Coven cuisine - Lussekatter

Je kan ze het hele jaar door krijgen bij Ikea, de typische saffraanbroodjes die in Zweden traditioneel met het feest van Sint-Lucia op 13 december worden gegeten. Ze worden in de volksmond lussekatter genoemd – Lucia’s Katten – maar wat katten te maken hebben met de heilige is niet echt duidelijk. Dat ze heidense roots hebben lijkt duidelijk, maar toch dateert de eerste vermelding van de broodjes in de litaratuur pas van 1620. Toen werden ze gebakken in Holstein voor Sinterklaas. Van die winterheilige wordt gezegd dat hij eigenlijk de verkerstende versie is van Wodan, die in de winter uitrijdt aan het hoofd van de Wilde Jacht. Maar ook godinnen worden in verband gebracht met die winterse Wilde Jacht. Zij zouden met midwinter aan het hoofd van een legertje voorouders – voormoeders? – hun opwachting in onze wereld maken om ons te helpen duistere krachten te verjagen: Holda, Perchta en natuurlijk ook Freya. Misschien is die volksmond dus zo dom nog niet ...



Nodig voor ongeveer 40 stuks:


  • 200 g boter;
  • 500 ml halfvolle melk;
  • 20 g droge gist (of 50 g verse gist);
  • 1 g saffraan;
  • ½ koffielepel zout;
  • 100 g gewone kristalsuiker;
  • 2 eieren (1 voor het deeg en 1 voor de afwerking);
  • 850 g patentbloem;
  • Een handvol rozijnen.

Smelt de boter in een kookpot. Voeg als de boter gesmolten is de melk toe. Warm die op maar laat niet koken. Haal de pot van het vuur. De melk moet handwarm zijn.

Los de saffraan op in de melk.

Doe de verse gist samen met 1 lepel van de suiker in de melk en laat 10 minuutjes staan tot het mengsel begint te schuimen. Gebruik je droge gist, dan meng je die doorheen ¾ van de bloem.

Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel, daarin komen de andere ingrediënten. Klop het ei los en mix het samen met de saffraanmelk, het zout en de suiker doorheen de bloem. Mix het deeg tot alles goed gemengd is. Voeg nu lepel per lepel de rest van de bloem toe en kneed tot de bloem volledig is opgenomen vooraleer je een nieuwe lepel toevoegt. Kneed het deeg tot het van de kom los laat: het moet nog een beetje plakkerig zijn maar mag niet meer helemaal aan je handen blijven plakken.

Rol het deeg in een grote bal, doe in een kom en dek af met plastiekfolie. Laat het een uur (of langer) rijzen tot het verdubbeld is qua volume. Als je er met je vinger in duwt en het duurt een tijd vooraleer het deeg terugveert, dan weet je dat het klaar is.

Laat de oven voorverwarmen op 200°.

Bestuif het aanrecht met wat bloem en kneed het deeg opnieuw door tot je een licht en plooibaar deeg hebt.

Haal balletjes van ongeveer 3cm doorsnede van het deeg af en rol die tot een worst van ongeveer 20cm. Krol de beide uiteinden op in tegenovergestelde richting, zodat je een soort van S krijgt. Je zou ongeveer 40 broodjes uit je deeg moeten krijgen.

Leg de lussekatter op een met bakpapier bedekte bakplaat. Laat nog eens een half uur rijzen.

Klop het tweede ei los en bestrijk de lussekatter ermee. Steek dan een rozijn in elk ”oogje” van de S, dus 2 rozijnen per broodje.

Bak de lussekatter 5 tot 10 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn.

Bronnen:
http://www.simplyrecipes.com/recipes/st_lucia_saffron_buns/
https://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=371944





Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam