Midsummernight's Dream: een offer voor de spirits van het land (covenbijeenkomst Hagazussa)

Op 24 juni wordt de International Fairy Day gevierd en dat is geen toeval. Midzomer is zo’n beetje de beste tijd van het jaar om buiten door te brengen en waarschijnlijk komt het ook daardoor dat dit de periode bij uitstek is om aandacht te schenken aan de elfen. Niet persé de variant met kleine vleugeltjes, maar ook de spirits die je huis, tuin en keuken beschermen zoals de deva die je tuin bewoont of de huisgeest in het kot waar je je voorraden opslaat.

Die spirits zijn de verpersoonlijking van wat wel eens “wilde magie” wordt genoemd, de magie van het land zelf. In vroeger dagen was de hele de wereld wild en magisch, maar de komst van de kerk en de wetenschap hebben ons die magie achter de wereld grotendeels doen vergeten. De spiritwereld is vervaagd, maar nog niet verdwenen. Door onze band met het land te versterken, brengen we die magische wereld weer dichterbij de onze zodat de magie en verwondering weer gemakkelijker in onze wereld kan doorsijpelen. En dat is een goede zaak want als we ons voor hen openstellen, kunnen we veel van deze spirits leren.

EEN OFFER VOOR DE SPIRITS VAN HET LAND

Wat hebben we nodig:

  • Kant en klaar pizzadeeg
  • Zaadjes voor de oogjes
  • Olie & kruiden naar smaak
  • Een tinkelend sieraad, een mooi sjaaltje of een ander “elfachtig” item dat je de komende dagen bij je kan houden

De slang is bij ons in het westen een symbool voor vruchtbaarheid maar ook voor de navelstreng die elk van ons verbindt met Moeder Aarde of het land zelf. Als we een offer maken voor de spirits van het land, maken we dus dankbaar gebruik van deze toepasselijke symboliek. We gaan dus slangen bakken!

Dat was overigens iets dat in het oude Griekenland ook werd gedaan tijdens het vruchtbaarheidsfestival Skirophoria op 22 juni. Priesters en priesteressen van Athena, Poseidon en Helios trokken in processie naar het Skiron, een heilige plek gewijd aan Demeter en Kore waar de eerste zaden werden geplant. Op de avond van het festival kwamen de vrouwen na een dag vasten samen om te eten. Speciaal voor dit feest werden broodjes gebakken in de vorm van slangen en penissen :-)


Terwijl we de oven laten voorverwarmen, snijden we de pizzadeegbodems in lange stroken. Elk van ons krijgt een strook en gaat daarmee aan de slag. We “schrijven” met behulp van een mes een bedanking of een zegening op onze deegstrook. Terwijl we dit doen, focussen we ons op de dankbaarheid die we voelen ten opzichte van de spirits om ons heen, die ons helpen, beschermen, gidsen, enz. …


Daarna boetseren we van ons stuk pizzadeeg een slang. Voor de oogjes gebruiken we zwart sesamzaad, lijnzaadjes of pompoenpitten. We strijken de slangen in met olijfolie en bestrooien ze met kruiden naar smaak; oregano, salie, basilicum, kaneel, … We bakken de slangen af volgens de aanbeveling op de verpakking van het pizzadeeg.


Als de pizzaslangen gebakken zijn, gaan we naar buiten. We kiezen een plekje in de natuur (al kan dit ook de tuin of het park zijn) waarvan we voelen dat het die speciale vibe heeft. Dat is de plek waar we ons offer gaan brengen.

Ga zitten en leg je slangenbroodje voor je op de grond. Hou het sieraad, het sjaaltje of wat het ook is dat je hebt gekozen in je handen. Sluit je ogen. Ontspan, adem diep in en uit en focus op de natuur rondom je. Hoor het gefluit van de vogels, het ruisen van de wind door de bomen, voel het gras onder je handen of de bast van de boom waar je tegen bent gaan zitten, ruik die typische zoete zomergeur. Voel de magie van de plek die je hebt gekozen…

Maak contact met de spirits van deze plek. Vertel hen dat je speciaal voor hen brood hebt gebakken, uit dankbaarheid voor hun hulp aan ons mensen. Toon hen het sieraad dat je hebt meegebracht en vraag hen om dit te zegenen. Als je er klaar voor bent, kom je terug naar het hier en nu.

Draag het sieraad of het sjaaltje en denk terug aan deze magische avond als je je down voelt en nood hebt aan de zegening en de kracht van de midzomerzon en de spirits van het land.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam