De zeven geboden

In zijn column in De Standaard van vandaag heeft Wouter Deprez het over een interview in dezelfde krant met ouderenpsycholoog Luc Van de Ven, die bekend is geworden door zijn deelname aan het Canvas programma “Therapie”. In dat interview heeft de psycholoog het over de gevoelens van spijt en schuld waar ouderen dikwijls mee blijken te worstelen en manieren om met die gevoelens om te gaan.

Dat sluit perfect aan bij het Ritueel van Pijn en Afscheid waar we het afgelopen Arcadia Weekend mee aan de slag zijn gegaan. In dat ritueel nemen we de tijd om te treuren over gemiste kansen, dingen die je wel of niet gedaan hebt, personen die je mist in je leven, dingen die je jezelf hebt ontzegd, enz. … allemaal dingen die ons op de ene of de andere manier een litteken hebben bezorgd aan onze binnenkant, dat op latere leeftijd durft opspelen en waar we mee moeten leven (en sterven …). Dat is blijkbaar niet altijd even gemakkelijk, vandaar de rol van een ouderenpsycholoog.



Wouter Deprez vertaalt de tips en tricks die Luc Van de Ven meegeeft in zijn interview naar zeven geboden die voor ieder van ons waardevol zijn (ook al was de titel van zijn column “De Acht Geboden” :-)):

1
Overstijg het gejammer.

2
Kies een intimus waar je ook je schaamte aan durft te vertellen.

3
Laat die intimus je ook tegenspreken.

4
Taxeer je fouten met de normen van de tijd waarin je ze maakte.

5
Zoek geen theoretische totaaloplossing voor je problemen, maar stel kleine concrete daden.

6
Zelfverwijt leidt tot niets, ‘ontschuldig’ jezelf.

7
Je hebt meer kwaliteiten dan je denkt op het moment dat je angstig of depressief bent.


Bronnen:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam