Hieros Pyr: de heilige vuren van Hekate (covenbijeenkomst Hagazussa)

Mijn liefste was vanavond uitzonderlijk toch thuis en moest lachen toen hij ons kleine groepje zag. “Allez, jullie zijn met drie, dat is toch een massale opkomst?” Hij zegt altijd dat ik sarcasme niet herken, maar deze keer kon ik er toch om lachen, al was het een beetje groen. Meteen het thema van de avond, want we hadden afgesproken om een nieuwe kruidenwis te gaan plukken. Traditioneel pluk je die voor midzomer met zeven planten en hang je die bij je voordeur om je huis te beschermen. De kruidenwis van het afgelopen jaar gooi je in het midzomervuur.


Het was een Hagazussa onderonsje (ofschoon zonder Hamamelis) maar omdat we met zo weinig waren had ik aan Kaat gevraagd of ze zin had om mee te gaan plukken. Die zag dat wel zitten en dus trokken we – hoge hakken en al :-) – op avontuur de bermen in om een prachtige kruidenwis te plukken.

Ik blijf me verbazen over de overvloed aan kruidenweelde die zomaar langs de kant van de wegen groeit, al zorgde het slechte weer van de afgelopen weken ervoor dat de wilde overdaad van kleuren en bloemen eigenlijk nog moet komen.


We hadden allemaal onze kruidenwis al geplukt tegen dat we aan de Konijnenwei waren, de plek waar we meteen ook onze eigen versie van de Rite van Haar Heilige Vuren zouden doen, een ritueel voor Hekate dat elk jaar op de volle maan van mei wordt georganiseerd. Tien jaar geleden werd dit ritueel voor de eerste keer georganiseerd, door verschillende groepen overal ter wereld. Sinds een paar jaar doen we met Arcadia ook mee met een eigen ritueel, gebaseerd op de originele rite. De datum van de rite in 2019 was vastgelegd op 18 mei, volle maan, maar omdat twee dagen voor of na de volle maan ook geldt als volle maan, konden we het tijdens onze covenbijeenkomst doen.


We zochten een stil kruispunt van weggetjes door de kleine wildernis die de Konijnenwei op sommige plekken is – onze Ironhenge was jammer genoeg al bezet – en maakten daar samen een mandala van blaadjes, bloemen, takjes enzovoort, allemaal dingen die we vonden in de natuur rondom ons, waarin we een ei hadden geïntegreerd als offer voor de Godin. Ik had gevraagd om dat in volledige stilte te doen, zodat je als vanzelf helemaal focust. Het enige dat je kon horen was de wind in het gras, het ruisen van de bladeren, in de verte het geluid van de autostrade en vlagen muziek. Als je je ogen toe deed, zat je als vanzelf in een bubbel buiten ruimte en tijd.
Het was magisch.

We staken de vijf theelichtjes aan, symbool voor de vijf Heilige Vuren van Hekate, sloten onze ogen en maakten contact met de Godin. Het was ondertussen al donker geworden en dus zag ik enkel een gestalte in een donkere jurk. In plaats van de typische toortsen droeg ze een vlam gewoon zo in haar hand. Ze stak de vlam naar me toe, pakte mijn hand en duwde die met vlam en al tegen mijn borst.



Na afloop doofden we de kaarsjes – we zouden ze tijdens de cake & wine verder laten branden – en wandelden terug naar huis. Bij een glaasje zelfgemaakte vlierbloesembubbels van het afgelopen jaar praatten we na over het ritueel en zochten we nieuwsgierig welke kruidenschoonheden we in huis hadden gehaald: rode klaver, gewone raket, witte dovenetel, duizendblad, heggewikke, smalle weegbree, boterbloem, margriet, verfbrem, klaverzuring, kleefkruid, en vele andere wondermooie wilde bloemen en planten vol met de kracht van de nieuwe zomerzon.



DE RITE VAN HAAR HEILIGE VUREN


Klaar zetten van het altaar 
Omdat we deze rite combineren met onze wandeling in de “wilde” natuur van de Konijnenwei, doen we het basic met wat we vinden in de natuur om ons heen.

Nodig:

  • 5 theelichtjes
  • lucifers
  • 1 rauw ei voor iedere deelnemer (mee te brengen door de priesteressen), als offer voor Hekate
  • rozemarijnwater

We zetten de theelichtjes centraal in de Ironhenge, symbool voor het kruispunt tussen de werelden. Hekate is immers de godin van het kruispunt, die het pad verlicht dat we kiezen. We steken het theelichtje nog niet aan.

Rond de theelichtjes maken we een natuurmandala waarin we bloemen, takjes, schelpen, … - allemaal dingen die ons aanspreken uit de natuur om ons heen – verwerken. In deze tekening geven we ook een plek aan de eieren die we hebben meegebracht. 



Zuivering en wijding
Als we klaar zijn met het maken van ons kunstwerk, stellen we ons op in een cirkel rond ons offer voor de godin. We maken het stil vanbinnen en zuiveren onszelf met rozemarijnwater. We concentreren ons op het openen van onze chakra’s en het binnenstromen van energie via de wortel- en kruinchakra. 

Allen:
Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het vuur, zo word ik nu gezuiverd.
Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen me en zuiver me.
Hemelvader, laat uw stralen me wijden en maak me klaar voor dit ritueel.
Open mijn geest voor uw dimensies.
Laat mijn lippen enkel nog de waarheid spreken.
Laat mijn hart de weg van de Goden volgen, nu en altijd.
Schenk mijn handen de gave van het magisch werk.
Laat mijn voeten de heilige paden bewandelen, in uw gezelschap en in het gezelschap van gelijken.
Blessed Be.


Maken van een heilige plek & verwelkomen van de spirits
Laat de energie nog steeds binnenstromen, van boven naar beneden via je hoofd en je kruinchakra en van beneden naar boven via je voeten en je wortelchakra. Zie hoe beide energiestromen zich mengen ter hoogte van je zonnevlecht en hoe een bol van energie rondom je wordt gevormd. Deze cocon van bescherming houdt je veilig en beschermd. 

Gegroet, spirits van de Konijnenwei, deze prachtihge plek aan de rand van de stad;
Gegroet, spirits van Lucht, Vuur, Water en Aarde;
Gegroet, spirits van onze voorouders.
Onze band is oud en krachtig. Heil en welkom.


Verwelkoming van de godin – Rite van Hekates heilige vuren 
We ademen diep en vinden evenwicht en rust, zodat we onszelf zoals we zijn, met fierheid in ons hart, in waarheid, in liefde en in schoonheid kunnen tonen aan de wereld. 

We houden beide handen op ons hart (drie hartslagen), de wijsvinger en middelvinger van onze dominante hand op onze lippen (drie hartslagen), en dan op ons voorhoofd (drie hartslagen). 
Daarna houden we onze duimen in beide handen (als vuisten) en heffen beide armen naar de hemel. 
We openen onze beide handen, houden de linkerhand met de handpalm naar boven, laten onze rechterhand met de handpalm naar beneden zakken, en roepen de Godin aan. 

Elke priesteres spreekt om de beurt een deeltje van de invocatie uit. Zo gaan we de cirkel rond, met de klok mee.

Bryd:
Wij roepen u aan, Hekate, Hieros Pyr, koningin van de Heilige Vuren, brengster van Leven, die komaf maakt met leugens, het Wiel van Vuur.

Grote Hekate, met uw sterrenvuur geeft gij licht en leven aan de Bovenwereld en aan de mysteriën. Schenk ons de wijsheid om de structuur van het universum te aanschouwen, en orde en chaos te onderkennen.

Help ons met uw Vuur van Creatie leven te schenken aan alles wat wij tot bloei willen laten komen.

Verlicht met uw toortsen het het pad dat wij tijdens onze reis hier op aarde vol overtuiging volgen.

Sterk ons met uw Heksenvuur dat in elk van ons leeft, de goddelijke vonk van inspiratie die ons inzicht geeft in uw mysteriën.

Zegen ons met de wijsheid van het Vuur van Transformatie zodat wij kunnen loslaten wat moet verdwijnen in het vuur.

Wij roepen de krachten van uw Hieros Pyr tot ons en claimen die krachten met dit merkteken van as.
(Bryd steekt een stekje aan en blaas het vlammetje uit. Met het zwart van de lucifer tekent ze op het voorhoofd van de priesteres links van haar een liggend maantje/kommetje met een vlammetje. Die priesteres doet vervolgens hetzelfde met de priesteres links van haar tot alle priesteressen het merkteken op hun voorhoofd hebben.)

Allen:
Heil Hekate, Hieros Pyr!
Wij eren u op deze nacht van uw Heilige Vuren!

We heffen beide handen met de handpalmen naar boven richting de hemel (drie hartslagen) en raken dan de grond aan met de handpalmen naar beneden. We kijken naar het theelichtje in de cirkel en ademen drie keer diep in.

Bryd:
Hekate, grote Godin, wij ontsteken wij dit Heilige Vuur om U te eren:
De vijf theelichtjes worden één voor één aangestoken, telkens door een andere priesteres, met de wijzers van de klok mee.

Het Sterrenvuur, de kracht van inspiratie en mystiek;
(Steek het eerste theelichtje aan) 

Het Vuur van het Leven, de vonk van de Anima Mundi, de wereldziel, die in alles leeft;
(Steek het tweede theelichtje aan) 

Het Vuur dat ons leidt, Hekate’s toorts die ons de weg wijst op ons levenspad;
(Steek het derde theelichtje aan)

Het Heksenvuur, de unieke kracht van Hekate in elke heks;
(Steek het vierde theelichtje aan)

Het Vuur van Transformatie, de kracht van Hekate die alles kan teniet doen om opnieuw geboren te kunnen worden.
(Steek het vijfde theelichtje aan)

Bryd:
Dit licht verbindt de sterren en de stenen, de hemel en de aarde.
Zo boven, zo beneden. Met dit vuur uiten wij ons verlangen om meer inzicht in Uw Mysteriën te krijgen,

Allen:
Askei Kataskei Erōn Oreōn Iōr Mega Samnyēr Baui
(drie keer) 
Phobantia Semnē,

 Bryd:
Grote Hekate, Gij die het Web van de Sterren spint en regeert over de Spiraal van het Leven, leid ons naar wegen van begrip, van Kruispunt naar Kruispunt.
De Fakkeldragers en Sleuteldragers van uw Mysteriën zullen elkaar altijd vinden.

We kijken naar de vlammetjes van de theelichtjes en sluiten dan onze ogen.
We zien onszelf staan in de Ironenge, rond ons offer voor Hekate. 
We zien hoe Hekate naar ons toekomt, samen met een enorme hond met drie koppen en roodgloeiende ogen. Ze draagt een gordel met een ring sleutels rond haar middel. 

De godin neemt je hand en tekent met haar vinger een symbool in de palm van je hand. Je ziet hoe het symbool zwart aftekent tegen je huid. Het kriebelt maar het doet geen pijn. Misschien heeft de godin nog een boodschap voor je, of meer uitleg bij het symbool in je hand… Neem je tijd en als je er klaar voor bent, bedank je de godin en kom je terug naar het hier en nu.


Bedanken van de godin 

Grote godin,
Wij zijn vervuld van de de stilte en de warmte van ons verbond.
Wij voelen Uw gouden glans in ons hart en de glorie van uw wijsheid en kennis op ons voorhoofd.
Wij leren van Uw Mysteriën.

We doven het theelichtje, en plaatsen dan beide handen op ons hart (drie hartslagen), de wijsvinger en middelvinger van onze dominante hand op onze lippen (drie hartslagen), en dan op ons voorhoofd (drie hartslagen). 
We openen onze handpalmen en strekken onze armen richting de hemel, en dan naar beneden en raken de Aarde aan. 


Bedanken van de spirits

Danku, spirits van de Konijnenwei;
Danku, spirits van Lucht, Vuur, Water en Aarde;
Danku, spirits van onze voorouders.
Danku voor uw aanwezigheid hier vanavond bij dit ritueel. Tot wij elkaar opnieuw weerzien wensen wij u heil en vaarwel.


Bron:
http://hekatecovenant.com/rite-of-her-sacred-fires/rite-in-translation/dutch/
http://webmaidensgrimoire.blogspot.com/2015/05/hekates-heilige-vuren-hekate-covenant.html
https://www.patheos.com/blogs/keepingherkeys/2019/05/celebrating-hekates-wheel-of-fire-on-the-full-moon-of-may/
http://webmaidensgrimoire.blogspot.com/2014/06/een-magische-kruidenwis.html




Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam