BoomBast(E)ik! (Earth Day 2017 - Spirits of the Trees ceremonie)

Ik was vast van plan om net als de vorige jaren op Earth Day een ritueel te doen met de meisjes en jongens van Arcadia die daar zin in hebben, zeker omdat 22 april – de vaste dag waarop Earth Day valt – dit jaar op een zaterdag valt. Jammer genoeg moet ik dit jaar echte werken dat weekend en dus profiteer ik van de covenbijeenkomst van de week ervoor om mijn ritueel alsnog te doen. Ik heb het jobgewijs bovendien zo druk dat ik stiekem opgelucht ben dat ik twee rituelen in één klap kan slaan 😊

2017 is het jaar waarin de Britten de 800ste verjaardag vieren van de Carta de Foresta ofte het “Charter of the Forest”, een addendum bij het bekende Magna Carta. Het Magna Carta was een lange-tanden-deal tussen de Engelse koning en zijn rebellerende edelen, waarbij die laatste meer rechten kregen. Na het ondertekenen van de Magna Carta in 1215 volgde in 1217 een addendum, waarbij ook gewone mensen meer rechten kregen. Dat was het Carta de Foresta, dat in 1225 nogmaals werd uitgegeven met wat aanpassingen en extraatjes.

Wat uitzonderlijk was aan de Carta de Foresta is dat het ging om “vrijheden” voor het gewone volk. Het woud was in die dagen eigendom van de koning. Je mocht er niet zomaar gelijk wat doen. Er werd streng toegezien op de rechten om er varkens te laten rondlopen of koeien en andere dieren te laten grazen, hout te verzamelen of turf te steken voor een vuur of voor het branden van houtskool (iets dat toen een heuse industrie was). De Carta de Foresta stelde dat vrije mensen ook het bos in mochten om te zoeken naar voedsel of om hun dieren te laten grazen. Het bos was nu vrij toegankelijk voor iedereen.

Voor de Britse druiden is 2017 dus een feestjaar. Ze steunen volmondig het initiatief van de Woodland Trust, een organisatie die zich bezig houdt met het beheren en in stand houden van de Britse wouden, iets als de National Trust maar dan voor bossen. Zij willen naar aanleiding van de verjaardag dat de Britse overheid een nieuwe Forest Charter ondertekent, een “Charter for Trees, Woods and People”, omdat het belang van bomen voor onze maatschappij en in ons leven niet te onderschatten is en ze dus moet behouden blijven voor toekomstige generaties. Dat nieuwe Charter zou er komen in november!

Druiden werken daar natuurlijk graag aan mee. Zij werken met de spirits van de bomen, net als hun voorgangers eeuwen geleden. Die kwamen voor hun rituelen samen op heilige plekken in het bos, “groves”, zoals druidengroepen nu ook nog heten. De Britse druidenorganisaties staken de koppen bij elkaar en lanceerden “Spirits of the Trees”, een project om gedurende heel 2017 met zoveel mogelijk mensen te werken rond de spirits van de lokale Britse bomen. Wij zijn dan wel geen Britten, maar onze eigen lokale boomspirits kunnen ook wel wat aandacht gebruiken. Dus doen we voor Earth Day graag mee met de Britse collega’s.

Druiden werken met een aantal traditionele bomen, die we vanavond ook gaan eren. Er zijn natuurlijk nog een heleboel andere bomen waar mee werd gewerkt – denk maar aan de Keltische bomenkalender – maar de bomen van vanavond zijn de afgevaardigden van hun soort, een soort van ambassadeurs dus:

Eik
Eik wordt in haast alle culturen als heilig aanzien, maar het is vooral bij de Kelten en de Germanen dat hij in hoog aanzien stond door zijn allure, de sterkte van zijn hout en de voedzaamheid van zijn eikels. Hij wordt gebruikt in spells voor bescherming, kracht, succes en stabiliteit. Omdat hij zo wordt gerespecteerd, plaatsen wij hem in het midden van onze cirkel vanavond.

Berk
Berk is één van de eerste bomen die op braakland komen groeien en kan zo bij wijze van spreken een nieuwe bos laten geboren worden. Hij staat voor vernieuwing, voor geboorte van nieuwe dingen. Hij wordt in verband gebracht met vruchtbaarheid en genezing. Hij is ongelooflijk veelzijdig en wordt gebruikt als voedsel, als geneesmiddel en als grondstof voor vanalles en nog wat. Wij zetten hem dus in het oosten, de plaats van de lente en de nieuwe groene scheuten.

Es
Essenhout wordt gebruikt voor het maken van speren en pijlen, vandaar de link met het zuiden. Hij wordt ook gebruikt voor spells die extra kracht en focus nodig hebben en staat voor de verbinding tussen de werelden binnenin en de wereld buiten. Volgens sommigen was de wereldboom een es (volgens anderen een taxus). Es staat dus ook voor het vuur tussen de werelden, we zetten hem dus in het zuiden.

Els
De els houdt van water, vandaar zijn link met het westen. Zijn hout wordt al eeuwenlang gebruikt voor “natte” toepassingen zoals schepen, houten funderingen, bruggen, maar ook houten melkvaten enz. … Els staat voor bescherming en voorspellende krachten.

Taxus
De taxus is door en door giftig (al worden de jonge naaldjes gebruikt in een geneesmiddel tegen kanker). Hij wordt in verband gebracht met magie, dood, wedergeboorte en de runen. Je vindt oeroude exemplaren dikwijls op oude kerkhoven rond de kerk waar hij dikwijls ouder is dan de kerk zelf 😊. Zijn hout werd gebruikt voor het maken van bogen. Hij wordt gebruikt om magie en helderziendheid te versterken en visioenen uit te lokken. Volgens sommigen was Yggdrasil geen es maar een taxus (wat alleszins veel logischer zou zijn in het hoge noorden dan een es die in de laaaaange winter zijn bladeren verliest). Hij hoort dus in het noorden.



BoomBast(E)ik Earth Day ritueel

Dit ritueel is gebaseerd op een druidenritueel dat werd geschreven als basis voor groepsceremonies binnen het kader van het project “Spirits of the Trees”. Het werd voor het eerst uitgevoerd op een bijeenkomst van de Britse Woodland Trust in Talton Lodge, Warwickshire (Groot-Brittannië) in mei 2016.

Bron: http://www.spiritsofthetrees.uk/2016/07/spirits-of-the-trees-ceremony-ready-to-download-now/

Nodig voor het ritueel:

  • Een prominente boom in het midden van de cirkel (de boom in het midden staat symbool voor de Wereldboom)
  • Brood en cider als offer
  • 4 kwartierkaarsen of iets anders om de kwartieren te markeren
  • drum


We doen het ritueel buiten. We komen voor dit ritueel samen bij de grote eik in het weiland naast het huis van Verelna. Alle pristeressen staan in een cirkel rond de grote eik.


Oproep voor Vrede
We beginnen met het oproepen van vrede in elk van de vier windrichtingen. Daar bestaan een aantal versies van, wij doen onze eigen aangepaste versie.

Bryd:
Laat ons beginnen met het brengen van vrede naar alle windstreken, want zonder vrede kan niets groeien.

Bryd loopt naar het noorden en heft haar handen in een gevend gebaar omhoog:
Laat er vrede zijn in het Noorden!

Dan steekt ze de cirkel over en naar het zuiden waar ze hetzelfde doet:
Laat er vrede zijn in het Zuiden!

Ze loopt nu naar het westen:
Laat er vrede zijn in het Westen!

Tot slot steekt ze weer de cirkel over naar het oosten:
Laat er vrede zijn in het Oosten!

Allen:
Moge er vrede zijn in alle werelden.


Het weven van de cirkel
Yza gaat in de richting van de klok (of de zon – het is uiteindelijk een druidenceremonie 😊) rond de cirkel terwijl ze op haar drum slaat. Dat zorgt niet alleen voor focus van de aanwezigen, maar trekt ook de aandacht van de spirits zodat zij weten dat er iets gaat gebeuren. Iedereen sluit de ogen en focust zich op het geluid en het ritme van de drum.

Ondertussen gaat Bryd verder:
We zijn hier samengekomen in deze cirkel om de Spirits van de Bomen te eren, met wie we deze prachtige Aarde delen. Bomen geven ons elke dag opnieuw zoveel geschenken: gezondheid, warmte, welbehagen en de lucht die we ademen. Mogen zij zichtbaarder worden voor de mensen door het magisch werk dat wij hier vandaag samen doen.


Het eren van de Drie Werelden
We geven elkaar de hand, duimen naar links.

Bryd:
Laat ons samen drie keer ademen om de drie grote rijken van Aarde, Zee en Lucht te eren, die door de wortels, de stam en de takken van de Wereldboom zijn verenigd.

Iedereen ademt diep in, en ademt vervolgens heel traag uit.
Bryd (bij de eerste ademteug):
We ademen een eerste keer samen met de Aarde onder onze voeten en de diepe wortels van de wereldboom.

Bryd (bij de tweede ademteug):
We ademen een tweede keer samen met de Zeeën rondom ons en de stam die water brengt van wortel naar tak.

Bryd (bij de derde ademteug):
We ademen een derde keer samen met het gewelf van de grote Lucht boven ons en de wijdvertakte en ademende boomkruinen.
Zo begint onze ceremonie met de zegen van Aarde, Zee en Lucht!


De Awen chant
De Awen is de vloeiende spirit van inspiratie en creativiteit die centraal staat in het geloof van de druiden, en die gebrouwen wordt in de ketel van Cerridwen, patrones van de barden. In plaats van de wachten op inspiratie, zoeken druiden die actief op. Eén van de manieren waarop ze dit doen is door het zingen van haar naam, awen, langzaam en lang aaaaaaa-oooooooooooo-eeeeeeee-nnnnnnnnn. Dat herhalen ze zo lang als ze voelen dat het nodig is.

Wij gaan dit “oerzingen”, ttz. we zingen samen Awen, ieder op haar eigen manier, zoals het voor iedereen individueel goed aanvoelt. Er is dus geen vast begin of einde, het begint vanzelf en het stopt vanzelf als het klaar is. Ondertussen mag je je ogen gesloten houden. We blijven in de cirkel staan, hand in hand. Als het zingen vanzelf is gestopt, openen we onze ogen en laten we elkaars handen los.


De Bomen van de Vier Richtingen eren
In plaats van de traditionele dieren die voor de windrichtingen door druiden worden aangeroepen, werken we vanavond met bomen: zilverberk voor het oosten, es voor het zuiden, els voor het westen, taxus voor het noorden, eik voor de wereldboom in het centrum.

Juniper gaat in het oosten staan:
Ik sta hier in het oosten, de plaats van de zonsopgang, van de lente en van het element Lucht.
Hier staat de spirit van de Zilverberk, in witte en zachtgroene tinten gekleed, met een heldere stem die klinkt als zilveren belletjes.
Gracieus, vriendelijk en sterk is zij, een pionier, de wegbereider die andere bomen volgen.
Spirit van Berk, ik groet u en eer u.
Laat uw soort geëerd worden, gezegend worden en beschermd.

Anouk gaat in het zuiden staan:
Ik sta hier in het zuiden, de plaats van het vuur, van de zomer en de middagzon op haar hoogste punt.
Hier staat de spirit van de Es, groot en grijs.
Sommigen zeggen dat hij de Wereldboom is die met zijn wortels tot in de onderwereld reikt en met zijn takken tot aan de wereld van de goden.
Zijn statige verschijning siert onze Vlaamse bossen.
Zijn stammen branden groen en goud en verwarmen haard en huis.
Spirit van Es, ik groet u en eer u.
Laat uw soort geëerd worden, gezegend worden en beschermd.

Verelna gaat in het westen staan:
Ik sta hier in het westen, de plaats van water, de herfst en de ondergaande zon.
Hier staat de spirit van de Els, boom van rivieren, beken en stromen, wiens wortels in het water staan en bescherming bieden aan vele wezens.
Spirit van Els, ik groet u en eer u.
Laat uw soort geëerd worden, gezegend worden en beschermd.

Zeva gaat in het noorden staan:
Ik sta hier in het noorden, de plaats van middernacht, van de winter en de koude Aarde.
Hier staat de spirit van de Taxus met zijn donkere blaadjes, de oudste van het woud, prachtige en oeroude orakelboom die geheimen ontsluiert.
Spirit van Taxus, ik groet u en eer u.
Laat uw soort geëerd worden, gezegend worden en beschermd.

Bryd gaat in het midden van de cirkel staan, bij de eik:
Ik sta hier in het midden van de cirkel.
Hier staat de machtige eik, wiens wortels, stam en takken de drie werelden van Aarde, Zee en Lucht verbinden.
Laat ons steun vinden in uw kracht en standvastigheid, zoals onze voorouders deden in lang vervlogen tijden.
Spirit van Eik, ik groet u en eer u.
Laat uw soort geëerd worden, gezegend worden en beschermd.


Oproepen van de spirits en offer

Bryd:
En zo is onze cirkel getrokken en zijn de spirits van de bomen ontwaakt in het midden en in de vier richtingen.
Laat ons nu ook de spirits uitnodigen die ons kunnen helpen bij ons werk voor de bomen, vanavond en altijd.

Juniper:
Ik roep u aan, spirits van deze plek, van dit weiland, en van alle planten en dieren rondom ons, boven ons en onder ons.
Wij danken u dat wij hier aanwezig mogen zijn op deze plek voor ons magisch werk vanavond.

Juniper strooit brood op de grond en giet cider op de grond:
Zegen ons, inspireer ons en wijs ons de weg bij ons magisch werk.

Yza:
Ik roep u aan, spirits van onze voorouders, voormoeders van Arcadia, zij die deze wegen bewandelden voor ons.

Yza strooit brood op de grond en giet cider op de grond:
Zegen ons, inspireer ons en wijs ons de weg bij ons magisch werk.

Verelna:
Ik roep u aan, oude goden van dit land, die het wiel van het jaar doen draaien en zorgen voor het wisselen van de seizoenen.

Verelna strooit brood op de grond en giet cider op de grond:
Zegen ons, inspireer ons en wijs ons de weg bij ons magisch werk.

Bryd:
In de naam van de spirits van dit land, van de bomen, van dit weiland, van de planten en dieren, van onze voorouders en van de oude goden, in hun naam zegen ik brood en cider als geschenk voor onze grote moeder Aarde en al haar kinderen, zodat geen van hen honger of dorst zal lijden.

Bryd heft de beker en roept de naam van een boom (eik). Dan drinkt ze een slok en geeft de beker door. Elke priesteres doet hetzelfde. De priesteressen die in de windrichtingen staan, heffen de beker met de naam van de boom van de windrichting (bij een tweede ronde mogen ze kiezen). De beker mag niet leeg geraken en wordt regelmatig bijgevuld. Bomen mogen meer dan één keer terugkomen, maar we proberen wel zoveel mogelijk verschillende bomen op te noemen.

Bryd strooit brood op de grond en giet cider op de grond:
Zo zal het zijn!

Allen:
Zo zal het zijn!


Het opwekken van energie
We zingen terwijl er wordt gedrumd en rond de eik wordt gedanst.

Boom boom boom
(dit is een aanpassing van een kinderliedje 😊)

Boom, boom, boom,
In het bos daar staat een boom
Een els, een es, een taxusboom,
Een zilverberk, een eikeboom,
Boom, boom, boom
In het bos daar staat een boom

Bomenchant
(dit is een vertaling van de Tree Chant die voor Spirits of the Trees werd gemaakt)

Eik, Els en Taxus, Es en Zilverberk
Spirits van de bomen, voor u ons magisch werk
Eik, Els en Taxus, Es en Zilverberk
Spirits van de bomen, voor u ons magisch werk
Hee down, derry down, derry derry down
Hee down, derry down, derry derry down
Hee down, derry down, derry derry down
In het bos zo groen-o
Hee down, derry down, derry derry down
Hee down, derry down, derry derry down
Hee down, derry down, derry derry down
In het bos zo groen-o

We laten het het almaar sneller gaan tot we bijna niet meer kunnen volgen.
“Hey down, derry down, derry derry down” is zoiets als de Engelse versie van onze falderalderiere. Het zou een verbastering zijn van het Keltisch en iets als ‘dansen op de open plek bij de eik” betekenen.

Als de energie krachtig en sterk is, knielen we neer en leggen onze handen op de grond. Dan staan we traag op en gooien onze armen in de lucht en sturen de energie de wereld in om de bomen die het kunnen gebruiken bij te staan. Terwijl we dat doen, zeggen we “Grym” (“grum” uitgesproken, een oud Keltisch /Welsh woord dat “kracht” of “energie” betekent). We beginnen met een stille, diepe grrrrrr terwijl we met onze handen op de grond zitten en laten het luider klinken naarmate we recht komen om op volle kracht te schreeuwen als we met onze armen in de lucht staan.


Afsluiten

Bryd:
En zo zijn we bij het einde van onze Earth Day ceremonie gekomen en is het tijd om weer afscheid te nemen en elk onze eigen weg te gaan.
Laat ons de spirits bedanken die ons vanavond geholpen hebben met ons magisch werk en afscheid van hen nemen.

Verelna:
Oude goden van dit land, gij die die ons inspireert om onze grenzen te verleggen voor het goed van de aarde, ik dank u voor uw aanwezigheid vanavond en uw hulp bij ons magisch werk voor de bomen van dit land.
Danku en tot ziens!

Allen:
Danku en tot ziens!

Yza:
Spirits van onze voorouders, voormoeders van Arcadia, gij die ons hebt gevormd tot wie wij zijn en zo de weg hebt bereid voor dit ritueel, ik dank u voor uw aanwezigheid en uw betrokkenheid bij ons magisch werk vanavond.
Danku en tot ziens!

Allen:
Danku en tot ziens!

Juniper:
Spirits van deze plek, van dit weiland, en van alle planten en dieren rondom ons, boven ons en onder ons, wij danken u van ganser harte dat wij hier aanwezig mochten zijn op deze plek en voor uw steun tijdens ons magisch werk vanavond.

Allen:
Danku en tot ziens!

Yza gaat tegen de wijzers van de klok in rond de cirkel terwijl ze op haar drum slaat. 
Ondertussen gaat Bryd verder:
Zoals wij hier vanavond onze cirkel van licht en energie trokken ter ere van de spirits van de Bomen, zo vragen wij dat de energie en de inzichten die voortvloeien uit deze bijeenkomst uitdeinen als de cirkel die op het water verder rimpelt als men een steentje in een vijver gooit.
Laat die inzichten tot bloei te komen in de wijde wereld, ten voordele van de bomen en ten voordele van alle levende wezens.
Neem elk van u de zaadjes van inspiratie die hier werden geplant mee naar huis, koester ze en laat ze groeien en openbloeien tot uw eigen creatieve woorden en daden, voor de bomen, voor de bossen en voor de mensen. Dan kunnen wij allemaal groeien, diep in de aarde en hoog naar de hemel reiken, en sterk en zonder aarzelen onze eigen plek in het geheel der dingen invullen, zoals moeder bedoeld heeft.

We zijn begonnen in vrede en tot we elkaar weerzien wens ik u vrede: vrede rondom u en vrede binnen in u. Zo zal het zijn.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam