Amuletten en talismans: mojo bags

Wat is een mojo bag?

Got my mojo working, but it just won't work on you
I wanna love you so bad till I don't know what to do
I'm going down to Louisiana to get me a mojo hand
I'm gonna have all you women right here at my command
Got my mojo working, but it just won't work on you
I got a gypsy woman givin' me advice
I got some red hot tips I got to keep on ice
Got my mojo working
But it uh uh just won’t work on you

Dat zong Muddy Waters in 1957 in de blues klassieker “Got My Mojo Working”. Die zogenaamde Mojo is een Afro-Amerikaans woord dat verwijst naar een magisch buideltje dat al eeuwenlang in Hoodoo wordt gebruikt. Hoodoo is niet hetzelfde als Voodoo. Voodoo is een religie en Hoodoo is de volksmagie die er aan gelinkt is.

De gekende Creoolse voodpriesteres Marie Laveau (1794-1881) uit New Orleans.
Ze draagt een mojo bag in haar rechterhand.
Een mojo bag is een zakje dat gevuld is met diverse dingen en dat iemand op zijn lichaam heeft zitten om zo letterlijk een bezwering mee te dragen. Door de bezwering op je lichaam te dragen, voed je de bezwering met je gedachten, je lichaamswarmte en je energie zodat ze veel krachtiger wordt. De mojo bag absorbeert letterlijk de intentie van de persoon die hem op zijn lichaam draagt, zodat de bezwering niet alleen sneller maar ook getrouwer naar de intentie van de drager werkt.

Alternatieve Amerikaanse benamingen voor mojo bags zijn ook wel hand, mojo hand, conjure hand, lucky hjand, conjure bag, trick bag, root bag, toby, jomo of gris-gris bag.

Zelf een mojo bag maken
Je kan tegenwoordig kant-en-klare mojo bags kopen op het internet of in occulte winkeltjes, maar het is altijd beter om magisch werk zelf te doen omdat je er dan je eigen energie in steekt en dat is altijd krachtiger.

In de traditionele Hoodoo volksmagie zijn mojo bags gemaakt van flanel maar elke stof is OK als je zelf mojo bags wil maken. Gooi die oude jeansbroek of pijama dus niet weg maar recupereer de stofjes die je mooi vindt voor je zelfgemaakte mojo bags, kruidenzakjes, enz. ... Het enige dat je nodig hebt voor een mojo bag is een zakje dat je maakt van twee lapjes stof die je aan elkaar naait.

Toch nog even dit: je kiest de kleur van je mojo bag best in functie van het doel ervan of puur intuitief. Bijvoorbeeld:

  • Rood: energie, kracht, passie, liefde, lust, moed, vitaliteit, zelfvertrouwen;
  • Grijs: neutraliserend, stabiliserend;
  • Lichtblauw: wijsheid, bescherming, creativiteit, communicatie, genezing, waarheid, slaap, voorspellende dromen, vriendschap, lichamelijke bescherming, hoop;
  • Indigo & donkerblauw: reinigen van de ziel, weghalen van angsten, tege negatieve energie;
  • Roodpaars: om een spreuk te versnellen, uitdrijven van kwaad, spirituele genezing;
  • Paars: spirituele en fysieke kracht, verhogen van capaciteit en kennis, spirituele groei, kennis, wijsheid, visioenen, zelfstandigheid, macht, genezing, psychische bekwaamheid;
  • Oranje: aantrekkingskracht, stimulatie, controle, persoonlijke kracht, autoriteit, kracht, aanpassingsvermogen, aanmoediging, geluk, creativiteit, succes, nieuw huis, intelligentie, mentale zuivering, plotselinge veranderingen;
  • Zilver: dromen, de godin, intuitie, telepathie, helderziendheid, stabiliteit, mentale bescherming, vrouwelijke kracht;
  • Roze: liefde, vrede, romantiek, eer, vriendschap, trouw, emotie;
  • Wit: de godin, zuiverheid, spiritualiteit, vrede;
  • Bruin: vriendschap, gunsten, balans, concentratie, huis, verloren voorwerpen, gronding;
  • Groen: vruchtbaarheid, geld, bomen, schoonheid, werk, succes, gelijk, voorspoed, groei;
  • Goud: voorspoed, de god, rijkdom, geluk;
  • Zwart: binding, bescherming, uitdrijving, spiritualiteit, verbanning, rouw, verlies, meditatie, negativiteit;
  • Koper: geld, groei.

Als je je zakje hebt gemaakt, moet je nadenken over wat je er in gaat stoppen. De dingen die er in gaan zijn meestal natuurlijke dingen – dierlijke ingrediënten zoals botjes of stukken pels, stenen of mineralen, kruiden, ... – die overeenkomen met het doel waar de mojo bag voor gemaakt wordt, maar er kan nog meer in. Traditioneel staken de slaven die aan de basis liggen van Hoodoo er bijvoorbeeld wortels, grond, kruiden en muntstukken in. Je kan dit soort ingrediënten òòk gebruiken of er andere dingen bijsteken die je thuis hebt liggen: schelpen, kapotte sieraden, haarlokken, oude sleutels, geldbiljetten, munten, kaarsvet, bladeren, enz. ... . Zit er stof of poeder in je gris-gris bag, doe dat dan wel eerst in een apart zakje vooraleer je dat in je buidel steekt, zodat het niet uit je mojo bag kan vallen.

In een mojo bag zitten verschillende dingen, maar normaal gezien wel minstens drie. De meeste mensen zorgen er voor dat er altijd een oneven aantal spullen in zit – 3, 5, 7, 9,11 of 13 – en nooit meer dan 13, maar dat is geen vaste regel. Als het er meer dan 3 zijn, dan is het meestal 5 of 9. Welke de drie ingrediënten zijn, durft wel eens verschillen, maar de meeste hoodoo beoefenaars steken er zowiezo een persoonlijke intentie in, onder welke vorm dan ook, voor de persoon voor wie de mojo bag bedoeld is. Er zitten ook dikwijls stukjes perkament in, met woorden of sigils, of kruidenmengelingen, die beschouwd worden als één enkel ingrediënt, ook al zitten er vijftig kruiden in. Mojo bags zijn dan ook een mengeling van verschillende vormen van magie: kruiden, kristallen, sigils, kaarsen, enz. ...

Veel “root doctors”, worteldokters (verwijzend naar de wortels die traditioneel in de mojo bags gingen, denk aan de High John The Conqueror wortel die superkrachtig zou zijn), steken er ook iets in dat typisch is voor henzelf, een soort van Hoodoo handtekening. Denkbijvoorbeeld aan het oude dametje dat in elk van haar mojo bags een krokodillentand steekt, “om alles meer beet te geven”.

Het belangrijkste is dat alle ingrediënten van je mojo bag erin moeten gaan met een specifieke bedoeling en de intentie van je mojo bag moeten ondersteunen. Voor een mojo bag om geld aan te trekken doe je er als drie basisingrediënten bijvoorbeeld kaneel in als kruid omdat dat gelinkt is met succes, een paar euromunten of een biljet van 5 euro, en groen kaarsvet.



Er zijn duizenden recepten om mojo bags te maken, maar ze worden wel allemaal gemaakt volgens dezelfde structuur:

  • Een stoffen zakje in een kleur die past bij de situatie waar je voor werkt;
  • Een of meer items die het doel van de mojo bag symboliseren;
  • Een kruidenmengeling met kruiden die relevant zijn voor het doel van de mojo bag;
  • Een steen of kristal met eigenschappen die passen bij het doel van de mojo bag;
  • Een “taglock”, iets dat een magische link legt met de persoon voor wie de mojo bag bedoeld is, zoals afgeknipte vingernagels, een lok haar, speeksel, ...
  • Een zwarte steen (obsidiaan of zwarte toermalijn bijvoorbeeld, maar het kan elke zwarte steen zijn) om alle negatieve energie af te weren die in contact zou komen met je mojo bag.

Als je mojo bag superstraf moet zijn, dan wordt er dikwijls een volledige High John The Conqueror wortel aan toegevoegd, die wel eens de “alruin van de voodoo” wordt genoemd. Root doctors beschouwen de wortels als levende dingen met een eigen persoonlijkheid die gunstig gestemd moeten worden. Het kiezen van de juiste wortel voor een specifieke mojo bag kan dus wel eens tijd in beslag nemen! John The Conqueror is een mythische figuur in Hoodoo folklore, die de slaven nieuwe muziek en nieuwe magie leerde voor de nieuwe wereld en hen zo liet zien dat alleen hun lichamen geketend waren maar hun geest niet.


Het is echter niet omdat je een heleboel prullen in een zakje hebt gestoken, dat die ook magisch gaan werken. Daar hoort nog een ritueel bij. Elke root doctor heeft zijn eigen ritueel om de mojo bags die hij heeft gemaakt te “fixen”. Je kan dus best je eigen ritueel verzinnen, iets dat echt helemaal van jou is.

Meestal worden er gebeden opgezegd en psalmen uit de bijbel gereciteerd terwijl de ingrediënten worden toegevoegd. Veel slecht opgeleide heksen zijn een beetje allergisch voor alles wat nog maar van ver doet denken aan de bijbel, maar volksmagie heeft de eigenschap dat ze recupereert wat er gemakkelijk voor handen was: dagdagelijkse kruiden en spulletjes en ja, de dagdagelijkse godsdienstige praktijk van die plek en tijd. Ook al werd volksmagie door de katholieke kerk (en vele andere kerken) verketterd als overblijfselen van een heidens bijgeloof, toch staat ook onze eigen westerse volksmagie bol van de bijbelcitaten en psalmteksten. Dat is in Amerika niet anders. De slaven recupereerden de gebeden die ze hoorden in hun eigen volksmagie – Hoodoo – en zo worden de psalmen nu nog altijd gebruikt voor specifieke doelen in Hoodoo rituelen. Elke psalm heeft zijn eigen specifiek doel. Psalm 4 bijvoorbeeld wordt gebruikt om geluk aan te trekken maar even goed voor een financiële meevaller, psalm 5 als je naar de rechtbank moest of als je te maken had met de overheid, enz. ... Je kan echter even goed de elementen aanroepen of de goden waarmee je gebruikelijk werkt, als dat voor jou beter werkt. Het kernwoord hier is “gebed”, iets afsmeken van een hogere macht, van de spirits, en hen vragen om aan jouw kant te staan voor dit specifiek doel.

Het is ook belangrijk dat je bij het maken van je mojo bag tegen je toby praat. Je kan hem zelfs een naam geven. Je mag hem best paaien en vleien :-) Je wil immers dat hij straks graag doet wat je van hem verlangt. Geef hem maar wat complimenten, vertel hem wat een geweldige ingrediënten je aan hem toevoegt en waarom. Als je bijvoorbeeld een mojo bag maakt om een geliefde aan te trekken, en je gebruikt gedroogde lavendel, dan zou je het volgende kunnen zeggen:

Je krijgt lavendel dat mannen aantrekt, Toby (of de naam die je hem gegeven hebt), trek een man naar mij die bij mij past. In de naam van Jezus, Amen.

Als je een stukje High John The Conqueror wortel erin steekt, doe dat dan als eerste en praat tegen de wortel terwijl je dat doet: hij wordt als het ware de hele toby in plaats van enkel een van de vele ingrediënten. Dan noem je je buidel High John.

Terwijl je één voor één de ingrediënten toevoegt, visualiseer je het resultaat van de intentie van je bezwering. Elke keer als je er iets bij steekt, visualiseer je hoe dat specifieke ingrediënt je helpt met het opbouwen van de magische energie die nodig is om de bezwering uit te voeren. Spuw tot slot in het buideltje en over de inhoud ervan (als je een buidel maakt voor jezelf, anders doe je er iets in van de persoon voor wie de mojo bag bedoeld is, of een foto van die persoon).

Als je klaar bent met het toevoegen van de ingrediënten van je Hand, naai hem dan dicht zodat er niks uit kan vallen. Als je daarmee klaar bent, haal hem dan door de wierook, besprenkel hem met zout water om hem te zuiveren en haal hem over de vlam van een kaars (maar niet erdoor!) “to start the mojo cookin’”, om de mojo in gang te krijgen.

Als je mojo bag helemaal klaar is, is het tijd om hem leven in te blazen. Eigenlijk is het net alsof je een thought form aan het maken bent, maar deze keer is het de betovering zelf die tot leven wordt geblazen.

Hou je mojo bag in je linkerhand en roep hem wakker. Dat doe je drie keer. Als je hem een naam hebt gegeven gebruik dan die naam om hem wakker te roepen. Heb je er High John the Conqueror wortel in gedaan, roep dan High John op om wakker te worden. Heeft je mojo bag geen naam, roep hem dan wakker met de naam Toby. Vertel hem dat het tijd is om wakker te worden, dat hij werk te doen heeft. Daarna duw je hem drie keer zachtjes, alsof je hem vriendelijk wakker wil schudden.

Tot slot haal je diep adem en blaas dan snel je adem weer uit op je toby, met samengeknepen lippen, alsof je omgekeerd aan het fluiten bent. Het moet klinken alsof je “toe” zegt, maar dan zonder luidop klank. Dat doe je drie keer, om hem leven in te blazen.

Zoals God levensadem in Adam blies, zo blaas ik levensadem in deze Toby. In de naam van Jezus. Amen.

Als je dat gedaan hebt, hou hem dan in je hand, groet hem en heet hem welkom in zijn nieuwe leven.

En met dit leven, geef ik je een doel: [DOEL VAN DE MOJO BAG]

Knoop de losse draden vast of knoop een extra lint of koord om je mojo bag om hem dicht te houden. Terwijl je de knopen legt, visualiseer je het resultaat van de bezwering:

Met deze knopen, bind ik je aan dit doel.

Je kan je mojo bag aan een koordje hangen, dat maakt hem gemakkelijker te dragen. Draag hem om je nek en onder je T-shirt of jurk zo lang als je voelt dat het nodig is, of tot het gewenste resultaat is bereikt. Sommige mensen spelden hem aan de binnenkant van hun onderbroek bijvoorbeeld of aan één van de bandjes van hun BH.

3. Je mojo bag voeden

De basis van de volksmagie is het geloof dat alles levend is, niet alleen de mensen, dieren en planten, maar àlles. Alles is bezield en heeft dus een spirit. Als je een mojo bag maakt, vraag je eigenlijk aan de spirits van alle ingrediënten van je mojo bag om samen te werken voor één welbepaald doel. Je maakt er bij wijze van spreken een combo-spiritb van. Die combo-spirit gedraagt zich als gelijk welke andere spirit, dat wil zeggen dat je ervoor moet zorgen dat hij zijn job graag blijft doen. Dat doe je door hem regelmatig te voeden.

Veel mensen vergeten dat en dat betekent dat hun mojo bag het na een tijdje laat afweten. Hij gaat gewoon dood. Net als wij, mensen, hebben spirits honger. Je moet je toby dus regelmatig voeden. De eerste maand doe je dat elke week, daarna volstaat een keer per maand. Door hem regelmatig van voedsel te voorzien, blijft hij in leven en sterk zodat hij kan werken voor het doel dat je hem hebt gesteld.

Je mojo bag voeden kan je doen met etherische olie die overeenkomt met het doel van je mojo bag. Maak je een mojo bag om een lief te vinden bijvoorbeeld, dan gebruik je bijvoorbeeld rozenolie. Maar zoals wel vaker in de volksmagie: als je zo’n gesofisticeerde etherishe oliën niet in huis hebt, dan is dat geen probleem. Je kan er ook alcohol voor gebruiken. En paar druppels whiskey of rum kunnen wonderen doen :-). Je steekt gewoon een kaars aan op je altaar, doet een druppeltje alcohol op je mojo bag, wrijft die in de stof en laat hem liggen bij de kaars tot die vanzelf uitgaat.

Met deze whiskey geef ik je kracht om je doel te bereiken. In de naam van Jezus. Amen.


Bronnen:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam