DIY Offersteentjes (Covenbijeenkomst Hagazussa)

De zomer is de periode bij uitstek om de natuur in te trekken om daar die dingen te gaan oogsten die je nodig hebt voor magisch werk bijvoorbeeld. Als je dingen uit de natuur haalt, zoals stenen, bloemen, kruiden, mos, een tak voor een staf, rivierwater, enz. … is het de gewoonte om daar als bedankje iets anders voor in de plaats te geven. Zo’n offertje kan vanalles zijn, als het maar zinvol is voor de ontvanger van het cadeautje. Je geeft een boom van wie je een takje krijgt geen ander takje in ruil, die heeft de boom zelf al genoeg … Dikwijls wordt geopteerd voor water of alcohol, maar het kan bijvoorbeeld ook een mooie natuurmandala zijn. Belangrijk is dat het organisch is en de natuur niet schaadt …

Sommige heksen gebruiken hiervoor zelfgemaakte offersteentjes. Dat zijn geen echte stenen maar een soort van keitjes gemaakt van bloem en water, opgesmukt met kruiden, etherische oliën, steentjes, enz. … Ze worden gebruikt als een algemeen danku-cadeautje voor de spirits, gaande van de traditionele natuurspirits en elfen, maar ook voor grotere spirits zoals de deva’s van plaatsen die belangrijk zijn voor jou, egregors waar je beroep op doet tijdens een ritueel of die je gunstig wil stemmen, en goden en godinnen. Er is een reden waarom ze in webwinkels soms ook wel eens “spellstones” worden genoemd: ze worden gebruikt als offertjes tijdens magisch werk, en je zou ze misschien zelfs een beetje als een soort van magisch betaalmiddel kunnen zien :-)

In tegenstelling tot wat je zou denken, zijn offersteentjes niet gemaakt van zoutdeeg, ook al vind je tig recepten op het internet waarin zout is verwerkt. Zout klinkt hekserig genoeg, maar is niet OK als je de steentjes wil achterlaten in de natuur. Offersteentjes zijn gemaakt van bloem en water. Je zou ze kunnen zien als minibroodjes van de oogst van het jaar! Ze zijn dus ook volledig afbreekbaar en keren helemaal terug naar de natuur. Bij de keuze van je extra ingrediënten moet je daar dus rekening mee houden. Ook als je je steentjes een leuk kleurtje wil geven, kies je best voor organische kleurstoffen of voedingskleurstoffen. Dikwijls wordt ook glitter toegevoegd, voor cadeautjes voor de elfen bijvoorbeeld, maar die moet uiteraard afbreekbaar zijn in de natuur!

Offersteentjes kan je ook maken met een specifieke doelgroep of een specifieke gelegenheid in gedachten, zoals bijvoorbeeld lichtblauwe offersteentjes met zeewater, schelpjes, wit zand, glittertjes, enz. … om te gebruiken tijdens een ritueel voor Venus. Je kan er een hele batch van maken waarmee je een hele tijd verder kan, of ze regelmatig opnieuw maken in kleine porties, waarbij je rekening houdt met de seizoenen, de spirits voor wie ze bedoeld zijn, enz. ...



HOE MAAK JE OFFERSTEENTJES?

Het basisrecept:
  • 250g bloem
  • 250ml warm water
  • 2 eetlepels olijfolie of kokosolie (of gelijk welke andere olie die je in huis hebt) - optioneel
Denk na over het doel van je offersteentjes en verzamel de ingrediënten die je aan je offersteentjes wil toevoegen in functie daarvan: bloemen, kruiden, blaadjes, steentjes, schelpen, water van een specifieke bron, bast, mos, vruchtjes, kristallen, glitters, essentiële olie, enz. …

Doe de bloem, de olie en het water in een kookpot en meng goed door elkaar op een laag vuurtje. Blijf roeren tot het deeg indikt en loslaat van de randen van de pan. Het deeg moet nu soepel zijn en mag niet meer plakken. Als het nog altijd kleverig is, moet je het langer op het vuur laten tot het nat is verdampt. Blijf roeren tot het de consistentie heeft van Playdoh en niet meer aan je vingers plakt.

Laat even afkoelen tot je je vingers niet meer brandt en drop het dan op een proper aanrecht of keukentafel. Kneed het deeg tot het helemaal zacht en soepel is. Als je verschillende batches wil maken, verdeel het deeg dan in stukken. Laat volledig afkoelen.

Duw het deeg plat en doe er de dingen bij die je wil. Vouw het deeg dicht en kneed voorzichtig tot alles goed verdeeld zit. Vorm er nu met de hand teentjes van.

In plaats van alles in één keer bij het deeg te doen en één grote batch van identieke offersteentjes te maken, kan je ook individuele steentjes maken. Dan doe je nog niks bij het basisdeeg, maar maak je elk steentje apart. Neem wat van het deeg in je hand, vorm er een steentje van en voeg toe wat je wil. Duw met je duim een gat in het midden en doe daar extra dingen in. Je kan bijvoorbeeld steentjes maken met een kristal of een bloem binnenin. Als je steentjes klaar zijn, kan je ze nog extra versieren aan de buitenkant.



Leg de steentjes op een taartrooster en laat ze uitharden tot ze – welja – steenhard zijn. Dat duurt wel een paar dagen dagen. Daarna kan je ze bewaren in een zachte doek.

Wil je geen dagen wachten, dan kan je de steentjes ook bakken in de oven. Zet ze 2 uur in een op 200° voorverwarmde oven (20 minuten op volle temperatuur, draai daarna de oven terug naar 50°).


ALTERNATIEVE RECEPTEN MET EEN KELTISCHE TOETS

Een Schotse variant:
  • 250g bloem
  • 25g havermout
  • 250ml water
Meng alle ingrediënten tot je een soepel deeg krijgt. Voeg wat extra water toe als het nodig is.

Een originele variant met appels:
  • 250g appelmoes zonder brokjes
  • 100g kaneel ((in grote zakken te koop bij de Marokkaanse supermarkt)
Doe de appelmoes in een kom en meng er beetje bij beetje het kaneelpoeder bij, tot het begint in te dikken en vanzelf een bal vormt.
Het voordeel van deze steentjes is dat ze zelfs zonder extra decoratie al een offer op zich zijn.

Bronnen:
http://whitemagickalchemyblog.com/how-to-make-your-own-offering-stones/
https://becomingwitchy.tumblr.com/post/158674703810/offering-stones
https://supernatural.wonderhowto.com/how-to/make-wiccan-offering-stones-342499/
https://youtu.be/g7LL3wMUmgw
https://fondwitch.tumblr.com/post/164455820785/offering-stones
http://unfetteredwood.blogspot.com/2013/04/nature-friendly-offering-stones.html

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam