OstaRA(T) (jaarfeest)

We zijn nu één week ver in onze quarantaine. Dat we niet tegen de muren oplopen is voor een groot deel te danken aan de moderne technologie die ons toelaat om onze vrienden en familie toch nog te zien. Wat zo’n cameraatje op je laptop voor verschil maakt is niet te schatten! Ook voor onze Arcadia-bijeenkomsten blijkt het een alternatief te bieden. Eerst hadden we door de omstandigheden onze Ostara-viering geannuleerd, maar na de geslaagde covenbijeenkomst 2.0 via videoconferencing vond Maera het de moeite om ook van Ostara een 2.0 versie te maken. Tech en magick gaan theoretisch gezien niet goed samen, maar met RATs – Ritual Apart Together – en virtuele cake&wines raken we echt wel ergens.

Bedoeling was om elk apart een kort ritueel te doen en nadien in te bellen in de videochatroom voor de cake&wine. Het ritueel is gebaseerd op een bestaand ritueel, niks ingewikkelds, een kort en simpel ritueeltje om even stilte staan bij de tijd van het jaar.

Ik ging in het zonnetje zitten met mijn eitje. Het was de eerste keer dit jaar en het voelde heerlijk. De steen in mijn hand zat vol blinkende stukjes mica die helder schitterden in de lentezon als tientallen kleine heldere sterretjes. Ik moest me even focussen maar toen voelde ik ze: de elementale wezentjes die mijn kleine stadstuintje bevolken en die nu nieuwsgierig toekeken naar wat ik ging doen, aangetrokken door de schitteringetjes in de steen.


Lang nadenken over wat nieuwe projecten was niet moeilijk in deze Corona-tijden: ik wenste de voldoening van goed georganiseerde nieuwe projecten, iets wat elke event manager nu op zijn wenslijstje heeft staan na alle geannuleerde projecten van dit voorjaar. Maar vooral wenste ik evenwicht en balans. Dat leek me een zeer toepasselijke vraag op een equinox. Nu we allemaal samen in quanartaine zitten, valt het pas op hoe onze maatschappij helemaal niet evenwichtig in elkaar zit en hoe hard onze levens naar één richting hellen. We hollen en racen van hier naar daar en vergeten stil te staan en te leven. De mensen die onze maatschappij draaiende houden – de verpleegsters, de vuilnismannen, de buschauffeurs, de winkelbedienden, enz. … - krijgen onder normale omstandigheden niet het respect dat ze verdienen. Als er bespaard moet worden, is het gegegarandeerd daar dat de klappen vallen, terwijl nu blijkt dat onze wereld zou stokken als zij er niet zouden zijn om alles netjes te laten doorlopen. Er mag dus best wat (veel) meer evenwicht zijn post Corona.

Nadat we elk op onszelf het ritueeltje hadden uitgevoerd, logden we in op onze virtuele Jitsi-cake&wine sessie. Het was fijn om tijdens de quaranataine toch contact met elkaar te hebben. Dat glas 43 met melk smaakte eens zo goed.


OSTARA RAT 


Nodig voor het ritueel:


  • 3 kaarsen (een groene kaars om het ontspruiten van het leven in de lente te symboliseren, een gele kaars voor de zon en de warmte die ze brengt en een roze kaars voor de liefde van moeder aarde en voor de genezende krachten die de aarde nu nodig heeft. Heb je geen gekleurde kaarsen, gebruik dan witte kaarsen of theelichtjes. Wit kan je gebruiken voor alles. Je kan uiteraard ook andere kleuren kaarsen gebruiken die volgens jou bij dit feest horen. Kies kaarsen die niet te lang branden: je moet ze volledig kunnen laten opbranden. Ik gebruikte hier verjaardagskaarsjes voor. Die vind je standaard in de gevraagde kleurtjes en branden niet te lang. 
  • Een (gekookt) ei. Versier het met vrolijke lentekleurtjes. Heb je geen gewoon eitje, dan werkt een eitje van chocolade ook perfect :-) 
  • Een kommetje water. Zet het kommetje water eventueel de avond voordien al buiten zodat het water de energie van de (opgaande) zon in zich kan opnemen. 
  • Een steen. OPTIE: Een amethyst. Amethyst heeft genezende krachten die helpen bij emotionele problemen, problemen met het zenuwstelsel, nachtmerries, slapeloosheid, het in balans brengen van de chakra’s en energie. 
  • Lucifers. 

Ga naar buiten. Wanneer heeft niet veel belang, maar het is wel heel mooi om het bij zonsopgang te doen. Als dat niet kan (bij slecht weer bijvoorbeeld), kan je het ritueel uiteraard ook binnen doen. Zorg dat je een plekje kiest waar je je kaarsen kan aansteken zonder dat ze meteen weer uitwaaien.

Zet je neer met het ei voor je. Zet de drie kaarsen in een halve cirkel rond het ei. Het kommetje met water en de steen zet je naast je klaar.

Adem diep in en uit, ontspan jezelf. Focus op de geur van de (ochtend)lucht, op het gevoel van de frisse lentezon op je vel, op het gevoel van de grond en het gras onder je. Maak connectie met de elementen rondom je en focus op hoe ze voelen. Voel al het leven onder je, dat klaar zit om uit te barsten: alle zaadjes in de grond die vol ongeduld en verwachting wachten om hun scheuten door de aardekorst naar boven te laten groeien, alle bollen en wortels die zich klaar maken voor de explosie van leven die er aan komt, alle wormen en kevertjes en ander diertjes die zich verheugen op de grond die eindelijk niet meer bevroren is. Als je je verbonden voelt met de elementen en met de aarde open je je ogen.

Neem de steen in je hand. Voel hoe de energie van de lentezon hem helemaal vult. Steek hem dan in het water. Blijf hem vasthouden in je hand en voel hoe de energie van de steen in het water trekt. Voel hoe de kracht van de steen door je hand in het water vloeit. Laat de steen dan los in het water.
   
Steek de drie kaarsen aan.

Neem het ei in je hand en hou het voorzichtig vast. Kijk naar de drie kaarsen en zeg:

Met het draaien van het Jaarwiel, verwelkom ik de lente-equinox.  
Op deze dag, nu licht en donker gelijk zijn, ben ik vol waardering voor het evenwicht van het universum en de krachten die erin aanwezig zijn.  
Nu de aarde begint op te warmen en ontwaakt uit haar winterdromen, stuur ik mijn liefde uit voor het nieuwe leven dat door de donkere en aardse mantel heen breekt. 
Nu de zon haar warmte begint te delen, stuur ik mijn dankbaarheid naar het universum voor het leven dat haar gouden stralen geeft.  
Terwijl het wiel door de lente draait, bedank ik het universum voor zijn regenstormen, zijn bloemknoppen, zijn nieuwe groene bladeren en de overvloed aan nieuw leven om me heen.  
Zo moet het zijn. 

Hou het ei nog steeds vast en focus op alle nieuwe dingen waar je in geïnteresseerd bent. Laat het ei het plezier en de opwinding van die nieuwe mogelijkheden in zich opnemen. Draai het ei om in je handen en voel de onregelmatigheidjes in de schaal, voel elk bultje en elk ruw plekje terwijl je het ei voorzichtig meditatief door je handen laat bewegen. Vul het ei, symbool van vruchtbaarheid, met alle dingen waar je van droomt of die je hoopt te bereiken. Visualiseer die dingen, mediteer erover en als je klaar bent leg je het ei voorzichtig voor je op de grond.

Neem het kommetje met water. Haal er de steen uit en leg hem naast je. Hou het water boven het ei. Giet het zachtjes en bewust over het ei terwijl je ondertussen focust op alle plezierige ideeën en nieuwe mogelijkheden die je in het ei hebt geprojecteerd.

Zet het kommetje weg en blijf nog even zitten. Denk even na over wat je zo fantastisch vindt aan de lente, over de vitaliteit en de nieuwe energie die dit seizoen je schenkt.

Laat je kaarsen branden tot ze helemaal op zijn en begraaf de restjes in de grond (als je theelichtjes gebruikt: uiteraard laten we geen metaal in de natuur achter).

Pel je eitje en eet het op. Je kan ook een rauw eitje gebruiken en daar na afloop van het ritueeltje een lekker hapje van maken, vol vruchtbare ideeën. Je kan het eitje eventueel uitblazen en bewaren op je altaar.

Smakelijk! 🌼🌱🐣


Bron: 
https://wiccanow.com/uplifting-ostara-ritual/ 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam