1.000 Goddesses Gathering: Godinnendrank (Covenbijeenkomst Hagazussa)

Na 2016 en 2018 wordt ook in 2019 wereldwijd de 1.000 Goddesses Gathering georganiseerd om meer vrouwelijke energie in de wereld te brengen en het evenwicht te herstellen. Vorig jaar deden we daar met veel gusto aan mee en ook bij deze editie wilden we ons graag bij dit initiatief aansluiten.

Omdat we dit najaar met onze coven opnieuw wat meer aandacht wilden besteden aan trance prophesy, leek de 1.000 Goddesses Gathering meteen de perfecte gelegenheid om hiermee te gaan werken en de Godinnen zelf aan het woord te laten tijdens het ritueel. Letterlijk.

Omdat we in het ritueel zouden staan als afgevaardigde van een godin, was het de bedoeling dat we door middel van kledij en/of symbolen die godin reeds fysiek in de cirkel brachten. Voor LARPers als wij is dat zowiezo geen probleem, maar ik moest het zelfs niet zo ver gaan zoeken. Ik koos voor een zwarte jeans en zwart topje met daarop twee sjaaltjes, een geel en een rood met metalen bolletjes: allemaal dingen die me doen denken aan vuur – het geel en rood van de vlammen en het zwart van het roet. Ik droeg ook de lederen armband met de bronzen spiraal die ik Zweden had gekocht.

We waren uiteindelijk maar met vier, net genoeg om godinnen uit alle windstreken te laten komen: Elenor (voor Freya), Maera (voor Persephone), ikzelf (voor Brigandhu) en om het compleet te maken deed Kaat ook mee (voor Flora).

Namens die godin voegden we ook elk een ingrediënt toe aan de godinnendrank die we samen brouwden: zout van Brigandhu opdat we standvastigheid en weerbaarheid zouden krijgen die we nodig hebben om te blijven vechten voor Moeder Aarde, granaatappelpitten van Persephone opdat we niet zouden vergeten dat licht en duister even belangrijk zijn, vlierbessensiroop van Flora voor healing van lichaam en geest en lindebloesemmede van Freya als teken van liefde. Ik had zelf al drie keer drie kruiden en een lepel honing als basis in de ketel gegooid: appel, kaneel, thee, citroenverbena, lindebloesem, citroen, goudsbloem lavendel en frambozenblad. Ik moet zeggen: het was lekker!

Het hoogtepunt van het ritueel was evenwel de invocatie van de duizend godinnen, begeleid door Elenors drum. We riepen om de beurten een godin aan, een voor een, telkens de cirkel rond en rond en rond en rond, alle duizend, op het ritme van de drum en van onze hartslag. Dat was kippenvel.

Omdat we maar met zo weinig waren, vroegen we aan Gaia zelf of zij iets wilde toevoegen aan het ritueel, aangezien zij aan de basis ligt van dit wereldwijde ritueel. Ze maakte dankbaar gebruik van Elenors lichaam om de volgende boodschap door te geven:

“Ik ben blij met het werk dat jullie doen. Laat mijn naam gesproken worden, in duizend namen. Blijf dat doen. Hou elkaar in het holle van je hand en niet alleen elkaar maar ook de anderen rondom jullie. Leef dit. Leef de rituelen. Leef. Met elke vezel van je lijf, met elke sprankel van je ziel. Laat mij jullie zegenen zodat jullie elkaar kunnen dragen. Ik geef jullie dit geschenk van liefde. Draag elkaar.”




Nodig voor het ritueel:

  • 1 centraal altaartje met daarop een kookpot met water en een kaars om het vuur te symboliseren (of eventueel een electrisch vuurtje in plaats van een kaars);
  • 4 piedestals voor de 4 windrichtingen, met 4 kaarsen;
  • Een godinnenbeeld (de priesteressen kunnen extra godinnenbeeldjes meebrengen en die in de windrichting zetten van de herkomst van de betreffende godinnen);
  • zetel/troon voor de godin (trance prophesy) & kussen voor begeleider;
  • Wierook (een tempelwierook of klassieke nag champa);
  • Smudgestick en rozemarijnwater;
  • Ingrediënten voor de godinnendrank: 1l water, 250g vloeibare honing, losse thee (minstens 3 verschillende kruiden of veelvouden van 3 :-))


Alle deelnemers aan het ritueel kiezen een godin die ze vertegenwooordigen in het ritueel van deze avond. Dat kan de godin zijn waarmee we zowiezo werken – voor mij is dat Brigandhu – maar voor diegenen die niet persé met één vaste godin werken kan dat een godin zijn die zich komt aanmelden of een godin die ze zelf hebben gekozen. Omdat we ook trance prophesy gaan doen en uit respect voor de godin die we vertegenwoordigen, komen we verkleed. Het is te zeggen: door middel van accessoires, kledij, kleuren, haartooi, symbolen, enz. … moet het duidelijk zijn voor welke godin we daar aanwezig zijn.

Elk van ons brengt ook een ingrediënt mee voor de godinnendrank die we vanavond gaan brouwen en die we uiteraard ook gaan nuttigen, in een heildronk met de godinnen in de cirkel. Dat kan een sigil zijn, een kristal, kruiden, enz. … Wel opletten dat er niks toxisch in zit, want we willen geen voedselvergiftiging oplopen :-).

Eén van de priesteressen bereidt de toverdrank voor, ongeveer een uurtje voor het echte ritueel begint. Laat 1l water koken en voeg de honing toe als het begint te koken. Zorg dat de honing oplost in het water. Laat ongeveer een half uur tot drie kwartier zachtjes pruttelen. Terwijl het water pruttelt, start het ritueel.


Klaarzetten van het altaar en aansteken van de kwartierkaarsen
De ruimte/cirkel is verdeeld in vier kwartieren. In tegenstelling tot onze gebruikelijke rituelen, komen die vandaag niet overeen met de elementen maar met de windrichtingen. We verwelkomen vandaag immers letterlijk godinnen uit alle windstreken. In elke windrichting staat een piedestal met een kaars.

In het midden van de cirkel staat een piedestal met een kookpot. Dit is de ketel waarin we onze godinnendrank gaan brouwen, die op het heilige vuur staat waarrond we samenkomen.


Zuivering en wijding
Eén van de priesteressen zuivert zichzelf met het rozemarijnwater en de smudgewing en loopt daarna drie maal widershins rond de cirkel om de cirkel te zuiveren. Ondertussen staan de andere priesteressen klaar aan de rand van de cirkel en zuiveren zichzelf met het rozemarijnwater. Als de cirkel gezuiverd is, zuiveren de priesteressen zichzelf één voor één met de smudgewing en nemen daarna plaats in de cirkel. 

De priesteressen gaan in de cirkel staan op de plaats waar de godin die ze vertegenwoordigen vandaan komt, waarbij het centrum van de cirkel deze plek hier en nu is. Freya bijvoorbeeld komt eerder uit het noorden, Parvati uit het zuidoosten, Selu uit het westen, enz. ...

Als alle priesteressen in de cirkel staan, zwijgend, concentreert iedereen zich op het openen van de chakra’s en het binnenstromen van energie via de wortel- en kruinchakra tot beide energieën zich volledig hebben gemengd in hart- of zonnevlechtchakra. 

Allen: 
Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het vuur, zo worden wij nu gezuiverd.
Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen ons en zuiver ons.
Hemelvader, laat uw stralen ons wijden en maak ons klaar voor dit ritueel.
Open onze geest voor uw dimensies.
Laat onze lippen enkel nog de waarheid spreken.
Laat ons hart de weg van de Goden volgen, nu en altijd.
Schenk onze handen de gave van het magisch werk.
Laat onze voeten de heilige paden bewandelen, in uw gezelschap en in het gezelschap van gelijken.
Blessed Be.


Maken van een heilige plek – trekken van de cirkel
Het vuur in het midden van de cirkel wordt aangestoken.
Visualiseer een doorschijnende cocon van bescherming rondom de cirkel.

Bryd:
Luister naar de stem van je hart en van je ziel.
Laat liefde je openen voor wat je zoekt en hoopt te vinden.
Geef je over aan de kracht die binnenin je leeft en laat die energie doorheen je hart stromen.
Voel hoe je unieke kracht als mens onder de mensen, vrouw onder vrouwen, priesteres onder priesteressen, als zuster onder je zusters, jou en iedereen rond dit vuur nu verbindt.

Bryd:
(neemt de hand van de priesteres links van haar, duimen naar links)
Van zuster tot zuster trek ik deze cirkel.
(vervolgens gaat de priesteres links verder tot de cirkel helemaal rond is)

Bryd:
Van zuster tot zuster, van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres staan wij hier vandaag rond dit heilige vuur. We trekken onze cirkel over de grenzen van ruimte en tijd, verbonden door onze innerlijke kracht, in de liefdevolle aanwezigheid van de Grote Moeder, weerspiegeld in onszelf en in onze Godinnen.
Blessed Be.


Verwelkoming van de spirits
Nu ontsteken we de kaarsen die de 4 windrichtingen symboliseren met een vlammetje van het grote vuur in het midden van de cirkel. We verwelkomen de wachters en de spirits van de elementen. We nodigen ook de spirits van het land en van onze voorouders uit.

Elenor:
Welkom, wachters en spirits van het element Water, de stuwende kracht van de Zee, van de avond en van de Herfst.
Ik vraag voor iedereen in onze cirkel dat zuivere gevoelens ons bezielen.
Laat het vuur daarom branden in het Westen om de Cirkel te verlichten en te zuiveren.
(Steek de kaars aan)

Maera:
Welkom, wachters en spirits van het element Aarde, de stuwende kracht van het ijs, van de nacht en van de Winter.
Ik vraag voor iedereen in onze cirkel dat we hier krachtig en standvastig mogen staan.
Laat het vuur daarom branden in het Noorden om de Cirkel te verlichten en sterk te maken.
(Steek de kaars aan)

Kaat:
Welkom, wachters en spirits van het element Lucht, de stuwende kracht van de winden, van de dageraad en van de Lente.
Ik vraag voor iedereen rond dit vuur een heldere geest.
Laat het vuur daarom branden in het Oosten om onze Cirkel te verlichten en de adem van het leven te geven.
(Steek de kaars aan)

Bryd:
Welkom, wachters en spirits van het element Vuur, de stuwende kracht van de Zon, van de middag en van de Zomer.
Ik vraag voor iedereen in onze cirkel bevlogenheid en passie.
Laat het vuur daarom branden in het Zuiden om onze Cirkel te verlichten en te verwarmen.
(Steek de kaars aan)

Bryd:
Welkom, krachten van de elementen,
Welkom, krachten van de zon boven ons en van de aarde onder ons.
Welkom, krachten van de spirits van het land waarop de vanavond mogen vieren.
Welkom, krachten van onze voorouders, van zij die ons voor zijn gegaan en van zij die nog na ons zullen komen.


Verwelkoming van de godinnen en goden
We beginnen met het uitnodigen van de god.

Bryd:
Heil Vader, Gever van vruchtbaarheid, Bron van het zaad van het leven, gij die beschikt over ontembaar enthousiasme, die ons in extase brengt en ons verblijdt met wilde levenslust, gij die het Hoogste Goed dient en de balans bewaart, Vader, Zoon, Gemaal, wees welkom in onze vuurcirkel van wijsheid en mededogen.

Allen:
Wees welkom!

Vervolgens nodigen we de godin uit. De priesteressen houden hun hand drie tellen op hun hart, vervolgens op hun lippen en dan op hun voorhoofd. De priesteressen heffen dan hun armen naar boven.

Muziek: 1000 Goddesses Gather - Tone-Poem by Pamela Jane Gerrand
https://www.youtube.com/watch?v=EfHuCKvgD74

Na afloop van het gedicht begint Elenor te drummen op het ritme van het kloppen van ons hart. Ze blijft drummen tot de godinnen zijn uitgenodigd. 

Bryd:
Heil, Grote Moeder van alles wat leeft, beschermvrouwe van onze aarde, priesteres, heks, godin, creatrix, die ons voedt zodat wij kunnen groeien, die ons bewaart in het holle van haar hand en liefdevol onze namen fluistert, hoedster van het geheim van leven en dood, Maan Moeder, Zuster Zon, brengster van zon en regen, licht en duisternis, gij die het Hoogste Goed dient en de balans bewaart, draagster van duizend namen:

Brigandhu, …

De andere priesteressen zeggen om de beurt de naam van de godin die ze vanavond vertegenwoordigen. Daarna blijven we de cirkel rondgaan en namen van godinnen opnoemen, telkens de cirkel rond en rond. Elenor blijft ondertussen drummen.

Bryd steekt de kaars aan:
Wees welkom in onze vuurcirkel van wijsheid en mededogen.
Wij steken dit vuur aan om u te eren en onze liefde en dankbaarheid duidelijk te maken. Wij danken u
Wij vragen uw zegening voor ons allemaal en uw tussenkomst

Allen:
Wees welkom.

Muziek: “Ancient Mother” (Robert Gass)
https://www.youtube.com/watch?v=6rYw8C8GhlY&list=RD6rYw8C8GhlY


Magisch werk deel 1: Godinnendrank
De priesteressen zetten zich rond de kookpot in het midden van de cirkel. Elk van hen heeft een ingrediënt mee voor de godinnendrank, geïnspireerd door de godin die ze vertegenwoordigen. We beginnen echter eerst met de basis van onze toverdrank.

Bryd gooit een snuif thee in de ketel:
Voor de Grote Moeder en al haar manifestaties brouwen wij deze godinnendrank. Blessed be!

Elenor gooit een snuif thee in de ketel:
Voor het Goddelijke Vrouwelijke, in onszelf en in onze godinnen, brouwen wij deze godinnendrank. Blessed be!

Maera gooit een snuif thee in de ketel:
Voor de Vrouwe van de Aarde, hoedster van alles wat wild en vrij is, brouwen wij deze godinnendrank. Blessed be!

Kaat gooit een snuif thee in de ketel:
Voor de liefdevolle Moeder, bron van wijsheid en mededogen, brouwen wij deze godinnendrank. Blessed be!

Bryd gooit een snuif zout in de kookpot:
In naam van Brigandhu voeg ik zout toe aan deze godinnendrank, om ons de standvastigheid en weerbaarheid te schenken die we nodig hebben om te blijven vechten voor Moeder Aarde. Zo zal het zijn!

De andere priesteressen doen nu hetzelfde met hun ingrediënt en bevestigen steeds met “Zo zal het zijn!”.

Bryd doet de godinnendrank in een kelk en heft die naar omhoog:
Grote moeder, hier aanwezig onder duizend namen, wij zijn vervuld van de warmte van ons verbond.
Wij voelen uw gouden glans in ons hart en de glorie van uw wijsheid op ons voorhoofd. Blessed be!

De kelk wordt daarna de cirkel rond gegeven. Alle priesteressen drinken er van.
Muziek: “The Earth is my Mother” (Cirkel van de Godin)


Magisch werk deel 2: de godin spreekt (trance prophesy)
Achtergrondmuziek: “Music for Healing female energy”
https://www.youtube.com/watch?v=Mmez5HtdSiY

In elke windrichting staat een comfortabele stoel die dient als “troon” voor de godin. Eén van de priesteressen uit elke windrichting neemt plaats in de stoel. Zij zal aan trance prophesy doen, waarbij de godin wordt uitgenodigd om via haar lichaam in de cirkel aanwezig te zijn en een boodschap aan ons door te geven. De andere priesteressen zorgen voor het opwekken van de energie die nodig is om de godin te laten doorkomen. De priesteres die de trance prophesy doet, nodigt de godin uit die zij vertegenwoordigt in het ritueel.

Indien er niet voldoende aanwezigen zijn om een godin uit alle windstreken aanwezig te laten zijn, dan wordt een stoel centraal in de cirkel gezet en wordt de godin Gaia opgeroepen, die aan de basis ligt van dit wereldwijde ritueel.


Bedanken van de godinnen en de goden

Allen:
Grote godin, Moeder Aarde,
Wij zijn vervuld van uw liefde en uw warmte.
Wij zijn u dankbaar voor uw aanwezigheid in elk van ons.
Uw vuur van wijsheid en mededogen brandt verder in ons hart.
Moge u, tot wij elkaar weerzien, elk van ons zachtjes vasthouden in het holle van uw hand en ons in liefde omhullen.
Heil en tot ziens!

Hemelvader, wij danken u voor uw liefdevolle aanwezigheid vanavond en de kracht die gij ons gaf voor dit intens ritueel.
Heil en tot ziens!

Bedanken van de elementen 

Bryd:
Dank u, krachten en spirits van het land waarop wij vandaag samen mochten komen om te vieren.
Dank u, krachten van onze voorouders, van hen die voor mij zijn gekomen en van hen die na mij zullen komen.
Dank u, krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons.
Dank u en tot ziens.

Priesteres:
Dank u, wachters en spirits van het element Vuur, stuwende kracht van de Zon, van de middag en van de Zomer.
Dank u en tot ziens

Priesteres:
Dank u, wachters en spirits van het element Lucht, stuwende kracht van de winden, van de dageraad en van de Lente.
Dank u en tot ziens.

Priesteres:
Dank u, wachters en spirits van het element Aarde, stuwende kracht van het ijs, van de nacht en van de Winter.
Dank u en tot ziens.

Priesteres:
Dank u, wachters en spirits van het element Water, de stuwende kracht van de Zee, van de avond en van de Herfst.
Dank u en tot ziens.


Openen van de Cirkel 

Allen:
Van zuster tot zuster open ik deze cirkel

Bryd:
Van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres, van zuster tot zuster openen wij nu onze cirkel.
Elk van ons, krachtig en sterk, gaan we straks terug onze eigen weg maar door onze innerlijke kracht zijn we blijvend met elkaar verbonden.
Moge de Godin, tot we elkaar weerzien, elk van ons zachtjes vasthouden in het holle van haar hand en ons in liefde omhullen.
Blessed be.

Allen:
Blessed be.


Bronnen:
https://www.1000goddesses.net/
http://webmaidensgrimoire.blogspot.com/2018/10/1000-godinnen-gathering.html


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam