Zonder zorgen onderweg met een kruispunttalisman

Het kruispunt is de plek tussen de werelden waar alle werelden vertrekken. Als je gaat “reizen” in je hoofd, passeer je dus altijd het kruispunt, ook al ben je je daar niet altijd van bewust.

Kruispunten staan echter niet alleen voor het letterlijk reizen – in onze echte wereld en in de andere werelden achter onze wereld – maar ook voor figuurlijk reizen: keuzes maken in je leven, kiezen voor bepaalde paden en andere links laten liggen en zo vooruit gaan in wat neopagans graag je “journey” noemen, je levensreis.

Gelijk welke reis je onderneemt, je kan altijd extra bescherming en hulp gebruiken op je pad. Met een kruispunttalisman zorgen we voor een dosis geluk op de weg en voor extra bescherming onderweg.



Nodig voor het maken van een kruispunttalisman:

  • 1 rood theelichtje (of een gewone rode kaars, al is een neutrale, witte kaars ook goed), zie http://webmaidensgrimoire.blogspot.be/2015/02/kaarsenmagie-full-monty.html;
  • Zout;
  • 9 spelden;
  • Amberolie (of lavendelolie als je geen amberolie vindt);
  • Zwarte viltstof;
  • Rood crèpepapier of rode stof;
  • Rood borduurgaren of wol;
  • Kruidenmengeling van kruiden die voor bescherming zorgen (bijvoorbeeld rozemarijn, lavendel, maretak, bijvoet, brandnetel, salie, tijm ...), kruiden die staan voor kracht en doorzettingsvermogen (bijvoorbeeld eikebladeren, dragonblood (hars), goudsbloem, ...) en kruiden die voor geluk staan (bijvoorbeeld klaver, hazelaar, jasmijn, ...);
  • 1 zwarte steen (bijvoorbeeld obsidiaan);
  • Zout;
  • 2 stukjes perkament;
  • Rode inkt (dragonsblood inkt is super maar als je dat niet hebt, gebruik dan gewone rode inkt);
  • Je speeksel (of een ‘taglock’ als je deze talisman voor iemand anders maakt, zoals een haar, een afgeknipte nagel, ... of als je niks van dien aard hebt kan een foto van die persoon ook);
  • 1 verroeste nagel (of een ander item dat staat voor het afweren van negativiteit, zoals een stukje gebroken spiegel)
  • Stof van negen verschillende kruispunten
  • Andere items die je intuitief kiest en die te maken hebben met de intentie van je talisman;
  • Olie of alcohol om je talisman “te voeden”.

Zet alles dat je nodig hebt voor je creatief magisch werk klaar. Zorg dat je al beslist hebt welke kruiden en items je in je talisman gaan verwerken.

Trek een cirkel zoals je altijd zou doen als je magisch werk gaat uitvoeren: steek kaarsen aan, roep de elementen aan, brand wierook, enz. ...

Schrijf je intentie op een briefje papier en maak er een sigil van. Dat doe je door de klinkers weg te schrappen, vervolgens de dubbele medeklinkers weg te schrappen, en van de resterende letters een tekeningetje samen te stellen (dat kan je met een magisch vierkant doen of gewoon door de letters in elkaar te droedelen). Teken je sigil op een blaadje perkament. Leg opzij.

Neem je kaars (een nieuwe kaars die nog niet is gebruikt) en besprenkel die met zout om hem te zuiveren.

Ik zuiver deze kaars in de naam van de goden en de spirits.

Doe hetzelfde met de spelden en met de andere dingen die je gaat gebruiken voor je amulet, zoals de stof, het crèpepapier, enz. .... Zorg dat je het zout dat je hiervoor gebruikt daarna weg doet!

Ik zuiver deze [DING DAT JE GAAT GEBRUIKEN IN JE MAGISCH WERK] in de naam van de goden en de spirits.

Haal het theelichtje uit het aluminiumdopje. Kras je intentie in de kaars. Steek vervolgens de spelden erin, waarbij je de kaars in negen gelijke delen verdeelt. De laatste speld komt bovenaan en moet ook doorheen de lont gaan.

Zalf je kaars met amberolie, waarbij je visualiseert wat het resultaat is van onze talisman: veilig reizen en bescherming. We trekken geluk en hulpvaardige spirits aan, dus we zalven ons theelichtje met de klok mee: doe wat olie op je vinger en draai drie keer met de klok mee rond de wiek. Gebruik je een gewone  kaar, dan zalf je de kaars van buiten naar binnen: we wrijven hem in met de olie van de top naar beneden tot in de helft van de kaars. Daarna wrijven we hem in van de onderkant naar boven tot in de helft van de kaars. Opgelet! Wrijf telkens in één richting en nooit heen en weer, want anders maak je je zalving en zegening weer ongedaan.

Ik wijd deze kaars in de naam van de goden en de spirits opdat ze krachtig mag branden in dienst van het Licht.

Neem een stukje perkament en schrijf daarop in rode inkt je intentie. We kiezen rode inkt omdat rood staat voor energie en kracht en krachtiger werkt in je talisman. We maken een talisman om ons geluk te brengen op onze verschillende reizen, dus je intentie zal daarrond draaien, bijvoorbeeld:

Moge de weg altijd verder gaan en dat de wind mij altijd in de rug zit en dat ik altijd het pad mag kiezen dat juist is voor mij en dat ik nodig heb en dat ik veilig mag zijn en beschermd en dat niets mij overkomt dat niet zo bedoeld is ...

Schrijf die intentie over het hele stukje perkament. Draai vervolgens het papiertje 90 graden en schrijf je volledige naam (of de naam voor wie je de talisman maakt) volledig over de intentie die je hebt opgeschreven. Doe dat negen keer, voor elke speld een keertje, zodat je intentie volledig is bedekt met je naam. Plaats het blaadje perkament onder je kaars. Steek de kaars nog niet aan.

Knip een stukje zwart vilt van 10cm x 20cm. Dit is de basis voor je amulet. We kiezen voor zwart omdat zwart negatieve energie afweert. Borduur er met rood borduurgaren of rode wol een sigil op die het kruispunt symboliseert. Voor mij persoonlijk is dat een rode spiraal, maar er zijn nog andere symbolen. Ga op zoek naar een symbool dat voor jou “klikt”.

Kruispuntsymbool voor werk met de “engelen van het kruispunt”
(lees: de spirits van het kruispunt :-)) in de Braucherei (Duits-Amerikaanse volksmagie).

Veve voor Papa Legba, de Lowa die de bewaker is van het kruispunt.
Je kan volgens de Voodoo geen contact hebben met spirits
voordat je contact maakt met Papa Legba, die de poorten tussen de werelden bewaakt.

Traditionele kruispuntsigil.

Naaien is een vorm van knopenmagie: elke steek telt. Focus op waar je mee bezig bent en wat het doel van je talisman is. Naai telkens per drie steken, waarbij je elke keer je intentie bevestigt.

Plooi dan links en rechts een stukje om en naai er met rood borduurgaren of rode wol een zakje van. Je begint altijd eerst met links. Ook hier werk je per drie steken waarbij je telkens je intentie bevestigt en je energie in je naaiwerk weeft. Die energie is key voor de magie die in je talisman zal zitten.

Als je zo een zakje hebt gemaakt, is het tijd om het te gaan vullen. Steek er één voor één alle items in, terwijl je luidop tegen je zakje praat, alsof het levend is. De basis van de volksmagie is het geloof dat alles bezield en levend is en dat je niets voor niets krijgt. Als je een magisch buideltje maakt zoals deze talisman, creëer je ee soort van combispirit uit de spirits van elk individueel ding dat je in je talisman steekt. Je kan het vergelijken met de Rode Duivels: elk van de spelers heeft zijn eigen kracht, maar het is pas als ze samen spelen als de Rode Duivels dat ze echt tot hun recht komen. Maar je moet ze wel overtuigen van de kracht van het team. Om dat te doen geven we onze talisman een naam, zoals de Rode Duivels. In de Hoodoo volksmagie noemen ze een magisch buideltje standaard Toby. Bij elk item dat in het zakje gaat wordt luidop aan Toby verteld wat het is en wat het moet doen. Bijvoorbeeld:

Je krijgt een eikenblad dat staat voor kracht en doorzettingsvermogen en voor wijsheid, Toby (of de naam die je hem gegeven hebt), zorg dat ik niet twijfel op het kruispunt maar resoluut kies voor de juiste weg. In de naam van de goden en de spirits. Zo zal het zijn.

Knip een stukje rood crèpepapier van ongeveer 10cm x 10cm. Vouw het blaadje perkament met de sigil die je intentie symboliseert tot een klein vierkantje en steek het erin. Giet het stof dat je hebt verzameld op negen verschillende kruispunten in het midden van het stukje papier. Plooi het crèpepapier links en rechts rond het sigilpapiertje, draai het negentig graden en plooi het nog eens links en rechts zodat je een klein vierkant pakketje overhoudt. Dat pakketje symboliseert je intentie: veilig reizen langs de kruispunten die je tegenkomt.

Doe alle kruiden samen. Ook al heb je er vijftig samengebracht, toch gelden ze samen als één enkel item. Dat is ingrediënt 1.

Doe er vervolgens nog een item in dat je intuitief hebt gekozen in functie van de intentie van de talisman: een sleutel als symbool voor het kruispunt, een planetaire beschermingssigil, een lucifer als symbool voor het vuur tussen de werelden, een klavertje vier voor geluk, enz. ... Dat is ingrediënt 2.

Doe er een verroeste nagel in of een ander item dat negatieve energie die toch in je talisman zou raken afweert. Je kan er ook een zwarte steen bij doen. Zwarte stenen worden geacht negatieve spirits en energie af te weren. Heb je geen zwarte steen, maar wil je er wel een mineraal of kristal in, gebruik dan zout. Dat is ingrediënt 3.

Als je klaar bent, spuw dan in je zakje om je talisman aan jezelf te linken.

Nu is het tijd om je talisman af te sluiten. Je kan kiezen voor een vierkant amulet of een driehoekig. De hoeken staan voor de verschillende paden op het kruispunt. Ik opteer graag voor een driehoekig amulet omdat de drie hoeken typisch zijn voor Hekate, de godin van het kruispunt, en wat extra symboliek en goddelijke hulp kan nooit kwaad :-). Je naait in steken van drie je zakje dicht, terwijl je de intentie visualiseert. Laat de laatste losse eindjes nog even zitten.

Haal je talisman doorheen de wierook, besprenkel hem met zout water en haal hem over (maar niet door) de vlam van een kaars. Nu is hij klaar om tot leven gewekt te worden om zijn werk te gaan doen.

Neem je talisman in je handen om er letterlijk leven in te blazen.

Net zoals alles vervuld is met levensadem, blaas ik leven in jou, Toby. In de naam van de goden en de spirits. Zo zal het zijn.

Blaas drie keer in je talisman, met getuite lippen. Het moet een beetje klinken als “toe”, maar dan zonder klank. :-)

En ik geef je leven zin: zorg dat ik veilig mijn reis kan voortzetten, in deze wereld en alle werelden, en zonder aarzelen het pad mag kiezen dat voor mij het juiste is.

Knoop vervolgens de losse eindjes dicht met drie knopen.

Met deze knopen bind ik je aan dit doel.

Omdat je talisman een levend iets is, moet hij ook gevoed worden. Dat wordt met etherische olie gedaanof alcohol. Als je olie gebruikt, kies er dan een die overeenkomt met de intentie die in je talisman zit. Maar als je geen speciale olie in huis hebt, dan is gin of gelijk welke andere alcohol die je zelf lekker vindt ook goed :-). Je mag niet vergeten dat alle vormen van volksmagie huis-tuin-en-keuken magie zijn, dus met wat je in je keuken hebt, kom je al een heel eind.

Drup dus een aantal druppels sterke drank op je talisman. Om je talisman wakker te houden, moet je dat regelmatig opnieuw doen. De eerste maand doe je dat één keer per week, daarna één keer per maand. In principe kan je talisman jarenlang werken (al zeggen sommige mensen dat het beter is om hem na een jaar te ontmantelen en een nieuwe te maken), al moet je natuurlijk wel zorgen dat hij “gemaakt” blijft: als hij begint te rafelen omdat je hem te lang draagt bijvoorbeeld, dan is het beter om een nieuwe te maken. Je kan bepaalde ingrediënten recupereren, zoals de kristallen of stenen of andere items, zelfs de sigils, voor een nieuwe talisman met hetzelfde doel. Als je ze voor ander magisch werk wil gebruiken, zorg er dan voor dat je ze altijd eerst zuivert alvorens je ze opnieuw wil gebruiken en je gebruikt ze best ook enkel nog voor hetzelfde doel ald waar ze oorspronkelijk voor werden gebruikt.

Met deze gin geef ik je de kracht om te doen wat je doel is. In de naam van de goden en de spirits. Zo zal het zijn.

Leg je talisman naast de kaars met spelden en steek de wiek aan. Als alle speldjes gevallen zijn, doe je de kaars uit met je vingers (niet blazen). Gebruik je een lange kaars, dan kan je dit doen negen dagen achter elkaar, waarbij je de kaars uitdoet elke keer als er een speldje gevallen is. Hou de speldjes goed bij.

Als het laatste speldje gevallen is, steek je de spelden in het papier, in de vorm van een (wereld)boom:
  • 1 speld onderaan (de basis), 
  • 2 rechte kruisjes (4 spelden) boven de basis, die de stam en de takken symboliseren,
  • 2 kruisjes (4 spelden) links en rechts boven het bovenste rechte kruisje, om de werelden rond de stam te symboliseren.
Begraaf het papiertje en de eventuele restjes van het kaarsvet ergens op je eigen terrein, in de buurt van de deur. Gebruik je een theelichtje, dan gaat het aluminium dopje uiteraard gewoon in de vuilnisbak :-)

Wij gebruiken hier nu een theelichtje, maar als je met lange kaarsen werkt, dan ben je wel een tijdje bezig. De momenten dat je kaars niet brandt, steek je hem best weg. Daar kan je een “magische doos” voor gebruiken, een doos die je eerst hebt gezuiverd en waar je niks anders in steekt dan de ingrediënten voor je talisman. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je niet alles op één dag af krijgt. Dat is geen probleem. Je kan je afgewerkte talisman ook in de doos laten gedurende de tijd dat de kaars brandt. Zo is hij “verstopt”, iets wat je levende talisman zowiezo liever heeft.

Als je talisman helemaal klaar is, moet je hem dichtbij je houden. Je draagt hem bijvoorbeeld op je lichaam, legt hem onder je hoofdkussen, enz. ... Heel belangrijk: laat niemand anders jouw talisman vastpakken, want als dat gebeurt is hij “dood”. Als hij om welke reden dan ook niet meer werkt, bekijk dan of je een nieuwe wil maken of niet, of je dingen wil recupereren of niet, en wat overschiet begraaf je.


Bronnen:





Reacties

Shamash zei…
elke Lwa en/of Orisha heeft zijn specifiek pad van Papa Legba en/of Eshu. Dus als je magie / Vodun praktiseert, en best op een veilige manier, gebruik dan steeds het juiste pad van Eshu om je vraag aan de juiste Lwa of orisha te krijgen. De pure vorm van Eshu-Odara wordt in Ifa nooit zo gebruikt, zelfs weinig tot nooit geïniteerd, in Ifa , de oorspronkelijke religie van de Orisha's. Gebruik dus alsjeblief steeds de juiste vorm, het juiste pad, als je deze kent.

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam