DIY Victoriaanse paaseitjes

Misschien komt het doordat Pasen nog zo ver weg was, maar Ostara is zo’n beetje aan mij voorbij gegaan dit jaar. Ik had dus nog wat in te halen :-). Omdat ik het deze paasvakantie minder druk had dan anders, was er tijd om met de kinderen te knutselen, iets dat zij graag doen en ik ook.

Het paasdiner van de familie valt ons te beurt dit jaar en natuurlijk hoort daar een mooi gedekte tafel bij, met mooie decoraties. Ik had een tijdje geleden een pin zien passeren met heerlijk ouderwetse paaseieren gemaakt met origami papier in de mooiste patronen; Ik dacht meteen aan die leuke decopatch-papiertjes die je kan kopen bij AVA. Dat was een plan!

De mevrouw van de pin gebruikte eieren van isomo, maar volgens mij moest dat ook gaan met gewone eieren, zoals dat vroeger ook het geval moet zijn geweest. Ik leerde Kaat dus hoe ze eieren moest uitblazen, net zoals ik dat zelf heb geleerd van mijn moeder :-), en daarna knipten en plakten we de mooiste paaseieren.

Het resultaat is echt fantastisch, zeker voor een eerste poging. Ik nam me meteen voor om daar een jaarlijkse gewoonte van te maken en de eitjes te gebruiken als frisse paasgeschenkjes!

Nodig voor 12 kleurige paseitjes:

  • 12 eieren;
  • Een rietje;
  • Een kom om de eierspijs in op te vangen;
  • 3 naalden: een gewone naald, een dikke naald en een heel dikke naald, alle drie met een scherpe punt;
  • Decopatch-papier (te verkrijgen in verschillende leuke patroontjes);
  • Decopatch vernislijm;
  • Een dik penseel (vergeet niet om het meteen uit te spoelen als je klaar bent met de eieren, ander raakt de lijm er niet meer uit);
  • Een schaar;
  • Een lat;
  • Een potlood.

1 - Het uitblazen van de eieren
Zorg dat de eieren proper zijn. Spoel ze af onder de kraan als dat niet het geval is en droog af.

Maak met een naald een klein gaatje aan één kant van het ei. Draai de naald heen en weer tussen je vingers terwijl je drukt (maar niet te hard!). Als je een gaatje hebt, doe je hetzelfde aan de andere kant van het ei.

Als je aan beide zijden een gaatje hebt, maak je met de tweede naald het gaatje aan één kant van het ei groter door te draaien met de naald.

Doe hetzelfde met de dikste naald. Prik goed diep in het ei en roer met de naald rond zodat de eierdooier kapot wordt gemaakt. Anders kan hij niet door het gaatje.



Zet een rietje op het kleine gaatje en blaas. Zorg dat er geen lucht kan tussen het rietje en het ei. Blaas tot eerst het wit en vervolgens het eigeel naar buiten loopt in de kom. Gooi de eieren niet weg, zet ze op het menu in een pasta carbonara of een quiche lorraine.

Spoel de eieren af onder warm water zodat alle eiresten weggewassen zijn. Laat even drogen.


2 – Het voorbereiden van het papier
Knip een rechthoek van 10cm x 30cm (goed voor 2 middelgrote eieren). Decopatchpapier vind je in vellen van 30cm x 40cm, geplooid tot 10cm x 30cm. Dat is dus gemakkelijk te knippen op de vouwlijn.

Vouw de rechthoek in twee met het patroon naar de binnenkant, zodat je een strook hebt van 5cm x 30cm.

Trek met potlood en lat een lijn op 1cm van de vouw en op 1cm van de andere kant van de strook. Verdeel de lijnen in centimeters en trek met potlood lijntjes zodat de strook verdeeld is in blokjes van telkens 1cm breed.

Knip de strook in twee (want ze moe dienen voor twee eieren). Je hebt nu dus twee dichtgevouwen stroken van 5cm x 15cm.

Knip aan de open zijde (dus niet aan de vouw!) van de strook telkens een schuin stukje af, tot aan de lijn, zodat je allemaal bekjes krijgt. Knip dan op de potloodlijntjes tot aan de lijn op 1cm van de vouw. Als je daarna het velletje papier openvouwt, heb je een rechthoek met links en rechts allemaal gebekte flapjes.



3 – Paaseitjestijd!
Neem een ei en wikkel je papiertje errond om zeker te zijn dat de beide uiteinden overlappen en je ei in de wikkel past. Als dat het geval is, strijk je in het midden aan de binnenkant over de hele lengte van het papier een strook lijm.

Leg een uitgeblazen eitje in het midden van de papierwikkel en rol het papier voorzichtig rond het ei. Probeer zo weinig mogelijk blazen of rimpels te maken in het papier. Ga daarna met je lijmvernisborstel aan de buitenkant van het ei over het papier zodat het goed vastplakt.

Plooi de bekjes aan één kant van het ei een beetje naar buiten. Strijk een beetje lijmvernis op het ei en kleef een bekje naar binnen. Doe hetzelfde voor het tegenoverliggende bekje en ga zo verder tot alle bekjes zijn gekleefd. Zorg ervoor dat ze netjes over elkaar komen zodat het hele ei bedekt is met papier. Ga daarna met je lijmvernisborstel over het gekleefde papier. Doe hetzelfde aan de andere kant van het ei.

Als beide kanten van het ei zijn dichtgekleefd, geef dan nog een laagje lijmvernis over het hele ei. Laat drogen.


Het resultaat zijn glanzende, kleurige eitjes die een perfecte decoratie vormen voor de paastafel!


Bron: 
https://www.dreamalittlebigger.com/post/origami-paper-covered-easter-eggs.html



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam