Burn baby burn (Jaarfeest)

Lughnassadh of Lammas is het jaarfeest waarop de eerste oogst wordt gevierd. Die oogst krijgen we doordat de graangod zich opoffert: denk aan de traditionele wickerman die in brand wordt gestoken (iets dat heden ten dage symbolischer is dan toen *rilt*). Eigenlijk gaat het om het huwelijk tussen de zon en de aarde –en de oogst die daaruit voortkomt. Voor de Kelten was die zonnegod Lugh, die ook zijn naam aan het feest heeft gegeven. Hij leeft in het gouden graan dat nu rijp op de velden staat en geeft zijn leven als dat graan wordt geoogst. Maar zo geeft hij leven: niet alleen aan de mensen die de winter zullen doorkomen op wat ze nu oogsten, maar ook aan het nieuwe graan dat gaat groeien uit de graankorrels die terug de aarde in gaan. Zo wordt hij herboren. Het is de eeuwige cyclus van leven, dood en wedergeboorte …


Om de zonnegod en zijn gulheid te eren vieren heksen overal ter wereld feest. Wij ook. Maera had ons uitgenodigd in haar tuin, waar we samen een vuur stookten in de knalnieuwe vuurschaal die ze van haar mama als afstudeercadeau had gekregen. Dat vuur aansteken an sich was al een fijn moment van verbondenheid. We staan er soms te weinig bij stil hoe zo’n groep heksen ook een gemeenschap is die elkaar draagt als het nodig is en naar nieuwe hoogten kan verheffen als je dat toelaat.

Maera had vers brood gebakken – symbool bij uitstek voor de nieuwe graanoogst – en dat deelden we vol overgave met de spirits, de god en de godin en elkaar. Het mocht dan uit een broodmixpakje komen, het zag er geweldig uit en de rozemarijn en pitten die ze doorheen het deeg had gemengd gaven het die speciale authentieke toets. Lekker! En ik weet niet of de anderen stil stonden bij de symboliek van het bloedrode bloedappelsiensap in de kelk. Dit is mijn lichaam en mijn bloed dat voor u vergoten wordt, jaja … Dankuwel, Zonnegod, Lugh, Heer van de Zomer!


Ze had ook een hele baal stro aangesleept, waarmee we aan de slag konden om stropoppetjes te maken. Die zagen er niet uit, maar het enthousiasme waarmee we allemaal aan de slag gingen was fantastisch :-). Eens we klaar waren met ons popje, konden we er alles in steken waar we afscheid van namen om verder te kunnen gaan met iets nieuws. Want Lughnassadh gaat over transformatie, verandering, evolutie … Ik vind dit altijd een moeilijke oefening want eigenlijk be ik best tevreden met mijn leven. Er zijn – hout vasthouden – geen cataclysmische gebeurtenissen die alles overhoopgooien. Gelukkig gaat Lughnassadh ook over dankbaarheid: dankbaarheid voor het offer van de graangod, voor de overvloed die we mogen ontvangen, voor het leven dat een godsgeschenk is …


Na het ritueel aten we verder van een tweede broodje, een soort van roggeverdommeke, superlekker met de kaasschotel die Maera had voorzien. Elk van ons hadden we ook iets meegebracht om te drinken: appelsap, appelsap, appelsap en cider. Great minds think alike. :-) De godin moves in mysterious ways …


ARCADIA - LAMMAS 2019

Smudgen

Zuivering – De Vuurvogel
Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het Vuur, zo worden wij nu  gezuiverd.
Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen ons en zuiver ons.
Hemelvader, laat uw stralen ons wijden en maak ons klaar voor dit intens ritueel.
Open onze geest voor uw dimensies.
Laat onze lippen enkel nog de waarheid spreken.
Laat ons hart de weg van de Goden volgen, nu en altijd.
Schenk onze handen de gave van het magisch werk.
Laat onze voeten de heilige paden bewandelen,
in uw gezelschap en in het gezelschap van gellijken.
Blessed be.


Trekken van de cirkel
Van hand tot hand trek ik deze cirkel.

Van hand tot hand, van zuster tot broeder, van mens tot mens trekken wij vandaag onze cirkel. Verbonden door onze innerlijke kracht, in liefdevolle aanwezigheid van de Grote Moeder, weerspiegeld in onszelf en in onze goddelijke kracht.


Verwelkomen van de elementen
Op deze zomeravond keren wij ons eerst naar het Zuiden en verwelkomen wij het element Vuur.
Vuur, element van de zon die het graan goud kleurt en de vruchten zoet doet smaken, wakker de vlam in onze ziel aan en geef ons de kracht om onze oogst binnen te halen. Wij verwelkomen u in ons midden en nodigen u uit mee te delen in brood, wijn en vreugde.
Wees welkom!

We keren ons naar het Westen en verwelkomen het element Water, element van de avond en de herfst, die we stilaan voelen naderen in de wind en het korten van de dagen. Water, help ons te vertrouwen op de eeuwenoude wijsheid die ons in onze intuïtie is doorgegeven. Zoals de rivier haar bedding vindt, laat zo ook ons ons pad vinden. Wij verwelkomen u in ons midden en nodigen u uit mee te delen in brood, wijn en vreugde.
Wees welkom!

We keren ons naar het Noorden en verwelkomen het element Aarde aan. Aarde, Grote Moeder van ons allen die ons in dit seizoen overvloedig haar vruchten schenkt, schenk ons uw voedende kracht zodat ook wij kunnen groeien zoals de gewassen op het land. Wij verwelkomen u in ons midden en nodigen u uit mee te delen in brood, wijn en de vreugde.
Wees welkom!

Tot slot keren we ons naar het Oosten en verwelkomen het element Lucht. Laat de winden van inspiratie door onze hoofden en harten waaien zodat wij ook nu, nu het jaar stilaan begint te keren, met een frisse geest ns wek kunnen aanvatten. Wij verwelkomen u in ons midden en nodigen u uit te delen in brood, wijn en vreugde.


Verwelkomen van de krachten en de voorouders
We groeten en verwelkomen de krachten van de Zon boven ons en de Aarde onder ons.
We groeten en verwelkomen de krachten van onze voorouders, van hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen.
Wij verwelkomen jullie in ons midden en nodigen jullie uit om mee te delen in brood, wijn en vreugde.
Wees welkom!


Verwelkomen van de geesten van het land
We verwelkomen ook de geesten van het land, zij die reeds verbonden waren met deze plek lang voor de mens zich hier vestigde. Moge zij ons verwelkomen op deze plek waar we vanavond samenkomen. Geesten van het land, wij verwelkomen jullie in ons midden en nodigen jullie uit om mee te delen in brood, wijn en vreugde.
Wees welkom!


Verwelkomen van de Godin en de God
Bij deze viering van de eerst oogst verwelkomen wij de Godin, Grote Moeder van al wat leeft, die geeft en neemt, die voedt en verslindt. Moeder Aarde, jij die ons voedt met jouw vruchten, vanavond danken wij u voor wat wij dit jaar hebben mogen oogsten en voor de rijke oogst die ongetwijfeld nog zal volgen.

Wij verwelkomen ook de God, die als de Zon zijn licht over ons laat schijnen en de gewassen levenskracht geeft om te groeien. De God van het Graan, die elk jaar weer sterft opdat de Aarde vrucht mag dragen. Wij danken u vanavond voor uw offer.

Wij verwelkomen jullie en nodigen jullie uit om mee te delen in brood, wijn en vreugde. Wees welkom!

Zegenen van brood en wijn als symbool van de oogst
Met Lammas vieren we het feest van de eerste oogst. Moeder Aarde schenkt ons in deze tijd van het jaar haar eerste vruchten. Het eerste graan wordt geoogst, de eerste groenten zijn rijp en hopelijk hebben we ook op persoonlijk vlak al enkele vruchten mogen oogsten.

En zoals alles wat zich voortplant, komen de vruchten van de oogst voort uit het samenkomen van het mannelijke en het vrouwelijke, de Zon en de Aarde, de God en de Godin. We gaan dan ook eerst het brood en de wijn zegenen, om daarna dank te geven aan de God en de Godin voor hun gaven.

“Er bestaat geen mannelijk zonder vrouwelijk, geen wit zonder zwart, geen zon zonder maan en een God heeft behoefte aan een Godin. Zoals het licht staat ten opzichte van het duister, zo ook het leven tegenover de dood. Want alles heeft zijn evenwicht en zonder natuurlijke balans is er chaos. Zoals de athame het mannelijk is, zo is de kelk het vrouwelijke en vereniging brengt zegening. Ze zijn altijd samen en nooit alleen.”
“Gij die heerst over de mysteriën van het leven, zegen dit brood zodat het vruchtbaarheid en overvloed mag brengen en laat ons delen in volmaakte liefde.”

Neem nu even de tijd om stil te staan bij alles waar je dit jaar al dankbaar voor bent mogen zijn. Neem dan een stuk brood en deel het met de God en de Godin. We doen daarna hetzelfde met de kelk.


Ritueel offer van de Graangod
In deze periode vieren we ook het offer van de God, die sterft om de aarde vruchtbaar te maken. Zoals in de legende van de God en de Godin het oude moet sterven, zodat het nieuwe kan leven, gebeurt dat ook in ons leven. Soms moeten we dingen, of zelfs mensen loslaten die ons dierbaar zijn. Dit kan pijn doen, maar de God herinnert ons eraan dat dit hoort bij de eeuwige cirkel van het leven en dat voor het oude dat sterft, steeds nieuwe groei in de plaats komt.
We gaan nu het symbool van het offer van de graangod gebruiken om de zaken die we hebben moeten laten gaan in het voorbije jaar, los te laten in het vertrouwen dat dit de natuurlijke gang van zaken is en dat er nieuwe, goede dingen in de plaats komen.
Maak een popje van stro, focus je op die dingen die je graag wil loslaten en projecteer ze in het popje. Gooi daarna het popje in het vuur.


Afscheid van de God en de Godin
Wij bedanken de God en de Godin voor hun aanwezigheid bij deze viering en wensen hen een vredige terugkeer.
Blessed be.


Afscheid van de geesten van het land
Wij bedenken de geesten van het land dat wij in hun thuis te gast mochten zijn. Mogen zij over ons waken, ook als we hier straks uit elkaar gaan.
Blessed be.


Afscheid van de voorouders en de krachten
We danken de krachten van de Zon boven ons en de Aarde onder ons.
We danken de krachten van de voorouders, van hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen.
Blessed be.


Afscheid van de elementen
Wij bedanken ook de elementen voor hun aanwezigheid vanavond.
We bedanken het element Lucht, element van het Oosten. Verlaat ons met de zachte bries van vrijheid en inspiratie die ons meeneemt op zijn vlucht. Blessed be.
We bedanken het element Aarde, element van het Noorden. Verlaat ons met een gevoel van geborgenheid in de armen van de Grote Moeder. Blessed be.
We bedanken het element Water, element van het Westen. Verlaat ons met de zuivering en de voeding die uw regens schenken aan alle leven op aarde. Blessed be.
We bedanken het element Vuur, element van het Zuiden. Verlaat ons met de warme gloed van onderlinge verbondenheid, dankbaarheid en broeder- en zusterschap. Blessed be.


Openen van de cirkel
Van hand tot hand open ik deze cirkel.
Van vrouw tot vrouw, van zuster tot broeder openen wij onze cirkel. Elk van ons gaan we straks terug onze eigen weg, maar door onze innerlijke kracht zijn we blijvend verbonden. Moge de Godin, tot we elkaar weerzien, je zachtjes vasthouden in het holle van haar hand en je in liefde omhullen.
Merry meet, merry part and merry meet again.
Blessed be.









Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam