Bye bye blues

Deze ochtend begon ik mijn dag met een klein glaasje berkensap. Toen ik vorige week in de Bioplanet binnenwipte, stonden de kleine groene flesjes prominent in de uitstalling. Ik was geïntrigeerd en nam er eentje mee, om te proberen.


Berk is natuurlijk een boom die helemaal geassocieerd wordt met het seizoen, de vroege lente, als de winter nog prikt en de zon nog niet weet of ze nu wel of niet wil schijnen. In de Scandinavische landen werd de boom vereerd als boom van het licht, de nieuwe lente. Voor de Kelten was het de boom van Brighid. Zeer toepasselijk dus met Imbolc net achter de rug!

Berken (Betula) komen overal voor in het noordelijk halfrond. Dat komt omdat ze door en door winterhard zijn. Het zijn de enige boomsoorten die van nature voorkomen op Groenland en IJsland!

Ze zijn typisch voor Scandinavië, de Baltische Staten, Canada en Rusland. Berkensap is daar een traditioneel drankje dat voor een hele reeks van kwalen en kwaaltjes wordt aangewend. Op het etiket lees ik dat het sap wordt gebruikt als detoxkuur na de winter. Tijdens de donkere periode van het jaar zitten we binnen en bewegen we minder, waardoor afvalstoffen zich ophopen in ons lichaam. Door berkensap te drinken zouden die afvalstoffen sneller uit je lichaam verwijderd worden. Het sap werkt revitaliserend en is dus een perfecte remedie tegen winterblues, iets waar ik elk jaar ook wel last van heb. Tegen dat je echt begint te snakken naar zonlicht, is daar de berk met zijn gulle gift: het volstaat om elke dag op een nuchtere maag een glaasje te drinken om van je lusteloosheid af te raken.

In de lente, als de grond terug ontdooit, komt de sapstroom van de boom op gang: hij zuigt via zijn stam grondwater op en voegt daar een heleboel mineralen aan toe die goed zijn voor je lichaam. Die mineralen zijn niet overal hetzelfde maar hangen af van de bodem waaruit de boom zijn water haalt.

Het sap is blijkbaar gemakkelijk zelf af te tappen (vergeet zeker niet om de boom te bedanken voor zijn cadeautje!). Je hoeft enkel een twijg schuin af te snijden en die in een fles te laten druppen. Traditioneel wordt een gaatje geboord in de bast van een berk, waar dan een aftapbuisje in wordt gestoken. In de stad is dat natuurlijk minder evident. Gelukkig kan je gewoon terecht in de natuurwinkel voor 100% zuiver berkensap.

Bronnen:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam