To Mabon or not to Mabon ... (Herfst Equinox)


Maandag zouden we met Amma Devi Mabon vieren … euh, de herfst equinox. De laatste dagen is er op Facebook een klein relletje aan de gang over Mabon. De aanleiding is een blogpost van de Britse priesteres Sorita d’Este. En ze heeft een punt.  Wij heksen vieren allemaal de jaarfeesten in het jaarwiel en meestal noemen we die feesten ook bij hun oeroude Keltische naam. Tenminste, dat denken we. Want in tegenstelling tot wat velen onder ons denken, gaan een aantal van die namen helemaal niet terug tot oeroude tijden. Integendeel zelfs.

Mabon is er daar eentje van. In de jaren zeventig noemde een Amerikaanse auteur het feest Mabon en om de ene of de andere reden is dat door iedereen zomaar klakkeloos lemmingsgewijs overgenomen. Nochthans heeft Mabon niets met de herfstequinox te maken.


Mabon is een personage uit de Welshe mythologie en de Arthurlegende. Zijn naam is voluit Mabon ap Modron en dat betekent letterlijk “De Zoon van de Moeder”. Mabon heet dus gewoon Zoon en zijn moeder Moeder. Het is zelfs niet zeker of hij gewoon een held is of een god. Het verhaal van Mabon ap Modron, de Zoon van de Moeder, is een steeds terugkerend thema in de Keltische mythologie en in sagen en legenden. Het gaat om de geboorte van een wonderbaarlijke (goddelijke) jongen, bij een even opmerkelijke (goddelijke) moeder, die op de ene of de andere manier van haar wordt weggenomen. Hij verricht geweldige daden om volwassenheid te bereiken en wint de hand van een bloedmooie (goddelijke) maagd. Door met de mooie prinses te huwen, wordt hij koning van het land. Tiens, waar hebben we dat nog gehoord ...

In de Mabinogion zit hij gevangen en wordt hij door Culwch en zijn vrienden bevrijd. Culwch is vervloekt: hij zal alleen maar kunnen trouwen met Olwen, de dochter van van Heer Ysbaddaden, de leider van de reuzen. Die draagt hem op om de hulp in te roepen van Mabon ap Modron om het verschrikkelijke everzwijn Tyrch Trwth te doden in ruil voor de hand van zijn dochter. Alleen heeft al eeuwenlang niemand weet waar Mabon is. Op aanwijzen van de Zalm, het oudste dier  van de wereld (en in de Keltische mythologie dikwijls het symbool voor wijsheid) leren Culwch en zijn vrienden waar Mabon gevangen zit. Ze gaan hem bevrijden en uit dankbaarheid hiervoor helpt Mabon Culwch de hand van Olwen te winnen.

Mabon wordt omschreven als de beste jager van de wereld, een tovenaar en een van de oudste wezens op aarde. In plaats van de Hersft Equinox te vieren onder zijn naam, maar zonder bij hem stil te staan, zouden we hem beter écht vieren en eren, als het machtige wezen dat hij is. Mabon is de Keltische zonnegod, zijn moeder de drievoudige godin in haar moederaspect en de prinses wiens hand moet worden verdiend diezelfde godin in haar maagdaspect. Mabon heeft dus niks te maken met de Hersft Equinox. Als we hem zouden vieren, zouden we dat beter doen op Beltain. In de Mabinogion wordt expliciet naar zijn geboorte op Beltain verwezen, en laat dat nu net het jaarfeest zijn waarop we traditioneel de zonnegod vieren J


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam