De gelofte van Midzomer (Jaarfeest)

We hadden vanavond afgesproken op de Konijnenwei om samen Lita te vieren. Fjierra had me gevraagd om iets voor te bereiden voor de meisjes van de nieuwe lesgroep – de Dryaden – die er voor de eerste keer bij zouden zijn vanavond. Ze mochten zelf kiezen of het een full fledged Lita ritueel zou worden of eerder iets praktisch – een kruidenwis plukken – maar ze gingen gretig voor de toeters en bellen. Ik was zeer plezierig verrast: hoe herken ik mijzelf hierin, toen ik op het begin van mijn zoektocht elke kruimel kennis opzoog als een spons, hoe meer hoe liever! :-)

De Konijnenwei blijft toch een geweldige plek. Ook al is het een park op vijf minuutjes van de Grote Markt, toch heeft deze plek iets wilds over zich. Dat mag echt een wonder heten zo dicht bij het stadscentrum! De Ironhenge was jammer genoeg al bezet, maar we vonden een even fijn plekje met een picknicktafel naast zowaar een hazelaar. En nu wil de traditie dat er in een kruidenwis een tak van een notelaar gaat …


Het was ook fantastisch om op het einde van ons ritueel de zon te zien ondergaan terwijl we afscheid van haar namen. Er hing magie in de lucht!


LITA


Klaar zetten van het altaar
We zoeken een fijn plekje op de Konijnenwei, liefst ergens waar we niet te veel kunnen worden gestoord (als het kan in de Ironhenge).
Nodig voor dit ritueel:

  • Rozemarijnwater
  • Kwartierkaarsen
  • Potkaars (vreugdevuur)
  • Kelk met rode wijn & schaal met brood
  • Laurierblaadjes en rode stift
  • Water & zout


Zuivering
Alle deelnemers zuiveren zichzelf met rozemarijnwater.
Ondertussen neemt Fjierra een kommetje water en een kommetje zout. Fjierra steekt haar atame in het kommetje zout.

Fjierra:
Grote Moeder, ik wijd dit zout in Uw naam. Laat dit zout onze cirkel zuiveren, onze cirkel reinigen. Laat dit zout ons lichaam zuiveren, ons lichaam reinigen. Laat dit zout onze geest zuiveren, onze geest reinigen. Laat dit zout onze ziel zuiveren, onze ziel reinigen.

Dan giet ze het zout in het kommetje water:

Met dit gewijde zout onttrek ik alle onzuiverheden en onreinheden uit dit water, het bloed van onze Moeder Aarde. 

Fjierra loopt widershins de cirkel rond en besprenkelt iedereen met een beetje water. Als ze bij één van de kwartieren komt, blijft ze even respectvol staan terwijl ze het kwartier in kwestie besprenkelt.

Fjierra:
Met water en zout worden wij en onze cirkel gezuiverd. (herhalen tot de hele cirkel gezuiverd is).

Als de cirkel gezuiverd is, geven de deelnemers elkaar een hand, duimen naar links. Iedereen sluit de ogen.

Arcadia priesteressen:
Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het vuur, zo worden wij nu gezuiverd. Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen ons en zuiver ons. Hemelvader, laat uw stralen ons wijden en maak ons klaar voor dit ritueel. Open onze geest voor uw dimensies. Laat onze lippen enkel nog de waarheid spreken. Laat ons hart de weg van de Goden volgen, nu en altijd. Schenk onze handen de gave van het magisch werk. Laat onze voeten de heilige paden bewandelen, in uw gezelschap en in het gezelschap van gelijken. Blessed Be.

Maken van een heilige plek & verwelkomen van de spirits
Laat de energie binnenstromen, van boven naar beneden via je hoofd en je kruinchakra en van beneden naar boven via je voeten en je wortelchakra. Zie hoe beide energiestromen zich mengen ter hoogte van je zonnevlecht en hoe een bol van energie rondom je wordt gevormd. Deze cocon van bescherming houdt je veilig en beschermd. 

We draaien ons naar het oosten, waar de zon elke dag opkomt en kijken omhoog naar de zon. Alle priesteresssen heffen hun armen naar de hemel. Ze doen dat opnieuw voor elk van de kwartieren.

Karen (de armen omhoog geheven in een verwelkomend gebaar):
Hoor mij, spirits van het oosten, spirits van elk nieuw begin, van de plaats waar de zon elke dag opnieuw geboren wordt, van hoop en van frisse nieuwe horizonten. Wij vragen u, kom naar ons toe in onze cirkel en schenk ons uw wijsheid op deze langste dag. Spirits van het oosten, spirits van lucht, wij groeten u en heten u welkom.

De priesteres steekt de kwartierkaars aan.
Welkom Lucht!

Luna (de armen omhoog geheven in een verwelkomend gebaar):
Hoor mij, wachters van het zuiden, spirits van de vurige zon die op haar hoogst staat tijdens de zomerzonnewende, van warmte en energie en gepassioneerde geestdrift. Wij vragen u, kom naar ons toe in onze cirkel en schenk ons uw inspiratie op deze langste dag. Spirits van het zuiden, spirits van vuur, wij groeten u en heten u welkom.

De priesteres steekt de kwartierkaars aan.
Welkom Vuur!

Amara Fae (de armen omhoog geheven in een verwelkomend gebaar):
Hoor mij aan, wachters van het westen, spirits van emoties, van de vreugde van de oogst en van het verdriet van verlies, van de zon die al vroeg ondergaat. Wij vragen u, kom naar ons toe in onze cirkel en schenk ons uw liefde op deze langste dag. Spirits van het westen, spirits van water, wij groeten u en heten u welkom.

De priesteres steekt de kwartierkaars aan.
Welkom Water!

Fjierra (de armen omhoog geheven in een verwelkomend gebaar):
Hoor mij, wachters van het noorden, spirits van de stilte van sneeuw, van wit en zwart en grijs, van ijskoude nachten. Wij vragen u, kom naar ons toe in onze cirkel en schenk ons uw stabiliteit op deze langste dag. Spirits van het noorden, spirits van aarde, wij groeten u en heten u welkom.

De priesteres steekt de kwartierkaars aan.
Welkom Aarde!

We draaien ons naar het oosten. Amara Fae schenkt een beker water in en heft die omhoog. De Arcadia priesteressen heffen hun armen omhoog in een verwelkomend gebaar.

Amara Fae:
Gegroet en welkom, spirits van de seizoenen en de wisseling van de dagen, spirits van de Aarde, van de Zee en van de Hemel, en van het Vuur dat alles verbindt, stuwende kracht van de grond onder onze voeten, van het water dat wortel geeft aan alle leven, van de winden die waaien door de bomen en van het vuur van transformatie. Machtige spirits van dit land, spirits van de Konijnenwei, gij die hier al waart lang voor ons, wij nodigen u uit in onze cirkel. Wij vragen u, kom samen met ons de Zomerzonnewende vieren en aanvaard onze gift van zuiver water, als teken van onze gastvrijheid en onze liefde.

Amara Fae heft de beker met water omhoog in een gebaar van offergave en giet vervolgens een scheut water op de grond.
Spirits van het land, spirits van deze prachtige plek, wij groeten u, wij eren u en wij heten u welkom!

Amara Fae geeft de beker water aan Fjierra. Die heft de beker omhoog. De Arcadia priesteressen heffen hun armen omhoog in een verwelkomend gebaar.

Fjierra:
Gegroet en welkom, spirits van onze voorouders, voormoeders van Arcadia, wiens bloed door onze aderen stroomt, die ons hebben gevormd tot wie wij zijn en zo de weg hebben bereid voor ons ritueel van vandaag. Machtige voorouders van bloed, spirit en plaats, wij nodigen u uit in onze cirkel. Wij vragen u, kom samen met ons de Zomerzonnewende vieren en voeg uw zegen toe aan deze viering. Aanvaard onze gift van zuiver water, als teken van onze gastvrijheid en liefde.

Fjierra heft de beker met water omhoog in een gebaar van offergave en giet vervolgens een scheut water op de grond.
Gezegende voorouders, wij groeten u, wij eren u en wij heten u welkom!

Fjierra geeft de beker met water door aan Bryd, die hem omhoog heft. De Arcadia priesteressen heffen hun armen omhoog in een verwelkomend gebaar.

Bryd:
Gegroet en welkom, oude goden van dit land, die die ons inspireren om onze grenzen te verleggen voor het goed van de aarde en haar bewoners.

Elke Arcadia priesteres groet luidop de godheid waarmee ze werkt. Bryd begint, vervolgens de eerste priesteres die links van haar staat in de cirkel.

Bryd:
Gegroet en welkom, Brigandhu.

Zo gaan we de hele cirkel rond, tot alle Arcadia priesteressen hun godin hebben verwelkomd. We eindigen terug bij Bryd, die verder gaat met de invocatie.

Gasten:
Gegroet en welkom, XXX.

Bryd:
Goden en godinnen van ons hart en onze geest, wij nodigen u uit in onze cirkel. Wij vragen u, kom samen met ons de Zomerzonnewende vieren en voeg uw zegen toe aan deze viering. Aanvaard onze gift van zuiver water, als teken van onze gastvrijheid en liefde.

Bryd heft de beker met water omhoog in een gebaar van offergave en giet vervolgens een scheut water op de grond.
Machtige goden, wij groeten u, wij eren u en wij heten u welkom!

Bryd heft de beker omhoog. De Arcadia priesteressen heffen hun armen omhoog in een verwelkomend gebaar.

Arcadia priesteressen die met vuur of de zon werken:
Gegroet en welkom, o machtige zon! Zelfs als gij verborgen zijt achter de horizon zien wij uw licht. Wij zijn hier samengekomen om u te eren op deze langste dag, op het hoogtepunt van uw kracht. Gij die hier al waart lang voor de aarde bestond, wij danken u voor uw warmte en uw licht, want zonder u zou er geen leven zijn op aarde. Heerseres van de seizoenen, zegen ons bij het begin van deze zomer, waarvan we hopen dat het een tijd vol ontdekking, groei en vreugde mag zijn. Machtige zon, wij vragen u, kom samen met ons de Zomerzonnewende vieren en voeg uw zegen toe aan deze viering.  Aanvaard onze gift van zuiver water, als teken van onze gastvrijheid en liefde.

Bryd heft de beker met water omhoog in een gebaar van offergave en giet vervolgens een scheut water op de grond.
Machtige zon, wij groeten u, wij eren u en wij heten u welkom!

Magisch werk

Bryd:
We vieren vandaag Midzomer, de zomerzonnewende, de dag waarop de kracht van de zon het sterkst is. Dat is waarom we vandaag zijn samengekomen op de middag om samen te vieren, het moment waarop de zon het hoogst aan de hemel staat en het krachtigst is.

Het is ook het moment om offers te brengen in de natuur, op heilige plekken zoals steencirkels, of gewoon in je achtertuin, om de spirits te eren en te bedanken voor hun toewijding. Midzomer is zo’n beetje de beste tijd van het jaar om buiten door te brengen en waarschijnlijk komt het ook daardoor dat dit de periode bij uitstek is om aandacht te schenken aan de elfen die de verpersoonlijking zijn van de “wilde” wereld om ons heen. Niet persé alleen de variant met kleine vleugeltjes, maar ook de spirits die je huis, tuin en keuken beschermen zoals de deva die je tuin bewoont of de huisgeest in het kot waar je je voorraden opslaat.

Vandaag is de laatste dag dat we een kruidenwis kunnen plukken, vol met de energie van de zon, die ons tijdens de koude wintermaanden beschermt en herinnert aan de belofte van de zomer die er weer aankomt.

Na vandaag begint de zon immers te “sterven”. Vanaf nu worden de dagen weer korter en wint de duisternis aan macht. Het is het eeuwige gevecht tussen de Eikkoning en de Hulstkoning: ook al moet onze zomer nog komen, vanaf nu is het de tijd van de Hulstkoning en gaan we richting winter.

De zon mag dan misschien sterven, toch is dit geen treurige dag. Op het hoogst van haar kracht offert zij zich vol overgave vrijwillig op zodat wij, haar kinderen, de volgende winter kunnen overleven. Dat is de eeuwige cirkel van het leven, de cirkel van leven en dood. Sommige dingen moeten sterven opdat andere dingen kunnen leven. Dat is de vreugde, de geheime schat in het hart van de zon, de wetenschap dat opoffering nooit voor niets is. Die opoffering is waar deze viering om draait.

Kruidenwis
Met midzomer is het de gewoonte om je kruidenwis in het vreugdevuur te gooien. Zo'n kruidenwis is een boeket van minimaal zeven kruiden of veelvouden van drie of zeven kruiden, die je samenbindt en in je huis hangt als bescherming tegen brand, blikseminslag en ziekte, zowel voor je have en goed als voor jezelf en je huisdieren. Er wordt gezegd dat de vrouwen zo'n kruidenwis elk jaar op de vooravond van midzomer naakt gingen plukken. Nadat ze het hele huis en de stallen waren rondgegaan met het boeket werd de kruidenwis opgehangen  boven de deur of op een andere belangrijke plaats. Heksen van vandaag doen dat nog steeds.

In sommige streken wordt een Sint-Janskrans gemaakt, vergelijkbaar met een kruidenwis, die hetzelfde doel  had. Op 24 juni is het feest van Sint-Jan de Doper. Aan de huizen werd een zogenaamde Sint-Janstak of Sint-Janskrans opgehangen. Natuurlijk gaat het om een mengeling van oude heidense tradities met de nieuwe christelijke godsdienst. In juni staat het Sint-Janskruid prachtig in bloei!

In andere streken wordt de kruidenwis dan weer in augustus geplukt en door de pastoor gezegend op Maria-Hemelvaart op 15 augustus (net zoals de palmtakken op palmzondag, die ook zo'n beetje hetzelfde doel hebben). 

In een traditionele Sint-Janskrans zat ook altijd een tak van een notenboom die stond voor vruchtbaarheid. Tijdens de eerste wereldoorlog werden de notenbomen opgevorderd en omgehakt voor de legerindustrie omdat er geweerkolven uit werden gemaakt. Daardoor verdween de traditie jammer genoeg grotendeels.

In zo'n kruidenwis gingen dus minstens zeven (of negen, een veelvoud van drie) kruiden, waar bepaalde eigenschappen aan werden toegekend. Sint-Janskruid, margrieten, korenbloemen, grassen en granen, hazelaar of takken van een notenboom, bolderik, bijvoet en ijzerhard ... Welke planten er in gingen hing af  van persoon die hem maakte maar  het werd alleszins een kleurige verzameling van veldbloemen, tuinbloemen en granen. Uit een inventarisatie van Dr. Uittien, in de jaren 1940, blijkt dat de meest gebruikte plant in de traditionele kruidwis het boerenwormkruid was, samen met bijvoet en alsem. Ook Sint-Janskruid, valeriaan en toorts werden veel gebruikt, net als de Griekse alant die in vroeger dagen blijkbaar algemeen gebruikt werd.

Bij de keuze van kruiden kan je rekening houden met de floragrafie of de symboliek van bloemen die er van uit gaat dat bepaalde planten en bloemen staan voor menselijke emoties (zoals Bachbloesems): anemoon (verwijdering), boterbloem (opgetogenheid), dahlia (afkeer), damastbloem (wedijver), dovenetel (koelheid), ereprijs (ware liefde), goudsbloem (jaloezie), kamille (sterkte), klaproos (matiging), korenbloem (fijngevoeligheid), lelie (zuiverheid), meidoorn (hoop), paardebloem (absurditeit), roos (liefde), valeriaan (verborgen verdiensten), vergeetmijnietjes (gedachtenis), zonneroosje (Waardering).

Uit het gebruik van de kruidenwis en de floragrafie is trouwens ook de traditie gegroeid van het boeket dat je aan personen geeft die je kan waarderen, zoals de grote bos bloemen die je meeneemt voor de verjaardag van je schoonmoeder bijvoorbeeld :-)

Je kan kan ook je inspiratie zoeken in de astrologie. Je hebt zonnekruiden zoals sint-Janskruid, goudsbloem en kamille, maar ook maankruiden zoals wilg en waterkers. Het viooltje is een typisch Venuskruid, distel en brandnetel zijn dan weer Marskruiden.

Wie kijkt naar de felgele bloemen van het Sint-Janskruid, de margrieten en andere vroege zomerbloeiers, kan niet anders dan behalve de symboliek van de vruchtbaarheid ook de  zonnesymboIiek opmerken. Met midzomer vieren we dat de zon op zijn krachtigst is. Zeker voor kruidenwissen die pas in augustus worden geplukt zit de kracht van de zon als het ware in de geplukte kruiden opgeslagen. Met onze kruidenwis brengen we dus de kracht van de zon in ons huis.  De scheppende, helende vuurkracht van de zon krijgt zo tijdens de koude wintermaanden een centrale plaats in huis en zorgt tot aan de volgende midzomzer dat het huis beschermd is.

Vreugdevuur
Bryd geeft aan alle deelnemers een blaadje laurier. Ieder van ons schrijft met rode stift (symbool voor bloed :-)) haar of zijn naam op het blaadje.
Je schrijft je eigen naam, niet je heksennaam. We bevestigen hiermee onze eigen opoffering voor het goed van onze gemeenschap: je familie, je vrienden, je covenzusters en -broers, maar ook mensen die je niet kent: de slachtoffers van natuurrampen, oorlogsvluchtelingen, zieken en andersvaliden, mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

We steken de potkaars aan. Eén voor één steken we, zonder dat er persé een volgorde in moet zitten, ons blaadje in het vuur en zo bouwen we samen een vreugdevuur.

Grote rite

Zegening van de wijn

Amara Fae en Bryd:
Er bestaat geen mannelijk zonder vrouwelijk
Geen wit zonder zwart
Geen zon zonder maan
En een God heeft behoefte aan een Godin
Zoals het licht staat tegenover het duister
Zo ook het leven tegenover de dood
En zonder natuurlijke balans is er chaos
Met dit gebaar verenig ik deze twee polen
Ze zijn altijd samen en nooit alleen

Bryd houdt haar atame boven de kelk met wijn die Amara Fae omhoog houdt. Ze zeggen één voor één een zinnetje. Bij de laatste zin steekt Bryd haar atame in het water.
De kelk met wijn wordt de cirkel rond gegeven, iedereen neemt een slokje en biedt de kelk vervolgens met een kus aan de volgende aan.

Zegening van het brood

Bryd:
Gij die heerst over de mysteriën van het leven, zegen dit brood zodat het ons gezondheid, overvloed, kracht, vreugde en vrede mag brengen, en ons laat delen in de volmaakte liefde. Met deze woorden zegen ik u, vruchten van de aarde, vol schoonheid en volmaakt, bevestig met dit voedsel onze band met de aarde.
Bryd scheurt een stukje van het brood en geeft dat met een zoen door aan de volgende.

Afscheid nemen van de spirits

Bryd:
En zo zijn we bij het einde van onze viering gekomen en is het tijd om weer afscheid te nemen en elk onze eigen weg te gaan. Laat ons de spirits bedanken die ons vereerd hebben met hun aanwezigheid en afscheid van hen nemen.

De priesteressen van Arcadia heffen hun armen omhoog in een gebaar van overgave.

Bryd:
Oude goden van dit land, van ons hart en onze geest, wij danken u voor uw aanwezigheid en uw zegen, hier op midzomer. Wij groeten u, wij eren u en wij zeggen tot ziens.

Fjierra:
Spirits van onze voorouders, voormoeders van Arcadia, machtige voorouders van bloed, spirit en plaats, wij danken u voor uw aanwezigheid en uw betrokkenheid bij onze midzomerviering. Wij groeten u, wij eren u en wij zeggen tot ziens.

Amara Fae:
Spirits van de seizoenen en de wisseling van de dagen, spirits van de Aarde, van de Zee en van de Hemel, en van het Vuur dat alles verbindt, machtige spirits van dit land, wij danken u voor uw bescherming van onze heilige plek en voor uw steun tijdens ons midzomerritueel. Wij groeten u, wij eren u en wij zeggen tot ziens.

Fjierra (de armen omhoog geheven):
Hoor mij aan, wachters van het noorden, wij danken u dat gij naar ons toe gekomen zijt en ons uw kracht en bescherming hebt geschonken. Spirits van het noorden, wij groeten u, wij eren u en wij zeggen tot ziens.

De priesteres blaast de kaars uit.
Tot ziens, Aarde!

Amara Fae (de armen omhoog geheven):
Hoor mij aan, wachters van het westen, wij danken u dat gij naar ons toe gekomen zijt en ons uw kracht en bescherming hebt geschonken. Spirits van het westen, wij groeten u, wij eren u en wij zeggen tot ziens.

De priesteres blaast de kaars uit.
Tot ziens, Water!

Luna (de armen omhoog geheven):
Hoor mij aan, wachters van het zuiden, wij danken u dat gij naar ons toe gekomen zijt en ons uw kracht en bescherming hebt geschonken. Spirits van het zuiden, wij groeten u, wij eren u en wij zeggen tot ziens.

De priesteres blaast de kaars uit.
Tot ziens, Vuur!

Karen (de armen omhoog geheven):
Hoor mij aan, wachters van het oosten, wij danken u dat gij naar ons toe gekomen zijt en ons uw kracht en bescherming hebt geschonken. Spirits van het oosten, wij groeten u, wij eren u en wij zeggen tot ziens.

De priesteres blaast de kaars uit.
Tot ziens, Lucht!

Bryd buigt naar de zon:
Machtige zon, deze midzomerviering is nu afgerond. Wij groeten u, wij eren u en wij zeggen tot ziens.

Allen:
Tot ziens!

Openen van de cirkel
De deelnemers geven elkaar een hand, de duimen naar links. 

Allen: 
Van zuster tot zuster open ik deze cirkel

Bryd: 
Van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres, van zuster tot zuster openen wij nu onze cirkel. Elk van ons zijn we krachtig en sterk en gaan we straks terug onze eigen weg, maar door onze innerlijke kracht zijn we blijvend met elkaar verbonden. Moge de Godin, tot we elkaar weerzien, elk van ons zachtjes vasthouden in het holle van haar hand en ons in liefde omhullen. Blessed be!

Allen:
Blessed be.


Cake & wine
Buffetje met wat alle gasten hebben meegebracht.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam