Meisjes van de nacht

Meisjes van de nacht. Het klinkt als iets uit een griezelroman, heel toepasselijk in deze pre-Halloweentijd. Het is de term die gebruikt wordt voor de vele piepjonge Nigeriaanse hoertjes die bij ons in peeskamertjes werken in Antwerpen en Brussel. Meer dan duizend jonge meisjes worden elk jaar naar Europa gesmokkeld, een gevaarlijke tocht door de woestijn en over de Middellandse zee, om hier bij ons in de seksindustrie te werken. Dat is in Nigeria geen schande, de manier waarop deze meisjes met valse beloften naar hier worden gelokt is dat wel. Veelal werken ze tegen belachelijke tarieven en moeten ze de kosten voor hun reis aan hun “madam” terugbetalen, een gigantische en haast onoverkomelijke schuld. Mensenhandel eerste klas.

Deze week was er veel aandacht in de media voor een proces waarop een Nigeriaanse “madam” terecht stond voor mensenhandel. Dat is an sich al speciaal omdat veel slachtoffers niet durven getuigen omdat ze bang zijn. Wat pas écht de aandacht trok, is echter dat de meisjes niet bang zijn van de bendes die hen naar hier hebben gebracht en misbruiken, maar van de hekserij die de mensenhandelaars gebruiken om hen onder de knoet te houden. Hekserij! Zoiets hoor je hier ook niet elke dag…


In tegenstelling tot Europa geloven miljoenen Afrikanen in hekserij of “juju”, maar zij beschouwen dat niet als iets positiefs zoals wij. Voor hen is hekserij des duivels: religieuze mensen van elk geloof zorgen ervoor dat bij het knippen van hun haar of nagels de resten niet worden achtergelaten, zodat een heks ze niet kan gebruiken om hen te vervloeken. Heksenvervolging is daar niet niet iets van een paar honderd jaar geleden, maar een schandvlek van hier en nu: mannen, vrouwen en kinderen kunnen er van hekserij beschuldigd worden en verbannen, gefolterd en zelfs gedood tijdens lynchpartijen!

De meisjes die met valse beloften naar het westen worden gelokt, worden verplicht om in hun thuisland deel te nemen aan een voodooritueel, waarbij ze een stukje van hun haar of nagels moeten afstaan. Die worden bewaard in de voodoo tempels in Benin, als “pand”. En dus durven de meisjes hier niet getuigen tegen de mensenhandelaars en blijft het perverse systeem intact.

Meisjes van de nacht: in mijn ogen is het een naam die niet enkel verwijst naar hun nachtelijke professie maar ook naar de magie die hier wordt toegepast. Vergis je niet: de magie zelf is an sich niet wit of zwart. Het is gewoon een tool voor het bereiken van een doel, los van gelijk welke religie. De mensenhandelaars maken er handig misbruik van en maken er zo zwarte magie van, iets duisters dat het daglicht niet mag zien. Het is dus meer dan tijd om de meisjes van de nacht het zonlicht te gunnen.

Meer info & bronnen:



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam