Do the Meiboom!

De naam zegt het al: het oprichten van een meiboom of meipaal is een oude traditie die gekoppeld is aan de komst van de lente en die overal in Europa nog in gebruik is. Denk aan de midzomervieringen in Scandinavië, of het binnenhalen van de meiboom in Brussel (om de ene of de andere reden pas in augustus).

Bij die traditie hoort het dansen rond de meiboom of meipaal, die uiteraard staat voor de seksualiteit die bij dit seizoen en voor ons heksen bij Beltain hoort. Het is immers het seizoen waarop alles draait rond nieuw leven. In Groot-Brittannië is dit ook de periode waarop de Morrisdansers hun ding doen.




Behalve een meiboom hoort bij de traditie ook de verkiezing van een jong meisje tot de Meikoningin, en haar Meikoning, die allebei werden gekroond met een bloemenkrans en het bijhorende feest patroneerden.

De originele meiboom was overigens gewoon een stammetje of een paal die werd versierd met bloemenslingers. Er was toen nog geen sprake van de typische linten. De paal werd door de dansers binnengebracht en dan werd er rond gedanst. Simpel. Bij de meiboomplanting in Brussel wordt de boom overigens nog altijd binnengedragen en rechtgezet door notabelen. Het is pas veel later dat er linten aan de meiboom werden bevestigd en dat de typische vlechtdansen ontstonden: tien of meer dansers dansen in twee tegenovergestelde cirkels rond de meipaal en weven zo de linten om de paal, om die achteraf ook weer al dansend te ontrafelen.


HET OPZETTEN VAN EEN MEIPAAL

Wat heb je nodig:

  • 1 houten paal of stammetje van 5m hoog en minstens 4cm dik;
  • Genoeg volk om een gat te graven en de boom te “planten” :-)
  • Groene planten (zoals klimop) en bloemen (voor de “kroon” van de meiboom);
  • Ijzerdraad;
  • Rode en witte linten om de kroon te versieren;
  • Linten in verschillende kleuren, 10m per danser;
  • Nagels en hamer (of een zwaar nietjesmachine) en eventueel wat gaffertape :-). 


Maak een cirkel van 50cm diameter met behulp van klimop en ijzerdraad. Dit is de kroon van de meipaal. Versier de kroon met bloemen. Bevestig twee linten kruiselings over elkaar aan de kroon, zodat je hem omhoog kan houden aan het lint. Versier de kroon met lange rode en witte linten.

Knip linten van 20m (4 maal de lengte van de meipaal, anders heb je niet voldoende lengte om te weven) in verschillende leuke kleurtjes. Rood en wit zijn traditioneel maar feel free om daar andere mooie lentekleuren aan toe te voegen. Elk lint dient voor twee dansers. Zorg voor een even aantal dansers.

Leg de linten op elkaar zodat je een stapeltje lint vast hebt, met dus aan beide zijden 10m lint. Nagel het stapeltje lint in het midden vast op de meipaal. Gebruik hiervoor de volledige diameter van het stammetje en verschillende nagels. Zo draait het lint niet gewoon rond als we beginnen te dansen.

Bevestig de kroon op het stammetje: nagel het lintenkruis vast op dezelfde plek als de linten van de dansers. Voor extra stevigheid kan je er nog een beetje gaffertape overheen kleven.

Graaf een nauw gat van minstens 50cm diep en zet daar de stam in recht. Het is belangrijk dat de meiboom stevig vast zit in de grond en niet heen en weer zwaait als hij recht staat en de dansers er omheen dansen met hun linten. Caleer het geheel onderaan dus met stenen of houten spietjes, of gooi dan pas het gat terug dicht.


HOE DANS JE NU ROND DE MEIPAAL?

Aan de meipaal zitten even veel linten als er dansers zijn. Dat is een even aantal.

De dansers stellen zich op in een cirkel rond de meiboom. Elke danser neemt een lint in zijn of haar rechterhand. Om te vermijden dat je struikelt over de linten, neem je de rest van het lint vast in je linkerhand zodat het niet over de grond sleept.

We verdelen de groep in twee: danser 1 blijft staan, danser 2 zet een stap naar voor, danser 3 blijft staan, danser 4 zet een stap naar voor, enz. … tot de helft van de groep in een kleinere cirkel rond de meipaal staat.

In elke cirkel wordt een verantwoordelijke aangewezen die door de andere dansers in de cirkel wordt gevolgd. De dansers in de kleine cirkel dansen met de klok mee, de dansers in de grote cirkel tegen de klok in, waarbij elke danser afwisselend links en rechts danst van de dansers die in de tegenovergestelde richting gaan.

Het ritme van de muziek bepaalt het ritme van de dans: afwisselend “over”, “onder”, “over”, “onder”, enz. … Op “over” steken de dansers het lint in hun rechterhand omhoog zodat de danser uit de andere richting eronder kan duiken. Op “onder” duikt de danser onder het lint van de danser tegenover hem. Als alles goed gaat, krijg je zo een mooi geweven patroon rond de stam van de meiboom. Geen zorg als er eens iets niet helemaal klopt :-) Het belangrijkste is de dans zelf!

Als de linten bijna op zijn en het moeilijker wordt om te weven, neem dan de linten samen in één of twee strengen en vlecht ze samen tot een of twee mooie vlechten.


Bronnen:
https://www.wikihow.com/Do-a-Maypole-Dance
http://www.maypoledance.com/maypoledance.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Meiboom
https://www.ikea.com/ms/nl_NL/pdf/midsommar/meiboomversieren.pdf



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam