Midzomerpicknicken in de Konijnenwei

We hadden afgesproken pal op de middag op de Koijnenwei, als de zon het hoogst staat, omdat dit feestje natuurlijk om de kracht van de zon draait. Hamamelis en ikzelf waren er al wat vroeger om wat dingen klaar te zetten.

Ik had mijn wederhelft opgevorderd om mee te helpen om alles ter plaatse te krijgen. Hij morde wel wat – de andere mannen waren er stiekem vanonder gemuisd en tot mijn teleurstelling bleken er ook geen kinderen behalve die van mij bij te zijn – maar had toch zijn spelletjesnamiddag met vrienden een paar uurtjes verlaat. Hij is een echte schat.

De kinderen en ikzelf kwamen met de fiets. Hoe heerlijk was dat, om gewoon in het zonnetje naar ginder te fietsen! Het zou nog wel een avontuur worden om achteraf alles op onze fietsen geladen te krijgen: de grote picknickdeken, de tassen met picknickgerief en last but not least de barbecue waarin we ons vreudgevuurtje zouden stoken.


De Konijnenwei stond me al van in het begin voor ogen als placet o be voor deze open bijeenkomst, en het was een heel prettige verrassing geweest een paar weken geleden om er een afgeschermde cirkel te vinden, een Iron Henge, die wel speciaal voor deze gelegenheid leek te zijn gemaakt. Is ijzer niet het symbool bij uitstek voor vuur?

Verelna, Hamamelis en ikzelf hadden het ritueel voorbereid. Na de wassailing in januari – ook al een organisatie van Hamamelis en ikzelf – was dit het tweede open feestje voor iedereen die eens wilde komen kennis maken met Arcadia. We wisten niet wie er allemaal zou komen – de ene na de andere Arcadia heks had afgezegd, maar dat lieten we niet aan ons hart komen.

Amara Fae was de eerste die haar opwachting maakte. Ze had haar moeder meegebracht – die wilde wel eens weten waar haar dochter mee bezig was liet achteraf weten dat ze er echt van had genoten :-). Het was fijn om ook Yza erbij te hebben, zeker omdat ze had laten weten dat ze zich niet zo lekker voelde. We maakten kennis met Maaike en Mdina, twee meisjes die ons via onze Facebookgroep hadden leren kennen. Het was zeer prettig kennis maken in het echt! We waren met niet zo veel, maar het was een heel fijn groepje waar iedereen zich duidelijk op zijn gemak in voelde. Heerlijk relax en ongedwongen in de stralende zon!


We legden onze picknickdekens op de grond en genoten van de overdaad die iedereen had meegebracht. Het was een picknickbuffe met ambitie: verse zelfgemaakte wraps van de mama van Amara Fae, pastaslaatjes galore, stokbrood, kaasblokjes, zalmrolletjes, mangosmoothie, brie, gebakken banaantjes, Deense tzatziki, flapjacks met zomerfruit, Marokkaans plaatbrood met humus in verschillende varianten (pesto! rodebiet!), Amara Fae’s glutenvrije aardbeientaartjes, sappige kersen, gember-cayenepeperthee (even heet als de zon!), snoeptomaatjes, megaframbozen uit de tuin van Verelna, …





Ik had aan iedereen gevraagd om in het wit en het rood te komen en bloemen in het haar te dragen. Met het hoge gras van de Konijnenwei, de gele bloemetjes van het Sint-Janskruid en de bloemen die we hadden meegebracht, vlochten we prachtige bloemenkronen. We voelden ons koninginnen in een weelderige tuin!



Nadat we de cirkel hadden getrokken en in een meditatie hadden stilgestaan bij het offer dat de graangod elk jaar voor ons brengt en hadden nagedacht over de offers die wij dit jaar kunnen brengen om anderen blij te maken, bevestigden we dat engagement door onze naam op een takje te schrijven met rode inkt – als bloed – en dat in het vreugdevuur te gooien. Zo zal het zijn!



Daarna maakten we er nog een gezellige boel van tot de zon stilaan begon te zakken. Het was ondertussen al vijf uur geworden, tijd dus om alles op onze fietsen te laden en terug naar huis te keren. Alles paste wonderwel nét op onze bagagedragers :-).

Wat een heerlijke heerlijke namiddag!



Midzomer 

Nodig voor dit ritueel:

  • Klein tafeltje dat dienst doet als altaartje;
  • Rood/geel tafelkleedje; 
  • Elementenkaarsen rood (zuiden/vuur), blauw (westen/water), groen (noorden/aarde) en geel (oosten/lucht) - zo veel mogelijk; 
  • Vuurschaal (barbecue) en genoeg klein hout voor een vuurtje; 
  • Branddeken; 
  • Berkentakje voor elk van de deelnemers; 
  • Rode stiften (dun); 
  • 4 mini meiboompjes om de cirkel mee te markeren + de pigtail weidepaaltjes om ze aan te hangen; 
  • Wierook en smudgewing;
  • Een kommetje water; 
  • Een kommetje zout; 
  • Muziekbox en playlist (en externe batterij);
  • Fles water;
  • Water & brood van de picknick voor de grote rite (+ athame en kelk)

Mee te brengen door de deelnemers:

  • De deelnemers dragen witte kledij met rode accenten en een bloemenkroon (of een bloem in het haar);
  • Kussentje of stoeltje om op te zitten;
  • Picknickdeken;
  • Eten en drinken voor de Pagan Picknick (voor jezelf of je groep + 1);
  • Bekertjes, bestek, … alles wat je nodig hebt voor de picknick

Afspraak vanaf 12u00 op de Konijnenwei in Antwerpen. Dit park ligt naast het nieuwe justitiepaleis en nog net buiten de LEZ. Er is een betaalparking aan de rand van het park voor wie met de auto komt.
We beginnen het ritueel (stipt) om 14u00, als de zon het hoogst staat.


Klaar zetten van het altaar
We zoeken een mooi plekje in het midden van het park. Daar zetten we ons tafeltje neer en onze vuurschaal (met branddeken in de buurt!).

Op de vier kwartieren plaatsen we een krulstaartpaaltje met daaraan een minimeiboompje met witte en rode linten. Aan de voet van elk paaltje plaatsen we een kwartierkaars.

Op het tafeltje ligt alles klaar voor het ritueel. De kussentjes of stoeltjes om op te zitten mogen mee in de cirkel. Alles voor de picknick blijft buiten de cirkel (tenzij de picknickdeken om op te zitten).


Zuivering
Hamamelis zuivert zichzelf met de wierook en loopt vervolgens tegen de klok in de cirkel rond met het wierook om de cirkel te zuiveren, terwijl Verelna, Bryd en de deelnemers aan de rand van de cirkel wachten. Als ze bij één van de kwartieren komt, blijft ze even respectvol staan terwijl ze verder smudget.

Als ze klaar is met het zuiveren van de cirkel, zuivert ze eerst Verelna en Bryd, daarna de priesteressen van Arcadia en vervolgens de andere deelnemers alvorens die de cirkel mogen betreden. Pas als de deelnemers gezuiverd zijn, nemen ze plaats in de cirkel. Bij elk van de kwartieren gaat één van de Arcadia priesteressen (behalve Verelna, Hamamelis en Bryd) staan. Er wordt dan niet meer gepraat, het is de bedoeling dat we diep in onszelf reiken om dat plekje te vinden dat in verbinding staat met de Anderwereld.

Ondertussen neemt Verelna een kommetje water en Bryd een kommetje zout. Bryd steekt haar atame in het kommetje zout.

Bryd:
Grote Moeder, ik wijd dit zout in Uw naam. Laat dit zout onze cirkel zuiveren, onze cirkel reinigen. Laat dit zout ons lichaam zuiveren, ons lichaam reinigen. Laat dit zout onze geest zuiveren, onze geest reinigen. Laat dit zout onze ziel zuiveren, onze ziel reinigen. 
Dan giet ze het zout in het kommetje water van Verelna:
Met dit gewijde zout onttrek ik alle onzuiverheden en onreinheden uit dit water, het bloed van onze Moeder Aarde. 

Verelna loopt widershins de cirkel rond en besprenkelt iedereen met een beetje water. Als ze bij één van de kwartieren komt, blijft ze even respectvol staan terwijl ze het kwartier in kwestie besprenkelt.

Verelna:
Met water en zout worden wij en onze cirkel gezuiverd. (herhalen tot de hele cirkel gezuiverd is).
Als de cirkel gezuiverd is, geven de deelnemers elkaar een hand, duimen naar links. Iedereen sluit de ogen.

Arcadia priesteressen:
Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het vuur, zo worden wij nu gezuiverd. Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen ons en zuiver ons. Hemelvader, laat uw stralen ons wijden en maak ons klaar voor dit ritueel. Open onze geest voor uw dimensies. Laat onze lippen enkel nog de waarheid spreken. Laat ons hart de weg van de Goden volgen, nu en altijd. Schenk onze handen de gave van het magisch werk. Laat onze voeten de heilige paden bewandelen, in uw gezelschap en in het gezelschap van gelijken. Blessed Be.


Verwelkomen van de elementen
We draaien ons naar het oosten, waar de zon elke dag opkomt en kijken omhoog naar de zon. Alle priesteresssen heffen hun armen naar de hemel. Ze doen dat opnieuw voor elk van de kwartieren.

Bryd, Verelna en Hamamelis:
Wij zijn hier op deze plaats en op dit tijdstip om de Zomerzonnewende te vieren.

Arcadia priesteres in het oosten (de armen omhoog geheven in een verwelkomend gebaar):
Hoor mij, spirits van het oosten, spirits van elk nieuw begin, van de plaats waar de zon elke dag opnieuw geboren wordt, van hoop en van frisse nieuwe horizonten. Wij vragen u, kom naar ons toe in onze cirkel en schenk ons uw wijsheid op deze langste dag. Spirits van het oosten, spirits van lucht, wij groeten u en heten u welkom.

De priesteres steekt de kwartierkaars aan.
Welkom Lucht!

Arcadia priesteres in het zuiden (de armen omhoog geheven in een verwelkomend gebaar):
Hoor mij, wachters van het zuiden, spirits van de vurige zon die op haar hoogst staat tijdens de zomerzonnewende, van warmte en energie en gepassioneerde geestdrift. Wij vragen u, kom naar ons toe in onze cirkel en schenk ons uw inspiratie op deze langste dag. Spirits van het zuiden, spirits van vuur, wij groeten u en heten u welkom. 

De priesteres steekt de kwartierkaars aan.
Welkom Vuur!

Arcadia priesteres in het westen (de armen omhoog geheven in een verwelkomend gebaar):
Hoor mij aan, wachters van het westen, spirits van emoties, van de vreugde van de oogst en van het verdriet van verlies, van de zon die al vroeg ondergaat. Wij vragen u, kom naar ons toe in onze cirkel en schenk ons uw liefde op deze langste dag. Spirits van het westen, spirits van water, wij groeten u en heten u welkom.

De priesteres steekt de kwartierkaars aan.
Welkom Water!

Arcadia priesteres in het noorden (de armen omhoog geheven in een verwelkomend gebaar):
Hoor mij, wachters van het noorden, spirits van de stilte van sneeuw, van wit en zwart en grijs, van ijskoude nachten. Wij vragen u, kom naar ons toe in onze cirkel en schenk ons uw stabiliteit op deze langste dag. Spirits van het noorden, spirits van aarde, wij groeten u en heten u welkom.

De priesteres steekt de kwartierkaars aan.
Welkom Aarde!

Invocatie
We draaien ons naar het oosten. Hamamelis schenkt een beker water in en heft die omhoog. De Arcadia priesteressen heffen hun armen omhoog in een verwelkomend gebaar.

Hamamelis:
Gegroet en welkom, spirits van de seizoenen en de wisseling van de dagen, spirits van de Aarde, van de Zee en van de Hemel, en van het Vuur dat alles verbindt, stuwende kracht van de grond onder onze voeten, van het water dat wortel geeft aan alle leven, van de winden die waaien door de bomen en van het vuur van transformatie. Machtige spirits van dit land, spirits van deze plaats, gij die hier al waart lang voor ons, wij nodigen u uit in onze cirkel. Wij vragen u, kom samen met ons de Zomerzonnewende vieren en aanvaard onze gift van zuiver water, als teken van onze gastvrijheid en onze liefde.

Hamamelis heft de beker met water omhoog in een gebaar van offergave en giet vervolgens een scheut water op de grond.
Spirits van het land, spirits van deze plaats, wij groeten u, wij eren u en wij heten u welkom!

Hamamelis geeft de beker water aan Verelna. Die heft de beker omhoog. De Arcadia priesteressen heffen hun armen omhoog in een verwelkomend gebaar.

Verelna:
Gegroet en welkom, spirits van onze voorouders, voormoeders van Arcadia, wiens bloed door onze aderen stroomt, die ons hebben gevormd tot wie wij zijn en zo de weg hebben bereid voor ons ritueel van vandaag. Machtige voorouders van bloed, spirit en plaats, wij nodigen u uit in onze cirkel. Wij vragen u, kom samen met ons de Zomerzonnewende vieren en voeg uw zegen toe aan deze viering. Aanvaard onze gift van zuiver water, als teken van onze gastvrijheid en liefde.

Verelna heft de beker met water omhoog in een gebaar van offergave en giet vervolgens een scheut water op de grond.
Gezegende voorouders, wij groeten u, wij eren u en wij heten u welkom!

Verelna geeft de beker met water terug door aan Hamamelis, die hem omhoog heft. De Arcadia priesteressen heffen hun armen omhoog in een verwelkomend gebaar.

Hamamelis:
Gegroet en welkom, oude goden van dit land, die die ons inspireren om onze grenzen te verleggen voor het goed van de aarde en haar bewoners. 

Elke Arcadia priesteres groet luidop de godheid waarmee ze werkt. Bryd begint, vervolgens de eerste priesteres die links van haar staat in de cirkel.

Bryd:
Gegroet en welkom, Brigandhu.

Gasten:
Gegroet en welkom, …

Zo gaan we de hele cirkel rond, tot alle Arcadia priesteressen hun godin hebben verwelkomd. We eindigen met Verelna en tot slot Hamamelis, die verder gaat met de invocatie.

Verelna:
Gegroet en welkom, Venus.

Hamamelis:
Gegroet en welkom, Artio.
Goden en godinnen van ons hart en onze geest, wij nodigen u uit in onze cirkel. Wij vragen u, kom samen met ons de Zomerzonnewende vieren en voeg uw zegen toe aan deze viering. Aanvaard onze gift van zuiver water, als teken van onze gastvrijheid en liefde.

Hamamelis heft de beker met water omhoog in een gebaar van offergave en giet vervolgens een scheut water op de grond.
Machtige goden, wij groeten u, wij eren u en wij heten u welkom!

Hamamelis geeft de beker water aan Bryd. Die heft de beker omhoog. De Arcadia priesteressen heffen hun armen omhoog in een verwelkomend gebaar.

Bryd:
Gegroet en welkom, o machtige zon! Zelfs als gij verborgen zijt achter de horizon zien wij uw licht. Wij zijn hier samengekomen om u te eren op deze langste dag, op het hoogtepunt van uw kracht. Gij die hier al waart lang voor de aarde bestond, wij danken u voor uw warmte en uw licht, want zonder u zou er geen leven zijn op aarde. Heerseres van de seizoenen, zegen ons bij het begin van deze zomer, waarvan we hopen dat het een tijd vol ontdekking, groei en vreugde mag zijn. Machtige zon, wij vragen u, kom samen met ons de Zomerzonnewende vieren en voeg uw zegen toe aan deze viering.  Aanvaard onze gift van zuiver water, als teken van onze gastvrijheid en liefde.

Bryd heft de beker met water omhoog in een gebaar van offergave en giet vervolgens een scheut water op de grond.
Machtige zon, wij groeten u, wij eren u en wij heten u welkom!

Magisch werk

Bryd:
We vieren vandaag Midzomer, de zomerzonnewende, de dag waarop de kracht van de zon het sterkst is. Dat is waarom we vandaag zijn samengekomen op de middag om samen te vieren, het moment waarop de zon het hoogst aan de hemel staat en het krachtigst is.

Vandaag is de laatste dag dat we een kruidenwis kunnen plukken, vol met de energie van de zon, die ons tijdens de koude wintermaanden beschermt en herinnert aan de belofte van de zomer die er weer aankomt.

Het is ook het moment om offers te brengen in de natuur, op heilige plekken zoals steencirkels, of gewoon in je achtertuin.

Na vandaag begint de zon immers te “sterven”. Vanaf nu worden de dagen weer korter en wint de duisternis aan macht. Het is het eeuwige gevecht tussen de Eikkoning en de Hulstkoning: ook al moet onze zomer nog komen, vanaf nu is het de tijd van de Hulstkoning en gaan we richting winter.
De zon mag dan misschien sterven, toch is dit geen treurige dag. Op het hoogst van haar kracht offert zij zich vol overgave vrijwillig op zodat wij, haar kinderen, de volgende winter kunnen overleven. Dat is de eeuwige cirkel van het leven, de cirkel van leven en dood. Sommige dingen moeten sterven opdat andere dingen kunnen leven. Dat is de vreugde, de geheime schat in het hart van de zon, de wetenschap dat opoffering nooit voor niets is. Die opoffering is waar deze viering om draait.

Meditatie: Verelna
Zet je comfortabel op je kussen of picknickdeken en sluit je ogen. Ontspan je, relax, en geniet van het moment.

Voel de zon op je gezicht, op je lichaam, overal rondom je. Voel hoe goed dat voelt! Hoe fijn het is om vandaag te leven, op deze plaats, op dit moment, met deze mensen rondom je in het zonlicht. Adem diep in en weer uit, … en opnieuw in en weer uit, … en voel de rust die deze perfecte dag met zich meebrengt.



Die perfecte dag is een scharnierpunt. Vandaag is de dag waarop de Graankoning vrijwillig zijn eigen leven geeft voor ons. Hij geeft zijn leven vrijwillig, vol liefde voor de wereld. Hij danst vol vreugde de duisternis tegemoet want hij weet dat hij het graan zal worden dat ons allemaal voedt. Hij weet dat hij ons met zijn leven de vreugde van ons eigen leven geeft.

Opoffering hoeft echter niet persé op leven en dood. Het kan om heel kleine maar significante dingen gaan. Denk eens na: wat heb jij gedaan voor anderen dat hen vreugde heeft geschonken, dat hen blij en gelukkig heeft gemaakt? 



Die vreugde die je anderen schonk kreeg je terug in je eigen hart. Dat is één van de grote mysteries van het leven: de energie die je uitstraalt, krijg je terug. Stuur vreugde naar de wereld rondom je, en je krijgt vreugde terug.

Vreugde in je leven kan je ook zelf creëren in je eigen leven door op een andere manier naar de dingen te kijken. Dingen zoals de zachte pels van je kat, de geur van je baby, een onverwacht cadeautje of de spaghetti van je moeder brengen je allemaal vreugde. Maar soms moet je verder kijken dan dat. Denk aan dat kleine bloemetje dat tussen de straatstenen groeit. Voor de enen is dit gewoon onkruid, voor anderen een zeldzaam  juweeltje. Door in het moment te leven in plaats van naar het verleden of de toekomst te kijken, leer je om de schoonheid van het leven te zien en de vreugde van het leven te voelen. Door anders naar de wereld te kijken, zien we plots de schittering van de zon op pareltjes die we anders hadden gemist. 

Denk eens na: welke heel gewone dingen of gebeurtenissen in je leven zijn eigenlijk geheime schatten?



Door opoffering en generositeit groeit vreugde. Door het gewone te appreciëren groeit vreugde. Voel die vreugde van het leven, de vreugde van het geschenk dat de zon ons geeft, de vreugde van hier op dit moment te zijn. Adem die vreugde diep in, vul jezelf er helemaal mee en lach.



Als je er klaar voor bent, mag je je ogen opnieuw openen. Rek jezelf nog eens goed uit, steek je handen in het gras rondom je en geniet van het gezelschap.

Vreugdevuur
Verelna geeft aan alle deelnemers een berkentakje. Ieder van ons schrijft met rode inkt haar of zijn naam op het takje. Je kan hiervoor gewoon schrift gebruiken, of één van de runenschriften, of ogham. Of whatever dat voor jou werkt.

Je schrijft je eigen naam, niet je heksennaam. We bevestigen hiermee onze eigen opoffering voor het goed van onze gemeenschap: je familie, je vrienden, je covenzusters en -broers, maar ook mensen die je niet kent: de slachtoffers van natuurrampen, oorlogsvluchtelingen, zieken en andersvaliden, mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.





Hamamelis steekt een vuurtje aan in de barbecueschaal. Terwijl ze dat doet, zingen we samen het lied “Ode aan de zon”, tot het vuurtje goed brandt.

Ondertussen steken we een voor een, zonder dat er persé een volgorde in moet zitten, ons takje in het vuur en zo bouwen we samen een vreugdevuur.

We geven elkaar een hand en al zingend dansen we rond het vuurtje dat we met onze takjes hebben gemaakt.

Muziek: Ode aan de zon (Bart Herman)
Ik zoek je elke morgen
In de gouden ochtendstond
Om jou te zien reis ik desnoods
De hele wereld rond

Ik kan jou niet missen
Niet eens één enkele dag
Blij dat ik je zomaar volgen mag

Ik zag je in New Mexico
In de wijnen van Oud Sluis
In Memphis' kleinste studio
Door de ramen van mijn huis

Het strand van Ipanema
De parken van Madrid
Jij bent de godin die ik aanbid

Dit is mijn ode aan de zon
Mijn ode aan de zon
Ik zing een feestlied voor de bron
Van licht en warmte
Ik omarm je

Stralend aan de hemel
Vurig, heet en fel
Samen met de regen
Kermis in de hel

Je werd door God geschapen
Of was het andersom
Niemand weet - hoe het echt begon

Dit is mijn ode aan de zon
Mijn ode aan de zon
Ik zing een feestlied voor de bron
Van licht en warmte
Ik omarm je - elke dag

Elke nacht - hou jij de wacht
Je laat me nooit - echt alleen

Ik zing ook voor de sterren
En voor elke nieuwe maan
Die stil beseft dat zonder jou
Haar licht niet zou bestaan

En als je wil gaan slapen
Dan ga ik met je mee
We zinken samen langzaam in de zee

Dit is mijn ode aan de zon
Mijn ode aan de zon
Ik zing een feestlied voor de bron
Van licht en warmte
Ik omarm je

Een ode aan de zon
Mijn ode aan de zon
Ik zing een feestlied voor de bron
Van licht en warmte
Ik omarm je - elke dag


Grote rite

Zegening van de wijn - Hamamelis en Verelna:
Er bestaat geen mannelijk zonder vrouwelijk
Geen wit zonder zwart
Geen zon zonder maan
En een God heeft behoefte aan een Godin
Zoals het licht staat tegenover het duister
Zo ook het leven tegenover de dood
En zonder natuurlijke balans is er chaos
Met dit gebaar verenig ik deze twee polen
Ze zijn altijd samen en nooit alleen

Verelna houdt haar atame boven de kelk met water die Hamamelis omhoog houdt. Ze zeggen één voor één een zinnetje. Bij de laatste zin steekt Verelna haar atame in het water.
De kelk met water wordt de cirkel rond gegeven, iedereen neemt een slokje en biedt de kelk vervolgens met een kus aan de volgende aan.

Zegening van het brood - Bryd: 
Gij die heerst over de mysteriën van het leven, zegen dit brood zodat het ons gezondheid, overvloed, kracht, vreugde en vrede mag brengen, en ons laat delen in de volmaakte liefde. Met deze woorden zegen ik u, vruchten van de aarde, vol schoonheid en volmaakt, bevestig met dit voedsel onze band met de aarde.

Bryd scheurt een stukje van het brood en geeft dat met een zoen door aan de volgende.

Afscheid nemen van de spirits

Bryd:
En zo zijn we bij het einde van onze viering gekomen en is het tijd om weer afscheid te nemen en elk onze eigen weg te gaan. Laat ons de spirits bedanken die ons vereerd hebben met hun aanwezigheid en afscheid van hen nemen.

De priesteressen van Arcadia heffen hun armen omhoog in een gebaar van overgave.

Hamamelis:
Oude goden van dit land, van ons hart en onze geest, wij danken u voor uw aanwezigheid en uw zegen, hier op midzomer. Wij groeten u, wij eren u en wij zeggen tot ziens.

Verelna:
Spirits van onze voorouders, voormoeders van Arcadia, machtige voorouders van bloed, spirit en plaats, wij danken u voor uw aanwezigheid en uw betrokkenheid bij onze midzomerviering. Wij groeten u, wij eren u en wij zeggen tot ziens.

Hamamelis:
Spirits van de seizoenen en de wisseling van de dagen, spirits van de Aarde, van de Zee en van de Hemel, en van het Vuur dat alles verbindt, machtige spirits van dit land, wij danken u voor uw bescherming van onze heilige plek en voor uw steun tijdens ons midzomerritueel. Wij groeten u, wij eren u en wij zeggen tot ziens.

Arcadia priesteres in het noorden (de armen omhoog geheven):
Hoor mij aan, wachters van het noorden, wij danken u dat gij naar ons toe gekomen zijt en ons uw kracht en bescherming hebt geschonken. Spirits van het noorden, wij groeten u, wij eren u en wij zeggen tot ziens.

De priesteres blaast de kaars uit.
Tot ziens, Aarde!

Arcadia priesteres in het westen (de armen omhoog geheven):
Hoor mij aan, wachters van het westen, wij danken u dat gij naar ons toe gekomen zijt en ons uw kracht en bescherming hebt geschonken. Spirits van het westen, wij groeten u, wij eren u en wij zeggen tot ziens.

De priesteres blaast de kaars uit.
Tot ziens, Water!

Arcadia priesteres in het zuiden (de armen omhoog geheven):
Hoor mij aan, wachters van het zuiden, wij danken u dat gij naar ons toe gekomen zijt en ons uw kracht en bescherming hebt geschonken. Spirits van het zuiden, wij groeten u, wij eren u en wij zeggen tot ziens.

De priesteres blaast de kaars uit.
Tot ziens, Vuur!

Arcadia priesteres in het oosten (de armen omhoog geheven):
Hoor mij aan, wachters van het oosten, wij danken u dat gij naar ons toe gekomen zijt en ons uw kracht en bescherming hebt geschonken. Spirits van het oosten, wij groeten u, wij eren u en wij zeggen tot ziens.

De priesteres blaast de kaars uit.
Tot ziens, Lucht!

Bryd buigt naar de zon:
Machtige zon, deze midzomerviering is nu afgerond. Wij groeten u, wij eren u en wij zeggen tot ziens.

Allen:
Tot ziens!

Openen van de cirkel
De deelnemers geven elkaar een hand, de duimen naar links.

Allen: 
Van zuster tot zuster open ik deze cirkel 

Bryd: 
Van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres, van zuster tot zuster openen wij nu onze cirkel. Elk van ons zijn we krachtig en sterk en gaan we straks terug onze eigen weg, maar door onze innerlijke kracht zijn we blijvend met elkaar verbonden. Moge de Godin, tot we elkaar weerzien, elk van ons zachtjes vasthouden in het holle van haar hand en ons in liefde omhullen. Blessed be!

Allen:
Blessed be.


Cake & wine: picknick (again)
Buffetje met wat alle priesteressen hebben meegebracht.


Bronnen:
http://www.patheos.com/blogs/johnbeckett/2015/06/summer-solstice-a-solitary-ritual.html
http://www.sacred-texts.com/cla/hoo/hoo12.htm
https://muzikum.eu/nl/123-17-160238/bart-herman/ode-aan-de-zon-songtekst.html

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam