(Niet zo) van harte welkom in het Antropoceen!

Iedereen die ooit geschiedenis heeft gehad is vertrouwd met namen als Krijt of Tertiair. Dat zijn de namen van de geologische perioden die de geschiedenis van de aarde benoemen. Die zijn gebaseerd op ingrijpende gebeurtenissen die wereldwijd impact hadden en dus overal af te lezen zijn aan de samenstelling van de aarde. Denk aan de meteorieteninslag die ervoor zorgde dat de dinosaurussen uitstierven: die zorgde voor de afzet van een dun laagje iridium – een metaal dat haast niet op aarde te vinden is en met die meteorieten meekwam – en was meteen goed voor een nieuwe geologische periode, het Tertiair, als opvolger van het Krijt.



Op dit moment leven we in het Holoceen, ofte de ‘volledig nieuwe tijd’, de periode die startte bij het einde van de jongste ijstijd, toen de zeeën stegen en de mens resoluut koos voor landbouw. Maar wetenschappers zijn er ondertussen van overtuigd dat we stilletjes in een nieuwe periode zijn aanbeland, waarmee het Holoceen officieel de allerkortste geologische periode ooit is. Normaal duren die miljoenen tot honderden miljoenen jaren lang, maar nu dus niet. Het Holoceen duurde nauwelijks 12.000 jaar, een wip en een scheet in geologische termen. Die nieuwe periode noemen de wetenschappers het Antropoceen. Daar hoor je ‘andros’ in, ‘mens’, en dat is inderdaad waarom we in ee nieuw tijdperk zitten. De invloed van de mens op de aarde is de laatste honderd jaar zo groot geworden dat onze sporen nog superlang te zien gaan zijn.  Het gehalte aan stikstof en fosfor in de aardbodem is verdubbeld, de helft van de aarde is gebetonneerd of afgegraven. Het CO2 in de lucht steeg nog nooit in de geschiedenis zo snel, net als de temperatuur. Het klimaat is aan het veranderen ... We zijn bezig om de aarde professioneel kapot te maken.

Wetenschappers wijzen nu al op het zogenaamde ‘zesde uitsterven’: er zijn tig diersoorten die aan het uitsterven zijn. Darwin dacht dat heel traag gebeurde, maar nu blijkt dat als de aarde snel verandert, er een massale sterftegolf volgt. Zo zijn er al vijf geweest – waaronder de dinosaurussen die uitstierven – en nu sterven er opnieuw  een heleboel dieren aan een alarmerend snel tempo. Ook dat is een indicatie voor een nieuw geologisch tijdperk ...

Het is dus het samenlopen van de stijgende uitstoot van broeikasgassen, het stijgen van de zeespiegel, het massale uitsterven van diersoorten en het veranderen van landschappen over de hele wereld door ontbossing of bebouwing die het begin van het Antropoceen inluiden. Geologen hebben alvast net zo’n typisch aardlaagje gevonden als het iridium van de meteoor die de dino’s de das omdeed: het radioactieve stoflaagje dat over de hele wereld te vinden is door onze kernproeven.

Als het zo voort gaat sterven we zelf nog versneld uit. Wat misschien een zegen zou zijn voor de rest van de wereld.

Bronnen:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160830_02445397
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160830_02446461

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam