liefdevol onze namen fluistert, hoedster van het geheim van leven en dood, Moeder Maan, Zuster Zon, Vrouwe van licht en duisternis, draagster van duizend namen, wees welkom in onze cirkel.  
(Elke priesteres giet of dropt een offer in de offerschaal). 

Allen: 
Wees welkom!  


Magisch werk deel 1: Meditatie 

Ga zitten of liggen en maak het jezelf comfortabel. Sluit je ogen en ontspan je. Adem diep in, en weer uit. Voel hoe je adem in en uit je lichaam vloeit. In en weer uit. Voel de energie als je inademt en ontspan jezelf als je uitademt. Voel waar je lichaam de stoel raakt waar je op zit. Als je ergens spanning of stress voelt, breng je aandacht dan naar die plek en adem bewust uit om alle spanningen te laten wegvloeien tot je volledig ontspannen bent.   

Zie de donkere ruimte achter je ogen. Kijk naar dat donker. Voel hoe het binnen in je is, overal rondom je. Het omarmt je en houdt je veilig in het donker. Je kan doorheen die diepe donkere ruimte bewegen, en terwijl je in- en uitademt, voel je je lichter worden in het donker. Terwijl je in- en uitademt word je lichter en kan je er gemakkelijk in drijven. Je drijft in het donker en je ademt in en uit, in en uit, rustig en stil in het donker. Het donker is overal rondom je, verder dan je kan zien, maar je vindt je weg doorheen deze ruimte. Je bent veilig hier. Je kan naar boven en naar beneden bewegen, naar links en naar rechts, helemaal zoals je zelf wil, drijvend in het donker.  

Voor je zie je een lichtpuntje, heel klein en ver weg. Als je in de richting van het licht beweegt, zie je dat het groter wordt. Je wordt je bewust van een pad doorheen het donker met aan het einde van dat pad een deuropening en je gaat op weg op het pad. Je ziet nu aarde onder je en je gaat naar de deur toe.   

Er is licht achter de deur en je stapt doorheen de deuropening in het licht. 

Je staat in een weiland vol lentebloesem. De zon schijnt en de lucht boven je is helderblauw. Hier en daar kan je schapenwolkje zien dat door de helderblauwe hemel zweeft. Je voelt hoe de warme bries doorheen je haren speelt en langs je wangen streelt. 

Als je verder wandelt, voel je het springerige groene gras onder je voeten. Neem de tijd om rond te kijken. Luister naar de vogels die zingen, voel de zon, ruik de geur van de wilde bloemen in het gras. Alles is vredig, alles is veilig op deze mooie plek. 

Een beetje verderop kan je bomen zien en je wandelt daar naartoe, doorheen het weiland. Je bent hier alleen, maar helemaal veilig.  

Je wandelt tussen de bomen door. Het zonlicht valt in vlekjes op je gezicht en op de grond overal rondom je, gefilterd door de takken en het groen van de lenteblaadjes. 

Er bloeien overal bloemen, in de mooiste kleuren, hun tere blaadjes geheven naar de lentezon. Hun heerlijke geur doet je genietend de lentelucht opsnuiven. 

Je kan het geluid van stromend water horen, het kabbelen van een beekje of een riviertje ergens in de buurt. Als je een beetje verder wandelt, kan je de oever van het riviertje zien en je wandelt er naartoe.

Het water stroomt zacht kabbelend. Het water is kristalhelder en je kan de bodem zien. Het zonlicht weerspiegelt flikkerend in het heldere water. 

Je wandelt verder langs de oever van het riviertje tot je een plekje ziet waar de oever licht naar beneden helt en je stapt het water in. 

Het water voelt niet koud aan maar comfortabel en warm. Je blijft even staan in het ondiepe water en geniet van het gevoel van het water dat vriendelijk rond je enkels klotst. 

Dan waad je verder doorheen het water in het riviertje. Je kan zacht zand onder je voeten en tussen je tene voelen. En terwijl je geniet van het gevoel van het zand en het water, voel je hoe de zon je verwarmt. 

Een eindje verder kan je een waterval zien. Helder water valt glinsterend en klaterend naar beneden, in het riviertje. Je wandelt verder naar de waterval en geniet van de schoonheid rondom je. 

Het water van de waterval is uitnodigend en je stapt onder de waterval. Het water is warm en verkwikkend. Je sluit je ogen en voelt alleen maar. Je voelt hoe het heldere, glinsterende water helemaal rondom je valt. Je voelt hoe het water je helemaal zuivert en alle negatieve gedachten met zich meeneemt totdat je enkel nog aan het gevoel van het warme water kan denken. Je voelt hoe kracht en energie en vitaliteit je helemaal vullen tot je lichaam, je geest en je ziel helemaal verkwikt en vol energie zijn. 

Als je je ogen opent, zie je een dubbele regenboog uit de hemelsblauwe lucht naar beneden komen in het water en de kleuren van de regenboog vermengen zich met de klaterende waterval: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo, violet ... 

Je bent vol van de energie van deze plek, sterk en als herboren. Elke vezel van je lijf en van je ziel is gezuiverd en gevitaliseerd.  

Als je klaar bent, stap dan van onder de waterval en loop terug van waar je bent gekomen. Je waadt doorheen het riviertje, tot je op de plek bent waar je terug de oever op kan stappen. Langsheen de oever van het riviertje naar de kleurenpracht van de heerlijk geurende lentebloemen, onder de vriendelijke bomen die het warme zonlicht filteren met hun frisse groene lentebladeren, doorheen het weiland met het verse springerige gras onder je voeten, tot je de deur ziet waar je bent doorheen gekomen. 

Als je bij de deur aankomt, kijk je nog even naar de helderblauwe lucht met schapenwolkjes. Weet dat je wanneer je maar wil terug kan keren naar de waterval als je daar behoefte aan hebt, als je nieuwe energie nodig hebt of negatieve energie wil wegwassen. 

Dan stap je door de deuropening, van het licht in het donker.  

Je voelt de ruimte je omarmen, veilig en comfortabel als je dieper het donker in beweegt, alsof het donker je terug in zich verwelkomt. Je ademt diep in. Je kent dit gevoel van veiligheid, je voelt hoe het overal rondom je is. En terwijl je in- en uitademt, voel je je lichter worden in het donker. Terwijl je in- en uitademt word je lichter en kan je er gemakkelijk in drijven. Je drijft in het donker en je ademt in en uit, in en uit, rustig en stil in het donker. Het donker is overal rondom je, verder dan je kan zien, maar je vindt je weg doorheen deze ruimte. Je bent veilig hier. Je kan naar boven en naar beneden bewegen, naar links en naar rechts, helemaal zoals je zelf wil, drijvend in het donker.   

Kijk naar het donker. Voel hoe het overal rondom je is, binnenin je is. Dit ben jij. Dit is de donkere ruimte achter je ogen. Je oogleden zijn gesloten en je kan je longen voelen werken in je borstkas terwijl je ademhaalt. Je voelt je armen en je benen. Rek jezelf eens goed uit en voel hoe je hier in deze wereld zit of ligt, veilig in je fysieke lichaam.   

Beweeg je vingers en je tenen. Sta recht als je wil en beweeg je lijf. Drink wat water en schrijf dan alles wat je hebt gezien, gehoord, gevoeld neer. Niet nadenken, niet interpreteren, gewoon opschrijven wat je je herinnert.   


Magisch werk deel 2: Het gouden licht van het vuur 
Elke priesteres heeft een positieve affirmatie, een inspirerende quote, een inspirerend stukje uit een boek, een gedicht, ... voorbereid. 

De eerste priesteres op de lijst, neemt haar theelichtje en steekt het aan aan de brandende kaars die voor haar staat. Ze houdt het theelichtje voor zich omhoog zodat iedereen het goed kan zien en spreekt haar “nieuwjaarswens” (de quote, affirmatie, ...) uit terwijl ze energie in het kaarsje stuurt. Vervolgens geeft ze het door aan de volgende persoon (ze zet het kaarsje links van zich neer, uit het zicht van de camera). Tegelijkertijd steekt de volgende priesteres het kaarsje rechts van zich aan (buiten het zicht van de camera) en neemt het brandende kaarsje vervolgens voor zich vast. Ze houdt het theelichtje voor zich omhoog zodat iedereen het goed kan zien en spreekt haar “nieuwjaarswens” (de quote, affirmatie, ...) uit. Enz. ... tot iedereen zijn positieve noot heeft toegevoegd. 
De laatste priesteres in de lijn steekt nadat ze haar wens heeft uitgesproken de tweede kaars aan. Die staat symbool voor de nieuwe covenkaars van dit jaar. 

Bryd: 
Gouden licht van de goden.  
Danku voor de zegening die onze cirkel en onze coven vandaag mag ontvangen. Zegen deze bijeenkomst, onze spirituele familie, met uw licht opdat het vuur in elk van ons krachtig en sterk mag branden en we een gelukkig, creatief en gezegend jaar tegemoet gaan.  
Zo zal het zijn. 
 
Allen: 
Zo zal het zijn. 
  
Ieder van ons mag nu de tweede kaars aansteken. Die kan je gebruiken als centrale kaars op je altaar. 
 

Bedanken van de godinnen en de goden  
  
Bryd:  

Grote godin, wij zijn vervuld van uw liefde en uw warmte.  
Wij zijn u dankbaar voor uw aanwezigheid in elk van ons.  
Uw vuur brandt verder in ons hart.  
Moge u, tot wij elkaar weerzien, elk van ons zachtjes vasthouden in het holle van uw hand en ons in liefde omhullen.  
Vaarwel en tot ziens!  
 
Juniper:  
Hemelvader, wij danken u voor uw liefdevolle aanwezigheid vanavond en de steun die u ons gaf voor dit ritueel.  
Vaarwel en tot ziens!  
 
 
Bedanken van de elementen   
  
Bryd:  
Dank u, krachten en spirits van het land waarop wij vandaag samen mochten komen om te vieren. 
Dank u, krachten van onze voorouders, van hen die voor mij zijn gekomen en van hen die na mij zullen komen.  
Dank u, krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons.  
Dank u en tot ziens.  

Amara Fay:  
Dank u, wachters en spirits van het element Vuur, stuwende kracht van de Zon, van de middag en van de Zomer.  
Dank u en tot ziens. 

Hamamelis:  
Dank u, wachters en spirits van het element Lucht, stuwende kracht van de winden, van de dageraad en van de Lente.  
Dank u en tot ziens. 

Tanusha:
Dank u, wachters en spirits van het element Water, de stuwende kracht van de Zee, van de avond en van de Herfst. 
Dank u en tot ziens. 

Zeva:  
Dank u, wachters en spirits van het element Aarde, stuwende kracht van het ijs, van de nacht en van de Winter. 
Dank u en tot ziens.  


Openen van de Cirkel   

Allen:  
Van zuster tot zuster open ik deze cirkel  

Bryd:  
Van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres, van zuster tot zuster openen wij nu onze cirkel.  
Elk van ons, krachtig en sterk, gaan we straks terug onze eigen weg maar door onze innerlijke kracht zijn we blijvend met elkaar verbonden.  
Moge de Godin, tot we elkaar weerzien, elk van ons zachtjes vasthouden in het holle van haar hand en ons in liefde omhullen.  
Blessed be.

Allen:  
Blessed be. 

 

Bronnen: 
  • DAVIS, Lisa. Energized guided meditation. Uit: Journeys within. Source Book of Guided Meditations. Findhorn Press, 1995. 
  • McCOY, Edan. The light of inspiration. Uit: Spellworking for covens. Magick for two or more. Llewellyn Publications, 2002. 

Photo by JW DANG on Unsplash 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam