First Footing (Covenbijeenkomst Hagazussa)

First footing, de naam zegt het al, gaat over het zetten van de eerste voet in huis na middernacht op nieuwjaar. De eerste voet in het nieuwe jaar, zeg maar. De “firstfooter” moet dus zeker voor middernacht het huis uit zijn (als het iemand van de familie zelfis)  om daarna over de drempel te stappen om het nieuwe jaar mee naar binnen te brengen en welkom te heten in het huis. Hij wordt gezien als de brenger van geluk en voorspoed voor het nieuwe jaar. Het is een typisch Noord-Engelse & Schotse nieuwjaarstraditie die de tand des tijds wonderwel heeft doorstaan , al begint het gebruik langzamerhand wat te verminderen. Het gebruik bestaat ook in Zweden, en gezien de Keltisch-Germaanse invloed binnen onze coven is dit dus een fijne traditie waar we graag onze eigen twist aan geven voor de eerste covenbijeenkomst van het nieuwe jaar.

Er wordt gezegd dat grote, donkerharige mannen de beste firstfooters zijn, een idee dat schijnt terug te gaan tot de tijd van de vikings: grote blonde mannen betekenden toen meestal vikingproblemen :-) In Zweden is dat overigens net omgekeerd, daar moeten de firstfooters groot en blond zijn en worden zwartharigen gezien als brengers van ongeluk. Denk aan Thor versus Loki in het Marvel universum :-)

De firstfooter brengt gewoonlijk cadeautjes mee, die traditioneel bestaan uit houtskool, een muntstuk (zilver), zout, brood, een groenblijvende tak en alcohol (uiteraard whiskey in Schotland en aquavit in Zweden). Die geschenken symboliseren respectievelijk warmte, financiële welvaart, smaak, voedsel, een lang gelukkig leven en plezier. Allemaal dingen die in de tijd waaruit dit gebruik stamt niet zo evident waren ...

EEN FIRST FOOTING AMULET
Nodig voor iedereen in de coven:

  • Een vierkant stukje rode stof;
  • Wit of groen lint;
  • Een stuk houtskool of steenkool;
  • Een hulstblad (of een andere groenblijvende plant);
  • Een muntstuk;
  • Een stukje brood;
  • Een snuifje zout.

Leg alle ingrediënten op het rode lapje stof en bind dat samen met het lint. Het zakje moet traditioneel binnengebracht worden door de eerste persoon die je huis binnenkomt na middernacht in het nieuwe jaar.
Omdat we deze bijeenkomst beschouwen als het “nieuwjaar” van onze coven, laten we de cadeautjes binnenbrengen in de cirkel – ons heksenhuis zo je wil :-) – door de langste persoon aanwezig.

Je kan het amulet overigens elk jaar opnieuw gebruiken, mits je de hulst en het brood vervangt. Sommige heksen steken elk jaar een extra muntstuk in het zakje. Bewaar het gelukszakje in wat jij zelf beschouwt als de centrale plek van je huis (je keuken, de open haard in de living, ...).

Bronnen:


FIRST FOOTING RITUEEL
Nodig voor het ritueel:

  • Wierook en rozemarijnwater om onszelf en de cirkel te zuiveren;
  • Een mand met voor elke aanwezige priesteres een gelukszakje;
  • Kwartierkaarsen: de elementenkaarsen worden op het altaar gezet en nog niet aangestoken;
  • Covenkaars;
  • Een kaars voor elk van onze godinnen;
  • Een kaars voor elk van de spirits die we uitnodigen (spirits van het land, voorouders);
  • Staf;
  • Kaars voor de first footer;
  • Kaarsje voor elk van de aanwezige priesteressen;
  • Drum
  • Offerschaal;µ
  • Papiertjes & balpennen;
  • Whiskey (of appelsap :-))


Zuivering
Bryd loopt tegen de klok in de cirkel rond met het wierook om de plaats waar we onze cirkel gaan trekken te zuiveren. Ondertussen zuiveren de priesteressen zich met het rozemarijnwater en met wierook, om vervolgens hun plekje te zoeken rond het altaar. De grootste priesteres blijft buiten de cirkel, zij is de symbolische firstfooter van 2019 :-).

Als alle vrouwen gezuiverd rond het altaar staan, zwijgend, concentreert iedereen zich op het openen van de chakra’s en het binnenstromen van energie via de wortel- en kruinchakra tot beide energieën zich volledig hebben gemengd in hart- of zonnevlechtchakra.

Iedereen:
Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het vuur, zo worden wij nu gezuiverd.
Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen ons en zuiver ons.
Hemelvader, laat uw stralen ons wijden en maak ons klaar voor dit ritueel.
Open onze geest voor uw dimensies.
Laat onze lippen enkel nog de waarheid spreken.
Laat ons hart de weg van de Goden volgen, nu en altijd.
Schenk onze handen de gave van het magisch werk.
Laat onze voeten de heilige paden bewandelen, in uw gezelschap en in het gezelschap van gelijken.
Blessed Be.

Maken van een heilige plek, verwelkomen van de spirits en eren van de werelden
Een van de priesteressen gaat in de richting van de klok (of de zon) rond de cirkel terwijl ze op een drum slaat. Dat zorgt niet alleen voor focus van de aanwezigen, maar trekt ook de aandacht van de spirits zodat zij weten dat er iets gaat gebeuren. Iedereen sluit de ogen en focust zich op het geluid en het ritme van de drum. Iedereen ademt diep in, en ademt vervolgens heel traag uit.

Bryd:
Ik loop het wiel van het nieuwe jaar: het wiel van 2019. Laat ons hier vanavond ons nieuwe covenjaar beginnen met samen te ademen en zo, door onze levensadem, de drie grote sferen van Aarde, Zee en Lucht verbinden en eren, die door de wortels, de stam en de takken van de Wereldboom zijn verenigd. We ademen samen met de Aarde onder onze voeten en de diepe wortels van de wereldboom. We ademen samen met de Zeeën rondom ons en de stam die water brengt van wortel naar blad. We ademen samen met het gewelf van de grote Lucht boven ons en de wijdvertakte en ademende boomkruin. Laat ons vanavond en het hele jaar gezegend zijn met de warme zegen van Aarde, Zee en Lucht.

Hamamelis neemt de elementenkaars voor Lucht en gaat in het oosten staan. Ze zet de kaars neer (maar steekt ze nog niet aan) en heft haar armen omhoog in een verwelkomend gebaar.
Hoor mij, wachters van het oosten, spirits van elk nieuw begin, van de plaats waar de zon elke dag opnieuw geboren wordt, van hoop en van frisse nieuwe horizonten.
Wij vragen u, kom naar ons toe en schenk ons uw kracht en uw bescherming.
Spirits van het oosten, wij groeten u en eren u en heten u welkom.

Zeva neemt de elementenkaars voor Vuur en gaat in het zuiden staan. Ze zet de kaars neer (maar steekt ze nog niet aan) en heft haar armen omhoog in een verwelkomend gebaar.
Hoor mij, wachters van het zuiden, spirits van de vurige zon die op haar hoogst staat tijdens de zomerzonnewende, van warmte en energie en gepassioneerde geestdrift.
Wij vragen u, kom naar ons toe en schenk ons uw kracht en uw bescherming.
Spirits van het zuiden, wij groeten u en eren u en heten u welkom.

Hamamelis neemt de elementenkaars voor Water en gaat in het westen staan. Ze zet de kaars neer (maar steekt ze nog niet aan) en heft haar armen omhoog in een verwelkomend gebaar.
Hoor mij aan, wachters van het westen, spirits van emoties, van de vreugde van de oogst en van het verdriet van verlies, van de zon die al vroeg ondergaat.
Wij vragen u, kom naar ons toe en schenk ons uw kracht en uw bescherming.
Spirits van het westen, wij groeten u en eren u en heten u welkom.

Zeva neemt de elementenkaars voor Aarde en gaat in het noorden staan. Ze zet de kaars neer (maar steekt ze nog niet aan) en heft haar armen omhoog in een verwelkomend gebaar.
Hoor mij, wachters van het noorden, spirits van de stilte van sneeuw, van wit en zwart en grijs, van ijskoude nachten.
Wij vragenu, kom naar ons toe en schenk ons uw kracht en bescherming.
Spirits van het noorden, wij groeten u en eren u en heten u welkom.

Bryd:
Gegroet en welkom, spirits van Aarde, Lucht, Vuur en Water, spirits van de seizoenen en de wisseling van de dagen, spirits van de Aarde, van de Zee en van de Hemel, en van het Vuur dat alles verbindt, stuwende kracht van de grond onder onze voeten, van het water dat wortel geeft aan alle leven, van de winden die waaien door de bomen en van het vuur van transformatie.
Machtige spirits van dit land, onze band is oud en krachtig.
Wij groeten u, wij eren u en wij heten u welkom.
De priesteressen steken de elementenkaarsen aan.

Gegroet en welkom, oude goden van dit land, die die ons inspireren om onze grenzen te verleggen voor het goed van de aarde en haar bewoners.
Machtige goden van ons hart en onze geest, onze band is oud en krachtig.
Wij groeten u, wij eren u en wij heten u welkom.
Op het altaar wordt een kaars aangestoken.

Gegroet, spirits van onze voorouders, voormoeders van Arcadia, die ons hebben gevormd tot wie wij zijn en zo de weg hebben bereid voor ons magisch werk vanavond.
Machtige voorouders van bloed, spirit en plaats, onze band is oud en krachtig.
Wij groeten u, wij eren u en wij heten u welkom.
Op het altaar wordt een kaars aangestoken.

Iedereen sluit de ogen en geeft elkaar de hand, duimen naar links.

Bryd:
Zusters,
Luister naar de stem van je hart en van je ziel
Laat liefde je openen voor wat je zoekt en hoopt te vinden.
Geef je over aan de kracht die binnenin je leeft,
Want deze kracht leeft in je sinds je eerste dag op deze planeet
Je unieke kracht als mens onder mensen.
Stel je open, voel de kracht!
Laat de energie doorheen je hart stromen en voel hoe ze ons nu verbindt

Van zuster tot zuster trek ik deze cirkel.
(vervolgens gaat de priesteres links verder tot de cirkel helemaal rond is)

Bryd:
Van zuster tot zuster, van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres trekken wij hier vandaag onze cirkel, over de grenzen van ruimte en tijd en verbonden door onze innerlijke kracht, in de liefdevolle aanwezigheid van de Grote Moeder, weerspiegeld in onszelf en in onze Godinnen.
Blessed Be.

Allen:
Blessed be.

Magisch werk: First footing
De priesteres die de firstfooter is, staat nog steeds buiten de cirkel. Zij heeft een mand bij zich met First Footing cadeautjes: voor elk van de aanwezigen een first footing amulet. De priesteres heeft ook een staf mee en een brandende kaars.

Alle deelnemers vullen hun glas maar drinken nog niet. De covenkaars op het altaar wordt gedoofd.

De firstfooter staat aan de rand van de cirkel en slaat met de staf drie maal op de grond.

Allen:
Wie vraagt toegang tot onze cirkel?

Firstfooter:
Ik breng licht en warmte in het nieuwe jaar en geluk en voorspoed voor iedereen in de Arcadia coven!

Bryd opent een poortje en laat de firstfooter binnen. De firstfooter krijgt een vol glas. Ze steekt met haar kaars de covenkaars aan, heft haar glas en roept een toast op het nieuwe jaar:

Firstfooter:
Slainte!
(uitspraak: Slaajn-tsja)

Op het moment dat de covenkaars wordt aangestoken, wordt ook de muziek opgezet, een vrolijk en feestelijk, muziekje dat perfect in lijn is met de hoop op een fantastisch nieuw werkingsjaar voor de coven. Alle priesteressen heffen het glas en beantwoorden de toast:
Slainte!

Elk van de priesteressen gier vervolgens een scheutje uit haar glas in de offerschaal.

Elk van de priesteressen krijgt een papiertje. Daarop schrijft elkeen een goed voornemen of een wens voor de coven, géén persoonlijke wens. Om de beurt geeft elk het papiertje aan de firstfooter, die het verbrandt in het vuur van de covenkaars.

Vervolgens geeft de firstfooter aan de deelnemer drie kussen:
Gelukkig nieuw Arcadia jaar voor jou!

De deelnemer krijgt nu een gelukszakje en een kaarsje. De deelnemer steekt het kaarsje aan aan de Arcadia covenkaars zodat zij het nieuwe vuur mee naar huis kan nemen, voor haar huisaltaar.



Afscheid nemen van de spirits

Bryd:
Oude goden van dit land, van ons hart en onze geest, wij danken u voor uw aanwezigheid en uw hulp bij ons magisch werk vanavond.
Wij groeten u, wij eren u en wij zeggen tot ziens.
De kaars wordt gedoofd.

Spirits van onze voorouders, voormoeders van Arcadia, machtige voorouders van bloed, spirit en plaats, wij danken u voor uw aanwezigheid en uw betrokkenheid bij ons magisch werk vanavond.
Wij groeten u, wij eren u en wij zeggen tot ziens.
De kaars wordt gedoofd.

Spirits van Aarde, Lucht, Vuur en Water, spirits van de seizoenen en de wisseling van de dagen, spirits van de Aarde, van de Zee en van de Hemel, en van het Vuur dat alles verbindt, machtige spirits van dit land, wij danken u voor uw bescherming van onze heilige plek en voor uw steun tijdens ons magisch werk vanavond.
Wij groeten u, wij eren u en wij zeggen tot ziens.
De kaars wordt gedoofd.

Zeva:
Hoor mij aan, wachters van het noorden, wij danken u dat gij naar ons toe gekomen zijt en ons uw kracht en bescherming hebt geschonken.
Spirits van het noorden, wij groeten u, wij eren u en wij zeggen tot ziens.
De kaars wordt gedoofd.

Hamamelis:
Hoor mij aan, wachters van het westen, wij danken u dat gij naar ons toe gekomen zijt en ons uw kracht en bescherming hebt geschonken.
Spirits van het westen, wij groeten u, wij eren u en wij zeggen tot ziens.
De kaars wordt gedoofd.

Zeva:
Hoor mij aan, wachters van het zuiden, wij danken u dat gij naar ons toe gekomen zijt en ons uw kracht en bescherming hebt geschonken.
Spirits van het zuiden, wij groeten u, wij eren u en wij zeggen tot ziens.
De kaars wordt gedoofd.

Hamamelis:
Hoor mij aan, wachters van het oosten, wij danken u dat gij naar ons toe gekomen zijt en ons uw kracht en bescherming hebt geschonken.
Spirits van het oosten, wij groeten u, wij eren u en wij zeggen tot ziens.
De kaars wordt gedoofd.

Allen:
Danku en tot ziens!

Een priesteress gaat tegen de wijzers van de klok in rond de cirkel terwijl ze op de drum slaat.

Bryd:
Zoals wij hier vanavond onze cirkel van licht en energie trokken om zegen te vragen voor de gemeenschap die vecht tegen kanker, zo vragen wij dat de energie die voortvloeit uit deze bijeenkomst extra kracht mag bieden aan zij die het nodig hebben. Zo zal het zijn.

Allen:
Van zuster tot zuster open ik deze cirkel

Bryd:
Van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres, van zuster tot zuster openen wij nu onze cirkel.
Elk van ons, krachtig en sterk, gaan we straks terug onze eigen weg in dit nieuwe Arcadia-jaar, maar door onze innerlijke kracht zijn we blijvend met elkaar verbonden.
Moge de Godin, tot we elkaar weerzien, op een covenbijeenkomst of daarbuiten, elk van ons zachtjes vasthouden in het holle van haar hand en ons in liefde omhullen.
Blessed be

Allen:
Blessed be.

Cake & wine
Buffetje met wat alle priesteressen hebben meegebracht.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam