Coven cuisine: Homemade granola

Binnen veertien dagen vertrekken we op vakantie en op aanstoken van de kids gaan we naar een resort in Kroatië waar we elke dag in een ander zwembad kunnen gaan zitten. Niet dat wij zwembadhangers zijn, al ziet die bar in het centrale zwembad er veelbelovend uit. Alleszins nog veertien dagen de tijd dus om nog snel even op de lijn te letten zodat dat zwempak er niet te beschamend uitziet :-)

Door de week heb ik het eigenlijk niet zo moeilijk om me niet te pletter te vreten, maar ’s avonds … oh man, dat is andere koek. Letterlijk. Of chocolade. Of stukjes van die lekkere schapenkaas die ze bij de Marrokaanse winkel in grote blikken verkopen. Je hoort het al, het vlees is zwakker dan de geest …

Om dat een beetje te compenseren, hou ik me ’s ochtends aan een vast ontbijtje van ofwel havermout met fruit, ofwel yoghurt met fruit en granola. Ik heb al gemerkt dat de granola van de supermarkt niet altijd even gezond of lijnvriendelijk is, en dus heb ik onlangs mijn eigen versie gemaakt.

Eigenlijk is granola niet meer dan een combinatie van granen en noten die worden geroosterd in de oven, al dan niet met een beetje honing en gedroogd fruit om het wat op te zoeten. Je hebt droge ingrediënten, zoals de granen, en natte ingrediënten, zoals de honing, die je best in een combinatie van 6 delen droog tegen 1 deel nat bij elkaar voegt. Het gedroogd fruit voeg je pas toe nadat alles in de oven is geroosterd.

Dat roosteren doe je 15 tot 30 minuten in een op 150 tot 180 graden voorverwarmde oven, afhankelijk van je type oven en van hoe donkerder je je granola wil. Donker betekent meer smaak, maar je mag daar natuurlijk ook niet mee overdrijven.



Mijn mix van het moment ziet er uit als volgt:

  • 300 g volkoren havermout (tegenwoordig vind je die niet alleen meer bij de biowinkel maar zelfs bij discounters als Aldi);
  • 100 g oergranen (Brinta);
  • 50 g pompoenpitten;
  • 50 g zonnebloempitten;
  • 25 g chiazaad;
  • 25 g amandelschaafsel;
  • 25 ml vloeibare honing;
  • 25 ml ahornsiroop;
  • 50 g kokosolie.


Je kan een deel van de droge ingrediënten vervangen door een ongezouten notenmengeling die je fijnhakt, of door rozijnen of cranberries. Je kan je eigen persoonlijke mix maken.

Als je geen kokosolie hebt, dan kan je ook een andere neutrale olie gebruiken zoals zonnebloemolie.

Hoe maak je het:


  1. Laat de oven voorverwarmen op 180°.
  2. Doe alle droge ingrediënten in een mengkom. Het gedroogd fruit (als je dat erbij wil) laat je nog apart.
  3. Smelt de kokosolie in een pannetje. Voeg de honing en de ahornsiroop toe en meng goed.
  4. Meng het honingmengsel met de granenmengeling.
  5. Bekleed een grote bakplaat met een vel bakpapier en stort daarop het granolamengsel. Zet in het midden van de oven en laat 15 tot 30 minuten bakken. Roer het mengsel regelmatig om en hou de kleur in het oog.
  6. Haal de granola uit de oven en meng er het gedroogd fruit onder. Laat afkoelen.


Je kan de granola weken lang bewaren. Als je hem in een mooi versierde glazen pot doet, kan je er ook een top zelfgemaakt cadeautje van maken.

Poepsimpel, lekker en gezond!

Bronnen:
Iedereen heeft zo’n beetje zijn of haar eigen recept, je vindt er dus honderden online.
https://www.libelle-lekker.be/artikelen/198401/dit-heb-je-nodig-om-zelf-granola-te-maken



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam