Goden aan de hemel

Elke ochtend lees ik de krant om op de hoogte te blijven van wat er zoal gebeurt in de wereld en zo af en toe wordt mijn innerlijke heks daardoor getriggerd. Deze keer kwam dat door een artikel over de dwergplaneet Haumea. Herinner je de schok die doorheen de wereld ging toen Pluto in 2006 ineens planeet af was? Dat kwam omdat betere telescopen er voor hadden gezorgd dat er ineens véél meer vliegende objecten werden waargenomen. En dus werd de classificatie van de planeten herzien. Vanaf toen Pluto de grootste dwergplaneet, het grote broertje van de andere kleintjes Eris, Makemake, Ceres en Haumea.

In de astrologie en de magie wordt gesproken over “de zeven klassieke planeten”. Daar horen die dwergplaneten niet bij maar ook alles wat verder ligt dan Saturnus. In de oudheid waren maar vijf planeten gekend omdat je ze met het blote oog aan de hemel kon zien staan: Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. En natuurlijk de maan en onze eigen aarde. Dat zijn de zeven waarvan sprake. We spreken dan van de periode tussen 2.000 en 1.000 voor Christus. De Babyloniërs bestudeerden de sterren en de planeten en gebruikten hun bevindingen om voorspellingen te doen. Daar komt oorspronkelijk de astrologie vandaan.

Het woord planeet komt van het Latijnse “planeta” – wandelende ster – maar eigenlijk haalden de Romeinen de mosterd bij de oude Grieken. Die noemden de planeten “dwaalsterren” omdat je ze doorheen het hemelgewelf kon zien bewegen als je hen in het oog hield. Het zijn de Romeinen die hen de namen gaven waarmee we ze nu nog benoemen. Die kwamen allemaal uit de Romeinse mythologie:

  • Mercurius: Romeinse god van de handel en boodschapper van de goden. Zoon van Jupiter en Maia, dochter van de titaan Atlas. De planeet werd waarschijnlijk zo genoemd omdat hij snel rond de zon draait.
  • Venus: Godin van de liefde. Dochter van Jupiter en Diana, getrouwd met Vulcanus. Minnares van Mars.
  • Mars: God van de oorlog. Met Rhea Sylvia vader van Romulus en Remus, stichters van Rome. De planeet heeft die naam gekregen vanwege de rode kleur.
  • Jupiter: Oppergod van de Romeinen. De grootste planeet in ons zonnestelsel, vandaar de naam.
  • Saturnus: God van de tijd. Zoon van Uranus, vader van Jupiter, Neptunus en Pluto. Hij was bang dat zijn kinderen hem van de troon zouden stoten, en at ze daarom op. Zijn vrouw Rhea kon Jupiter echter verbergen. Die versloeg zijn vader en bevrijdde zijn broers.

Wat mij mijn ogen wijd deed opentrekken toen ik het artikel over de ringen van Haumea las, was het tijdstip waarop de drie laatste planeten werden ontdekt. Naarmate de technologie beter werd en de telescopen straffer, werden er ook achter Saturnus nog planeten ontdekt. Dat gebeurde echter pas de laatste paar eeuwen! Dat is maar een peulschil als je bedenkt dat men duizenden jaren lang dacht dat er maar vijf planeten waren. Uranus werd eerst ontdekt, op 13 maart 1781. Dan kwam Neptunus op 23 september 1846 en Pluto werd pas ontdekt op 18 februari 1930! Dat is bij wijze van spreken gisteren. Die planeten worden nu ook gebruikt in de astrologie terwijl dat al die tijd niet het geval was. Raar toch?

Bij de naamgeving van de nieuwe planeten werd er even wat gemorreld in de marge maar uiteindelijk werd toch opnieuw naar de mythologie gekeken en kregen de nieuwe planeten ook de naam van één van de goden. Voor één keer was er ook een Griekse god bij (al hebben die allemaal hun Romeinse evenknie):

  • Uranus: Griekse god van het hemelgewelf. Man van Gaia, de aarde. Vader van de titanen en de cyclopen.
  • Neptunus: God van de zee. Zoon van Saturnus en broer van Jupiter en Pluto. Meestal afgebeeld met een drietand. De diepblauwe kleur van de planeet past goed bij de god van de zee.
  • Pluto: God van de dood en de onderwereld. Geschikte naam voor deze donkere en afgelegen planeet, waar de zon maar een heldere ster lijkt.




Bronnen:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20171015_03133993
http://www.alchemy-works.com/planetary_corresp.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Planeten_in_de_astrologie
http://users.telenet.be/kosmonet/astronomie/mythe.html

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam