Beltain Bliss

Wat een heerlijke namiddag! Beltain was een open ritueel dit jaar, dat door de meisjes van de lesgroep werd georganiseerd onder het wakende oog van Fjierra, in de prachtige omgeving van de Verscholen Tuin in Deurne. De eigenaar van de Verscholen Tuin zag dat wel zitten, want hij hielp Fjierra met het opzetten van een echte meiboom waar we rond konden dansen, een heerlijk ouderwets ritueel …


Bij die meipaaltraditie hoort ook de verkiezing van een Meikoningin. Dat deden wij ook: iedereen in de cirkel kreeg een stukje cake en wie de boon vond, kreeg de prachtige kroon die Amara Fae had gemaakt. In  plaats van drie koningen hadden we meteen een Meikoningin :-)

Beltain gaat natuurlijk over vruchtbaarheid en het resultaat daarvan. De Meikoningin deelde lintjes uit waar we in moesten projecteren wat we dit seizoen willen laten groeien en geboren worden. Ik dacht meteen aan Arcadia want onze werking kan wel een boost gebruiken.

Het was een open ritueel, het was mooi weer en we waren met veel volk, dus het dansen was een plezierige bedoening met veel gelach en zonder te veel nadenken over of er wel of niet “juist” werd geweven om de paal, heel plezant om over en onder de linten te huppelen en te duiken en samen de paal van een kleurrijk jasje te voorzien. Normaal is het de bedoeling dat de linten achteraf ook weer al dansend worden losgemaakt, maar wij lieten dat versgevlochten jasje mooi om de paal zitten, zo schoon om te zien!


Na afloop van het ritueel haalden we de banden aan met de vele oude en nieuwe vrienden die hun opwachting hadden gemaakt en waren komen meedansen. Zoals altijd had ik veel volk uitgenodigd, ook van de Pagan Federation en van andere covens (zelfs Greencraftheksen kwamen mee genieten van het zonnetje!). Ik had speciaal een fluweelzachte zomercake gebakken met citroen en blauwe bessen en een fles Almdudler meegebracht (die Yza met haar Oostenrijke roots helemaal deed sprankelen! :-)).


BELTAIN RITUEEL

Altaar klaarzetten 

  • Altaarkleden leggen
  • Elementenaltaren klaarzetten
  • Voorwerpen op altaar zetten
  • Bloemen  op het altaar plaatsen


Inleiding
Welkom iedereen op onze Beltane viering. Beltane is het jaarlijks vruchtbaarheidsfeest van de Kelten in Ierland en Schotland. Het markeert het begin van de zomer en de meest vruchtbare tijd van het jaar. Beltane is de tegenhanger van Samhain in het jaarwiel, en ook nu zijn de sluiers tussen de werelden erg dun. Waar Samhain staat voor de dood en duisternis, is Beltane een dag van licht en leven. Ook nu is de sluier tussen de werelden dunner en het is een uitgelezen moment voor ons om het elfen- of feeënrijk te bezoeken. Wie weet krijgen we vandaag wel bezoek van hen?

Bel betekent helder en Taine betekent vuur. Het is dan ook een echt vuurfeest. Aan de vooravond werden er grote vreugdevuren ontstoken en het vee werd tussen de vuren gejaagd voor vruchtbaarheid en bescherming en mensen wandelden erdoor om hen symbolisch te zuiveren. De volgende dag werd er een meikoning en/of -koningin gekozen en werd er vaak rond de meipaal gedanst.

Vandaag laten we jullie kennismaken met dit oude gebruik. We vieren de vruchtbaarheid van de aarde en alles wat hier leeft. De vruchtbaarheid van onze gedachten en van onze handen. De balans tussen het mannelijke en het vrouwelijke. We eren de God en de Godin in al hun aspecten. Meerdere Goden worden gelinkt aan Beltane zoals daar zijn: Belisama, Belenos, Aphrodite, Pan, Artemis, Cernunnos, Gaia, Bacchus, Flora, Priapus, Freya, en vele anderen.

We hebben, zoals jullie kunnen zien, een cirkel gemarkeerd met kaarsen en er zijn 4 poorten; de Ooster-, Zuider-, Wester- en Noorderpoort. Zo dadelijk mogen jullie de cirkel betreden langs één van deze poorten. Laat je leiden door je gevoel en kies de poort die je het meeste aanspreekt. Daar zal je gezuiverd worden alvorens de cirkel te betreden.

Intro
Iedereen gaat binnen langs een zelfgekozen “poort”: 

  • Noorderpoort: smeer aarde
  • Oosterpoort: met een veer
  • Zuiderpoort: smudgen
  • Westerpoort: besprenkelen met water


De Vuurvogel 
Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het vuur, zo worden wij nu gezuiverd.
Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen ons en zuiver ons.
Hemelvader, laat uw stralen ons wijden en maak ons klaar voor dit intens ritueel.
Open onze geest voor uw dimensies.
Laat onze lippen enkel nog de waarheid spreken.
Laat ons hart de weg van de Goden volgen, nu en altijd.
Schenk onze handen de gave van het magisch werk.
Laat onze voeten de heilige paden bewandelen, in uw gezelschap en in het gezelschap van gelijken.
Blessed Be.


Cirkel trekken 
Van hand tot hand; links met de wijzers van de klok mee.

Iedereen: 
Van hand tot hand trek ik deze cirkel

Priesteres: 
Van hand tot hand, van hart tot hart, trekken wij vandaag deze cirkel. Laat ons even stilstaan bij wie we zijn en waarom we vandaag hier zijn.

Persoon links van je hand geven


Aanroepingen:
Noorden: 
We groeten en roepen de Wachters van het Noorden en de elementale krachten van de aarde.
Krachten van de eeuwige nacht, van aardbevingen, van bergen.
Aarde, fundering onder onze voeten en fundering van ons lichaam, onze botten.
Mos en klei.
Steen en Zout.
Wees getuige van dit ritueel en wees welkom!
Kaars (groen) aansteken

Oosten: 
We groeten en roepen de Wachters van het Oosten en de elementale krachten van lucht.
Kracht van de opkomende zon, van tornado’s.
Zachte bries, die het zaad naar vruchtbaardere gronden brengt.
Lucht, gever van visies, inzichten en zang.
Vleugel en veer.
Wind en adem.
Wees getuige van dit ritueel en wees welkom!
Kaars (geel) aansteken

Zuiden:
We groeten en roepen de Wachters van het Zuiden en de elementale krachten van vuur.
Kracht van de warme zuiderse zon, van wildvuur en vulkanen.
Vuur, schenker van passie en inspiratie.
Kaars en Licht.
Haard en Warmte.
Wees getuige van dit ritueel en wees welkom!
Kaars (rood) aansteken

Westen:
We groeten en roepen de Wachters van het Westen en de elementale krachten van water.
Kracht van de ondergaande zon, van diepe oceanen, kolkende rivieren en razende stormen.
Water, uw regen voedt en zuivert.
Schenker van intuïtie en mysterie.
Eb en Vloed.
Meer en Dauw.
Wees getuige van dit ritueel en wees welkom!
Kaars (blauw) aansteken

Voorouders:
We groeten en verwelkomen de krachten van de voorouders, van Hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen
Kaars aansteken

Geesten van het land: 
We groeten en verwelkomen de krachten en de geesten van het land waarop wij vandaag samen te gast zijn.
Kaars aansteken

God en Godin: 
We groeten en verwelkomen de Krachten van de God en de Godin in al hun aspecten en die van vruchtbaarheid in het bijzonder.
Kaars aansteken


Magisch werk 

Meikoning(in):
Één van de tradities met Beltane is het kiezen van een Meikoning(in).
Wij hebben er dit jaar voor gekozen om dit op een ludieke manier te doen en hebben een koffieboon in een Beltane taart/cake gebakken. Ieder krijgt zo dadelijk een stukje en de gelukkige die de boon vindt, mag zich ‘Meikoning(in) van 2019’ noemen.
Gelieve zo dadelijk allemaal een stukje te aanvaarden, je hoeft het niet op te eten als je bijvoorbeeld op dieet bent of allergisch voor een van de ingrediënten.
Kijk wel even of je de boon hebt en laat het ons dan vrolijk weten.
Cake uitdelen met koffieboon ingebakken

Proficiat! Jij bent de meikoning(in)!
Kroning van de meikoning(in)

En we hebben meteen ook een taak voor onze koning(in). Je mag de cirkel rondgaan met deze linten en er aan ieder eentje geven.
Meikoning(in) ontvangt linten

Linten: 
Met Beltane gaan wensen in vervulling. Onze Meikoning(in) zal linten uitdelen en we vragen jullie hier een wens op te projecteren, iets wat je vervuld wilt zien het komende seizoen. Dit lint mag je aan het touw knopen zodat het kan wapperen in de wind.
Benieuwd wie er vandaag je wens ter harte zal nemen: een God of Godin, een van je voorouders of een van de feeën of geesten van het land die hier nu allemaal bij ons aanwezig zijn.
Iedereen knoopt lint aan touw

Uitleg Meiboom: 
Vandaag vieren we feest en bij een feest hoort muziek en dans! De meiboom staat symbool voor de vruchtbaarheid van de God en de versierde krans staat symbool voor de vruchtbaarheid van de Godin. De rode linten staan voor de mannelijke en de witte voor de vrouwelijke kracht die in ieder van ons aanwezig is. Naarmate de linten om de paal heen worden gevlochten, komt de krans naar beneden en worden mannelijk en vrouwelijk met elkaar verbonden.
Amazones + Fjierra groeten de Meiboom

We nodigen jullie uit om ons te volgen in een dans rond de meipaal. De helft van de linten gaat wijzerzin, de andere helft gaat tegenwijzerzin. Je passeert steeds iemand langs links en dan langs rechts.

Cake en Wine zegenen door priesteres & Meikoning(in):
Meikoning(in) houdt kelk vast, priesteres houdt de athame of hand boven de Kelk 
Er bestaat geen mannelijk zonder vrouwelijk, geen wit zonder zwart, geen zon zonder maan en een God heeft behoefte aan een Godin. Zoals het licht staat ten opzichte van het duister, zo ook het leven tegenover de dood. Want alles heeft zijn evenwicht en zonder natuurlijke balans is er chaos. Zoals de athame het mannelijk is, zo is de kelk het vrouwelijke en vereniging brengt zegening. Ze zijn altijd samen en nooit alleen.

Meikoning(in) houdt bord vast, priesteres houdt de athame of hand boven bord 
Priesteres houdt de athame of hand boven het brood (of de cake) 
Gij die heerst over de mysteriën van het leven, zegen dit brood zodat het vruchtbaarheid en overvloed mag brengen en laat ons delen in volmaakte liefde


Bedanken 
God en Godin: 
We bedanken de aanwezigheid van de Krachten van de God en de Godin in al hun aspecten
Kaars uitdoen

Geesten van het land: 
We bedanken de aanwezigheid van de krachten en de geesten van het land waarop wij vandaag samen te gast zijn.
Kaars uitdoen

Voorouders: 
We bedanken de aanwezigheid van de krachten van de voorouders, van hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen.
Kaars uitdoen

Westen:
We danken de Wachters van het westen en de elementale kracht van het water, voor elke klaterende stroom en uw diepblauwe oceanen. Voor het baden dat ons lichaam zuivert en voor de tranen die onze pijn wegdragen. We danken u voor het water in ons bloed. Waak over ons van daar waar de maan weer langzaam onder gaat. Blessed Be.
Kaars (blauw) uit

Zuiden: 
We danken de Wachters van het Zuiden en de elementale kracht van het vuur, voor stralende zomerdagen en knusse winteravonden. Voor de vonk van het leven en transformatie. Voor je zuiverende kwaliteiten. En voor het vuur in al onze passie. Waak over ons van daar waar de maan het hoogste staat. Blessed Be.
Kaars (rood) uit

Oosten:
We danken de Wachters van het Oosten en de elementale kracht van lucht, voor elke koele bries en frisse wind. Elke blauwe hemel en heldere nacht. Voor de geuren van de lente, zomer, herfst en winter. En voor de lucht die onze adem is. Waak over ons van daar waar de maan terug opkomt. Blessed be.
Kaars (geel) uit

Noorden: 
We danken de Wachters van het Noorden en de elementale kracht van de aarde, voor de wijdse uitzichten over bergen en dalen. Voor de grond onder onze voeten die ons draagt en voedt. Voor vruchtbaarheid en stabiliteit. En voor de gronding en voeling met ons lichaam. Waak over ons van daar waar de maan en de zon zich aan ons onttrekken. Blessed be.
Kaars (groen) uit


Cirkel openen 
iedereen geeft handen 
Openen van persoon tot persoon; rechts tegen de wijzers van de klok in (Karen begint)
Iedereen: 
Van hand tot hand openen wij nu deze cirkel.
persoon rechts van je hand loslaten

Priesteres:
Van hand tot hand en van hart tot hart openden wij daarnet onze cirkel.
Elk van ons, krachtig en sterk, gaan we straks terug onze eigen weg
Moge de Godin, tot we elkaar weerzien, je zachtjes vasthouden in het holle van haar hand
En je in liefde omhullen
Blessed be

Chant 
(om het deuntje nog eens te oefenen - https://www.youtube.com/watch?v=N-rWiFyAUnE) 
May the circle be open, but unbroken.
May the love of the Goddess be ever in your heart.
Merry meet, and merry part, and merry meet again  (3x)


Libation – enkel amazones (en Fjierra) 
Van de Goden, naar de Aarde, naar ons.
Van ons, naar de Aarde, voor de Goden.

Cake & Wine in buffetvorm




Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam