De Wintervrouwe (Covenbijeenkomst Hagazussa)

We kennen Vrouw Holle als de vriendelijke oude vrouw uit het sprookje die onder in de waterput woont en meisjes die hard werken beloont met rijkdom. Dat sprookje is echter niet zomaar een verhaal voor kinderen maar heeft zijn wortels in de mythologie. Vrouw Holle – afgeleid van Holda – is de Germaanse godin van vruchtbaarheid, landbouw, huis en haard en de daarbij horende nijverheid zoals spinnen en weven.

Volgens de Duitse folklore is ze de koningin van de heksen en staat ze aan het hoofd van een legertje van heksen dat op een spinrok en gewapend met een sikkel door de lucht rijdt. Dat toont ons al meteen haar connectie met het lot en de cyclus van leven en dood. In sommige regionen is ze de leidster van de Wilde Jacht die als een wilde horde van vrouwelijke spirits te paard door de nacht rijdt en iedereen die daar getuige van is ongeluk of zelfs de dood brengt ofwel ontvoert naar de anderwereld. In Scandinavië is ze de koningin van het Huldrefolk, de Scandinaafse versie van het kleine volkje. In het Duitse en Scandinaafse volksgeloof namen Vrouw Holle en haar Wilde Jacht de zielen mee van kinderen die waren gestorven zonder gedoopt te zijn. Gedoopte kinderen gingen naar de hemel, ongedoopte babietjes waren nog steeds heiden en gingen dus naar de heidense goden, naar Vrouw Holle.

In het gekende verhaal van Jacob en Wilhelm Grimm laat een meisje haar spinrok in een waterput vallen. Als ze die eruit wil halen, komt ze terecht in een andere wereld waar ze versgebakken brood uit de oven haalt en rijpe appels in een zomerse boomgaard plukt, waarna ze Vrouw Holle ontmoet die haar kussens aan het opschudden is zodat het sneeuwt in onze wereld. Vrouw Holle prijst het meisje voor haar werk en beloont haar met rijkdom en een nieuw spinrok waarna ze weer naar huis mag gaan.


Uit het sprookje halen we zonder hard te moeten zoeken haar connectie met landbouw en een goede oogst, spinnen en weven en vrouwenambacht in het algemeen, kinderen, de seizoenen, winter en sneeuw, bronnen als doorgangen naar een andere wereld, magie enz. … Die link met alle facetten van het leven doet vermoeden dat ze een oeroude en zeer machtige godin is die onder verschillende gedaantes zowel de Noorse mythologie als het christendom heeft overleefd. Haar Noordse equivalent is Frigg maar ze is heeft ook heel veel weg van Hel. Denk ook aan het spinrok (“distaff”) die het symbool was van de Völva, de zieneres die connectie kon maken met de spirits in de anderwereld.


Als godin van de cyclus van het leven, van dood en wedergeboorte, is de winter haar seizoen. Dan is ze in haar crone aspect, zoals we haar ook kennen in de sprookjes. Je kan haar vergelijken met de Keltische Cailleach (in combinatie met Bride). Traditioneel wordt ze geëerd in het seizoen van de Winternachten, een feest uit de Noordse traditie dat traditioneel wordt gevoerd in oktober of november en in het teken staat van de voorouders en de disir, de voormoeders van de stam. Het is de periode waarin de Wilde Jacht uitrijdt en tussen Winternachten en Joel de zielen meeneemt van hen die het afgelopen jaar gestorven zijn (en ook spirits die de stam kwaad willen doen verjaagt).

Bronnen:
https://hagstonejournal.com/frau-holle-the-germanic-winter-goddess/
https://witchesandpagans.com/pagan-pahs-blogs/one-eyed-cat/spindle-ritual-to-frau-holle.html
https://blackmagicwitch.com/how-to-perform-frau-holda-ritual/
LEEK, Thomas. Holda: Between Folklore and Linguistics. 
https://www.academia.edu/36695630/Holda_-_Leek.pdf


RITUEEL VOOR VROUW HOLLE

Als je het ritueel buiten doet, kan je kiezen voor een plek aan een bron of een vijver, of voor een plekje bij bomen of struiken die voor Holle heilig zijn zoals jeneverbes, linde, berk of es.
Doe je het ritueel binnen, zorg dan dat de keuken netjes is want Holle is een godin die staat voor een goed draaiend huishouden en ze heeft een hekel aan wat mijn moeder “half werk” zou noemen :-)

Nodig voor het ritueel:

  • Een grote schaal met water (de waterput of bron);
  • Een kelk met rode kersenmede (voor de heildronk);
  • Een spinrok;
  • Rode wol;
  • Bijvoetsmudge;
  • Kwartierkaarsen;
  • Grote kaars voor op het altaar (symbool voor het vuur in ons midden);
  • Een witte, rode of groene kaars voor de Godin.


Klaarzetten van het altaar en aansteken van de kwartierkaarsen
We zetten het altaar in de buurt van de kerstboom, symbool voor de winter en voor het wonder van de wedergeboorte. De kom met water staat voor het altaar op de grond. Op het altaar staat de kelk met mede en leggen we het spinrok. We maken de cirkel verder af met de kwartierkaarsen.

Dat spinrok maken we van een droge tak van 20 à 30cm. Aan de bovenzijde maken we een kerf waar we de draad in kunnen klemmen. Met rode inkt tekenen we bovenaan en onderaan de stok de Nauthiz rune (die staat voor een wens, iets wat we nodig hebben, een onevenwicht dat we moeten herstellen) en in het midden van de stok de Othala rune (die staat voor de kracht en de wijsheid van de voorouders, ons huishouden en de welvaart die we ontvangen van de goden). We klemmen een rode draad in de gleuf en rollen een bol rode wol of katoen op het spinrok. 

 
Othala
               
Nauthiz

Zuivering en wijding
Eén van de priesteressen zuivert zichzelf met de bijvoetsmudge en loopt daarna drie maal widershins rond de cirkel om de cirkel te zuiveren. Ondertussen staan de andere priesteressen klaar aan de rand van de cirkel. Als de cirkel gezuiverd is, zuiveren de priesteressen zichzelf één voor één met de bijvoetsmudge en nemen daarna plaats in de cirkel. Eén van de priesteressen steekt de kaars op het altaar aan.

Als alle priesteressen in de cirkel staan, zwijgend, concentreert iedereen zich op het openen van de chakra’s en het binnenstromen van energie via de wortel- en kruinchakra tot beide energieën zich volledig hebben gemengd in hart- of zonnevlechtchakra. 

Allen:
Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het vuur, zo worden wij nu gezuiverd.
Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen ons en zuiver ons.
Hemelvader, laat uw stralen ons wijden en maak ons klaar voor dit ritueel.
Open onze geest voor uw dimensies.
Laat onze lippen enkel nog de waarheid spreken.
Laat ons hart de weg van de Goden volgen, nu en altijd.
Schenk onze handen de gave van het magisch werk.
Laat onze voeten de heilige paden bewandelen, in uw gezelschap en in het gezelschap van gelijken.
Blessed Be.


Maken van een heilige plek – trekken van de cirkel
Het vuur in het midden van de cirkel wordt aangestoken.
Visualiseer een doorschijnende cocon van bescherming rondom de cirkel.

Bryd:
Luister naar de stem van je hart en van je ziel.
Laat liefde je openen voor wat je zoekt en hoopt te vinden.
Geef je over aan de kracht die binnenin je leeft en laat die energie doorheen je hart stromen.
Voel hoe je unieke kracht als mens onder de mensen, vrouw onder vrouwen, priesteres onder priesteressen, als zuster onder je zusters, jou en iedereen rond dit vuur nu verbindt.

Bryd:
(neemt de hand van de priesteres links van haar, duimen naar links)
Van zuster tot zuster trek ik deze cirkel.
(vervolgens gaat de priesteres links verder tot de cirkel helemaal rond is)

Bryd:
Van zuster tot zuster, van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres staan wij hier vandaag rond dit heilige vuur. We trekken onze cirkel over de grenzen van ruimte en tijd, verbonden door onze innerlijke kracht, in de liefdevolle aanwezigheid van de Grote Moeder, weerspiegeld in onszelf en in onze Godinnen.
Blessed Be.


Verwelkoming van de spirits
Nu ontsteken we de kaarsen die de 4 windrichtingen symboliseren met een vlammetje van het grote vuur in het midden van de cirkel. We verwelkomen de wachters en de spirits van de elementen. We nodigen ook de spirits van het land en van onze voorouders uit.

Hamamelis:
Welkom, wachters en spirits van het element Aarde, de stuwende kracht van het ijs, van de nacht en van de Winter.
Ik vraag voor iedereen in onze cirkel dat we hier krachtig en standvastig mogen staan.
Laat het vuur daarom branden in het Noorden om de Cirkel te verlichten en sterk te maken.
Welkom!
(Steek de kaars aan)

Amara Fay:
Welkom, wachters en spirits van het element Lucht, de stuwende kracht van de winden, van de dageraad en van de Lente.
Ik vraag voor iedereen rond dit vuur een heldere geest.
Laat het vuur daarom branden in het Oosten om onze Cirkel te verlichten en de adem van het leven te geven.
Welkom!
(Steek de kaars aan)

Aurora:
Welkom, wachters en spirits van het element Vuur, de stuwende kracht van de Zon, van de middag en van de Zomer.
Ik vraag voor iedereen in onze cirkel bevlogenheid en passie.
Laat het vuur daarom branden in het Zuiden om onze Cirkel te verlichten en te verwarmen.
Welkom!
(Steek de kaars aan)

Verelna:
Welkom, wachters en spirits van het element Water, de stuwende kracht van de Zee, van de avond en van de Herfst.
Ik vraag voor iedereen in onze cirkel dat zuivere gevoelens ons bezielen.
Laat het vuur daarom branden in het Westen om de Cirkel te verlichten en te zuiveren.
Welkom!
(Steek de kaars aan)

Bryd:
Welkom, krachten van de elementen,
Welkom, krachten van de zon boven ons en van de aarde onder ons.
Welkom, spirits van het land waarop wij vanavond mogen vieren.
Welkom, voorouders, disir van Arcadia, gij die ons voor zijt gegaan en gij die nog na ons zult komen.
Welkom!


Verwelkoming van de godin
De priesteressen houden hun hand drie tellen op hun hart, vervolgens op hun lippen en dan op hun voorhoofd. De priesteressen heffen dan hun armen naar boven.

Bryd:
Wees gegroet, Grote Godin met haar als sneeuw, Wintervrouwe, gij die uw donsdeken uitschudt in sneeuwvlokken over onze wereld, die de bron bewaakt en draait aan het wiel van de tijd en de seizoenen, Koningin van het woud, Meesteres van de Wilde Jacht, beschermvrouwe van al zij die verloren en kwetsbaar zijn en die alle dode kinderen aan uw borst wiegt, hoedster van huis en haard, die ons de gave van het spinnen en weven schonk, wij zijn hier vandaag samengekomen om u te eren.

Bryd steekt de kaars voor de Godin aan:
Wees welkom in onze cirkel. Wij steken dit vuur aan om u te eren en onze liefde en dankbaarheid duidelijk te maken.

Allen:
Wees welkom.

Bryd neemt de kelk en steekt haar athame in de kersenmede.
Ik zegen deze rode kersenmede, het zoete bloed van de bessen die gij ons zo gul schonk, symbool voor het leven dat door onze aderen stroomt, en dat ons verbindt met het verleden, het heden en de toekomst.
Wij delen deze kelk met u in dankbaarheid voor uw hulp en generositeit!
Heil Vrouw Holle!

Bryd heft de beker omhoog, neemt een slok en geeft de beker door aan de priesteres links van haar. Iedereen om de beurt doet een heildronk op Vrouw Holle. Als de kelk terug bij Bryd is, giet ze de rest in de kom met water (of als je buiten werkt op de grond).


Magisch werk: Het sprinrok in de bron
In het gekende sprookje valt het spinrok van een meisje in een waterput, waarna ze toegang krijgt tot het rijk van Vrouw Holle. Wij gaan vanavond ook ons spinrok offeren aan de bron en een zegening vragen aan Vrouw Holle. We starten met een spinrok waarop een dikke bol rood touw gewonden is. Elk van ons heeft meegeholpen bij het opwinden. Zo symboliseert het touw onze levensdraad.
Bryd neemt het spinrok van het altaar en windt het opgewonden touw af, waarbij ze het begin van het touw bij de “bron” laat. De bedoeling is dat elk van ons, één voor één, het spinrok vasthoudt, ondertussen nadenkt over wat je nodig hebt en die wens ook uitspreekt. Wikkel ondertussen een stukje van het touw verder af en geef het spinrok dan door aan de priesteres die naast je zit. Hou het touw – je levensdraad – in je handen, sluit je ogen en maak contact met Vrouw Holle. Vraag haar om raad, vraag haar een zegening, vraag haar dat ze je helpt om je wens te realiseren. Gebruik het touw als conductor voor je vragen en wensen. 





Bryd windt het touw – dat in een cirkel in onze handen ligt – traag terug op het spinrok. Laat het touw zachtjes doorheen je handen glijden en voel hoe je zorgen samen met het touw verdwijnen en vertrouw erop dat Vrouw Holle je zal helpen bij je inspanningen om je wens te realiseren. 

Bryd windt het laatste restje touw op het spinrok, houdt het boven het water:
Vrouw Holle, wij offeren dit spinrok aan u. Wij danken u voor alles wat gij voor ons hebt gedaan en nog steeds doet. Heil!
Vervolgens gooit ze het spinrok in de bron.

Na afloop van het ritueel wordt het water uitgegoten op een plekje buiten en wordt het spinrok daar begraven.



Bedanken van de godinnen en de goden

Bryd:
Grote godin, Vrouw Holle,
Wij zijn u dankbaar voor uw aanwezigheid hier vanavond.
Mogen wij, tot wij elkaar weerzien, vervuld blijven van uw liefde en uw warme gulheid in deze koude dagen.
Dank u en tot ziens!


Bedanken van de elementen

Bryd:
Dank u, krachten en spirits van het land waarop wij vandaag samen mochten komen om te vieren.
Dank u, voorouders, disir van Arcadia, gij die voor ons zijt gekomen en gij die na ons zullen komen.
Dank u, krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons.
Dank u en tot ziens.

Verelna:
Dank u, wachters en spirits van het element Water, de stuwende kracht van de Zee, van de avond en van de Herfst.
Dank u en tot ziens.
(dooft de kwartierkaars)

Aurora:
Dank u, wachters en spirits van het element Vuur, stuwende kracht van de Zon, van de middag en van de Zomer.
Dank u en tot ziens
(dooft de kwartierkaars)

Amara Fay:
Dank u, wachters en spirits van het element Lucht, stuwende kracht van de winden, van de dageraad en van de Lente.
Dank u en tot ziens.
(dooft de kwartierkaars)

Hamamelis:
Dank u, wachters en spirits van het element Aarde, stuwende kracht van het ijs, van de nacht en van de Winter.
Dank u en tot ziens.
(dooft de kwartierkaars)


Openen van de cirkel

Allen:
Van priesteres tot priesteres open ik deze cirkel

Bryd:
Van vrouw tot vrouw,
Van mens tot mens openen wij onze cirkel
Elk van ons, krachtig en sterk, gaan we straks terug onze eigen weg, maar door onze innerlijke kracht zijn we blijvend verbonden.
Moge de Godin, tot we elkaar weerzien,
je zachtjes vasthouden in het holle van haar hand;
En je in liefde omhullen.
Blessed be

Allen:
Blessed be

Chant:
May the circle be open but unbroken
may the love of the goddess be forever in our hearts
Merry meet, and merry part and merry meet again


Cake & wine
Buffetje met alles wat de priesteressen hebben meegebracht.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam