Yule (Jaarfeest)

Mechelen was de place to be vandaag, voor het eerste Arcadia ritueel van de meisjes van de Dryaden-lesgroep en het was meteen een klepper van formaat: Yule! We hadden afgesproken in een heel fijn yogazaaltje aan de rand van de stad, met een warme houten vloer, perfect voor een gezellige warme Yulesfeer. Ik had een verkeerd uur in mijn hoofd en was dus veel te laat, maar gelukkig was het ritueel nog maar net begonnen.

We kregen allemaal een theelichtje, dat we in het midden mochten zetten, tot een stralende spiraal van licht, zo mooi! Het feit dat één van de Dryaden op dat eigenste moment op de bevalling aan het wachten was, maakte het helemaal speciaal. Dat nieuwe kleintje zou Frigg gaan heten, en dat is uiteraard geen toeval. :-) Het ritueel van deze avond was opgedragen aan de grote moedergodin uit het Noordse pantheon, de madam die de touwtjes stevig in handen had in Asgard. Dat is letterlijk te nemen, want ze is de patrones van de weefsters. Er stond dus o.a. knopenmagie op het programma, maar eerst zouden we naar de anderwereld reizen om kennis maken met de godin.

Ik liep weg van het dorp, waar de voorbereidingen voor een groot feest bezig waren, door een donker bos naar een lichtje in de verte. Dat licht kwam van de vensters van een huisje dat in een grote boomstronk was gemaakt. Binnen in het huisje was het gezellig en warm, met een mooie houten tafel met stoelen er rond. In een hoek van de kamer stond een spinnewiel en daar was Frigg, groot en blond met een lange vlecht op haar rug. Ze was niet jong en niet oud, mooi maar ook statig, als je begrijpt wat ik bedoel. De godin droeg een gouden kroon met gouden vleugels aan weerskanten, die me een beetje aan Asterix deden denken, of aan de vikinghelm met vleugels in het wapenschild op de Antwerpse havenloodsen. Frigg droeg een lange witte jurk, onderaan zwaar geborduurd met gouddraad, in een patroon van uitgepuurde, gestileerde veren die verrassend modern aandeden, als een art deco patroon in wit en goud.


Ik had niet de indruk dat dit haar huisje was, ook al liet de visualisatie dat uitschijnen. Het voelde eerder alsof de koningin hier naartoe was gekomen omdat ze hier een afspraak had. Ze mocht dan wel achter het spinnewiel zitten, maar dat deed ze vast niet elke dag. Ik moest denken aan het sprookje van de molenaarsdochter die koningin was geworden omdat ze met de hulp van drie oude vrouwtjes – personalisaties van Perchta en dus van Holda en dus van Frigg :-) – van stro goud had weten spinnen.

Bespreek wat je doel is voor het komende jaar, hoor ik zeggen. Frigg heft haar hand op: het is niet nodig. Ik heb dit al gedaan tijdens het ritueel met Vrouw Holle afgelopen donderdag. De godin staat op en komt naar me toe. Ze geeft me één van de gouden sleutels die ze aan haar gordel heeft hangen en maakt er een strik aan vast van het koord dat ze net aan het spinnewiel heeft gesponnnen. Het is een dikke, natuurwitte wollen draad. De sleutel is van het huisje. Ik heb de indruk dat dit een onmoteingsplek is en ik ben hier welkom. Is de boom misschien Yggdrasil?

Ondertussen zijn de andere meisjes al lang terug, hoor ik. Ik neem de sleutel van de godin aan, dank haar en loop naar buiten. Het is al lang geleden dat ik nog zo diep gereisd was, dus ik moest een sprintje trekken door het bos om terug te keren naar het dorp, waar het feest ondertussen begonnen was. Net zoals de avond zelf al zonder mij was gestart :-).

Nadat we allemaal terug waren, werd ons een stuk rood touw afgemeten. We stonden ieder om beurt met onze armen wijd open, en kregen een stuk touw dat even lang was als de lengte tussen onze handen. Met negen knopen staken we er de energie van de avond in, die we terug konden vrijmaken door het lostrekken van de knopen op een moment waarop we de energie nodig hadden om een van onze intenties voor het nieuwe jaar kracht te geven.

In hetzelfde elan schreven we drie wensen die we in de wensboom hingen:

  • Een wens voor onszelf: gemoedsrust & klaarheid, in hart en hoofd en lijf, zodat je helder de wereld in kan kijken;
  • Een wens voor de wereld: inlevingsvermogen, zodat we elkaar meer gunnen en niet meteen op de barricaden gaan staan en de wapens laten voor wat ze zijn;
  • Een wens voor iemand die je lief is: LIEFDE in de b r e e d s t e zin van het woord.


Nadat we de cirkel weer hadden afgesloten, genoten we van onze secret santa cadeautjes en van een heerlijk stukje taart.



   


YULE RITUEEL

Pre-ritueel
Decoreren van de ruimte
Opbouwen van de altaren

Muziek: Lisa Thiel - Yule

Intro

Priesteres 1: Korte uitleg bij het ritueel
Goedenavond iedereen, welkom op het eerste ritueel georganiseerd door de Dryaden. We vinden het allemaal heel spannend maar zijn blij dat we dit magische feest samen met heel Arcadia mogen vieren. Het is extra speciaal voor ons, omdat één van onze Dryaden elke moment kan bevallen. Een nieuw leven vergezelt ons dra. Het is niet voor niets dat het nieuwe leven en het terug groeiende licht zo innig met elkaar verbonden zijn. En het is extra mooi dat wij dit vandaag kunnen vieren: in het groot, als Yule en midwinter en in het klein, als het mosbeertje van onze zuster. Dat een kind, vanuit de donkere warmte zich snel zal mogen openbaren, zet onze intentie alleen maar kracht bij. Ook in ons ligt iets klaar om geopenbaard te worden. Misschien is het niet even magisch als een baby’tje maar het kan ons leven ook kracht bijzetten.

Onze intentie voor dit ritueel luidt als volgt:

‘In deze tijd van het jaar, wanneer de aarde te slapen ligt, willen we ontdekken wat er in ons te slapen ligt. Welk potentieel in onszelf hebben we nog niet aangeboord?’

De winter nodigt daarvoor uit: Zoals het vallen van de bladeren. Even loslaten en dan blijft de kern over. De winterzon schijnt op jou en doet de kern oplichten. Wat kan je daar ontdekken? Wat kan je zien en uitnodigen om te doen groeien? Laten we samen op ontdekking gaan.

Oprichten van de heilige ruimte
Zuivering van de ruimte en ieder afzonderlijk met salie en palo santo.

Priesteres 2 :
Van hand tot hand trek ik deze cirkel
(Iedereen herhaalt)

Priesteres 2:
Van hand tot hand
Van hart tot hart trekken wij vandaag deze cirkel
Verbonden door het mysterie
In de liefdevolle aanwezigheid van de Grote Moeder
Blessed be

Muziek: spirits of fire chants

(We steken een kaarsje aan om steeds meer licht te brengen in het donker)

Uitnodigen van de elementen

Priesteres 3: 
Welkom Wachter van het oosten, het element lucht. We voelen uw kracht van de wind die altijd danst. Wij vragen om bij ons te zijn deze avond en de cirkel te beschermen.

Priesteres 4: 
Welkom wachter van het zuiden, de zomer en de dag. Laat ons uw passie, hartstocht en kracht voelen. Maak het warm en gezellig bij ons vanbinnen en voel onze verbondenheid. Welkom in onze cirkel.

Priesteres 5: 
Welkom Wachter van het Westen, van het leven-gevende water. Welkom in deze cirkel van prachtige en krachtige vrouwen. We vragen om bij ons te zijn deze avond. Om ons te laten genieten van ons eerste Yule-ritueel en om deze cirkel te beschermen.

Priesteres 1:
Welkom Wachter van de Aarde. In deze langste winternacht kunnen we jouw zekerheid en standvastigheid voelen en zijn wij dankbaar voor de grond onder onze voeten, het veilige dak boven onze hoofden. Welkom in deze cirkel.

Priesteres 6: 
De ketel van de moeder, haar mysteries wijs en diep. Sta op zoals zoals ik u noem in deze heilige ruimte. Moeder steun ons, zusters verdedig elkaar. Wachters omring ons, web van gouden sterren. Above and below, around and about, charge this circle in and out.

Priesteres 7:
Ouders en voorouders, Wees welkom en ontvang de positieve kracht en het licht komende uit deze vlam. Laat een koepel van licht en energie over ons neerdalen zodat we beschermd zijn tijdens ons ritueel werk.
(laat een kaars de cirkel rondgaan)

Priesteres 2:
Lieve krachten en geesten van het land, Wij danken u dat we hier als zusters samen mogen komen, op deze langste nacht van het jaar, wanneer de wereld haar adem inhoudt en wacht op de terugkeer van het licht. Welkom in deze cirkel.

Allen:
Blessed be

Verwelkoming van Frigg

Priesteres 2:
Welkom, lieve Frigg: Moedergodin, Koningin van de Asen, Spinster van de draad van het leven, Beschermvrouwe van geboortes. Op deze hoog heilige nacht van Yule vragen wij u om deel te nemen aan onze viering, en aan onze zoektocht naar wat in ons binnenste wacht. Welkom in deze cirkel.

Rondedans
Muziek: Dance of the druids van Outlander

Kaarsjes
Na de dans iedereen zal een theelicht nemen en we zullen hen aansteken. Bij het aansteken van de kaarsjes zouden we denken aan ons potentieel en deze in spiraal neerzetten

Meditatie: Ontmoeting met Frigg
Merry Meet allemaal. Zoals de meeste onder julie weten kan ik vanavond niet aanwezig zijn omdat ik op de drempel sta van een grote transformatie. Ik word namelijk mama van een heel speciaal klein meisje. Bij het schrijven van deze visualisatie zijn we nog niet zeker welke dag ze geboren zal worden, maar ik en de papa gokken nog steeds op Yule-avond. 

Een tijdje geleden hebben we ook besloten dat ons kleine wonder "Frigg" zal heten. Frigg is de Noorse Godin van het huwelijk, liefde, vruchtbaarheid en het huis. Haar naam betekent "geliefde" en ze is de vrouw van de Noorse oppergod Odin, alsook de moeder van Balder.

Tijdens het lezen over Yule, kwam ik toevallig tot de conclusie dat Yule ook een ideaal moment is om te werken met "spinnende godinnen" zoals Klothes, de Faten of Nornen, Spider Woman en ook Frigg.

Omdat toeval niet bestaat, wil ik jullie vanavond uitnodigen om samen met mij op pad te gaan en Frigg te ontmoeten.

Sluit nu allemaal jullie ogen en adem diep in en uit. In en uit.
Adem in via de neus en zachtjes uit via de mond. Zoek een ritme dat voor jou comfortabel is.
Ontspan je spieren. Laat je schouders hangen en onspan je gezicht.

Je staat met je rug aan de rand van een groot bos.
Voor je zie je vreugdevuren en lampionnen die de duisternis verdrijven. Mensen praten zachtjes en er speelt muziek. De lucht is gevuld met een gezellig rokerige geur en vleugjes van een feestmaal dat wordt voorbereid. Maar voor we ons kunnen aansluiten bij het feest, gaan we eerst op pad door het bos.

Draai je om en kijk naar het bos. Als je je ogen even laat wennen aan de duisternis, merk je dat er een klein pad begint tussen 2 donkere, kale bomen. Je wandelt hier naartoe en zodra je onder de bomen doorloopt, wordt het stil en donker. De feestende mensen lijken opeens veel verder weg. Maar nog een paar stappen en opeens merk je dat je meer details kan waarnemen dan je dacht.

Een kale boom langs de weg, een klimoprank die erond strengelt. Een hulsstruikje versiert met kleine, donkerrode besjes. Ook hoor je de zachte geluiden van het nachtelijk bos. Ergens stuift er een diertje weg onder de ritselende bladeren. Een takje knapt onder je voeten en in de verte roept een uil.

Het is koud. De vorst koelt het tipje van je neus, maar je hebt lekkere warme kleren aan en je voeten voelen comfortabel in hun warme botten. De koude lucht vult je longen met de geuren van het bos.

We wandelen verder. Links van ons is er een opening in het bos. In het maanlicht kan je witte sluiers van nevel zien hangen tussen het lange gras. Misschien zie je wel een dwaallichtje. Maar geen angst, de lichtjes lijken geen interesse in je te hebben en gaan hun eigen gangetje.

Wanneer we langs het veld zijn gewandeld, zie je een klein, geel lichtpuntje in het donkere bos. Je wandelt terug onder de bomen door, in de richting het lichtje. Maar dit is geen gewoon huisje. Het is de holle stronk van een enorm oude boom. Achter het kleine rondje raampje brandt een kaars.

Voorzichtig klop je op de deur. Een heldere, krachtige stem vraagt of je binnen wil komen. Je opent de deur en wordt verwelkomd door een warme, zachte gloed. In de open haard knapt er een gezellig vuur.  De ruimte is klein, maar knus. een zacht tapijt bedekt de houten vloer. In een hoek naast de haard zit een vrouw achter een spinnewiel. Het wiel draait stilletjes rond en rond en de behendige vingers van de vrouw toveren de zachte witte wol om tot een lange draad.

Je kijkt naar de vrouw zelf. Ze heeft lange, blonde haren die getooid zijn met hoofdband van veren. Ze draagt een lang wit kleed, met hierover een blauwe mantel. Aan haar goudkleurige leren riem hangt een bos van gouden sleutels. Ze lijkt niet oud, niet jong. Ze is mooi, maar ook statig.

Terwijl je naar haar kijkt glimlacht ze gemoedelijk en wijst naar de lege zetel aan de andere kant van haar spinnewiel. Je neemt plaats in de zetel en wordt meteen omringt door een gevoel van welbehagen. De vrouw biedt je een kopje thee aan. Je neemt het kopje vast en een warm, kruidig aroma komt je tegemoet. Je neemt een slokje en de warmte verspreidt zich diep in je binnenste.

De vrouw vraagt: "Wat wil je worden?" - "Welk potentieel wil je dit komende jaar verder ontwikkelen?". Neem even je tijd en beantwoord de vraag.



De vrouw tovert een tevreden glimlach op haar gezicht en knikt inschikkelijk. Ze neemt een kleine gouden schaar van het tafeltje naast haar en knipt een stuk van de gesponnen draad af en geeft deze aan jou.

"Wanneer je dit nodig hebt, gebruik dan deze draad om je wens kracht bij te zetten".

Je kijkt naar de witte draad die gedraaid in je handen ligt. Hou hem even tegen je hart en berg hem veilig op. Als je nog een vraag hebt, mag je deze nu stellen.



Helaas is het tijd om weer te vertrekken. Neem even de tijd om afscheid te nemen.



Je staat op en wandelt naar de deur. Je kijkt nog even om. Het spinnewiel is weer naarstig aan het draaien. De vrouw kijkt nog éénmaal op en glimlacht bemoedigend naar je. Je sluit stilletjes de deur achter je.

We volgen terug het pad waarlangs we gekomen zijn. Terug langs het open veld, langs de dwaallichtjes en terug het diepe bos in. We wandelen verder tot we in de verte stemmen horen. We zien nu de lichtjes van de vuren en lampionnen.

Je staat nog even stil onder de bomen, en kijkt naar het feestgedruis. Neem even de tijd om op adem te komen en adem nog eens diep in en uit.

Wanneer je klaar bent, open dan je ogen en kijk naar je zusters. Laten we samen feest vieren.

We nemen even de tijd om wat te bekomen –

Touw meten en knopen leggen
Touw wordt bij elk één persoonlijk afgemeten (met uitgestrekte armen, afgemeten tussen beide handen). We gaan vervolgens samen knopen leggen in het touw om de energie van het moment samen vast te leggen. Wanneer je de laatste knoop in het koord hebt gelegd is alle energie in de knopen en het koord gevangen.
Volgorde van de knopen: zie asterixen.

* --------
Bij de eerste knoop - de spreuk is begonnen

*------- *
Bij de tweede knoop - de magie wordt ontgonnen

*--- * ---*
Bij de derde knoop - zo moet het zijn

*- * -*---*
Bij de vierde knoop - met de kracht in dit twijn


*-*-*- * -*
Bij de vijfde knoop - de spreuk komt tot leven

* * *-*-*-*
Bij de zesde knoop - magie zal ik weven

***-*-* * *
Bij de zevende knoop - Het wiel begint te draaien

*** * *-***
Bij de achtste knoop - mag ik oogsten wat ik zal zaaien

***** * ***
Bij de negende knoop - zo zal het zijn

We ontknopen ze op een later persoonlijk moment: 1 knoop per dag om de kracht die is opgeslagen te gebruiken voor onze persoonlijke zelfrealisatie. Tijdens het losknopen is het van belang dat je duidelijk het doel voor ogen houdt dat je wilt bereiken. Op de laatste dag maak je de overgebleven knoop los met een schreeuw of yell, om de energie te bevrijden.

Wensboom (Yuletak)

Grote wensjes, kleine wensjes, wensjes zijn voor iedereen.
Schrijf ze op een mooi rood sterretje, en het lichtje neemt ze heen.

Nadat de eikentak gereinigd is door wierrook en maanwater, geef je hem kracht door voorzichtig de tak door het vuur van de drie rode kaarsen te halen en hem te bestrooien met zout. Dan bedenk je drie wensen: een persoonlijke wens, een wens voor de wereld en een wens voor iemand die je lief is. De wensen moeten voor iedereen goed zijn en mogen niets of niemand schaden. Daarna schrijf je ze op de drie rode sterren en hang je ze in de Yuletak. Aan het einde proost je op jezelf. Wees voorzichtig met wat je wenst, het zou wel eens kunnen uitkomen.

Muziek : tijdens , SJ Tucker Solstice night

 Bedanken van Frigg

Priesteres 2: 
Lieve Frigg: Moedergodin, Koningin van de Asen, Spinster van de draad van het leven, Beschermvrouwe van geboortes. Wij danken u voor wat u aan ons heeft onthuld, voor wat u ons geholpen heeft te ontdekken in onszelf. Bedankt en vaarwel.

Bedanken van de elementen

Priesteres 2: 
Lieve krachten en geesten van het land, Bedankt voor uw aanwezigheid in deze cirkel, en om te wachten met ons op de terugkeer van het licht. Bedankt en vaarwel.

Priesteres 7:
Ouders en voorouders, De duisternis in deze langste nacht is niet leeg maar is een oneindigheid waar licht wordt geboren en vol verwachting is. De duisternis in deze langste nacht is net zoals de donkere schoot van onze zuster, vol verwachting en hoop op haar lichtkindje. Het licht keert terug in de wereld en geeft ons nieuw leven, nieuwe ideeën, nieuwe energie, nieuwe projecten, nieuwe kracht en nieuwe hoop. Bedankt voor het leven dat ik heb gekregen en geef ons uw zegen. Bedankt voor uw aanwezigheid en vaarwel.

Priesteres 6:
Moeder bedankt om uw wijsheid te delen binnen deze cirkel, bedankt aan de sterren die ons eeuwig licht schenken en bedankt aan de duisternis die ons diep doet nadenken. Above and below, around and about leave this circle make us proud

Priesteres 1: 
Bedankt, Wachter van het Noorden. In deze langste winternacht hebben we jouw zekerheid en standvastigheid mogen voelen en zijn wij dankbaar voor de vruchtbare grond onder onze voeten en de geborgenheid van het dak boven onze hoofden. Bedankt en vaarwel.

Priesteres 5:
Bedankt Wachter van het Westen, van het leven-gevende water, voor uw aanwezigheid in deze cirkel van prachtige en krachtige vrouwen. Dank u om bij ons te zijn deze avond en voor de ervaring die we hebben mogen beleven. Bedankt en vaarwel.

Priesteres 4: 
Bedankt wachter van het Zuiden, de zomer en de dag. Bedankt voor uw passie, hartstocht en kracht. We hebben van uw warmte genoten en konden onze verbondenheid versterken. Bedankt en vaarwel.

Priesteres 3: 
Blessings, wachter van het oosten, krachten van het element lucht. Verlaat ons met uw liefdevolle aanraking en een lichte bries op ons gelaat. Wij danken u voor uw aanwezigheid en vragen u nu terug te gaan vanwaar u komt. Bedankt en vaarwel.

Allen:
Blessed be

Chant: The elements farewell
Farewell the center, the earth and the water,
Farewell the fire and the air that's all around.

Openen van de cirkel

Allen:
Van hand tot hand open ik deze cirkel

Priesteres 2:
van hand tot hand
Van hart tot hart openen wij deze cirkel
Voor altijd verbonden door het mysterie
Gaan we elk weer onze eigen weg
Blessed be

Chant: Closing song - Celtic Goddess Blessing
By the air that is Her breath
By the fire of Her bright spirit
By the waters of Her womb
By the earth that is Her body
Our circle is open, yet unbroken
May the peace/love/joy of the Goddess be ever in our hearts
Merry meet and merry part and merry meet again

Cakes and Wine + ketel van cadeautjes

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam