Wolfmaan (covenbijeenkomst)

Het is volle maan vandaag, één van de drie dagen dat een volle maan meestal als dusdanig zichtbaar is (de volle maan van februari 2022 is volgens de NASA te zien van dinsdag 15/02 rond middernacht tot en met donderdag 17/02 rond middernacht). Wij heksen gaan ook uit van een periode van drie dagen volle maan als we een volle maan nodig hebben in magisch werk, één dag voor de aangegeven datum van de volle maan en één dag erna. Het is dus volle maan vandaag :-)

De volle maan van februari wordt hier in Europa wel eens de Wolfmaan genoemd. In Amerika is dat die van januari, omdat de wolven dan van zich laten horen – letterlijk! Februari is de maand waarop de wolven in Europa vlinders in hun buik hebben. De paartijd duurt van februari tot april, en daarna zijn er hopelijk welpjes. Geen wonder dus dat hun gehuil in wintermaanden meer kan worden gehoord en dat de maan ernaar werd genoemd. Wist je overigens dat het gehuil van wolven uit verschillende gebieden kan verschillen? Europese wolven huilen veel langduriger en melodieuzer dan die uit Noord-Amerika ...

In tegenstelling tot wat je zou verwachten komt die naam voor de volle maan van januari in Amerika niet van de inheemse bevolking maar is hij meegebracht door Europese kolonisten. Vroeger werden de wisselende seizoenen gevolgd aan de hand van de maankalender (waar onze huidige kalender ook op is gebaseerd) en niet op de zonnekalender. Dat deden niet alleen de indianen, wij ook. De manen kregen de naam van wat op dat moment in de natuur aan de hand was: Sneeuwmaan, Stormmaan, Stille Maan, Wolfmaan, enz. ... Aan de hand van de namen van de maan kan je de seizoen perfect “lezen”. Aangezien Noord-Amerika en Europa in dezelfde hemisfeer liggen, lijken de namen van de manen erg op elkaar, al zijn er natuurlijk ook verschillen afhankelijk van de regio.

Sterrenbeeld Lupus, op een oude sterrenkaart uit de Uranographia van Hevelius (ca. 1690)

Nu we het toch over hemellichamen hebben, wist je dat er een sterrenbeeld Wolf is? Het sterrenbeeld Lupus staat aan de zuiderhemel, omringd door – met de klok mee - de sterrenbeelden Weegschaal (Libra), Waterslang (Hydra), Centaur (Centaurus), Passer (Circinus), Winkelhaak (Norma) en Schorpioen (Scorpius).

Terug naar de wolven! Ooit waren wolven heel gewoon in heel Europa, ook bij ons, maar door bejaging en inperking van hun traditionele leefgebieden waren ze in België tegen het einde van de negentiende eeuw uitgeroeid. Zelfs in Scandinavië waren er tegen de jaren zestig van de vorige eeuw geen wolven meer. Fokprogramma’s brachten daar verandering in: de wolvenpopulatie in Noorwegen en Zweden wordt nu geschat op een 300-tal dieren, waarvan het grootste deel in Zweden. Toen wij een paar jaar geleden in Noorwegen op vakantie waren, wilde ik absoluut een bezoek brengen aan de wolven van Langedrag. En dus reden wij bijna drie uur de bergen in naar dit natuurpark, waar je van heel kortbij kennis kan maken met de typische (boerderij)dieren van Noorwegen en Zweden, behalve geiten en rendieren (en Emma, het gigantische roze varken dat je ergens letterlijk tegen het lijf kon lopen en dat zelfs een eigen Facebookpagina had - no kidding! - tot ze in 2019 overleed) ook elanden, muskusossen, mouflons, rendieren, enz. ... en bedreigde roofdieren zoals lynxen, poolvossen en wolven. Langedrag heeft trouwens het stamboek voor poolvossen en zet regelmatig gekweekte exemplaren uit in het wild. De grootste attractie van het natuurpark blijft echter de half gesocialiseerde wolvenroedel die op het domein leeft. Het blijven wilde dieren en de wolven laten zich niet zien, behalve als Tuva Thorson in de buurt is. De eigenares van het park en wolvenexpert geeft er regelmatig rondleidingen en vertelt dan enthousiast over “haar” wolven. Die beschouwen haar als de alfa van hun roesel en komen schuchter dichterbij als ze hen roept. Dat doet ze door te huilen als één van hen. Ze vertelt honderduit, toont ons hoe de dieren met elkaar communiceren, hoe de hierarchie werkt in een roedel, en nog veel meer. Het zijn fascinerende dieren en je kan niet anders dan vol bewondering toekijken als ze op hun hoge poten snel en ongelooflijk beheerst Tuva komen begroeten.

Tuva groet 's ochtends de wolven

Ook in ons land is de wolf terug, al is niet iedereen daar even blij mee. Ze hebben een slechte reputatie – het Roodkapje-syndroom! - maar die is ongegrond. Het zijn natuurlijk wel roofdieren, en die durven dus wel eens een schaap vangen, maar ze zijn heel schuw en van nature bang van mensen. De kans dat je er een te zien krijgt is dus klein. 

Toch zijn mensen zijn bang van wolven. Dat komt volgens mij omdat ze “echt” wild zijn, iets dat we niet helemaal onder controle hebben, net zoals de natuur zelf, als je daar even bij stil staat. Ik vind het alleszins geweldig dat hij terug is, want hij staat symbool voor de veerkracht van onze natuur en is de kers op de taart van alle inspanningen die er de laatste jaren zijn gedaan om onze versnipperde Vlaamse natuur meer robuust te maken.

Samen met de wolf is overigens nog een ander dier terug van weggeweest! Raven vertonen een specifieke voorkeur om wolven te volgen en zijn dus samen met de wolven teruggekeerd, zij het nog zeer beperkt (er werden in 2021 4 broedparen geteld).  Wolven en raven hebben een speciale sociale en ecologische relatie. Ze spelen soms samen – jawel – maar ze hebben ook een voedselrelatie. Raven hangen rond in de buurt van wolven zodat ze kunnen profiteren van hun prooien, maar het werkt ook andersom. Raven kunnen wolven lokken naar mogelijke prooien of aas waar ze dan allebei van kunnen eten. Dat deden Hugin en Mugin, de twee raven van Odin, ook voor Freki en Geri. 


FREKI EN GERI

Wolven komen overal ter wereld voor in de grote verhalen van de mensheid. In de Noorse mythologie wordt Odin vergezeld van twee wolven, Geri en Freki (beiden betekenen "vraatzuchtig" of "gulzig" in het Oud-Noors), dikwijls afgebeeld als een witte en een zwarte wolf. Odin schiep de twee mythische wolven, een mannetje en een vrouwtje, niet enkel om hem gezelschap te houden maar ook om Midgard – onze wereld – te bewaken en veilig te houden. Dat was lang voordat er sprake was van Hugin en Mugin. Volgens de verhalen zorgden de twee wolven voor de eerste mensen – zo'n beetje zoals de stichters van Rome, Remus en Romulus, werden gezoogd door een wolvin of Mowgli werd opgevoed door een wolvenroedel – en leerden hen de waarden van de wolf: moed, liefde, wijsheid en zorg voor iedereen van de roedel. Voor Odin waren zijn twee wolven niet gewoon huisdieren. Ze waren moedig, heel loyaal aan hun meester (maar niet aan de andere goden!) en ze vergezelden hem op het slagveld waar ze zijn vijanden verscheurden en zelfs opaten. Ze hielpen ook de Walkuren om de gevallen strijders naar Walhalla te brengen. 

Freki en Geri zijn één van de redenen waarom wolven hoog stonden aangeschreven in het hoge noorden (ondanks de chaoswolf Fenrir, de zoon van Loki, die uiteindelijk Ragnarok - de apoclyps - veroorzaakt). Odin werd er ook beschouwd als de wolfgod, niet enkel omwille van Freki en Geri, maar ook omdat hij zichzelf in een wolf kon veranderen en de leider was van de de Úlfhéðnar, mythische wolfkrijgers. Er zijn ook verhalen die suggereren dat Odin zelf kinderen verwekte in zijn wolfvorm, de Volsung (of Wulfsung), half wolf, die ook in wolven konden veranderen en die machtige krijgers waren.

Wolven hadden in het hoge noorden dus een speciale status. Ze werden gezien als heilige dieren, boodschappers van de goden en meer bepaald van Odin zelf, met voorspellende gaven.


BROEDER WOLF

Eén van de scheppingsverhalen van de Ojibwe Anishinaabe indanen in Noord-Amerika vertelt hoe de spirits aan alle wezens een stem gaven. De laatste in de rij waren de Anishinaabeg (de mensen). De stemmen waren jammer genoeg net op. Oei, wat nu? Na veel gediscussieer beslsten de spirits dat de Anishinaabeg met dezelfde stem zouden spreken als de spirits zelf. Mensen waren toen echter nog zwakke wezens. Terwijl alle andere wezens succes kenden, moesten de Anishinaabeg elk jaar hun best doen om te overleven. De spirits riepen alle andere wezens bijeen om hulp te vragen voor de mensen. Ma’iingan (de wolf) zorgde ervoor dat alle dieren en planten een naam kregen, en reisde samen met Anishinaabeg de hele wereld rond om die te leren kennen. Ze werden zo goed bevriend dat ze als broers voor elkaar werden. En ze realiseerden zich dat ze broes waren van de hele schepping. Ze waren zo close met elkaar, dat toen de Creator hen zei dat hun wegen moesten scheiden, hij er meteen bij zei dat wat zou gebeuren met de ene ook zou gebeuren met de andere. “Elk van jullie zal gevreesd worden, gerespecteerd en misbegrepen door de mensen die jullie later zullen vervoegen op de aarde.”

Het verhaal laat zien dat ook in Noord-Amerika de wolf een speciale band had met de mens, een band die de kolonisten niet begrepen want ze schoten niet alleen de halve indianenpopulatie maar ook de halve wolvenpopulatie dood...

De wolf is overigens een gekende dierenspirit. Als hij opduikt in meditaties kan je hem associëren met een sterk instinct, hoge intelligentie - kijk naar het verhaal van de Ojibwe Anishinaabe waarin de mensen dankzij Wolf de wereld leren kennen! -, de drang naar vrijheid en het belang van sociale relaties. Maar er hangt ook een negatieve conotatie aan: angst, zich bedreigd voelen, gebrek aan vertrouwen (in iemand anders of in jezelf).

De wolf laat je zien dat je je leven ten volle moet leven, gehoor moet geven aan je buikgevoel en passie moet toelaten in je leven van alledag.

Dat gevoel van vrijheid kan je meteen meebeleven met de prachtige visualisatie van de Honest Guys, waarin je met een roedel wolven mee kan rennen en de wind door je vacht kan voelen razen. Heerlijk energetisch en opwekkend, net zoals het hoort in deze wintermaand waarin de lente al in de lucht hangt!

Runnning with the wolves (The Honest Guys) 

Je vindt deze visualisatie ook op Spotify.


MAGISCH WERK

We hebben het eerder al gehad over de heksenrunen en hoe je je eigen runenset kan maken, waarbij je eventueel extra runen kan toevoegen voor dingen die voor jou relevant of belangrijk zijn. Als voorbeeld hadden we het toen over een rune met een beer als symbool voor kracht. Vandaag gaan we een extra rune aan onze set toevoegen, jawel, eentje met een wolf. 


Welk symbool je voor Wolf zou gebruiken hangt van jezelf af. Misschien heb je het wel voor de noordse runen en kan je de klasssieke bindrune voor wolf gebruiken. Misschien hou je meer van echte tekeningen en wil je liever een herkenbare wolf gebruiken. Alles kan, als het voor jou maar duidelijk is waar de rune voor staat.

De symboliek die je aan de rune kan toedichten kan verschillen:

  • intelligentie, (geheime) kennis, leren
  • februari, het begin van het jaar, een nieuwe start
  • familie, sociaal gedrag, vrienden
  • doorzettingsvermogen, passie
  • vrijheid, het doorbreken van knellende banden, het volgen van je instinct
  • angst, verdediging
  • ...


Bronnen:

https://www.onzenatuur.be/thema/wolven-in-belgie

https://www.onzenatuur.be/artikel/de-10-meest-gestelde-vragen-over-de-belgische-wolven

https://www.natuurenbos.be/de-wolf-in-vlaanderen

https://www.welkomwolf.be/

https://www.welkomwolf.be/sites/welkomwolf.be/files/documents/brochure%20wolf.pdf

https://www.natuurpunt.be/pagina/wolf

https://medium.com/@michaelgschurmann/freki-and-geri-the-wolves-of-odin-f52afe364fce

http://www.badriver-nsn.gov/wp-content/uploads/2020/09/NRD_Wildlife_Maiingan_Anishinaabe.pdf



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam