Midzomernacht (Litha)

De zomerzonnewende
De Kelten verdeelden het jaar in twee helften, een donkere helft en een lichte helft. Samhain was de start van de donkere helft, Beltain het begin van de lichte helft. Tussen die twee 'deuren' kwamen nog Imbolc en Lughnassadh, zodat het jaar netjes in vier was verdeeld. De eveningen en zonnewendes verdeelden die kwarten nog eens verder op.

In tegenstelling tot de heksen van vandaag vierden de Kelten dus maar vier jaarfeesten en daar was Litha niet bij, al ging de zomerzonnewende nu ook niet ongemerkt voorbij. Het zijn de Saksen – een groep van Germaanse stammen uit Duitsland die vanaf de 5de eeuw na Christus binnenvielen in wat nu Groot-Brittannië is – die het Germaanse feest van midzomer zoals we dat nu kennen meebrachten naar de Britse eilanden, waar het uiteindelijk zijn plaats vond in de Engelse tradities.

Volgens de angelsaksische monnik Bede – de vader van de Engelse geschiedschrijving (8ste eeuw na Christus) en ook de enige bron die de Germaanse godin Eostre vermeldt, maar dit terzijde – noemden de Angel-Saksen de maand juni Aerra Litha en de periode na de zomerzonnewende Aefterra Litha, vandaar de naam Litha die is blijven hangen. Ze markeerden de zomerzonnewende – midzomer – met grote vuren om de overwinning van de zon op het duister te vieren. Voor de Saksen en andere Germaanse volkeren uit het noorden van Europa was midzomer belangrijk omdat het haast eindeloze daglicht van midden juni een welkom contrast vormde met de constante duisternis van het midden van de winter. Denk aan Zweden waar het in de winter al om half vijf donker wordt en dan zijn we nog niet eens in het hoge noorden!

Litha is dus het hoogtepunt van de zomer, de zomerzonnewende, de langste dag van het jaar. Het is het moment waarop de zon op haar krachtigst is en nieuw leven volop aan het groeien is in de aarde. Vanaf de dag erna beginnen de dagen weer korter te worden en gaat de zon weer van ons weg, tot we met Yule weer de andere kant opgaan. Haast alle landbouwculturen hebben aandacht voor dat hoogtepunt van de zomer en die periode waarop de zon wel lijkt stil te hangen in de hemel. Het Latijnse woord solstitium betekent ook letterlijk "zon staat stil" :-). De reis van de zon door de hemel is voor alle prechristelijke culturen een bron van fascinatie en verering geweest. De weg van de zon werd bestudeerd en opgetekend. Steencirkels zoals die van Stonehenge worden beschouwd als een soort van reuze zonnewijzers.


Behalve de geschriften van monniken als Bede vele eeuwen later, zijn er haast geen geschreven bronnen over de Kelten. We weten dus haast niets over hoe de Kelten hun jaarfeesten vierden, maar door die geschriften te interpreteren en te kijken naar eeuwenoude tradities kunnen we er van uit gaan dat midzomer gepaard ging met grote vuren en dat het de periode was om de ruimte tussen de aarde en de hemel te eren.

Faerie magick
Midzomer is het jaarfeest waarop we de glorie van de zomer en de natuur te vieren. Het is dan ook de periode bij uitstek om de elementalen uit de natuur (de faeries!) te betrekken bij magisch werk of rituelen. Er is een reden waarom Shakespaere's populairste comedie Midzomernachtsdroom heet en niet Midwinternachtsdroom!

In de zomer draait alles uiteraard om vuur en vuurelementalen zijn dan op hun sterkst. De magie van Vuur brengt lust, passie, aantrekkingskracht, verlichting, liefde, seks, zon, warmte en innerlijke kracht. Vuur is bijzonder omdat het alle sferen en werelden met elkaar verbindt. Als je een kaars aansteekt, dan is die zichtbaar in alle werelden. Denk aan de kaarsen die worden gebrand als we hulp of steun willen vragen aan goden en godinnen of als er iemand gestorven is.


Van alle elementalen zijn de Vuursalamanders waarschijnlijk het minst gekend, maar elke keer als je het licht aan knipt, een schotel in de oven schuift of water laat koken voor een volle theepot, enz. … hebben we contact met hen. Onze voorouders hadden een beter contact met hen. In die dagen was er nog geen TV en was het gebruikelijk om samen te komen rond het vuur om verhalen te vertellen en van de warmte van het vuur te genieten. Offers van kruiden werden op het vuur gestrooid om de spirits te bedanken voor het levend houden van het vuur. Misschien iets om aan te denken de volgende keer als je vuurkruiden op de BBQ gooit. :-)

De dag van vandaag zijn we ons veel minder bewust van de elementalen die de natuur rondom ons – in de breedste zin van het woord – draaiende houden. Zou er nu nog iemand zijn die de Vuursalamanders bedankt nadat ze de krultang door haar haar heeft gehaald?

Heksen en magiers hebben over het algemeen echter wel een goede band met deze elementale wezens omdat ze samenwerken: elke keer als we een kaars doen branden in een ritueel, elke keer als we een wierookstaaf aansteken, elke keer als we een papiertje met spells  verbranden, zetten we de Vuursalamanders aan het werk. Het is dus belangrijk om deze "Bewaarders van de Vlammen" met het nodige respect te bejegenen. Zij zijn het uiteindelijk die het vuur controleren, niet wij. Je kan hen bedanken met kleine geschenkjes als teken van appreciatie voor het licht en de warmte die ze in onze wereld brengen.

Vuursalamanders brengen kracht en moed. Ze zijn de motiverende kracht die ons aanspoort om ons innerlijke vuur aan te steken. Ze geven ons de energie om ons eigen licht uit te stralen en ons levensdoel met volle overtuiging, vitaliteit en kracht waar te maken.

Behalve Vuursalamanders zijn er nog andere vuurgeesten die bijvoorbeeld helpen bij aantrekkingskracht en begeerte. Zij worden aangesproken als we de kundalini-energie wilen ontwaken die in elk van ons sluimert en die zorgt voor creativiteit, transformatie, genezing en kracht. Ook de Djinn, Arabische woestijnelementalen, zijn vuurelementalen.

Midzomernachtritueel

Nodig voor dit ritueel:

  • Een tuin! We doen dit ritueel buiten tenzij het regent dat het giet.
  • Blauwe en gele linten of koordjes om de bomen mee te versieren;
  • Talkpoeder;
  • Bloemen om een cirkel mee te maken (elke priesteres brengt minstens genoeg bloemen mee om haar stukje van de cirkel te kunnen leggen);
  • Een grote vuurschaal en hout voor het midzomervuur;
  • Vuur om alles aan te steken :-);
  • Negen zomerkruiden (Sint-Janskruid, thijm, rozemarijn, salie, lavendel, bijvoet, ...) waarmee een vuurkruidenmengeling is gemaakt;
  • Een stukje tak van ongeveer 15cm lang en 1cm dik, waar een stukje van de bast van is verwijderd (om op te kunnen schrijven) – alles kan behalve vlier!;
  • Een fijn zwart en rood stiftje;
  • Dingen om de aarde, de lucht en de zee te symboliseren:
    • Een kom met aarde van de plek waar we werken (buiten!), stenen, bloemen, ...;
    • Pluimen die je hebt opgeraapt, wierook, ...;
    • Een kom met water, schelpen, ...
  • Papiertjes (drie blaadjes voor elke priesteres);
  • Bijvoetsmudge en smudgewings;
  • Je oude kruidenwis van vorig jaar;
  • Drums, ratels, belletjes, ...
  • Brood & wijn.

Klaar zetten van het altaar
We maken met talkpoeder een cirkel met in het midden de vuurschaal. In het noorden van de cirkel zetten we de kom met aarde en de andere dingen die het land symboliseren. In het westen de kom met water en de andere dingen die de zee symboliseren. In het oosten de dingen die de lucht symboliseren. Al de rest ligt in het zuiden. De vuurschaal staat uiteraard voor het vuur dat alle drie de sferen – land, lucht zee – met elkaar verbindt.

We hangen blauwe en gele linten in de bomen. Elke keer als we een lint vastknopen, zeggen we:

Zuster aarde en zuster zon,
Zegen ons vanuit uw bron,
Wij tooien de bomen in geel en in blauw
En vragen uw zegen voor man en voor vrouw,
Zegen het groen dat bloeit om ons heen,
Breng harmonie en evenwicht voor elkeen.

Zuivering en wijding
Alle deelnemers  staan met hun bloemen in de hand klaar aan de rand van de talkcirkel. Eén voor één worden ze met behulp van de smudge en de smudgewing gezuiverd. 

Als alle priesteressen in een cirkel staan, concentreert iedereen zich op het openen van de chakra’s en het binnenstromen van energie via de wortel- en kruinchakra tot beide energieën zich volledig hebben gemengd in hart- of zonnevlechtchakra. 

Allen: 
Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het vuur, zo worden wij nu gezuiverd.
Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen ons en zuiver ons.
Hemelvader, laat uw stralen ons wijden en maak ons klaar voor dit ritueel.
Open onze geest voor uw dimensies.
Laat onze lippen enkel nog de waarheid spreken.
Laat ons hart de weg van de Goden volgen, nu en altijd.
Schenk onze handen de gave van het magisch werk.
Laat onze voeten de heilige paden bewandelen, in uw gezelschap en in het gezelschap van gelijken.
Blessed Be.

Maken van een heilige plek – trekken van de cirkel 
Sluit je ogen en visualiseer hoe een muur van goud rondom de cirkel van priesteressen draait en deze plek buiten tijd en ruimte trekt.

Bryd rinkelt drie maal met een belletje:
Wij zijn hier samen gekomen op deze plek en op dit tijdstip om samen midzomer te vieren, in het gezelschap van de godin van het land en haar elementalen, en in het gezelschap van het vuur van de zon.

Voel hoe de cirkel voor je voeten tot leven komt. Paddestoelen steken hun kopjes op rond de cirkel die we met kalkpoeder hebben getekend. Gras en mos groeit tussen de paddenstoelen en bloemen wiegen in de wind. Ruik de frisse zomerse geur van het gras en de bloemen en de aardse geur van de paddenstoelen.

Voel hoe wortels uit je voeten spruiten en diep in de aarde reiken en je weet dat je verbonden bent met Moeder Aarde en dat zij je beschermt. Adem de energie van de aarde in, adem de magie van de aarde in en voel hoe die je helemaal vult.

Zie hoe een heldere straal licht uit de hemel naar beneden komt, helemaal door je hoofd naar beneden, en hoe dat licht je helemaal vult en zich mengt met de energie van de aarde. De energie is in je en rondom je, als een gouden gloed buiten ruimte en tijd. Geef je over aan die kracht die binnenin je leeft en laat die energie doorheen je stromen.

En je ziet dat je niet alleen bent hier. Je hoort gelach als het getinkel van belletjes en je weet dat je hier welkom bent. Luister daarom naar de muziek in je hart en in je ziel en laat liefde je openen voor wat je zoekt en hoopt te vinden.

Voel hoe je unieke kracht als levend wezen jou en iedereen in deze cirkel nu verbindt.

Bryd legt de bloemen die ze vast heeft voor zich op de grond, als een stukje van de cirkel. Daarna stapt ze over de bloemen de cirkel binnen.

Ter ere van de geesten van het land creëer ik deze kring
En vraag op Midzomerdag hun bescherming.
Waar de sluier dun is stap ik door de poort
En vraag dat de geesten me verwelkomen in dit oord.

De priesteres links van haar doet hetzelfde en stapt ook de cirkel binnen. Bryd geeft haar een hand, met de duimen naar links. Dat gaat verder tot er met de bloemen een gesloten cirkel is gelegd en alle priesteressen in de cirkel staan.

Bryd: 
Van hand tot hand, van hart tot hart, trekken wij hier vandaag onze cirkel, over de grenzen van ruimte en tijd, verbonden door onze innerlijke kracht en beschermd door de Faeries, in de liefdevolle aanwezigheid van de Grote Moeder.
Blessed Be.

Verwelkoming van de spirits 
Hamamelis giet een scheut wijn op de grond:
Wees welkom, Faeries, machtige geesten van het land, spirits van Aarde, Lucht, Vuur en Water, Gnomen, Sylfen, Vuursalamanders en Undines, de stuwende kracht van het ijs, van de nacht en van de Winter, van de winden, van de dageraad en van de Lente, van de Zon, van de middag en van de Zomer, van de Zee, van de avond en van de Herfst. Geesten van deze plek, gij waart hier lang voor ons en gij zult hier lang na ons nog zijn. Wij nodigen u graag uit om Midzomer met ons te komen vieren.

Aanvaard onze gastvrijheid en dit offer dat wij u met liefde schenken.
Geesten van het land, Faeries, heil en wekom!

Allen:
Heil en welkom!

Yza giet een scheut wijn op de grond:
Wees welkom, voorouders van ons bloed en voorouders van onze geest, wiens kinderen wij zijn en op wiens funderingen wij verder bouwen, wij leven dankzij u. Gij hebt ons geleerd om deze dag  te zien als de belofte van voorspoed en de overvloed die daarmee gepaard gaat.  Wij nodigen u graag uit om als vanouds Midzomer te vieren in het warme gezelschap van geliefden en familie.

Aanvaard onze gastvrijheid en dit offer dat wij u met liefde schenken.
Gij die voor ons zijt gekomen en gij die nog na ons zult komen, heil en welkom!

Allen:
Heil en welkom!

Verwelkoming van de zon
Bryd giet een scheut wijn op de grond:
Grote en machtige zon die hoog boven ons staat en stralend neerlijkt naar land en zee, wij eren u vandaag en danken u voor uw geschenken. Gij zijt het licht boven de oogst, de warmte die de aarde doet ontwaken, de hoop die eeuwig leeft, de brenger van leven die alle dingen doet groeien en bloeien. Wij verwelkomen u en wij eren u vandaag, met dit feest voor Midzomer, om uw licht te vieren voordat wij opnieuw onze reis in de duisternis hervatten.

Aanvaard onze gastvrijheid en dit offer dat wij u met liefde schenken.
Ra, Helios, Sol Invictus, Aten, Svarog, Sunna, gij die gekend zijt onder vele namen, heil en wees welkom.

Allen:
Heil en welkom!

Verwelkoming van de godin
Maak het jezelf comfortabel, adem diep en vind een balanspunt, een balans tussen lichaam, geest en ziel, zodat je jezelf met trots en schoonheid aan de wereld toont. Adem diep in en uit. 

Houd beide handen op je hart (drie hartslagen), je wijsvinger en middelvinger van je dominante hand op je lippen (drie hartslagen), en dan op je voorhoofd (drie hartslagen). 
Houd nu je duimen in beide handen (als vuisten) en hef beide armen naar de hemel. 

Open beide handen; je linkerhand met de handpalm naar boven, laat je rechterhand met de handpalm naar beneden zakken, en roep de Godin aan. 

Bryd:
Wees welkom, Grote Godin, Vrouwe van dit Land, Moeder, onder welke naam of met welk gezicht gij u ook tot ons wendt. Gij die ons draagt in het holle van uw hand en ons vervult van uw liefde, wij verwelkomen u graag in onze cirkel om samen met ons Midzomer te vieren en ons verbond te bevestigen.

Aanvaard onze gastvrijheid en dit offer dat wij u met liefde schenken.
Brigandhu, Isis, Cerridwen, Freya, Venus, onder welke naam dan ook, heil en welkom!

Allen:
Heil en welkom!

Magisch werk – Het Midzomervuur Part 1: Herbevestiging van  toewijding
Elk van de priesteressen krijgt een stukje hout. We schrijven er met fijne rode en zwarte stiftjes in het ogham onze naam op.



Bryd:
Vandaag vieren we Midzomer. We eren de zon en de aarde en we eren de spirits van de aarde. Rondom ons staan bomen. De hemel is helder boven ons en de aarde is koel onder onze voeten. We zijn verbonden met alledrie.

We steken dit vuur aan zoals de ouden lang geleden voor ons deden en zoals onze kinderen na ons zullen doen.

Hamamelis steekt het vuur aan:
Het wiel van het Jaar is opnieuw gedraaid.
Zes maanden lang is het licht gegroeid.
Tot vandaag.
Vandaag vieren we Midzomer en morgen begint het licht weer te vervagen als het wiel van het jaar weer verder draait.


Yza draait zich naar het oosten en gooit een handje vuurkruiden op het vuur:
Vanuit het oosten komt de wind, koel en helder.
Hij brengt nieuwe zaden naar de tuin, bijen naar de bloemen en vogels naar de bomen.

Aurin draait zich naar het zuiden en gooit een handje vuurkruiden op het vuur:
De zon rijst hoog in de zomerhemel en verlicht onze weg tot in de nacht.
Drie gouden stralen schenkt ze ons vandaag: het heldere licht van het vuur op het land, de zee en de lucht.

Verelna draait zich naar het westen en gooit een handje vuurkruiden op het vuur:
Vanuit het westen komt de mist binnenrollen, dik van regen en nevel, vol van leven gevend water, de basis van ons bestaan.

Juniper draait zich naar het noorden en gooit een handje vuurkruiden op het vuur:
Onder mijn voeten voel ik de aarde, donkere en vruchtbare grond, de baarmoeder waarin het leven begint en alles terug doodgaat, om daarna opnieuw terug te komen.

Hamamelis port het vuur extra hoog op.

Bryd:
Midzomer is de perfecte gelegenheid voor een herbevestiging van onze toewijding aan ons pad, aan de oude goden, aan de godin die over ons waakt.
Ze is gekend onder vele namen: Brigandhu, Isis, Cerridwen, Freya, Venus, ...
Ze is de bewaker van het vuur in ons hart.
Ze is diegene die in de ketel van inspiratie roert en ons de weg wijst op ons pad.
Ze is de vrouwe die ons heel maakt.
Wij eren u, machtige vrouwe, onder al uw namen en gezichten.
Zegen ons met uw wijsheid.
Geef ons leven en overvloed, net zoals de zon leven en overvloed schenkt aan de aarde.

Elke priesteres gooit het houtstaafje met haar naam in het Midzomervuur:
Ik schenk u dit offer als teken van mijn trouw en toewijding, als teken van mijn eer, als teken van mijn toewijding aan u en het pad waar gij mij op begeleidt.

Magisch werk – Het Midzomervuur Part 2: Drie wensen
Midzomer is de periode bij uitstek om met de faeries te werken. Wie denkt aan faeries en fae, denkt natuurlijk meteen aan sprookjes. In die sprookjes draait een ontmoeting tussen mensen en faeries dikwijls uit op drie wensen. Vanavond krijgen de priesteressen van Arcadia er elk ook drie :-) Elk van de priesteressen mag drie wensen doen: een wens voor de aarde, een wens voor de coven en een wens voor zichzelf. We lijken zelf wel de 13 goede feeën die hun wensen kwamen brengen aan Doornroosje :-)

Elke priesteres krijgt drie papiertjes, eentje voor elke wens. Als de wensen zijn opgeschreven, worden de papiertjes verzameld. Per soort wens, wordt van alle wensen samen een krachtwoord gemaakt. Op het einde van de rit hebben we dus drie krachtwoorden.

We drummen en ratelen er op los en schreeuwen en zingen de krachtwoorden zoals het intuitief uitkomt. We dansen zingend en roepend en drummend rond het vuur om energie op te roepen voor onze wensen.

THIBOC POZEMOF GHAZIM DOZALUT ZOF! Zo zal het zijn!

Als het moment vanzelf is gedimd, gooien we de papiertjes waar we onze wensen op hebben geschreven in het vuur. We gooien ook nog een handje vuurkruiden op het vuur. Dit is ook het moment waarop we onze oude kruidenwis in het vuur gooien.

Brood en wijn
Daarna worden  een kelk wijn en een schaal met stukjes brood  gezegend.

Bryd:
Vrouwe, Gij die heerst over de mysteriën van het leven, zegen dit brood en deze wijn zodat ze  ons vruchtbaarheid, overvloed, kracht, gezondheid, vreugde, liefde en vrede mogen brengen.

De schaal met brood en de kelk worden daarna de cirkel rond gegeven en iedereen eet er een stukje van. 

Bryd:
We vieren vandaag, met Midzomer, het leven en de liefde van de goden en van de aarde en de zon. Blessed be!

Bedanken van de godin 

Bryd:
Grote godin, Vrouwe van het Land, wij danken u voor uw aanwezigheid hier in ons midden en voor uw zegen. Moge er vrede en waarheid zijn tussen ons, nu en voor altijd. Dank u en tot ziens.

Allen:
Dank u en tot ziens.

Plaats dan beide handen op je hart (drie hartslagen), je wijsvinger en middelvinger van je dominante hand op je lippen (drie hartslagen), en dan op je voorhoofd (drie hartslagen). 

Open je handpalmen en strek je armen richting de hemel, en dan naar beneden en raak de Aarde aan. 

Bryd rinkelt met  de belletjes. 

Bedanken van de spirits 

Verelna: 
Dank u, krachten van onze voorouders, van hen die voor mij zijn gekomen en van hen die na mij zullen komen.  Dank u en tot ziens.

Allen:
Dank u en tot ziens.

Aurin:
Dank u, Faeries, krachten en spirits van het land en van deze plek waarop wij  vandaag samen mochten komen om te vieren. Dank u en tot ziens.

Openen van de Cirkel 

Allen: 
Van hand tot hand open ik deze cirkel

Bryd: 
Van hand tot hand en van hart tot hart openen wij nu onze cirkel.
Elk van ons, krachtig en sterk, gaan we straks terug onze eigen weg maar door onze innerlijke kracht zijn we blijvend met elkaar verbonden.
Moge de Godin, tot we elkaar weerzien, elk van ons zachtjes vasthouden in het holle van haar hand en ons in liefde omhullen.
Blessed be.

Allen:
Blessed be.


Bronnen:





Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam